Cara Menyimpan Kopi di Rumah

Sejambak minuman aromatik yang sangat baik hanya boleh dirasai apabila kopi dibuat daripada kacang segar. Untuk tujuan ini kacang harus dibancuh dengan betul dan, apa yang sama pentingnya, disimpan dengan berhati-hati dan berhati-hati supaya mereka tidak kehilangan aroma uniknya. Para penikmat kopi yang canggih tahu betapa sukarnya untuk mengekalkan rasa mulia yang sebenar, mengelakkan sebarang kepahitan atau keasidan, jadi kami mengumpulkan memo kepada semua pencinta minuman emas tentang cara mengekalkan kopi segar di rumah.

Telah diketahui bahawa biji kopi kaya dengan vitamin dan mineral, yang juga mengandungi antioksidan dan minyak pati. Di bawah pengaruh faktor luaran, sebatian ini terurai dengan cepat, yang menyebabkan kacang aromatik kehilangan kualiti rasa-aroma yang unik.

Biji kopi yang baru dikisar dimudaratkan oleh:

 • Cahaya matahari dan cahaya langsung;
 • Kelembapan di udara;
 • oksigen;
 • Suhu melampau;
 • Bau asing.

Kopi panggang segar membebaskan wap dan karbon dioksida apabila mengalami turun naik suhu atau pemanasan, menyebabkan pemeluwapan. Di udara terbuka dan cahaya serbuk kopi mengoksida dan kehilangan sifat bergunanya. Selain itu, kualiti organoleptik terganggu: kopi mungkin menjadi tawar, dengan rasa pahit, keasidan, berdebu atau logam yang tidak menyenangkan.

Satu lagi ciri khas kopi adalah higroskopisitasnya. Mungkin ramai yang pernah mendengar bau yang menyelerakan membunuh aroma lain, jadi ia sering ditawarkan di kedai minyak wangi sebagai “penapis” untuk bau lain. Kopi, terutamanya kopi serbuk, tidak boleh diletakkan di sebelah produk berbau kuat, jika bahan mentah akan dibancuh – ia akan menyerap bahan asing, yang akan membuat minuman tidak enak.

Untuk kopi kering mengekalkan rasa yang kaya dan halus, ia perlu disimpan dengan betul mengikut spesifikasi bahan mentah.

Menyimpan kacang hijau

Biji kopi segar, yang belum dibakar, mesti dilindungi daripada kelembapan, supaya produk tidak berkulat dan ditapai. Ia dibenarkan untuk disimpan di dalam peti sejuk beku. Bijirin sedemikian memerlukan suhu yang tetap, jadi adalah wajar untuk menyimpannya di dalam bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik untuk menghapuskan kemungkinan pemeluwapan dan akibat lain yang tidak menyenangkan.

Rawatan haba dibenarkan untuk mengelakkan kerosakan produk. Untuk tujuan ini, kacang dikeringkan pada suhu rendah tidak lebih daripada 40 ° C dalam ketuhar terbuka sedikit. Tetapi rawatan sedemikian terhadap produk memerlukan pengalaman supaya tidak merosakkan keseluruhan kumpulan – keadaan yang dikehendaki sangat halus. Untuk mencuba, anda boleh mulakan dengan sekumpulan kecil bijirin dan ulangi prosedur hanya jika pengalaman itu berjaya.

Bijirin sedemikian tidak boleh disimpan selama lebih daripada beberapa bulan.

Menyimpan kacang panggang

Kopi panggang klasik, yang boleh anda beli di kedai khusus, pesan di Internet atau bawa dari negara yang jauh, adalah produk yang disediakan oleh pengeluar untuk dimakan. Sebagai peraturan, kopi sangat mahal sehingga tidak ada pengeluar yang berani membungkus produk dengan buruk: hampir setiap pek moden dilengkapi dengan injap khas untuk “bernafas” kacang.

Kacang panggang membebaskan karbon dioksida untuk beberapa lama selepas diproses dan biasanya mengekalkan tahap kelembapan tertentu. Untuk tujuan ini, mereka menggunakan penyekat sehala, yang membolehkan gas meninggalkan bungkusan, tetapi menghalang oksigen yang merosakkan daripada menembusi ke dalamnya. Terima kasih kepada injap ini, anda boleh merasai aroma kopi sebelum anda membelinya.

