Cara minum bourbon dengan betul

Wiski sentiasa menjadi sebahagian daripada kehidupan petani. Ia bukan sahaja alkohol, tetapi juga rakan setia yang pernah berperang dengan mereka. Ia sering digunakan sebagai pembasmi kuman untuk merawat luka atau luka peluru.

Apa itu bourbon

Bourbon ialah sejenis wiski yang berbeza yang merupakan produk yang benar-benar Amerika. Bahagian utamanya dibuat di Kentucky, tetapi ia juga boleh dihasilkan di mana-mana bandar lain. Minuman ini, seperti wiski lain, adalah produk penyulingan dan kekuatannya biasanya 40 darjah. Semua wiski diperbuat daripada bijirin dan kemudian dibiarkan matang untuk jangka masa yang lama dalam tong kayu oak. Ia kemudiannya dibotolkan.

Bourbon berbeza daripada wiski lain kerana ia diperbuat daripada jagung, yang membentuk kira-kira separuh daripada bahan mentah. Selebihnya diperbuat daripada oat atau rai. Bourbon semestinya sudah tua dalam tong baru yang tidak pernah digunakan sebelum ini. Tempoh penuaan minimum untuk minuman ini ialah 2 tahun. Wiski lain selalunya mengandungi pewarna, tetapi tidak pernah bourbon.

Walau bagaimanapun, untuk membolehkan wiski menjadi bourbon, ia perlu melalui prosedur lain. Ada yang mengatakan ia adalah campur tangan daripada kuasa yang lebih tinggi, kerana imam yang mula-mula meneka untuk memasukkan wiski ke dalam tong yang hangus. Malah, ia adalah satu kemalangan yang luar biasa. Dia memegang tong ikan itu. Untuk menyingkirkan kuman dan menghilangkan bau hanyir, jerami dimasukkan ke dalam dan dibakar. Cara merawat tong ini membolehkan anda menyimpan sebarang produk selepas ikan. Selepas menuang wiski ke dalam tong, peniaga pergi ke pasar terdekat, yang akan mengambil masa sekurang-kurangnya tiga bulan untuk sampai. Mereka menutup tong dengan ketat dan menghantam jalan raya, dengan harapan dapat mengekalkan produk dalam keadaan bersih. Tetapi apabila tiba, mereka mendapati bahawa minuman itu bukan sahaja memperoleh aroma yang menakjubkan, tetapi juga rasa yang luar biasa.

Sekarang bourbon mempunyai rasa yang lembut, tetapi pada masa itu ia sangat berbeza. Orang ramai memanggilnya air api dan tidak mengejar kelancarannya. Adalah penting bagi mereka bahawa minuman itu membantu mereka melalui satu lagi hari pertempuran dengan puak asli India. Kehidupan orang ramai tidak boleh dipanggil mudah, jadi minuman ini sangat sesuai dengan suasana itu.

Jenama Terkenal

Terdapat beberapa pengeluar minuman ini yang paling popular:

