Cara mengupas lobak pedas dengan cepat dan tanpa koyak

Setiap pemilik dacha yang menghargai diri sendiri menyimpan sekurang-kurangnya satu pokok lobak pedas besar yang menarik di plot tamannya, tanpa daun yang tidak ada satu balang timun atau tomato yang ditinkan untuk musim sejuk. Tetapi kadangkala pengetinan di rumah adalah semua yang menamatkan penggunaannya. Walaupun hampir semua orang menyukai lobak pedas sebagai perasa – terutamanya untuk lobak pedas yang diawet – hampir semua orang menyukainya, tidak ramai yang mengambilnya untuk diawet, kerana biasanya semua orang terbiasa berfikir bahawa proses ini panjang dan susah payah, dan terima kasih kepada bau lobak pedas. ia juga membentuk air mata. Faktanya ialah tumbuhan itu mempunyai minyak pati, yang merengsakan hampir semua membran mukus – hidung, mata dan mulut. Minyak pati ini adalah sebab hidung kentut, koyak, dan keengganan untuk terlibat dalam pemprosesan lobak pedas.

Malah, jika anda mengambil perkara itu dengan bijak dan mengambil kaedah yang diusahakan oleh pemilik dacha yang berpengalaman dan berpengalaman, untuk menyediakan rempah yang lazat untuk musim sejuk tidak begitu sukar.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa akar yang digali pada bulan September adalah paling sesuai untuk perasa air mata. Mereka mengumpul jumlah maksimum nutrien, mineral dan vitamin, di samping itu, pada masa ini tahun lobak pedas terutamanya “jahat”. Beri keutamaan kepada akar yang tidak terlalu kecil dan nipis: yang mempunyai panjang sekurang-kurangnya 30 cm dan ketebalan 3 hingga 6 cm adalah ideal. Yang lebih nipis dan lebih pendek adalah lebih baik untuk ditanam kembali di atas katil, biarkan mereka berkembang lebih jauh tahun depan.

Adakah akar lobak pedas perlu dikupas?

Akar yang digali keluar dari tanah boleh menjadi putih, yang nampaknya tidak perlu mengeluarkan kulit, dan kekuningan-coklat. Malah, kulit putih sekalipun adalah keras dan kasar, dan semakin kekuningan atau coklat, semakin kasar. Tidak mengapa jika rancangannya adalah untuk mengeringkan produk dan mengisarnya menjadi serbuk. Tetapi dalam lobak pedas, disapu melalui parut atau dipintal dalam penggiling daging, akan ada seratnya, yang sukar untuk dikunyah.

Di samping itu, jika lobak pedas tidak digali di taman anda sendiri, tetapi dibeli di pasar, sukar untuk mengetahui dalam keadaan apa ia tumbuh. Mungkin ia telah terdedah kepada racun perosak atau herbisida, yang cenderung terkumpul di dalam kulit. Oleh itu, sebelum memproses akar, ia mesti sentiasa dipotong.

Akar muda dan tebal tidak mempunyai kulit yang terlalu masak, ia kekal ringan dan lembut, dan tiada bahan kimia mempunyai masa untuk terkumpul, jadi ia boleh diterima untuk meninggalkannya untuk menjimatkan masa. Ia tidak akan menjejaskan sifat pengguna produk akhir lobak pedas secara negatif.

Menyediakan produk untuk mengelupas

Untuk menjadikan lobak pedas lebih berdaya tahan, lebih mudah untuk mengeluarkan kotoran daripadanya, dan akarnya sendiri lebih mudah dibersihkan, ia harus direndam dalam air sejuk. Untuk akar segar yang baru digali, 5 hingga 6 jam “prosedur air” sedemikian sudah cukup, dan sayur-sayuran, yang telah diletakkan selepas menggali di dalam peti sejuk dan sedikit layu, akan memerlukan lebih banyak masa – dari 3 hingga 7 hari, dan air perlu ditukar setiap hari.