Menyimpan kopi dalam beg berzip atas adalah pilihan terbaik. Apabila berbuat demikian, adalah perlu untuk membiarkan udara berlebihan keluar dari beg. Apabila bercakap tentang stok simpanan yang besar, adalah lebih baik untuk mempunyai balang meja dan setiap minggu atau dua minggu menyegarkan stok berguna tanpa menyentuh jumlah jisim kopi wangi setiap hari.

Menyimpan dalam kacang adalah pilihan terbaik untuk memanjangkan jangka hayat produk. Disusun dalam bijinya yang berkerak, kopi kekal segar dan menyenangkan untuk dirasai lebih lama, manakala produk yang dikisar habis. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk mengisar kopi sekali seminggu – untuk rizab terdekat, atau lebih baik – sebelum setiap minuman. Walaupun pakar lain mengatakan bahawa masih perlu untuk membiarkan kopi dibuka dan tidak membancuhnya serta-merta selepas mengisar.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk menyimpan kopi dalam beg foil – dengan atau tanpa injap – pada suhu neutral – bukan di atas dapur dan bukan di dalam peti sejuk. Anda boleh menggunakan balang kaca atau seramik dengan bahagian atas yang tertutup rapat, tetapi elakkan beg plastik.

Jangka hayat pakej terbuka adalah kira-kira 2-4 bulan, ditutup – sehingga 6-8 bulan.

Menyimpan kopi tanah

Jika anda terpaksa membeli kopi yang dikisar kerana praktikal, anda boleh menyimpannya tidak lebih daripada 2 bulan dalam beg atau balang “asli” (bukan plastik!) yang tertutup rapat dengan zip. Adalah wajar untuk memilih dalam kes ini bekas legap atau jauhkan balang dari cahaya siang.

Jangan letakkan kopi di dalam peti sejuk, perubahan suhu boleh memberi kesan negatif pada sifat organoleptik produk (rasa dan aroma minuman siap).

Cara menyimpan kopi segera

Produk larut, tidak seperti rakan “organik”nya, kurang sensitif terhadap perubahan suhu, dan boleh disimpan sehingga 2 tahun dalam balang bertutup rapat dan kalis lembapan. Kopi sedemikian diketahui kehilangan semua sifat berguna, ia tidak mempunyai vitamin, antioksidan dan unsur berharga lain untuk badan. Natrium dan kafein kekal dalam minuman, jadi ia kekal sebagai penyegar, tekanan darah dan diuretik.

Tidak perlu meletakkan serbuk (sama ada butiran, ketulan atau serbuk) di dalam peti sejuk, hanya melindunginya daripada kelembapan. Kekotoran terluluhawa dan asing secara langsung menjejaskan rasa minuman, ini adalah sebab tambahan untuk memastikan balang ditutup.

Bagi minuman kopi berasaskan chicory dan ramuan herba lain, mereka sering perlu mengurangkan jangka hayat, supaya tidak kehilangan rasa dan tidak merosakkan.

Menyimpan Kopi dalam Kapsul

Ciptaan mudah untuk mesin kopi membolehkan anda menyimpan produk sehingga 1 tahun di luar peti sejuk – pembungkusannya kedap udara dan dilindungi daripada kelembapan. Peraturan utama kekal perlindungan daripada matahari dan haba, mengelakkan penyejukan berlebihan bahan mentah, pemeliharaan pembungkusan. Bekas tidak boleh dibuka sehingga ia digunakan di dalam mesin, supaya kopi tidak kering atau lembap.

Cara menyimpan kopi siap sedia

Adalah diketahui bahawa sesetengah minuman menjadi berkali-kali lebih lazat jika anda membiarkannya meresap, jadi kadang-kadang kopi siap dibiarkan selama beberapa jam. Apa yang anda perlu tahu tentang jenis penyimpanan kopi ini:

 1. Satu hidangan tidak boleh bertahan lebih daripada satu hari, jika tidak, minuman organik boleh bertukar daripada sihat kepada tidak sihat untuk badan. Kopi yang tahan lebih lama, walaupun di dalam peti sejuk, adalah lebih baik untuk dituangkan.
 2. Simpan kopi yang dibancuh lebih baik tanpa gula, jika tidak dalam keadaan panas minuman itu boleh ditapai dengan cepat. Perkara yang sama berlaku untuk campuran susu.
 3. Minuman siap boleh disimpan pada suhu bilik atau di dalam pintu peti sejuk selama beberapa jam. Kadang-kadang membuat ais kopi, produk sedemikian juga harus dimakan dalam sehari, maksimum – dua.