 1. Jim Beam. Ini mungkin pengeluar bourbon yang paling terkenal. Kumpulan pertama dibuat pada tahun 1795, dan pengilang tidak dapat menyangka bahawa pada masa akan datang ia akan menjadi kejayaan yang luar biasa. Ramai pakar percaya bahawa rahsia utama kejayaan minuman ini adalah yis, dimasak mengikut resipi istimewa. Resipi ini masih digunakan dalam pengeluaran hari ini.
 2. Tanda Pembuat. Bourbon ini adalah minuman premium. Ia dihasilkan setiap tahun dalam kumpulan terhad tidak lebih daripada 19 tong. Kilang bourbon telah dibina pada tahun 1840, tetapi botol pertama tidak dijual sehingga tahun 1958. Pengeluar menjamin kualiti dan telah mencipta tanda keaslian khas dalam bentuk lilin yang menitis dari penutup botol.
 3. milik Blanton. Minuman ini dicipta dengan hampir tiada bahan tambahan. Tiada bahan tambahan di dalamnya, ia segera dituangkan dalam tong dan apabila ia matang ia terus dibotolkan. Hanya jenis bijirin terbaik digunakan untuk membuat minuman ini. Pembotolan dilakukan hanya selepas tuan secara peribadi menyemak bahawa minuman itu sudah siap. Sekitar 250 botol dituangkan dari satu tong.
 4. Turki Liar. Minuman ini mengandungi tidak kurang daripada 51% jagung. Selebihnya dibuat dengan bijirin lain. Ini memberikan minuman rasa yang unik. Bourbon ini berumur dalam tong selama sekurang-kurangnya 6 tahun, dengan kekuatan 50 darjah. Walau bagaimanapun kekuatan sedemikian hanya boleh didapati di Amerika Syarikat dan versi eksport mengandungi tidak lebih daripada 43% alkohol. Pengeluaran bermula pada tahun 1869 dan dalam 20 tahun ia adalah kejayaan besar.
 5. Rizab Woodford. Minuman ini mula dihasilkan pada tahun 1812 dalam kuantiti terhad, tetapi ada sesuatu yang tidak berjaya dengan pemilik sebelumnya, dan selepas kejayaan yang memeningkan itu, mereka mengalami kemerosotan. Brown-Forman membeli syarikat itu pada tahun 1995 dan sejak itu meneruskan pengeluaran menggunakan resipi lama. Bourbon ini tergolong dalam kelas premium dan berumur sekurang-kurangnya 6 tahun.
 6. Empat Mawar. Walaupun fakta bahawa minuman ini dibuat di A.S., penduduk tempatan hampir tidak mengetahui tentangnya. Hakikatnya ialah ia dibotolkan di Scotland. Sekitar pertengahan abad lalu, produk itu kebanyakannya dieksport. Ia pertama kali dihasilkan pada tahun 1860, tetapi nama jenama itu didaftarkan hanya 30 tahun kemudian. Pemilik semasa cuba sedaya upaya untuk menjadikan minuman ini popular semula di A.S..

Apakah perbezaan antara bourbon dan wiski dan scotch?

Dalam produk alkohol untuk memahami tidak begitu mudah. Jumlah nama dan penerbit yang banyak boleh mengelirukan sesiapa sahaja. Pada asasnya, bourbon dan scotch juga merupakan wiski, tetapi jenis yang sedikit berbeza. Wiski dibuat dengan menyuling alkohol bijirin. Pengeluar mengambil bijirin, kemudian menambah gula dan yis kepada mereka. Kemudian tindak balas kimia berlaku, yang menghasilkan sejenis brogue. Ia kemudian disuling dan, bergantung kepada varieti, produk dicairkan dengan air dan dituangkan ke dalam tong untuk menuakan minuman.

Bourbon ialah sejenis wiski Amerika yang diperbuat daripada biji jagung. Jumlah mereka tidak boleh kurang daripada 51%. Pada masa yang sama kandungan alkohol dalam minuman siap berbeza dari 40 hingga 45%. Minuman itu matang dalam tong yang dibakar dari dalam selama sekurang-kurangnya dua tahun. Teknik sedemikian memberikan produk rasa dan aroma yang unik. Menurut undang-undang, hanya minuman yang dibuat di Amerika Syarikat boleh dipanggil bourbon, walaupun dalam bahasa Rusia perkataan itu digunakan untuk sebarang minuman yang diperbuat daripada biji jagung.

Scotch ialah sejenis wiski Scotch yang dibuat mengikut budaya dan tradisi mereka. Ia sering mempunyai sedikit asap, kerana bahan mentah untuk minuman dikeringkan dengan bantuan dapur gambut. Produk siap berumur sekurang-kurangnya 3 tahun dalam tong kayu oak. Mengikut undang-undang, produk itu boleh dipanggil Scotch jika ia memenuhi beberapa keperluan. Yang paling penting daripada mereka menyatakan bahawa produk mesti dibuat hanya di kilang penyulingan Scotland. Air, barli malt dan bijirin penuh bijirin lain mesti digunakan untuk membuat minuman. Juga, undang-undang menyatakan bahawa kapasiti penyimpanan tidak boleh melebihi 700 liter, dan penambahan bahan selain karamel semangat dan air tidak dibenarkan.

Undang-undang mengenakan keperluan untuk kandungan alkohol wiski juga. Sebagai contoh, produk siap tidak boleh mengandungi kurang daripada 40% alkohol. Di samping itu, minuman mesti mengekalkan bukan sahaja rasa dan aroma, tetapi juga warna bahan mentah yang digunakan untuk membuat scotch.

