Cara minum gin dengan betul

Gin atau koktel berasaskannya menjadi popular tidak lama dahulu. Kerana kebaharuan, rasa yang unik, aroma yang kaya dan penampilan yang indah, minuman itu mendapat estetikanya setiap hari. Minuman kuat ini dicipta di Belanda, tetapi ia mencapai kemasyhuran terima kasih kepada British. Ia juga dikenali sebagai “juniper vodka.

Ungkapan “gin” berasal dari Perancis, dari perkataan “genievre” – heather, buah juniper. Belanda mengubah suainya kepada “genever,” dan Inggeris memendekkannya kepada “gin.”

Apa itu gin

Genever (gin) ialah minuman beralkohol dengan kekuatan sekurang-kurangnya 37.5%. Ia dibuat dengan mendap alkohol daripada gandum dan bahan aromatik lain. Ia boleh menjadi ketumbar, limau atau kulit oren, akar ungu dan hazelnut. Juga biasa disertakan ialah rosemary, juniper dan beri pokok teh, dudnik, pala, kayu manis, buah pelaga, likuoris, kava kava – herba dan bahan-bahan lain. Kadang-kadang sulingan barli digunakan dan bukannya sulingan gandum: tulen atau jagung dan rai ditambah.

Sejarah

Gin dianggap sebagai minuman beralkohol apotek. Doktor Belanda Franciscus Sylvius pada abad ke-16 berhasrat untuk mencipta ramuan untuk memperbaiki sistem pencernaan, tetapi penyerapan alkohol daripada buah juniper adalah lebih enak daripada minuman keras pada masa itu.

Ada yang percaya bahawa British mencuri genever daripada Belanda ketika perang sedang berlangsung. Yang lain mengatakan bahawa William of Orange, yang datang ke takhta Inggeris, membawanya bersamanya. Oleh kerana undang-undang British pada masa itu membenarkan penjualan minuman keras, gin menjadi salah satu godaan murah, menyebabkan mabuk besar-besaran di kalangan penduduk. Jurnal British menulis tentang kes-kes orang yang masih hidup yang telah diserap dengan alkohol ini terbakar.

Tahun 1630 di London terkenal dengan jumlah jualan gin. Hampir setiap rumah keempat terlibat dalam perdagangan arak. Pada tahun 1736 kerajaan memutuskan untuk meningkatkan cukai jualan untuk mengurangkan penggunaan dan keupayaan untuk menjual gin. Tetapi langkah sedemikian menyebabkan pembinaan tempat bawah tanah. Kemudian pada tahun 1752 terdapat tindakan pelesenan jualan, yang sekurang-kurangnya membawa beberapa pesanan.

Cara yang lebih beradab dan sah untuk menjual alkohol hanya pada akhir abad yang lalu menjadikan minuman itu sebagai imej. Barulah pengeluaran gin mula berkembang.

Bagaimana gin dibuat

Teknologi membuat minuman tart tidak terlalu keras atau rumit. Untuk membuat gin, anda memerlukan air, alkohol, dan rempah aromatik. Gin boleh disediakan dalam dua cara.

 1. Pertama, larutan alkohol dicairkan dengan air supaya ia tidak terlalu kuat. Kemudian ia dipindahkan ke alat penyulingan khas dan pelbagai herba aromatik ditambah. Penyulingan boleh dari satu hingga tiga kali. Semuanya bergantung pada jenis unsur herba yang ditambah di sana.
 2. Cara kedua membuat gin: campuran roh, air dan herba diletakkan dalam bekas tong kayu oak dan diselitkan.

Cara pertama membuat gin disediakan oleh British, yang kedua digunakan oleh Belanda. Tetapi ini tidak bermakna bahawa minuman itu disediakan hanya di negeri-negeri ini. Teknologi digunakan di seluruh dunia.

Masa penuaan untuk gin.

Gin Belanda mesti matang. Bergantung pada masa penapaian, gin alkohol dibahagikan kepada 3 jenis:

 1. Jonge – sangat muda dan sangat sempurna.
 2. Lama – masa penapaian sederhana. Ditapai untuk lebih daripada satu musim sejuk dan lebih daripada satu musim panas dalam tong kayu oak. Ia mempunyai warna kuning.
 3. Yang tertua. Mungkin salah satu yang paling mahal dari semua jenis gin. Kadang-kadang ia dibotolkan dalam botol seramik. Jenama yang paling popular ialah Bols, Bokma dan De Cooper.