Antara lain, anda perlu menyimpan peralatan dan alatan kopi yang bersih, membasuh perkarangan – terutamanya manisan – turks, cawan, penekan Perancis dan bahagian mesin kopi. Pencemaran pihak ketiga atau pembiakan mikroorganisma pada peralatan boleh menjejaskan rasa minuman dengan ketara dan merosakkan bahan mentah yang mahal.

Bolehkah saya menyimpan kopi di dalam peti sejuk

Pakar kopi memberi amaran bahawa kopi tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk. Ramai pengguna mungkin beralasan bahawa penyejukan akan memanjangkan jangka hayat produk dan membantu memastikan ia segar. Tetapi itu tidak sepenuhnya adil; kemudaratan menyimpan kopi di dalam peti sejuk boleh melebihi manfaatnya.

Turun naik suhu yang berterusan kadang-kadang menyebabkan pemeluwapan semula jadi dalam bungkusan, yang bukan sahaja boleh merosakkan rasa secara serius, tetapi juga membawa kepada pembentukan acuan dalam bahan mentah. Di samping itu, produk terbuka boleh menyerap bau luar.

Pada masa yang sama, untuk menyimpan bekalan kopi yang besar, anda boleh membekukannya. Terdapat beberapa peraturan yang harus diikuti:

 1. Di dalam peti sejuk, kopi disimpan dalam beg tertutup yang ketat, sebaiknya tidak dibuka sama sekali.
 2. Jangan berulang kali mencairkan dan membekukan bahan mentah. Untuk kemudahan, stok yang besar boleh dibahagikan kepada bahagian, seperti mingguan, dan membawa mereka satu demi satu, tanpa mengeluarkan jumlah jisim.
 3. Adalah wajar untuk membiarkan semua udara keluar dari pakej sebelum menghantarnya untuk membekukan, jika tidak, proses pengoksidaan dapat merosakkan produk.

Perlu difahami bahawa pembekuan dapat memperbaiki atau merendahkan rasa jenis kopi yang berlainan. Di samping itu, jenis penyimpanan ini dapat memanjangkan hayat produk hanya beberapa bulan.

Peraturan Am untuk Penyimpanan

Berdasarkan ciri -ciri produk kopi, bahan mentah memerlukan keadaan penyimpanan ini:

 1. Pakej tertutup tertutup, idealnya – dengan pengikat zip dan injap untuk mengeluarkan karbon dioksida. Sekiranya tidak ada pakej foil yang berdekatan, anda boleh menggunakan balang seramik atau kaca – frosted, dengan penutup yang ketat. Dalam bekas plastik atau beg, lebih baik tidak menyimpan produk kopi, kerana bahan ini mudah menyerap bau, dan dapat memberikan minuman sintetik.
 2. Suhu bilik yang stabil. Kopi tidak boleh diletakkan di atas pemanas atau dapur, dihantar ke peti sejuk, atau disimpan berhampiran sumber kelembapan.
 3. Disimpan keseluruhan (jika boleh). Kacang panggang kehilangan aroma hebat mereka lebih perlahan daripada kacang yang digiling.
 4. Selepas setiap penggunaan, kopi harus ditutup dengan ketat dan tersembunyi. Sekiranya kita bercakap tentang bekalan sebulan, pakar mengesyorkan membahagikannya ke beberapa bahagian pada minggu, supaya jumlah jisim tidak habis kerana pembukaan paket harian.
 5. Lebih sering daripada tidak, biji kopi atau kopi tanah dijual dalam pek thermo khas dengan injap untuk udara. Ini adalah cara moden yang paling boleh dipercayai untuk memastikan minuman anda menyenangkan untuk masa yang lama.

Kehidupan rak kacang kopi yang baru dikumpulkan, bertentangan dengan pendapat umum, hanya beberapa bulan, dan untuk kopi tanah bahkan kurang. Adalah perlu untuk menggunakan bahan mentah yang dibeli dalam beberapa minggu, jika produk sudah ada tanah dan paket dibuka. Dalam pakej kedap udara sebelum ia rosak, kacang atau serbuk boleh disimpan sehingga enam bulan, tetapi tidak selama beberapa tahun.

Bagaimana untuk mengetahui bahawa anda berhadapan dengan produk yang berkualiti

Pengeluar kopi moden mengambil berat tentang produk mereka, memanjangkan kesegaran mereka. Antara inovasi telah dibangunkan dengan pembungkusan dengan injap pelbagai fungsi: ia membolehkan anda merasakan aroma campuran kopi sebelum anda membuka pek, tetapi yang paling penting – ia tidak membiarkan kacang atau serbuk menjadi lembap. Injap berfungsi dalam satu arah, jadi bahan mentah tidak mengoksida atau melampaui udara.

