Cara menyimpan meringue atau meringue supaya tidak kering

Pencuci mulut higroskopik dengan struktur berliang tidak bertolak ansur dengan kelembapan tinggi dan menyerap bau luar. Untuk mengekalkan sifat pengguna produk manis, anda perlu mencipta keadaan penyimpanan yang ideal.

Bergantung pada kaedah penyediaan, terdapat tiga jenis meringue:

Perancis klasik.

Pencuci mulut yang paling mudah untuk disediakan. Ia dibuat dengan mencambuk putih dengan gula tepung dan secubit garam untuk penstabilan. Meringue Perancis digunakan untuk menghias kek, dan krim didepositkan pada dulang pembakar untuk membakar meringue di dalam ketuhar.

Switzerland

Meringue Swiss dimasak dalam tab mandi air. Semasa air dipanaskan, putih dan gula terus disebat sehingga mereka membentuk puncak yang stabil. Krim stabil yang dibuat mengikut teknologi Swiss digunakan untuk menghias kek, pai, dan mentega kek.

Itali

Sirap yang direbus dan disejat kepada konsistensi tebal dimasukkan ke dalam aliran putih nipis, dipukul sepanjang masa dengan pengadun. Ia ternyata krim paling padat, paling stabil, yang diisi tiub wafel, eclairs, membuat topi untuk kek cawan.

Jenis meringue berasingan pada albumin disediakan dalam mana-mana tiga cara yang dicadangkan. Untuk menyusun semula putih telur kering, satu bahagian daripadanya digabungkan dengan sembilan bahagian cecair. Ini boleh menjadi jus, potongan, buah-buahan atau puri sayuran. Komponen ini memperkayakan pencuci mulut dengan nutrien dan memainkan peranan sebagai pewarna makanan.

Bagaimana meringue berbeza daripada meringue

Meringue adalah krim pastri yang diperbuat daripada protein yang disebat dengan gula pasir atau gula tepung. Pencuci mulut boleh mentah atau dibakar.

Meringue ialah konfeksi kering ketuhar yang diperbuat daripada meringue.

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan

Oleh kerana pencuci mulut protein cepat menyerap kelembapan dan bau persekitaran, bungkusnya secara hermetik.

Pembungkusan yang sesuai ialah beg kertas, kotak kadbod, bekas plastik makanan. Letakkan produk kuih-muih di dalam kabinet dapur di belakang pintu tertutup atau dalam tong roti.

Hanya meringue yang telah kering sepenuhnya harus disimpan. Sisa lembapan menyebabkan permukaan retak, mendap bentuk dan memendekkan jangka hayat. Untuk memeriksa kesediaan, kek dipecahkan kepada dua bahagian. Jika bahagian tengah kering, anda boleh mendengar ciri-ciri rangup, keluarkan pastri dari dulang dan masukkan ke dalam bekas besar. Tutup dengan penutup selepas sejuk.

Untuk menyelamatkan bentuk, adalah lebih selamat untuk meletakkan meringue dalam satu baris, meninggalkan ruang antara penutup bekas dan bahagian atas kek. Jika anda ingin membungkus pencuci mulut dalam beberapa lapisan, ia dialas dengan kertas parchment.

Keadaan penyimpanan optimum untuk gula-gula – kelembapan tidak lebih daripada 75%, suhu – 20-22 ° C, tiada cahaya matahari langsung, kekurangan kedekatan produk dengan aroma yang kuat.

Meringue yang dibeli lebih baik disimpan dalam bungkusan kilangnya. Untuk mengekalkan meringue lebih lama tanpa kehilangan sifat penggunanya, jangan tergesa-gesa dengan mengisi. Adalah lebih baik untuk memohon krim segera sebelum makan. Pengecualian adalah kek, yang memerlukan masa untuk merendam.

Dalam peti sejuk tanpa sistem “tiada fros”, merawat, tanpa mengira pembungkusan, cepat menyerap pemeluwapan, kehilangan bentuk, rasa, struktur rapuh. Pencuci mulut kering – tempat pembiakan untuk pembiakan mikroorganisma berbahaya, berbahaya kepada kesihatan.

Jangka hayat meringue

Jangka hayat meringue yang dibeli di kedai dan meringue yang dimasak sendiri berbeza dengan ketara.

Meringue buatan sendiri

Meringu buatan sendiri mengekalkan bentuk, warna, rasa dan teksturnya sehingga tujuh hari jika syarat penyimpanan dipatuhi. Jika anda menghantar pencuci mulut ke peti sejuk, ia akan kekal dalam keadaan biasa tidak lebih daripada dua hari.

Dibeli

Jangka hayat meringue yang dibeli di kedai ditunjukkan oleh pengilang pada pembungkusan. Tiada standard tunggal. Terma bergantung pada komposisi (dengan atau tanpa krim), kaedah penyediaan.

Secara purata, pencuci mulut yang diperbuat daripada bahan semula jadi mengekalkan sifat organoleptiknya sehingga dua minggu. Jika bahan pengawet dimasukkan, produk kekal boleh dimakan sehingga tiga bulan.

Soal Jawab

Pengguna meringue tertanya-tanya sama ada produk itu tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk, sama ada larangan itu dikenakan ke atas peti sejuk beku, dan sama ada terdapat perbezaan jangka hayat antara produk protein segar dan kering.

Berapa lama meringue pada albumin disimpan?

Dalam beg bertutup kedap udara, albumin meringue disimpan sehingga 14 hari pada suhu bilik dan sehingga dua bulan di dalam peti sejuk.

Bolehkah saya membekukan meringue?

Pencuci mulut boleh menahan suhu di bawah sifar tanpa mengubah strukturnya. Pada -18°C meringue disimpan dengan baik sehingga tiga bulan. Jika pencuci mulut beku, ia disimpan sehingga setahun pada -18 °C, dan sehingga setengah tahun pada -5 °C.

Rasa kekal tidak berubah selama 3-5 hari, kemudian sedikit merosot, tetapi bentuk tetap sama. Bungkus meringue dengan ketat dalam beg pastri atau dalam bekas yang rendah dan lebar sebelum menghantarnya ke peti sejuk beku.

Nyahbekukan meringue 2-3 jam sebelum digunakan pada suhu bilik. Setelah dicairkan, meringue boleh disimpan di dalam almari selama 72 jam, tetapi ia tidak boleh dibekukan semula.

Cara terbaik untuk mengakhiri hidangan percutian adalah dengan menghidangkan meringue atau pencuci mulut dengan meringue. Untuk mengelak daripada meragui kesegaran gula-gula, simpan gula-gula tidak lebih daripada seminggu pada suhu bilik atau masukkan ke dalam peti sejuk untuk penyimpanan jangka panjang.

Мakanan Berkhasiat