Terdapat banyak pengeluar scotch di Scotland, tetapi di antara mereka semua kita boleh menyebut Highland, yang mempunyai tradisi khas untuk membuat minuman ini. Syarikat ini terletak di pergunungan dan merupakan salah satu pengeluar scotch yang paling popular dan dikenali.

Komposisi dan kalori

Bourbon dianggap sebagai produk rendah kalori, dengan 200-250 kcal setiap 100 g, jadi ia boleh dimakan walaupun oleh orang yang memerhatikan berat badan mereka. Di samping itu, minuman itu kaya dengan vitamin kumpulan dan mineral yang berbeza, menggunakan semua bahan berguna dari jagung, yang merupakan bahan utama. Minuman ini mengandungi vitamin B, PP, A. Juga bourbon kaya dengan zat besi, magnesium, fosforus, natrium, kalsium, kalium. Ia mengandungi pelbagai antioksidan, yang menghalang kemasukan bahan berbahaya ke dalam badan, ia digunakan untuk digunakan sebagai antiseptik, merawat luka.

Cara minum bourbon dengan betul

Tidak semua orang tahu cara minum minuman beralkohol dengan betul, terutamanya pelbagai jenis wiski, termasuk bourbon. Sebelum merasai minuman itu, disyorkan untuk mencurahkannya ke dalam bekas telus khas. Ia mempunyai dinding nipis, yang membolehkan untuk menghargai warna mulia minuman, yang diperlukan semasa penuaan yang lama di dalam tong. Selepas ini anda boleh tuangkan minuman ke dalam gelas.

Peminum bourbon klasik adalah kaca lebar dengan bahagian bawah tebal. Anda juga boleh meminumnya daripada cawan piuter Scotland yang istimewa. Ia adalah kebiasaan untuk mengisi bekas 1/4 penuh, tetapi anda tidak sepatutnya mula merasainya dengan segera. Mula-mula anda perlu memegang bekas bourbon di tangan anda untuk memanaskannya. Kemudian goncangkannya, yang membolehkan minuman dibuka sebanyak mungkin. Kemudian pegang bekas ke hidung anda dan nilai aroma bourbon. Selepas ritual ringkas ini, anda boleh minum minuman itu dalam teguk kecil.

Setiap tegukan hendaklah dirasai sedikit, selepas seteguk, hembus udara melalui hidung. Kerana bourbon terkenal dengan rasa selepasnya, anda harus membuat jeda panjang antara teguk, yang akan membolehkan anda menghargainya sepenuhnya.

Ia tidak disyorkan untuk menambah ais ke dalam minuman, tetapi dalam beberapa kes ia perlu. Terdapat “bourbon putih” yang telah berumur kurang dari 2 tahun, ia mempunyai rasa yang keras, jadi ais ditambah untuk melembutkannya.

Ia juga wajar untuk menambah ais kepada minuman yang telah berumur 4 hingga 6 tahun. Dengan tempoh penyimpanan sedemikian, minuman sudah mempunyai kualiti rasa yang diperlukan, tetapi beberapa nota sukar ditangkap dalam sejambak keseluruhan. Jika anda menambah ais, ia akan cair dan air akan membolehkan anda membezakannya dengan lebih jelas.

Apa yang perlu diminum

Minum bourbon tidak digalakkan, kerana ini tidak akan membolehkan anda menikmati rasanya sepenuhnya. Tetapi sesetengah orang tertunda oleh kekuatan minuman itu. Dalam kes sedemikian, anda boleh mencucinya dengan air mineral atau jus semulajadi. Anda juga boleh mencampurkan salah satu daripada cecair ini dengan minuman. Di Amerika Syarikat, bourbon kadangkala diselitkan dengan Coke. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa hanya jenis bourbon yang murah boleh dicampur dengan air atau jus. Dalam kalangan tertentu, ia dianggap sebagai kejahilan untuk mencampurkan bourbon berusia tahun.

Makanan Untuk Snek

Oleh kerana minuman ini mempunyai kandungan alkohol yang tinggi, ia membuatkan anda mabuk dengan cepat. Untuk melambatkan sedikit proses mabuk, anda perlu memakan bourbon, walaupun ia tidak selalu digalakkan. Di Kentucky, sebagai contoh, mereka snek coklat. Ini mungkin gabungan rasa terbaik. Produk ini saling melengkapi dengan sempurna. Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan untuk snek ini. Coklat cepat membunuh rasa bourbon, jadi ia tidak disyorkan untuk snek pada varieti mahal, jika tidak, ia akan membazir wang. Satu lagi snek yang baik ialah keropok tanpa perisa tambahan. Mereka boleh melembutkan rasa keras bourbon berumur pendek tanpa menenggelamkan rasa minuman itu, jadi mereka boleh dimakan dengan varieti lama. Mereka juga boleh ditambah dengan bourbon, daging, sayur-sayuran atau kacang. Satu-satunya keperluan untuk makanan adalah tiada garam atau perasa.