Daripada gin British (tidak termasuk jenever kuning) hanya “Sigre” dalam Extra Dry yang berumur selama tiga bulan dalam tong kayu oak, jenama lain tidak menggunakan peringkat penuaan ini.

Varieti

Jika kita bercakap tentang jenis gin, kita harus bermula dengan sejarah. Pencipta datang dengan minuman, yang sehingga hari ini dihasilkan dengan penyulingan malt barli. Dia mencampurkannya dengan heather dan menuakannya dalam tong kayu oak. Walau bagaimanapun, minuman ini tidak sama persis dengan gin sebenar, walaupun ia adalah premis untuk penemuannya.

Gin British Old Tom adalah tajuk utama antara minuman Janiver dan gin moden. Ia dibuat tanpa penyulingan menegak, jadi rasa dan kepekatannya lebih rendah daripada yang sekarang. Gula telah ditambah kepada minuman beralkohol “Old Tom”. Teknologi moden, pelbagai teknik memungkinkan untuk menghasilkan minuman yang elegan, dengan bau dan rasa yang indah.

Pelbagai gin bergantung pada kaedah teknologi pengeluaran. Perbezaan dibuat antara minuman keras Belanda dan Inggeris, yang juga dibahagikan kepada beberapa jenis.

Terdapat tiga jenis gin British:

 • London kering.
 • Plymouth.
 • Kuning.

Jenis gin pertama, juga dipanggil gin kering, dalam bahasa Inggeris ialah Gin Kering London. Ia muncul dengan kemunculan penyulingan menegak. Minuman itu benar-benar bebas gula, mempunyai rasa “logam” yang sejuk. Minuman beralkohol ini boleh diklasifikasikan sebagai gin berkualiti tinggi. Kepekatan kekuatan ialah 40-47°.

Plymouth Gin hanya dihasilkan di Devonshire. Dengan teknologi pengeluaran adalah sedikit serupa dengan draf gin. Kepekatan kekuatan minuman bergantung pada jumlah air suling. Ia mempunyai aroma bunga, rasa ringan.

Yellow Gin adalah minuman yang sangat jarang berlaku. Terjemahan dalam bahasa Inggeris ialah Yellow Gin. Perbezaan daripada tincture sebelumnya: ia berumur dalam tong oak sherry, seperti pada zaman dahulu yang baik. Kerana ini minuman mempunyai warna kekuningan dan kekuatan 39-45 °.

Terdapat juga beberapa jenis gin Belanda. Mereka berbeza daripada gin British kerana mereka berumur dalam tong besar. Ini termasuk:

 1. Jenever (Jonge). Ia adalah minuman tradisional Belanda dan Belgium. Kekuatannya ialah 30-48°. Ini adalah jenis tincture terbaru dan pada masa yang sama murah. Ia disediakan pada spirit malt. Beri Juniper dan rempah lain ditambah.
 2. Gin Lama (Oude). Oude menandakan penuaan lama dalam tong. Mempunyai warna keemasan dan kekuatan sederhana.
 3. Yang paling tua (Zeer Oude). Minuman gin yang sangat lama dan paling matang. Kerana ini ia dianggap paling mahal. Mempunyai aroma yang menyenangkan dan warna jerami. Dituang dalam botol tanah liat.

