Cara merebus nasi dalam periuk atau dalam multicooker

Apabila memasak nasi, semua orang mungkin mempunyai persoalan bagaimana memasak bijirin yang sempurna, supaya ia rapuh, tidak melekat. Sememangnya soalan ini memerlukan penaakulan terbuka. Beras diperlukan untuk tujuan yang berbeza: untuk merebus bubur, untuk merebus sup, untuk membuat pilaf. Tetapi dalam apa jua keadaan, ia harus rapuh, tidak melekit. Nasi boleh dimasak secara berbeza untuk setiap tujuan. Sesetengah hidangan mungkin memerlukan nasi hancur, sementara yang lain memerlukan nasi rebus. Kebolehdidisahan beras bergantung kepada kepelbagaian dan pemprosesannya.

Jenis-jenis Beras

Beras dibahagikan mengikut bentuk dan panjang, dengan kaedah pemprosesan, penanaman dan konsistensi isirong:

 1. Biji-bijian panjang – beras mempunyai bentuk memanjang, nipis dan panjang, dalam proses mendidih ia tidak mendidih
 2. Beras bulat – beras berbentuk bujur, berbeza dengan beras panjang dengan ketebalan sedikit lebih lebar, dalam proses mendidih ia mendidih dengan baik dan melekat, ia sesuai untuk bubur.
 3. Beras yang tidak dikisar adalah beras perang dan sering digunakan dalam diet. Ia berwarna coklat kerana ia tidak dikupas daripada membran pirus.
 4. Dikisar – beras putih dibebaskan dari cangkang, semasa pengisaran terdapat kehilangan lebih daripada 20% nutrien, jadi ini kurang berguna daripada yang lain, disimpan lama dan direbus dengan cepat.
 5. Dikukus – ia mempunyai struktur tegar, diproses dengan stim sebelum mengisar, ia sangat sesuai untuk memasak hidangan yang rapuh, kerana kerana struktur tegarnya tidak dimasak.
 6. Nasi liar adalah beras hitam, kerabat beras benih, ia tidak dimasak, dan paling kerap ditambah kepada nasi putih.

Mengapa nasi masak melekat bersama?

Beras mengandungi kanji, yang dikeluarkan apabila direbus semasa rawatan haba. Pati “mengikat” zarah individu bersama-sama, menimbulkan rupa likat dan lembek.

Nasi yang tak masak

Keupayaan nasi untuk dimasak bergantung kepada kepelbagaian dan kaedah memasaknya. Sebagai contoh, semua jenis beras panjang tidak mendidih atau melekat apabila dimasak. Juga, seperti yang ditulis di atas, kanji dilepaskan semasa memasak, jadi nasi bulat dan panjang yang dikukus juga tidak direbus.

Berapa lama nak rebus nasi

Bergantung pada jenis nasi, anda perlu memasaknya secara berbeza. Masak bijirin panjang yang dikisar selama 18 minit, bijirin bulat – 15 minit. Nasi kukus masak lebih cepat kerana rawatan haba sebelum ia mencecah rak di kedai, mendidih selama 9-15 minit selepas mendidih. Beras perang mengambil masa paling lama untuk dimasak kerana ia mencecah rak kedai tanpa terlebih dahulu membersihkan kulit luar (kira-kira 45-60 minit selepas mendidih). Masa memasak nasi dipengaruhi oleh rawatan haba, kehadiran atau ketiadaan kulit luar, dan bentuk bijirin.

Peraturan Memasak Nasi

 1. Sebelum memasak, beras perlu dibasuh dengan baik.
 2. Jika ada banyak masa, anda boleh merendam bubur jagung selama 2 jam, jadi ia lebih baik dibersihkan daripada habuk dan kanji.
 3. Tutup periuk dengan tudung hanya selepas masak dan penyejatan air sepenuhnya.
 4. Selepas masak, nasi perlu diselitkan selama 15 minit.

Cara merebus nasi hancur sebagai ulam: resipi

Cara merebus nasi hancur dalam periuk

Anda perlu:

 • 1 cawan beras;
 • 2 cawan air;
 • setengah sudu garam.

Anda perlu membilas beras dengan teliti di bawah air yang mengalir. Dengan bantuan air sejuk, kanji dilepaskan. Kelikatan dibasuh dengan air, pembilasan perlu dilakukan beberapa kali. Selepas mencuci butir beras, anda perlu mengumpul air bersih dalam periuk, nasi sebaiknya dimasak dalam periuk dengan bahagian bawah tebal dan diletakkan di atas dapur. Jumlah air hendaklah dua kali ganda jumlah bubur jagung, letakkan garam. Selepas air mendidih, anda perlu menuangkan beras. Jangan kacau groats, tutup dengan tudung, masak sehingga pendalaman terbentuk. Keluarkan periuk dari api dan tutup dengan tuala selama 10 minit, supaya cecair yang tinggal menguap. Itu sahaja, sedap, nasi hancur di atas meja.