Basuh kotoran dan pasir yang melekat pada akar dengan berus, bersihkan semua lekukan, nod dan nodul dengan teliti. Sekiranya terdapat sarung tangan kasar keras khas untuk mengupas kentang muda – anda boleh mengikis kotoran dengannya.

Basuh lobak pedas dengan mudah di dalam besen dengan air bersih dan sejuk, selepas itu anda hanya perlu membilas akarnya dengan air yang mengalir.

Jika diputuskan untuk merawat lobak pedas di rumah dan isi rumah mempunyai cuci kereta mini, ia akan menjadi cepat dan mudah untuk mencuci rizom. Anda perlu meletakkan akar dalam colander atau penapis besar dan jalankan peranti. Aliran air yang kuat akan menyapu semua pasir yang telah melekat pada sayuran.

Untuk memudahkan pembersihan seterusnya, akar lobak pedas selepas mencuci boleh menjadi beku sedikit. Dibasuh dan dikeringkan dengan tuala kertas, letakkan rizom dalam beg plastik, ikat dengan kuat dan masukkan ke dalam peti sejuk selama satu setengah jam atau dua jam. Kulit akan membeku dan menjadi mudah dikeluarkan dari pulpa. Selain itu, selepas pembekuan, lobak pedas kurang merengsakan membran mukus dan tidak menyebabkan koyakan.

Bagaimana untuk mengupas lobak di rumah

Untuk membersihkan lobak pedas, beberapa alat dapur sesuai: anda boleh menggunakan pisau, pengupas sayuran, parut logam dan span logam yang keras – jenis yang digunakan untuk membersihkan kuali yang terbakar.

Lobak merah diketahui merembeskan bahan penting beracun yang menyebabkan banyak koyak semasa memotong atau mengupasnya. Sekiranya cuaca membenarkan, lebih baik mengupas rizom di luar – maka angin akan membawa eter ke tepi, dan mata tidak akan terlalu jengkel.

Sesetengah suri rumah yang berpengalaman memakai topeng atau cermin mata apabila bekerja dengan lobak, jika ada di dalam rumah, yang mengurangkan pengeluaran air mata kepada hampir sifar – walaupun dalam keadaan sempit dapur kecil. Tetapi jika anda tidak mempunyai topeng atau cermin mata, anda mesti membuka tingkap dan meletakkan kipas berdekatan supaya ia menerbangkan bahan eterik ke arah tingkap yang terbuka. Tetapi hidung dan mulut masih lebih baik untuk menutup sama ada topeng perubatan atau hanya mengikat selendang atau kain kapas untuk mengurangkan kesan minyak pati pada saluran pernafasan.

Jika membersihkan dengan pisau, anda harus berhati-hati bahawa ia sangat tajam, maka kulit akan mudah dikeluarkan. Adalah lebih baik untuk mempunyai dua pisau tajam di tangan: yang kecil untuk memotong kulit dan memotong simpulan, dan yang besar untuk memotong hujung yang lembap atau rosak. Prinsip mengupas lobak pedas tidak berbeza dengan lobak merah.

Potongan akar yang besar harus dipotong bersilang – sama ada separuh atau tiga bahagian, supaya mudah dipegang di tangan. Jangan cuba memotong jalur selebar mungkin, kerana kulit pasti akan dipotong bersama-sama dengan badan akar. Adalah lebih baik untuk mengeluarkan kulit dalam jalur nipis, cuba untuk tidak menyentuh lapisan putih dalaman.

Kaedah ini mudah kerana anda boleh mengupas lobak pedas dengan agak cepat dan kemas, perabot di sekelilingnya tetap bersih, kerana kulit tidak terbang ke mana-mana dari bawah pisau. Tetapi disebabkan fakta bahawa pisau itu sangat tajam, anda mesti tetap berhati-hati, kerana selalu ada bahaya memotong diri anda.

