Cara menyimpan kesemak untuk menjadikannya masak: rahsia dan helah

Selalunya buah-buahan selatan diangkut dalam keadaan separuh hijau. Jadi mereka mempunyai peluang untuk sampai ke kaunter dalam bentuk yang boleh dipasarkan. Persimmon tidak terkecuali, ia sangat halus dan buah masak untuk pengangkutan tidak disesuaikan. Tetapi kami ingin mencuba keseluruhan palet rasa, dan untuk kesemak ini perlu mewujudkan keadaan khas untuk masak. Ia tidak sukar jika anda mengetahui ciri-ciri tumbuhan.

Ia bernilai untuk mengekalkan buah-buahan sedemikian dengan segala cara. Setiap orang memilih untuk dirinya sendiri: beli sekeping setiap hari atau beli 1-2 kg sekaligus dan edarkan persimmon supaya masak secara beransur-ansur. Sertakan makanan istimewa ini dalam diet disyorkan untuk:

 • meningkatkan sistem imun;
 • mengekalkan ketajaman penglihatan;
 • mencegah katarak;
 • meningkatkan aliran darah;
 • mempercepatkan proses berfikir;
 • melambatkan proses penuaan;
 • mengurangkan risiko kanser;
 • Meningkatkan metabolisme.

Nota: jika anda menghidap diabetes atau berat badan berlebihan, anda mesti berhenti makan kesemak. Dalam daging terdapat banyak fruktosa.

Buahnya mengandungi tanin, dan kesannya adalah dua kali ganda. Di satu pihak, mereka mengawal tahap kolesterol, tetapi sebaliknya, kepekatan tinggi mereka dalam badan boleh memburukkan pencernaan dengan ketara. Oleh itu, adalah wajar memerhatikan prinsip kesederhanaan dalam penggunaan produk ini. Yang lebih topikal ialah persoalan penyimpanan dan kaedah pematangannya.

Bagaimana untuk memilih kesemak

Untuk menikmati rasa, lebih baik memilih buah yang masak sepenuhnya dan berhati-hati membawanya pulang, kerana ia renyuk walaupun di bawah pergerakan jari yang cuai. Jika anda perlu menyimpan kesemak selama beberapa hari, pilih kesemak yang lebih keras.

Hayat penyimpanan dipengaruhi oleh kematangan dan keadaan optimum. Pilih buah adalah tahap kematangan awal. Mereka masih keras, tetapi sudah mempunyai warna dan rasa yang khas. Rasanya adalah astringen dan astringen, dan dalam bentuk ini mereka tidak diingini. Keutuhan kulit adalah keperluan asas. Ini adalah jaminan bahawa tiada mikrob patogen dan kulat acuan masuk ke dalam. Tangkai harus kering, berwarna kelabu-hijau, melekat pada permukaan.

Penyimpanan

Untuk membuat kesemak bertahan selama beberapa minggu, mereka diletakkan di tempat yang gelap dan sejuk. Adalah wajar bahawa buah-buahan tidak bersentuhan. Ia perlu untuk mengalihkan bilik dengan kerap, tidak termasuk cahaya matahari langsung pada kesemak. Daripada storan ini, anda boleh memilih beberapa keping secara beransur-ansur untuk dinikmati.

Penamat

Buah-buahan terpilih masih belum sedia untuk dimakan. Terdapat beberapa cara untuk memastikan kematangan.

 1. Masukkan ke dalam beg selofan atau bekas plastik dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 6-12 jam. Kemudian produk itu cair dan boleh dikatakan sedia untuk dimakan.
 2. Letakkan pada suhu bilik di sebelah epal atau pisang. Di kawasan kejiranan ini, pematangan berjalan beberapa kali lebih cepat. Bersentuhan dengan sayur-sayuran dan buah-buahan lain, keindahan selatan tidak bertolak ansur dan sangat cepat mula rosak.
 3. Letakkan selama beberapa jam dalam air suam tidak lebih tinggi daripada 40 darjah, jika tidak persimmon akan mendidih.
 4. Sekiranya pematangan tidak memerlukan segera, pilihan paling mudah ialah meninggalkan buah pada suhu bilik, menutupnya dengan kain kapas atau linen.

Jika jumlah buah masak terlalu besar untuk satu hidangan, ia boleh disimpan di dalam peti sejuk di rak untuk sayur-sayuran. Ambil perhatian bahawa tahap kelembapan dalam kes ini hendaklah dikekalkan antara 80-90%. Mereka diletakkan di dalam bekas dengan tangkai turun 1 tahap. Beg polietilena tidak diingini, ia mencetuskan pembentukan acuan yang cepat. Tidak perlu mencuci kesemak semasa memasukkannya ke dalam simpanan, lebih baik melakukannya sebelum dimakan. Rahsia kecil ini akan membolehkan anda memelihara buah-buahan selatan untuk tempoh yang betul dan menikmati sepenuhnya rasa mewahnya.

Мakanan Berkhasiat