Sangat bagus menggabungkan minuman ini dengan buah-buahan, terutamanya buah-buahan yang manis. Cukup pelik, tetapi kebanyakan koktel bourbon memerlukan penambahan gula. Anda juga boleh melembutkan rasa minuman dengan beberapa teguk susu.

Terdapat beberapa hidangan yang tidak boleh dimakan semasa minum bourbon. Pertama sekali, ini adalah hidangan pedas yang merosakkan rasa minuman. Ia juga tidak disyorkan untuk makan keju atau ikan.

Koktel dengan bourbon: resipi

Sudah tentu, bourbon adalah baik dengan sendirinya, tetapi kerana kekuatan yang tinggi, sesetengah orang tidak boleh meminumnya dalam bentuk tulennya. Orang lain mahukan kelainan, jadi koktel akan menjadi pilihan yang bagus. Bartender serta-merta jatuh cinta dengan minuman ini kerana ia mempunyai rasa dan aroma yang berbeza, menjadikannya bahan yang sempurna untuk koktel.

bom ceri

Membuat koktel ini sangat mudah. Anda memerlukan 40 ml bourbon lama, 30 ml koktel ceri, 1-2 titis putih telur. Hancurkan ais, masukkan ke dalam shaker, tuangkan semua bahan, tutup rapat dan kacau sekurang-kurangnya 10 saat. Berhati-hati memisahkan ais daripada cecair, tuangkan campuran ke dalam gelas dan hiaskan dengan sepotong lemon. Anda juga boleh menggunakan tangkai ceri sebagai hiasan.

Pudina Julep

Untuk membuat koktel ini, anda memerlukan segelas bourbon, beberapa daun pudina dan 1-2 sudu teh. sirap gula. Tuangkan sirap gula ke dalam gelas logam yang digunakan untuk minuman pra-campuran. Masukkan daun pudina dan kisar menjadi pulpa bersama sirap. Seterusnya, isi 1/2 gelas dengan ais yang dihancurkan, kemudian tuangkan separuh daripada bourbon ke dalamnya. Kacau dengan teliti, isi gelas ke bahagian atas dengan ais, dan tuangkan baki bourbon. Satu tangkai pudina boleh ditinggalkan untuk hiasan.

Manhattan

Resipi ini adalah klasik. Ia dipercayai telah dicipta pada tahun 1870 di sebuah bar dengan nama yang sama, di mana acara gala diadakan untuk menghormati Tilden, salah seorang calon presiden. Walau bagaimanapun, terdapat sebutan mengenai persiapan awal koktel ini, jadi ia hanya legenda yang indah.

Penyediaan memerlukan 50 ml bourbon, 25 ml vermouth merah, satu ceri, dan 2-3 titis angostura. Campurkan semua bahan dalam shaker, masukkan ais dan gaul sebati. Tuangkan koktel ke dalam gelas sejuk, sebelum dihidangkan hias dengan buah beri.

Gangster

Koktel ini memberikan rasa maksimum bourbon. Untuk membuatnya, anda memerlukan 60 ml bourbon panjang, idealnya Maker’s Mark, 15 ml minuman keras madu, 5 ml jus lemon, satu pertiga daripada satu sudu teh pahit dan ais. Masukkan ais ke dalam gelas. Dalam mangkuk yang berasingan, campurkan bahan-bahan yang tinggal, kacau dengan teliti dan tapis ke dalam gelas. Hidangkan dengan hiasan kulit limau lingkaran.

Susu dan kocok telur

Untuk membuatnya, anda memerlukan satu pertiga daripada segelas bourbon lama, 6 kuning telur, satu pertiga daripada segelas gula, segelas susu, 15g vanillin, satu perempat daripada satu sudu teh pala. Pukul kuning dengan teliti dengan gula dalam mandi air. Perlahan-lahan tuangkan satu pertiga daripada susu ke dalam adunan dan kacau sehingga ia menjadi pekat. Kemudian keluarkan adunan dari tab mandi air dan tuangkan ke dalam bekas lain. Sekarang anda boleh tuangkan baki susu ke dalam koktel, tambah vanillin dan pala yang dikisar. Kacau adunan dengan baik dan biarkan di dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 8 jam. Hiaskan dengan coklat parut atau batang kayu manis sebelum dihidangkan.