Cara memasak nasi dalam multicooker

Anda perlu:

 • 1 cawan beras;
 • 1.5 cawan air;
 • garam.

Bilas beras, basuh kanji, di bawah air yang mengalir. Basuh sehingga airnya jernih. Tuangkan air dan tuangkan alur ke dalam mangkuk multicooker. Tuangkan air ke dalam nasi dan masukkan garam. Tutup tudung dan tetapkan mod grits. Masa – kira -kira 35-45 minit (bergantung kepada kuasa multicooker). Selepas masa ini, anda boleh membuka tudung dan melonggarkan bubur. Nasi yang lazat, dimasak dengan betul sudah siap.

Cara memasak nasi dalam ketuhar gelombang mikro

Anda perlu:

 • 1 cawan beras;
 • 2 cawan air;
 • Sedikit garam.

Bilas nasi dari kanji, supaya tidak ada keletihan. Setelah membasuh groat, kami meletakkannya dalam mangkuk khas dan tuangkan air, garam. Adalah perlu untuk menutup bekas dengan tudung. Dalam gelombang mikro menetapkan kuasa maksimum selama 15-18 minit. Untuk keseragaman memasak adalah perlu untuk menghentikan gelombang mikro dan kacau. Pada akhir 18 minit mengeluarkan bekas beras, jangan buka tudung, nasi harus berdiri selama 10 minit di bawah tudung. Kacau dan nasi siap sedia.

Memasak nasi di dalam ketuhar

Anda perlu:

 • 2 cawan beras;
 • 4 cawan air;
 • Sedikit garam.

Bilas nasi dalam air sejuk untuk mencuci kanji. Dalam mangkuk panas, campurkan air dengan nasi dan garam. Letakkan bubur dalam ketuhar 190 darjah yang dipanaskan selama 45-65 minit. Selepas 20 minit, ambil bekas dan kacau di hiasan. Selepas semua masa telah berlalu, ambil hidangan dengan nasi, biarkan berehat selama 10 minit. Buka periuk dan kacau, dan nasi renyah di dalam ketuhar sudah siap.

Resipi nasi rangup di dalam ketuhar dengan ayam

Kita perlukan:

 • 2 cawan beras.
 • Bahagian ayam (sayap, shanks atau payudara) – 500 gram.
 • 4 cawan air.
 • Rempah dan garam.

Pencinta nasi dan daging memanggil resipi ini hidangan malas.

Ayam ditaburkan dengan perasa dan dibiarkan untuk merapikan. Kami mencuci nasi dan meninggalkannya di dalam air selama tiga puluh minit untuk mendapatkan hidangan siap sedia. Letakkan nasi dalam hidangan penaik dan tuangkan air di atasnya. Kami meletakkan ayam di atas nasi. Adalah lebih baik untuk mengambil hidangan yang mendalam, supaya apabila anda meletakkan ayam, air tidak kehabisan had. Tutup borang dengan kerajang dan hantar ke ketuhar yang dipanaskan hingga 190 darjah untuk membakar 1.5 jam. Selepas memasak, matikan ketuhar dan biarkan nasi untuk menyerap lebih banyak lemak ayam. Ternyata nasi yang enak di sup ayam.

Nasi dalam kuali

Anda perlu:

 • 2 cawan beras;
 • 4 cawan air;
 • garam.

Pertama, anda perlu mencuci nasi dengan baik, basuh sehingga air bersih. Panaskan kuali, tuangkan minyak dan tuangkan nasi. Panggang selama 8 minit, sehingga bijirin kering. Selepas itu, tuangkan air. Seterusnya, garam nasi dan tutup dengan tudung. Ia perlu mengurangkan haba dan masak selama 25 minit. Tidak perlu membuka kuali dan kacau hidangan. Apabila nasi siap, anda boleh membuka tudung untuk membiarkan stim melarikan diri. Itu sahaja, nasi itu bagus dan rapuh tanpa melekat.

Nasi dan sayur -sayuran dalam kuali

Kita perlukan:

 • Dua cawan beras;
 • sayur -sayuran (anda boleh mengambil wortel, tomato, bawang);
 • Empat cawan air;
 • garam dan rempah.

Potong dan parut sayur -sayuran, tuangkan minyak ke dalam kuali dan goreng sehingga kerak keemasan cahaya. Apabila sayur -sayuran sudah siap, tambah nasi yang dibasuh. Nasi kering digoreng sedikit dengan sayur -sayuran, jadi ia menghangatkan dan menyerap jus. Selepas itu, tambah empat cawan air dan tutup kuali dengan tudung. Matikan haba minimum. Jangan buka tudung, jangan kacau nasi! Selepas 10 minit, anda boleh membuka dan menambah garam dan rempah -rempah. Matikan panas dan biarkan bubur menanam selama 15 minit. Selepas infusi, anda boleh berkhidmat dengan nasi yang enak.