Tidak sukar untuk mengupas lobak pedas dengan pengupas sayuran, yang sama yang biasanya digunakan untuk mengupas lobak merah atau kentang. Cara ini untuk mengatasi kes itu sedikit lebih perlahan daripada pisau, tetapi ia agak mudah. Jumlah sisa adalah minimum, dan kulit yang dikikis tidak terbang.

Sekiranya terdapat beberapa akar, ia masih muda dan mempunyai panjang dan ketebalan yang sama, anda boleh mempercepatkan proses dengan meletakkannya di atas papan pemotong selari antara satu sama lain dan, menekan akar dengan kuat satu sama lain, mengupasnya secara serentak. Sudah tentu, hasil yang ideal tidak akan dicapai dengan cara itu, tetapi masih kebanyakan sayur-sayuran akan dikupas dengan agak cepat, jadi anda hanya perlu memeriksa setiap tulang belakang dan menggunakan pisau atau pengupas sayur yang sama untuk mengeluarkan serpihan kulit yang tidak memberi pada kali pertama. Dengan pemprosesan sayur-sayuran yang “cepat” itu terdapat risiko kecederaan pada jari anda, jadi anda tidak boleh terganggu dan mematuhi langkah berjaga-jaga keselamatan.

Parut logam biasa untuk lobak merah juga sesuai untuk mengeluarkan kulit dari lobak pedas, tetapi lebih baik membersihkan akarnya tidak terlalu besar, tetapi mereka yang mempunyai kulit lembut dan halus yang belum sempat menjadi kasar.

Akar yang telah dibasuh hendaklah diletakkan di atas papan pemotong dan, memegangnya dengan satu tangan, dengan berhati-hati, tanpa tekanan yang kuat, gosok lobak pedas dengan lembut, lembut, perlahan dan lancar ke arah yang hampir selari dengan permukaannya dengan yang lain. Parut hendaklah diambil dengan lubang terkecil.

Terdapat, tentu saja, keburukan kaedah ini. Pertama, ia tidak begitu menjimatkan, kerana bersama-sama dengan kulit boleh dipadamkan dan sebahagian daripada badan akar itu sendiri. Kedua, anda tidak akan dapat mengeluarkan kulit dengan bersih dengan parut, anda perlu menyelesaikan tempat yang tidak lengkap dengan pisau. Dan ketiga, anda harus berhati-hati untuk tidak mencederakan tangan anda, yang sering berlaku apabila anda menggunakan parut.

Anda boleh menggunakan span hidangan logam untuk mengupas lobak pedas. Sudah tentu, span ini tidak akan mengeluarkan kulit keperangan yang tebal dan kasar dari akar matang, tetapi ia akan berfungsi dengan akar muda.

Untuk membuat lobak pedas, lebih baik membeli span baru, kerana span dapur terpakai biasanya mengumpul sejumlah besar kuman. Jika anda tidak dapat membeli satu, anda perlu bekerja keras untuk mencuci yang sudah digunakan, kemudian rendam dalam air dan, tambah soda penaik, rebusnya. Alat yang disterilkan itu akan sesuai untuk kegunaan selanjutnya.

Bersihkan lobak pedas, pegang akar dengan tangan kiri, dan dengan tangan kanan yakin, pergerakan pantas dan tajam menggerakkan span dari bawah ke atas dan dari atas ke bawah, tanpa menarik diri dari permukaan akar. Akar itu sendiri harus diputar perlahan-lahan di sekitar paksinya, supaya semua sisinya dirawat dengan span. Adalah lebih mudah untuk menjalankan prosedur ini di bawah aliran air sejuk.

Dengan cara ini bersihkan akar satu demi satu, dan kemudian, bersenjata dengan pisau tajam kecil, keluarkan serpihan kulit yang masih belum dipotong. Cara terbaik untuk membersihkan rintisan dengan cara ini ialah menggunakan rintisan genap, yang mempunyai bilangan simpulan, dahan dan lekukan minimum dari semua jenis.