Al Capone

Koktel ini sesuai untuk pesta rumah. Untuk membuatnya, anda perlu mengambil 120 ml bourbon, 60 ml vermouth, 40 ml sirap gula dan ais. Masukkan semua bahan ke dalam shaker dan pukul hingga sebati, kemudian tapis ke dalam gelas dan hias bahagian atasnya dengan hirisan oren.

Letupan Jingga

Koktel ini adalah minuman oren terbaik. Untuk membuatnya, anda perlu mengambil 100 ml jus oren, 40 ml bourbon, gula, ais, hirisan oren, dan beberapa tangkai pudina. Masukkan ais ke dalam gelas, kemudian lembapkan rim dengan air dan taburkan dengan gula. Campurkan jus oren dan bourbon dalam shaker, tambah beberapa daun pudina dan ais, dan kacau rata. Tapis cecair ke dalam gelas dan hiaskan minuman dengan hirisan oren dan dahan pudina. Jika anda membuat lubang pada kulit oren dan meletakkan pudina di dalamnya, koktel akan kelihatan sangat cantik.

Bourbon dan Coke

Ini adalah resipi klasik Amerika. Anda memerlukan 50 ml bourbon, 100 ml kola dan ais. Isikan segelas ke atas dengan kiub ais, tuangkan bourbon dan kemudian Coke. Kacau perlahan untuk sebati. Biasanya tiada hiasan diperlukan, tetapi anda boleh menggunakan sepotong lemon.

Penilaian bourbon terbaik

Setiap bourbon adalah baik dengan caranya sendiri, tetapi di antara semua jenama terdapat beberapa yang terbaik, yang telah lama membuktikan diri mereka dan sentiasa disimpan di puncak:

 • Jim Beam;
 • Knob Creek;
 • Tanda Pembuat;
 • Pappy Van Winkle;
 • Penjaga Hutan Lama;
 • Gagak Tua.

Bagaimana untuk membuat bourbon di rumah

Kentuckians yakin bahawa perkara terbaik yang pernah berlaku kepada jagung adalah bourbon. Minuman buatan sendiri yang diperbuat daripada biji jagung tidak boleh dipanggil sedemikian, tetapi jika anda berusaha dengan cukup gigih, kualitinya tidak akan kalah dengan produk yang dibuat di Amerika Syarikat. Anda tidak perlu menjadi pemilik perniagaan yang besar untuk membuat bourbon yang bagus, kerana ia sebenarnya adalah minuman biasa.

Oleh kerana bahan utama bourbon adalah jagung, perhatian khusus harus diberikan kepada pilihan bahan mentah. Biji jagung keseluruhan boleh didapati dalam kuantiti yang banyak di pasaran, tetapi kualiti produk di sana meninggalkan banyak yang diingini, dan minuman yang diperbuat daripada bahan mentah ini paling banyak boleh menerima penarafan “biasa-biasa saja”. Jagung mentah di pasar raya adalah lebih baik, walaupun mereka tidak menjual bijirin keseluruhan, tetapi terdapat bubur jagung dan tepung yang berkualiti tinggi.

Bahan kedua yang paling penting ialah malt. Inilah yang mengubah kanji menjadi gula. Anda hanya boleh menggunakan jenis malt yang tidak ditapai. Tiada tuntutan khas untuk malt, ia boleh dari mana-mana tanaman bijirin, tetapi anda harus memilih hanya jenis yang lebih ringan.

Ia juga tidak diingini untuk menggunakan jenis bir malt, kerana kerana teknologi pengeringan, sebahagian kecil enzim terbunuh. Untuk bir ia tidak kritikal, tetapi untuk bourbon ia adalah masalah. Adalah lebih baik untuk bercambah sendiri malt.