 1. “Beefeater. Di jalan yang tenang di suku Kennington hari ini anda boleh melihat kilang wain London yang terakhir, di mana mereka menghasilkan minuman gin. Kilang penyulingan adalah satu-satunya di wilayah Inggeris. Beefeater dibuat mengikut resipi rahsia tertentu. , dicipta oleh ahli farmasi yang cerdik James Borrow. Ahli farmasi itu mencipta jenever yang menggabungkan kemahakuasaan dan kehebatan. Dia menamakannya Beefeater sebagai penghormatan kepada pengawal Menara London, memikirkan bahawa mereka paling baik mewakili patriarki gin dari London. Yang berkuasa dan Beefeater berperisa termasuk 40 atau 47% alkohol, bergantung pada negeri mana ia dijual.
 2. “Bombay Sapphire. Rasa sejambak gin yang kaya adalah disebabkan oleh kaedah penyulingan khas: wap alkohol diresapi dengan aroma rempah. Ketelusan minuman yang sempurna ditakrifkan oleh penggunaan air dari Tasik Vernouille. Ciri genève ini adalah mabuk “tulen”, sebagai asas yang sempurna untuk koktel martini atau tonik yang “dipanjangkan” sedikit. Peratusan alkohol ialah 47.
 3. “Seagram’C. Berasal pada tahun 1857. Ia ditapis pada suhu rendah dan berumur dalam tong kayu oak putih. Dengan cara ini ia menjimatkan kuasa aromatik yang indah dan warna ambar keemasan terang, yang menjadikannya menonjol antara jenama lain semangat. Ia digunakan dalam kedua-dua “minuman panjang” rendah alkohol dan “minuman pendek” yang sangat beralkohol. Faktor kekuatan alkohol ialah 40%.

Komposisi dan kalori

Komposisi

Ini adalah minuman yang paling kuat. Sememangnya, teras alkohol adalah bahagian terpenting jenver. Semangat gandum dan barli sering digunakan. Ia juga diperbuat daripada jagung, anggur, asas kentang, dan campuran rai dan barli. Seterusnya, komponen penting dan wajib adalah buah juniper. Mereka memberikan rasa pedas kepada minuman, yang membezakannya daripada jenis alkohol lain.

Baru-baru ini banyak percubaan pada infusi ini dan menambah bahan-bahan yang tidak tipikal untuknya: anise, ketumbar, kayu manis, akar violet, angelica, cassia, anggur, kacang badam, ketumbar, likuoris dan lain-lain. Kulit lemon atau oren juga sering ditambah sebagai perasa.

Minuman itu tidak mengandungi protein, lemak atau karbohidrat. Oleh itu, nilai tenaga adalah sama dengan 0.

Alkohol dalam gin ialah 39.7 g. Air – 60.3 g. Terdapat juga beberapa vitamin: PP – 0,01 g., B1 – 0,01 g. Bahan mineral: zink dan besi – 0.04 g., tembaga dan mangan – 0.02 g., fosfor – 4 g., kalium – 2 g., natrium – 1 g.

Mengapa gin mempunyai bau tertentu?

Selalunya, sebagai tambahan kepada buah juniper ditambah dari 6 hingga 20 bahan tambahan herba, setiap satunya mempunyai rasa tertentu. Sebagai contoh, gin Perancis “Citadel” dalam komposisinya mempunyai 15 bahan tambahan. Gin berbilang komponen dengan 17 bahan tambahan perisa ialah minuman Belanda yang dipanggil “Damrak Amsterdam”. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak minuman bukan sahaja mempunyai bau tertentu, tetapi juga warna warna yang berbeza. Contohnya, naungan zaitun dalam gin Dirty Olive. Kava kava dan buah pokok teh ditambah kepada minuman Gin Selatan, dan warnanya jelas.

Kekuatan

Gin mempunyai peratusan kekuatan yang tinggi, kira-kira 45%, kadangkala lebih tinggi. Peminum gin telah belajar mencairkannya dengan minuman ringan atau hanya ais.

Pada zaman dahulu gin dicairkan dengan tincture dan rebusan pokok cinquefoil. Kerana kulit tumbuhan ini mengandungi asid acetylsalicylic, tonik gin tidak menyebabkan sakit kepala pada waktu pagi. Banyak minuman beralkohol dalam bentuk vermouth, ale, vodka dan lain-lain dibuat daripada penemuan ini.

Kini gin kering popular, manakala dahulu ia diminum separa kering atau separa manis. Oleh itu, banyak koktel dengan gin telah dicipta pada hari ini. Sukar untuk meminumnya dalam bentuk “tulen”, itulah sebabnya untuk beberapa waktu pengeluar cuba menurunkan peratusan kekuatan kepada 10. Tetapi memang benar, generik itu kehilangan rupa dan rasa. Dan pada abad kedua puluh undang-undang telah diluluskan yang melarang menurunkan peratusan alkohol dalam minuman. Oleh itu, kekuatan harus berkisar antara 37.5 hingga 47%.