Kelebihan kaedah pembersihan ini ialah ia selamat untuk kecederaan dan boleh dikatakan bebas sisa: jika anda memantau proses dengan teliti dan tidak menggosok tempat yang sama beberapa kali, hanya lapisan kulit nipis dikeluarkan.

Cara mencuci tangan selepas mengendalikan lobak pedas

Tangan yang kotor selepas mengendalikan lobak pedas tidak boleh dicuci dengan air kosong atau sabun tandas biasa. Kotoran dan jus lobak pedas bukan sahaja mengotorkan tangan anda dengan warna gelap, tetapi juga menembusi semua rekahan pada kulit. Namun begitu, mudah untuk membersihkan tangan anda.

Kaedah pertama ialah lemon. Buah ini sentiasa datang untuk menyelamatkan apabila anda perlu mengembalikan tangan kepada penampilan yang kemas selepas bekerja dengan tanah, membersihkan cendawan atau mendaki di dalam hutan untuk beri biru.

Anda hanya memerlukan satu bulatan lemon kira-kira 1 cm tebal, yang anda perlukan untuk memerah perlahan-lahan untuk mengeluarkan jus, gosok tapak tangan anda. Apabila kulit telah cerah, anda boleh memberi perhatian kepada kuku anda: celupkannya ke dalam pulpa lemon selama kira-kira seminit. Kemudian bilas tangan anda dengan air sejuk dan lembapkan, sebaik-baiknya dengan gliserin.

Sekiranya anda tidak mempunyai lemon di rumah, anda boleh menggunakan cuka meja 9%: lap tangan anda dengan pad kapas yang direndam dalam cecair masam, dan kemudian gosok kuku anda dengan teliti. Kaedah ini agak lama daripada yang sebelumnya. Dan untuk mencapai hasil yang sempurna, seperti lemon, tidak mungkin berjaya.

Sesetengah suri rumah memimpin tangan dalam bentuk yang betul dengan mandi dengan ammonia dan hidrogen peroksida. Kaedah ini amat baik untuk wanita yang mengalami retak, luka atau luka lain di tangan mereka, kerana itu lemon atau cuka tidak diingini untuk digunakan untuk mengelakkan rasa “mencubit” dan terbakar. Tetapi ia tidak sesuai untuk wanita, yang secara kategorinya tidak bertolak ansur dengan bau ammonia. Di samping itu, apabila menggunakan teknik ini, anda harus berhati-hati dan cuba untuk tidak menyedut wap campuran, kerana ia tidak berguna.

Ia perlu mengambil 2 gelas air – sangat hangat, hampir panas, larutkan di dalamnya 3 sudu besar cecair pencuci pinggan, tambah satu sudu teh ammonia dan sudu pencuci mulut (atau 2 sudu teh) hidrogen peroksida. Kacau larutan, celupkan tangan anda ke dalamnya selama kira-kira lima hingga tujuh minit, selepas itu bersihkan tapak tangan dan kuku anda dengan berus lembut.

Jika bintik-bintik gelap masih kekal di suatu tempat, gosokkannya tambahan dengan pad kapas yang direndam dalam hidrogen peroksida, kemudian basuh tangan anda dengan air suam yang mengalir dan sapukan krim berkhasiat atau emolien dengan gliserin.

Adalah mungkin untuk tidak menambah ammonia kepada penyelesaian, asap dalam kes ini akan sama sekali tidak berbahaya, tetapi kemudian anda mesti bersedia untuk fakta bahawa tangan anda tidak akan dibasuh bersih.

Tetapi jika anda melakukan pemprosesan lobak pedas dalam sarung tangan rumah getah atau silikon, anda boleh memastikan tangan anda bersih, dan kemudian anda tidak perlu risau tentang cara membasuhnya.Dengan cara ini, dari kemungkinan tindak balas alahan terhadap lobak pedas dan kesan merengsanya pada kulit halus sarung tangan tangan juga akan menjimatkan.

Мakanan Berkhasiat