Perlu diingat bahawa bourbon mesti mempunyai sekurang-kurangnya 51% jagung. Anda boleh meningkatkan angka, tetapi tidak mengurangkannya. Bakinya tidak perlu diisi sepenuhnya dengan malt. Sebagai contoh, anda boleh menambah 24% malt gandum dan 25% barli. Semua orang akan memilih bahan-bahan mengikut citarasa mereka, kerana inilah yang memberikan wiski keperibadiannya. Setelah komposisi ditentukan, anda boleh mula memasak:

 1. Pertama, lepaskan kanji dari sel jagung. Ini dilakukan hanya dengan merebus bahan mentah pada 72 darjah atau lebih. Selebihnya bijirin juga perlu dituangkan dengan jagung. Sebaik sahaja jisim dipanaskan hingga 72 darjah, anda boleh menambah sedikit malt, ia akan mencairkan campuran.
 2. Sekarang tuangkan bahan mentah dengan air dan rebus. Bercakap tentang air, sangat penting untuk memilih jumlah cecair yang betul. Nisbah yang ideal ialah 1 bahagian bahan mentah kepada 4 bahagian air. Jadi, tuangkan bahan mentah dengan air dan panaskannya hingga 72 darjah, dan kemudian tambahkan kira-kira 10% malt. Adalah wajar untuk mengisar malt terlebih dahulu. Seterusnya, masak mash selama 120 minit pada 100 darjah. Semasa keseluruhan pembuatan bir adalah penting untuk mengacau mash sentiasa.
 3. Selepas 2 jam kurangkan suhu cecair kepada 60 darjah, dan kemudian masukkan baki malt. Pada peringkat ini, suhu memainkan peranan yang sangat penting. Jika ia lebih tinggi daripada yang ditunjukkan, enzim mungkin mati, lebih rendah – proses malting mungkin ditangguhkan. Itulah sebabnya disyorkan untuk menggunakan termometer yang tepat. Sekarang datang peringkat yang sangat penting dalam penyediaan minuman. Dalam masa 120 minit anda perlu mengekalkan suhu wort pada 60 darjah. Ia dibenarkan untuk meningkatkannya sebanyak 5-7 darjah paling banyak. Tempoh ini diperlukan untuk transformasi kanji menjadi gula.
 4. Sekarang masukkan yis. Adalah penting untuk diingat bahawa ia berfungsi dengan berkesan pada suhu 20 hingga 30 darjah, jadi adalah penting untuk menyejukkan cecair kepada nilai-nilai ini. Untuk 10 liter cecair, 100 gram yis akan mencukupi, dan jika kita bercakap tentang yis kering, maka 20 gram akan mencukupi. Selepas menambah yis akan memulakan proses penapaian, yang biasanya mengambil masa tidak lebih daripada 4 hari. Pada masa ini anda perlu meletakkan minuman di tempat yang terpencil.
 5. Untuk peringkat seterusnya anda memerlukan mesin moonshine. Tuangkan cecair melalui penapis kasa ke dalam kiub penyulingan. Ini dilakukan untuk menghilangkan ketulan dan kekotoran. Penyulingan berganda diperlukan untuk mendapatkan hasil yang betul. Penyulingan pertama tidak memerlukan pemisahan kepada pecahan, output haruslah produk dengan kekuatan kira-kira 30%. Kuah yang terhasil hendaklah dicairkan dengan air hingga kekuatan 16-18%. Adalah penting untuk menggunakan air bersih, untuk hasil yang ideal adalah disyorkan untuk menapis tambahan dengan karbon diaktifkan. Penyulingan kedua harus dilakukan dengan api yang perlahan. Di sini adalah penting untuk memilih “kepala”. Kepala adalah 100-150 ml pertama minuman, dan tidak boleh dimakan dalam apa jua keadaan, kerana ia mengandungi bahan yang berbahaya kepada kesihatan. Selesai mengumpul sup apabila kekuatan cecair suling turun di bawah 45%, ini adalah apa yang dipanggil “ekor”. Akibatnya selepas penyulingan anda harus mendapatkan cecair dengan kekuatan 50-60 darjah, ia mesti dicairkan dengan air ke tahap 40-45 dan biarkan meresap selama 2-3 hari. Jika minuman itu lebih tua di dalam bilik bawah tanah mentah, tidak perlu mencairkannya.
 6. Kini tibalah peringkat terpanjang – penuaan dalam tong bourbon yang terbakar. Pengeluar sering melakukan penapisan tambahan dengan arang maple, dan kemudian tuangkan minuman ke dalam tong. Tempoh minimum penuaan adalah dua tahun, tetapi semakin lama, semakin kaya dan lembut rasanya.