Gin terkuat dianggap sebagai British Old Raj Cadenhead (46-55% alkohol) dan Bell Gin (47.2% alkohol).

Nilai kalori

Nilai kalori gin adalah kira-kira 275 kcal.

Cara minum gin dengan betul

Tiada peraturan khas untuk meminum minuman beralkohol yang berbeza, seolah-olah. Walau bagaimanapun, gin adalah minuman beralkohol yang sangat spesifik. Jika anda minum gin secara tidak betul, anda boleh dibiarkan dengan rasa yang tidak menyenangkan. Oleh itu, adalah berbaloi untuk mengetahui cara minum gin, dengan apa yang perlu diminum dan makanan ringan, sama ada ia boleh dimakan dalam bentuk “tulen”.

Peraturan utama

Gin kelas pertama ialah gin berkualiti pertama. Ia mesti diminum dengan penuh penghormatan. Adalah dinasihatkan untuk meminumnya dalam keadaan sejuk dengan meletakkannya di dalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum diminum. Suhu optimum ialah kira-kira 5 darjah.

Adalah betul untuk meminum tincture dari pukulan kecil sehingga 50 ml. Minuman itu tidak boleh dinikmati, ia harus diminum seteguk. Dengan cara ini anda akan merasai rasa sebenar gin ajaib. Serta merta terasa sejuk dan segar di dalam mulut. Kemudian ada rasa terbakar. Untuk mengurangkannya, disyorkan untuk menambah sekeping lemon dalam pukulan.

Bagaimana anda boleh minum gin

Minuman beralkohol diminum dalam tiga kaedah:

 1. Dalam bentuk “tulen”. Sebelum kenduri, ia disejukkan dan diminum seteguk.
 2. dicairkan. Dicairkan dengan air mineral, coca-cola, jus.
 3. Sebagai sebahagian daripada koktel. Terdapat banyak minuman koktel yang termasuk gin. Gin Inggeris paling kerap digunakan dalam koktel kerana yang Belanda terlalu kuat.

Minum dengan apa

Gin boleh dibancuh dengan kedua-dua minuman beralkohol dan bukan alkohol.

Pencinta mencairkan gin dengan cara yang berbeza, berikut adalah beberapa pilihan:

 1. Masukkan empat beg teh bergamot ke dalam botol 0.7. Biarkan selama beberapa jam pada 37 darjah. Kemudian keluarkan semua peket dan minum jenver dengan ais atau campurkan dengan tonik. Anda boleh menggunakan teh chamomile, madu dan jus lemon yang diperah dan bukannya bergamot dengan cara yang sama.
 2. Campurkan jenever dengan cola 1:1, masukkan ais ke dalam gelas.
 3. Sesuaikan dengan citarasa anda, tambah jus lemon dan setitik gula ke dalam gin.
 4. Tuangkan jus limau gedang 50:50 ke dalam minuman gin.
 5. Mereka yang suka rasa bersih gin boleh menambah air tidak berkarbonat atau, sebaliknya, air mineral.

Gin digabungkan dengan pelbagai minuman beralkohol:

 • Janever dan champagne.
 • Genève dan vermouth 1:2.

Gin digunakan untuk membuat pelbagai koktel. Oleh itu, ia digabungkan dengan vodka, minuman keras, brendi.

Kudapan apa?

 1. Gin adalah iringan yang sangat baik untuk hidangan yang enak. Selalunya orang Inggeris menikmati Gin dengan roti bakar manis pada waktu pagi atau menikmati koktel gin dengan jem.
 2. Alkohol sangat sesuai dengan makanan yang dibakar, walaupun kedengarannya aneh.
 3. Timun sempurna menutupi rasa herba, jadi selalunya daripada buah-buahan untuk menghiasi koktel menggunakan sayur-sayuran ini.
 4. Gin yang sangat lazat dengan udang, hidangan dengan mereka.
 5. Pembuka selera tradisional Inggeris untuk gin ialah ikan goreng dengan kentang.
 6. Gin Belanda sesuai dengan keju berkulat.
 7. Orang Belgium makan dengan salmon, makanan laut dan keju keras.
 8. Juga snek yang baik adalah buah zaitun, kapur, bawang perap, kek, coklat gelap, pelbagai gula-gula, pate dengan kaviar.