Kepada nasi yang dimasak, anda boleh menambah rempah -rempah seperti safron, kari, jintan, kayu manis, ulas. Rempah boleh ditambah semasa memasak atau semasa penyerapan hidangan.

Apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkan nasi di pilaf melekat

Untuk menjawab soalan – apa yang perlu dilakukan supaya nasi di Pilaf tidak melekat, anda perlu tahu mengapa melekat berlaku. Pilaf – hidangan yang harus dimasak hanya dengan mood, tanpa tergesa -gesa. Beras harus dipilih secara bertanggungjawab, pilih non -starchy, yang dikukus, beras untuk bubur beras susu atau risotto tidak sesuai – ia akan mendidih.

Supaya nasi dalam pilaf tidak melekat, ia harus dibasuh dengan baik dan direndam selama 20 minit sebelum anda menghantarnya ke kawah, supaya semua kanji keluar. Adalah lebih baik untuk membiarkan groats keras, dalam keadaan kurang masak, daripada terlalu masak. Mendidih beras yang berpanjangan akan menyebabkan bijirin melekat. Suhu di mana pilaf direndam hendaklah kira-kira 60 darjah. Secara berkala, anda perlu kacau beras, kacau kanji dan tukar air. Untuk pilaf anda perlu mengambil bijirin keras, tetapi jika anda mengambil yang lembut, anda perlu memasak lebih sedikit.

Rahsia dan kehalusan memasak nasi

 1. Adalah penting untuk memerhatikan perkadaran beras dan air. Untuk hidangan sampingan akan menjadi nisbah yang baik dua cawan air kepada satu cawan groats.
 2. Ia perlu memilih jenis beras yang betul. Untuk menyediakan hidangan sampingan yang rapuh, lebih baik mengambil nasi bijirin panjang, untuk bubur susu – bijirin bulat.
 3. Kekalkan suhu memasak yang optimum untuk hidangan sampingan. Selepas air mendidih, anda perlu mengurangkan api ke minimum, tutup periuk dan masak selama sekurang-kurangnya dua puluh minit.

Soal Jawab Memasak Nasi

Berapa banyak nasi setiap hidangan

Norma makan nasi setiap orang dewasa ialah 200 gram produk yang dimasak. Semasa mendidih groats meningkat 3-4 kali, oleh itu, satu hidangan akan memerlukan 60-70 gram groats kering. Anda juga boleh mengukur dengan cawan penyukat – 75 ml beras setiap orang.

Berapa banyak beras yang akan keluar dari 200 gram

Jika kita mengambil nisbah kira-kira 3-4 kali lebih banyak nasi, kita dapat memahami bahawa memasak 200 gram gandum akan menghasilkan 700-800 gram bubur.

Apakah periuk yang terbaik untuk dimasak

Ia dilarang keras untuk menggunakan pinggan mangkuk enamel, kerana nasi pasti akan melekat padanya. Adalah lebih baik untuk memasak groats dalam periuk dengan bahagian bawah tebal, jadi haba akan diedarkan secara sama rata dan nasi tidak akan melekat. Periuk kaca dianggap cara terbaik untuk memasak nasi kerana anda boleh menggunakannya untuk menjejaki cara memasak nasi dan paras air.

Berapa banyak air yang perlu diambil untuk mendidih

Biasanya anda memerlukan air dua kali lebih banyak daripada bijirin untuk memasak, tetapi masih terdapat had untuk setiap varieti:

 1. 100 gram beras bijirin panjang memerlukan 150 hingga 200 gram air. Nisbah ialah 1:1.5 hingga 2.
 2. Untuk 100 gram beras bijirin bulat anda memerlukan 250-300 gram air. Nisbah 1:2,5-3.
 3. Sebanyak 100 gram beras masak memerlukan 200 gram air. nisbah 1:2
 4. 100 gram beras perang (belum masak) memerlukan 250-300 gram air. Nisbah 1:2,5-3.

Ia perlu membaca dengan teliti pembungkusan pada groats beras, pengeluar sentiasa menunjukkan berapa banyak air yang anda perlukan untuk memasak.

Air apa nak letak nasi mentah

Agar nasi menjadi rapuh dalam periuk, anda harus membuangnya ke dalam air mendidih, tetapi apabila memasak dalam multicooker, ketuhar gelombang mikro dan kuali – gandum dimasukkan ke dalam air sejuk. Apabila mendidih dalam periuk, nasi juga boleh dimasukkan ke dalam air sejuk, tetapi tanpa kacau, masukkannya, tutup penutup, air mendidih, tutup gas.