Tong dibakar dari dalam, untuk ini mereka diisi dengan jerami dan dibakar. Tong sedemikian memberikan minuman bukan sahaja rasa, tetapi juga warna, jadi anda tidak perlu meletakkan karamel tambahan. Adalah penting untuk menggunakan hanya tong yang diperbuat daripada oak.

Minuman itu sendiri tidak bersahaja, sesetengah pengeluar berumur bukan di bilik bawah tanah, tetapi di gudang biasa, di mana ia panas pada musim panas dan sejuk pada musim sejuk. Jadi anda boleh menua bourbon walaupun di dalam apartmen. Juga jangan lupa bahawa tong industri mempunyai isipadu sehingga 2,000 liter, jadi ia mengambil masa yang lama untuk menua minuman. Untuk penuaan rumah mungkin memerlukan lebih sedikit masa, seperti yang akan digunakan isipadu tong 5-15 liter.

Faedah dan kemudaratan bourbon

Bourbon telah menyerap biji jagung yang terbaik, jadi minuman ini bermanfaat. Dalam kuantiti yang kecil, ia boleh melebarkan saluran darah, menurunkan tekanan darah. Ia juga menghalang perkembangan penyakit kardiovaskular.

Terdapat sejumlah besar tincture terapeutik, asasnya adalah bourbon. Tincture sedemikian adalah baik untuk mengatasi insomnia, aritmia dan juga takikardia. Bahan-bahan yang terkandung di dalamnya akan berguna untuk orang yang mempunyai penyakit saluran gastrousus, mereka boleh merawat sakit perut dan sembelit. Bourbon melegakan ketegangan sistem saraf dan keletihan.

Penggunaan harian bourbon dalam dos yang kecil boleh membantu masalah pundi hempedu. Minuman itu mempunyai kesan yang baik pada hempedu, mencairkannya dan mengurangkan kelikatannya. Ia juga meningkatkan warnanya.

Kerana sifat antiseptiknya, bourbon adalah ubat yang sangat baik untuk sakit tekak. Ia membolehkan anda melegakan keradangan dan memusnahkan kuman di kerongkong. Untuk menyediakan campuran terapeutik, anda perlu mencampurkan 1 sudu besar bourbon dengan segelas air suam. Campuran sedia bilas tekak anda pada waktu pagi, tengah hari dan petang.

Dalam rawatan bronkitis dan radang paru-paru, bourbon juga telah menemui kegunaan. Berwarna dengan kacang dapat mengatasi penyakit ini dengan sempurna, dan dengan bit – untuk melegakan keletihan otot, memulihkan kekuatan selepas melakukan senaman fizikal yang berat.

Walau bagaimanapun, minuman yang berguna itu bukan tanpa kelemahan. Sebagai contoh, ia mengandungi sejumlah besar tannin dan furfural, jadi penggunaan minuman yang berlebihan mengancam mabuk alkohol yang kuat. Walaupun dalam vodka biasa mereka lebih daripada 30 kali lebih sedikit, jadi anda harus minum bourbon dengan bijak.

Ia juga bernilai menolak bourbon apabila penyakit kronik diburukkan lagi. Ia tidak boleh diminum oleh wanita hamil dan ibu yang menyusu.

Fakta menarik tentang bourbon

 1. Bourbon ialah sebuah daerah di Kentucky di mana wiski jenis ini pada asalnya dihasilkan. Orang ramai bertanya sama ada peniaga masih mempunyai bourbon itu, dan itulah cara minuman itu mendapat namanya.
 2. Kentucky mempunyai sejumlah besar pengeluar bourbon. Jumlah bilangan tong dalam bilik kebal mereka adalah kira-kira 5 juta. Jumlah nilai mereka telah melepasi $2 bilion.
 3. Sejak 2007, September telah dianggap sebagai Bulan Bourbon Kebangsaan di A.S..
 4. Secara statistik, lebih separuh daripada alkohol yang dieksport di A.S. adalah bourbon.
 5. Pada pertengahan abad yang lalu, Kongres A.S. menamakan bourbon sebagai minuman utama negara dan khazanah negara. Pada masa yang sama piawaian diperkenalkan, mengikut mana wiski boleh dipanggil bourbon. Keperluan utama ialah minuman itu mesti dihasilkan di Amerika Syarikat.
Мakanan Berkhasiat