Sebelum itu, beg foil dengan penutup udara dan sampul biasa digunakan untuk mengemas kopi. Kopi yang baik tidak dijual dalam kertas tebal. Kadang -kadang anda boleh mencari kopi dalam tin kaca atau timah – di dalam produk juga dibungkus. Ia tidak disyorkan untuk menyimpan kopi dalam logam.

Untuk membeli paket yang baik, anda perlu memberi perhatian kepada penampilannya:

 1. Ia tidak sepatutnya terlalu kembung.
 2. Produk di dalamnya harus homogen, jika kita bercakap tentang kopi tanah – sedikit lembut, seperti pasir basah, tidak terlalu longgar, tetapi tidak pepejal.
 3. Pengilang yang baik menunjukkan tanda kualiti pada pakej luar – sijil antarabangsa, perbezaan dan komposisi produk (wajib). Rahsia campuran jarang didedahkan, tetapi pada pakej harus menulis asal (negara dan rantau) kacang -kacangan, serta jenis kopi – Arabica atau Robusta, mungkin nisbah peratusan mereka dalam campuran.
 4. Kopi berkualiti terbaik tidak diragukan lagi yang dibungkus di tempat -tempat di mana ia tumbuh. Walau bagaimanapun, penyediaan kopi kini menjadi industri yang sangat profesional, begitu banyak pengeluar Eropah mempunyai pendekatan yang sempurna untuk kerja mereka.

Keanehan penyimpanan pelbagai jenis dan jenis kopi

Selepas penuaian, kopi tertakluk kepada penapaian dan pengeringan matahari di tapak, ini dianggap pemprosesan utama. Seterusnya, biji-bijian itu biasanya dihantar kepada pengeluar kopi di seluruh dunia untuk diedarkan secara borong. Pada pautan ini, biji kopi segar diangkut dengan teliti dan cepat dan kemudian tertakluk kepada pemprosesan tambahan – pemanggangan dan kadangkala dikisar dan pemejalwapan untuk membuat minuman segera.

Pakar-pengecap bekerja pada kombinasi lazat yang unik, menawarkan pengguna bukan sahaja jenis kopi kelas pertama dari seluruh dunia, tetapi juga gabungan rasa yang menyenangkan, yang dipanggil campuran. Satu adunan boleh menggabungkan kopi dengan gred dan panggang yang berbeza.

Hayat penyimpanan juga dipengaruhi oleh faktor seperti adunan, tahap panggang, kematangan dan kesegaran kacang. Sesetengah jenis dituai hijau, dikeringkan sedikit dan hampir tidak dipanggang sebelum dijual. Ini adalah ciri Arabica dari Ethiopia dan beberapa jenis lain. Kopi sedemikian akan penuh dengan vitamin, antioksidan dan tanin. Ia tidak boleh disimpan untuk masa yang lama, jika tidak, aroma mungkin hilang dan anda akan mendapat kepahitan “toksik” dalam sejambak. Aromanya juga mungkin berubah tanpa dapat dikenali, dengan, sebagai contoh, bau rumput paya dan sedikit coklat menjadi “berdebu” berbanding bau bunga dan buah.

Kopi dengan panggang panggang yang lebih kuat tahan lebih lama, tetapi apa-apa yang melampau adalah memudaratkan. Kopi yang dibakar untuk masa yang lama memperoleh aroma “berdebu”, terbakar atau hilang begitu saja.

Robusta cenderung menimbulkan rasa pahit jika dipanggang terlalu lama.

Varian optimum ialah campuran Arabika dan Robusta panggang sederhana dan neutral. Keistimewaan campuran tersebut ialah gabungan pelbagai jenis kopi. Kadang-kadang ini adalah tambahan: sementara beberapa nota “mati” dalam sejambak semasa penyimpanan jangka panjang, yang lain dipelihara. Sebaliknya, adunan campuran boleh “berpecah” disebabkan oleh kesan ini, mengubah rasa mereka tanpa dapat dikenali.

Semua ini sekali lagi membuktikan bahawa anda tidak boleh menyimpan produk berharga ini untuk masa yang lama, lebih baik membeli bahan-bahan segar. Jika kita bercakap tentang membeli kopi koleksi yang jarang ditemui – jangan simpannya “untuk percutian”, nikmati rasa yang indah sehingga ia tenggelam dalam kelalaian.