Adakah mereka mengacau nasi apabila mendidih?

Ia dilarang sama sekali untuk mengacau nasi semasa mendidih. Ia mengandungi kanji, dan kacau boleh memecahkan bijirin dan mengeluarkan lapisan pelindung beras, akibatnya kanji akan pergi dan melekat pada nasi. Kacau akan menghasilkan bubur, bukan ulam yang rapuh.

Adakah saya perlu meninggalkan nasi di atas ais selepas memasak?

Sekiranya terdapat air dalam periuk semasa memasak nasi, anda perlu biarkan ia meresap seketika supaya ia menyerap air. Rempah dan perasa juga boleh ditambah selepas masak.

Bila hendak masinkan nasi apabila mendidih

Dalam proses mendidih, beras menyerap air dan membesar. Garam pergi sebagai rempah, ia menjadikan rasa cerah, hidangan itu sendiri – berperisa. Oleh itu, selepas air mendidih, pertama anda perlu garam air, dan kemudian letakkan groats.

Apa yang perlu dilakukan jika nasi terlalu masin

Jika anda terlebih masin, jangan lari untuk membuang ulam, ia boleh disimpan dalam beberapa cara:

 1. Bilas di bawah air yang mengalir, masukkan ke dalam periuk dan masukkan air mendidih, tunggu sehingga cecair menguap.
 2. Rebus beras baru tanpa garam dan campurkan dengan beras masin.

Apa yang perlu dilakukan jika nasi melekat

Jika anda terlalu masak beras, dan nasi akan melekat bersama, anda tidak boleh mengembalikannya ke keadaan yang bertentangan, tetapi anda boleh memasukkannya ke dalam colander dan bilas dengan air sejuk. Tindakan ini anda akan membasuh kanji terpencil, tetapi ulam yang dimaksudkan tidak akan mendapat.

Apa yang perlu ditambah kepada nasi untuk menaikkan selera makan

Ayam membangkitkan selera makan, dan jika anda menambah lebih banyak sos, ia akan menjadi ajaib. Anda juga boleh menambah cendawan dan kacang walnut, cendawan memberikan rasa yang enak dan kacang walnut memberikan rangup yang menarik. Anda boleh menambah pelbagai perasa kering, seperti jintan manis, selasih, dill, cengkih atau kayu manis.

Adakah selamat untuk makan nasi yang tidak dimasak?

Beras adalah antioksidan, sebab itu nasi yang kurang masak sering digunakan untuk menurunkan berat badan, ia membersihkan garam berlebihan dalam badan. Tidak akan ada kesan pencahar, kerana bijirin mempunyai kesan positif pada tubuh manusia. Nasi bukan daging, yang semestinya memerlukan rawatan haba. Ia adalah bijirin yang hanya perlu dibasuh dengan baik. Tetapi nasi kering juga tidak boleh dimakan.

Ini menarik: apakah kegunaan beras basmati, beras merah, beras hitam dan beras liar

Nilai pemakanan nasi masak

Setiap 100 gram produk:

 • Protein – 2.4 g.
 • Lemak – 0.8 g.
 • Karbohidrat – 19.9 gr
 • Serat pemakanan – 3.1 gr.
 • Air – 75 g.
 • Kandungan kalori – 96.8 kcal.

Penting: indeks glisemik beras putih digilap ialah 70 unit, nasi kukus – 60, bubur nasi susu – 70.

Jadi, dalam artikel ini, anda telah menemui jawapan kepada persoalan bagaimana memasak nasi supaya tidak melekat. Ini semua petua: sentiasa basuh bubur jagung dan simpan di dalam air sekurang-kurangnya 30 minit sebelum dimasukkan ke dalam air, supaya kanji yang ada dalam biji beras keluar.

Untuk memasak hidangan sampingan, lebih baik mengambil beras panjang dan nasi kukus, semua jenis dan jenis lain direbus. Apabila memasak, jangan kacau, atau anda boleh memecahkan cangkerang, dan sebagai akibatnya, kanji akan keluar dan melekat bersama. Beras hendaklah direbus di bawah tudung tertutup. Setiap beras mempunyai kadar airnya sendiri, tetapi pada asasnya ia adalah 1 cawan hingga dua cawan cecair.

Nasi rapuh boleh dimasak bukan sahaja dalam periuk, tetapi juga dalam ketuhar, ketuhar gelombang mikro, multicooker, kuali.

Terlalu masak tidak boleh disimpan – ulam rosak secara kekal, anda hanya boleh merebus yang baru. Tetapi hiasan masin boleh disimpan dengan mencuci dengan baik dalam air bersih.

Мakanan Berkhasiat