Bolehkah anda meminumnya dalam bentuk tulen?

Gin boleh diminum dalam bentuk “tulen”. Rasa gin kadangkala dibandingkan dengan rasa cognac koleksi yang baik. Tetapi berhati-hati harus dilakukan, kerana minuman itu mungkin mempunyai kekuatan 50°, bukan 40°.

Gin yang mulia pasti akan membawa perasaan sejuk yang cerah (“sejuk seperti objek logam” – jadi mereka mengatakan tentangnya di Britain). Ini berfungsi sebagai pengimbang kepada kesan alkohol yang membakar.

Aroma buah juniper harus lebih cerah daripada bau rempah lain, tetapi juga tidak memadamkan tanda sitrus, ketumbar, kacang badam dan bahan herba lain.

Gin “paling tulen” harus diminum dalam satu tegukan dan lebih baik disejukkan, tetapi kiub ais boleh ditambah. Minuman beralkohol tulen tidak boleh diminum, hanya snek dengan lemon, oren, zaitun, jeruk bawang.

Koktel dengan gin: resipi

Tonik gin

Ini adalah salah satu koktel yang paling terkenal. Walaupun hanya terdiri daripada dua bahan, tetapi masih terdapat perdebatan tentang nisbah yang sepatutnya. Untuk membuat gin dan tonik, tuangkan 30 ml gin ke dalam gelas dengan ais. Tambah 60 ml tonik. Hiaskan gelas dengan hirisan kapur.

“Beefeater Negroni.

Koktel ini telah dicipta pada tahun 1920 oleh seorang Itali. Sepotong oren dianggap sebagai kemuncak minuman itu. Untuk membuat koktel ini, anda perlu mencampurkan 30 ml gin “Beefeater” dengan 30 ml vermouth manis. Kemudian masukkan 30 ml Campari pahit. Pastikan untuk menghias gelas anda dengan oren dan tambah ais.

Martini kering

Koktel ini telah dicipta pada tahun 1912 oleh seorang pelayan bar hotel di New York. Untuk membuat martini kering, campurkan 55 ml gin dengan 55 ml vermouth “Martini Extra Dry” Tambah ais dan sepotong lemon.

“Gelung Singapura.”

Dicipta pada 1911-1915 oleh seorang pelayan bar. Untuk membuat koktel yang lazat ini, campurkan 30 ml gin dengan 10 ml Trypel Seck. Kemudian tambah 10 ml Benedict, 15 ml minuman keras ceri dan 1 ml Augustura pahit. Kemudian tuangkan 120 ml jus nanas dan 15 ml jus limau. Hiaskan dengan ceri koktel, hirisan oren atau nanas. Dan, secara semula jadi, tambah ais.

“Cium Mawar.

Koktel Hari Valentine yang sangat baik. Dihidangkan bersama kelopak mawar. Penyediaan sangat mudah. Anda perlu mencampurkan 30 ml gin, 10 ml sirap mawar dan 30 ml jus delima. Perah sedikit jus daripada limau dan hiasi gelas anda dengan kelopak mawar.

“Gin Tropika.

Pukul 20 ml gin, 20 ml jus lemon, 10 ml jus oren dan 20 ml jus mangga dalam shaker dengan ais. Tapis ke dalam gelas, tambah 20 ml air soda, kacau perlahan-lahan, atas dengan minuman keras. Hidangkan dengan straw koktel.

“Jack Putih

Untuk penyediaan anda perlu goncang 50 ml gin, 30 ml jus lemon, 20 ml minuman keras Maraschino dan 2 ml Augustura pahit. Tapis ke dalam piala koktel yang sejuk. Hiaskan dengan hirisan lemon.

“Puan Biru.

Letakkan 20 ml Blue Lady Liqueur dalam shaker, kemudian tambah 20 ml gin, 20 ml jus lemon dan ais. Goncang secukup rasa. Tuangkan minuman ke dalam gelas dan hiaskan dengan sebiji lemon. Anda juga boleh membuat rim gula pada kaca.

Manfaat dan kemudaratan gin

Faedah

Seperti semua minuman beralkohol lain, gin tidak boleh dimakan dalam kuantiti yang banyak. Hanya dos kecil minuman boleh membantu menyembuhkan atau mencegah dengan betul.