Kesan kopi tamat tempoh terhadap kesihatan manusia

Jika kopi telah tinggal lebih lama, pertama sekali, ia kehilangan rasa dan sifat aromatiknya dan memperoleh beberapa aroma yang tidak menyenangkan, tengik. Pada masa yang sama, pakar menegaskan bahawa kacang itu sendiri tidak mempunyai kesan berbahaya pada tubuh. Satu-satunya gejala yang tidak menyenangkan mungkin pedih ulu hati atau cirit-birit ringan.

Berbahaya boleh menjadi kopi yang telah disimpan secara tidak betul, terutamanya apabila ia berkaitan dengan minuman yang dikisar atau kacang hijau. Sekiranya terdapat pemeluwapan dalam pembungkusan atau jika terdapat lembapan dalam produk, terdapat kemungkinan besar bakteria dan pembiakan kulat, kopi sedemikian sebaiknya dibuang tanpa penyesalan.

Jika produk itu terbongkar, ia boleh mengumpul habuk dan kekotoran berbahaya, terutamanya jika kopi basah disimpan dalam bekas logam.

Perkara yang sama berlaku untuk kopi yang dibancuh yang telah disimpan selama beberapa jam-ia boleh mempunyai masa untuk ditapai, walaupun tiada pemanis ditambahkan pada cawan, disebabkan oleh asid dan gula semulajadi dalam produk.

Sekiranya kopi yang dimasak mempunyai rasa yang tidak menyenangkan, adalah wajar memikirkan apa yang boleh menyebabkannya: perkakas, kaedah penyediaan atau penyimpanan yang tidak betul. Dalam kes kedua, bahan mentah perlu disemak semula atau dilupuskan.

Ini menarik: kopi yang telah tamat tempoh tidak perlu dibuang. Kacang utuh dan cantik boleh digunakan untuk tujuan hiasan, untuk foto, dan sebagai sorben luaran.

Fakta menarik tentang kopi

 1. Terdapat beberapa jenis kopi tertentu yang diproses secara semulajadi melalui badan haiwan. Jus perut kaustik haiwan memakan kulit buah, menghilangkan semua kepahitan daripadanya, supaya varieti memperoleh coklat mulia, kacang dan nota rasa dan aroma ringan yang lain.
 2. Di samping itu, untuk beberapa waktu sekarang saintis telah membiak jenis kopi unik yang bebas daripada kepahitan atau kekotoran aromatik yang tidak diingini. Varieti ini ditanam di bawah keadaan khas – dalam persekitaran iklim yang ditala dengan baik, dengan mengambil kira kelembapan, komposisi tanah dan kesucian atmosfera.
 3. Kopi adalah terbaik apabila ia ditanam dalam persekitaran yang mesra alam, jauh dari kawasan perumahan. Lebih bersih iklim dan tanah di rantau ini, rasa lebih halus dan halus. Ia mungkin mempunyai nota buah, bunga, pedas dan kadangkala sitrus dan kekotoran halus yang lain. Adalah diketahui bahawa komposisi keseluruhan kopi adalah malar, tetapi varieti individu mungkin mempunyai tahap zat besi, kalium dan mineral lain yang tinggi. Ini bukan sahaja menjejaskan rasa minuman, tetapi juga menjadikannya lebih kurang bernilai kepada badan.
 4. Sehingga hari ini, pokok koko semakin lenyap dari dunia. Para saintis bimbang kopi akan mengalami nasib yang sama. Spesies yang paling hampir dengannya, sukun dan minuman yang diperbuat daripada buahnya, carob, dianggap sebagai pengganti produk tersebut.
 5. Ledakan biji kopi hijau baru-baru ini, terima kasih kepada iklan, telah membawa kepada idea bahawa kopi jenis ini jauh lebih sihat untuk badan. Ia dikatakan mempunyai kandungan kafein yang lebih rendah dan lebih banyak antioksidan. Ini sebahagiannya benar. Tetapi pada masa yang sama kopi hijau mempunyai lebih banyak tanin dan sebatian kompleks, yang boleh alah kepada badan. Selalunya protein tumbuhan yang tidak diproses secara haba menimbulkan penolakan dalam tubuh manusia, jadi kopi hijau harus dinikmati secara sederhana.

Aroma kopi adalah salah satu bau yang paling disukai di planet ini, dan mendapatkan sebungkus kacang gourmet adalah sesuatu yang diidamkan oleh setiap peminum kopi. Untuk benar-benar menikmati minuman berharga ini, simpannya dengan berhati-hati dan pertimbangkan cara paling menarik untuk membancuhnya.

Мakanan Berkhasiat