Rujukan sejarah mendakwa bahawa gin dicipta untuk tujuan perubatan dan mempunyai kesan diuretik. Ia dijual di kedai ubat. Di India, tonik gin digunakan sebagai ubat untuk malaria. Sekarang ia digunakan untuk menggosok, untuk mengelakkan selsema.

 1. Resipi untuk bronkitis: hingga 2 sudu besar gin tambah madu dan sedikit jus dari bawang. Minum 1 sudu kecil. tiga kali sehari.
 2. Jika anda membancuh chamomile dan mencampurkannya dengan gin (2 sudu besar. untuk 100 ml. bunga dan 50 gram gin), anda mendapat ekspektoran yang sangat baik yang akan membantu dengan bronkitis.
 3. Anda boleh membuat kompres dengan sciatica. Letakkan jus lobak putih, bawang dan 2 sudu besar. gin pada kain kasa, letakkan di bahagian bawah belakang dan tutup dengan bungkus plastik. Jadi simpan selama 30 minit. Kemudian keluarkan kain kasa dan lap kawasan itu dengan kain lembut dengan air suam.
 4. Jika anda mengalami sakit tekak, kompres yang serupa membantu. Hanya basahkan kain kasa dengan gin tulen, letakkan di tempat yang menyakitkan selama 3 jam. Kemudian kawasan itu harus disapu dengan krim dengan kesan pelembab.
 5. Merebus, yang termasuk gin, akan membantu menyembuhkan tekak bengkak atau merah. Anda perlu mengambil bawang dan letakkan dalam periuk. Tambah 2 sudu besar gula dan 2 cawan air. Semua ini mendidih sehingga bawang siap. Kemudian tambah 50 ml gin. Campuran ini untuk minum 1 sudu kecil. ketika hari itu.

Kemudaratan daripada

Dengan penggunaan sistematik generik boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular, serta pergantungan alkohol.

Sekiranya seseorang mempunyai sikap tidak bertoleransi terhadap buah juniper, terdapat kemungkinan alahan. Dilarang meminum gin bagi penghidap penyakit buah pinggang dan hipertensi.

Gin atau tiruan yang tidak berkualiti boleh menyebabkan kemudaratan kepada tubuh manusia sehingga dan termasuk kematian. Beri perhatian! Jika gin manis – ini bermakna ia berkualiti rendah, yang juga boleh menunjukkan palsu.

Apa yang anda perlu tahu tentang gin dan tonik.

Gin dan tonik tulen hanya boleh dibuat. Anda tidak boleh membeli kilang dalam keadaan apa pun. Lagipun, ia mengandungi komponen yang perlahan-lahan membunuh tubuh manusia. Karsinogen yang termasuk dalam minuman siap memusnahkan organ dalaman. Minuman ini bahkan diharamkan di beberapa negara. Ia mengandungi kina, dan ia boleh menyebabkan neoplasma malignan.

Fakta! Satu tin gin-tonik dari kilang adalah sama dengan 5 cawan kopi pekat, beberapa ketul gula dan 50 gram vodka berkualiti sederhana.

Pertama, anda tidak boleh menyimpan campuran alkohol dan gula dalam tin. Kedua, kerana pemprosesan bukan sahaja etanol, tetapi juga gula, hati sangat menderita dan saluran gastrousus sentiasa teriritasi. Kerengsaan ini berakhir dengan ulser, gastrik, gangguan pencernaan. Sekiranya badan mempunyai sekurang-kurangnya satu organ yang mengalami alkohol, ia juga tercermin di dalam hati: nadi melompat, meningkatkan tekanan darah. Ini membawa kepada takikardia. Disebabkan gangguan aliran darah, aktiviti otak seseorang berkurangan. Pengambilan gin dan tonik dalam tin yang kerap menyebabkan sel-sel otak mati, dan kita semua tahu apa yang membawa kepada ini. Pengumpulan bahan pengawet yang berlebihan membawa kepada tindak balas alahan: bengkak, gatal-gatal, mengelupas, kemerahan kulit. Kadang-kadang pengambilan minuman ini secara berlebihan boleh menyebabkan kejutan anaphylactic.

Мakanan Berkhasiat