Cara mengupas kentang dengan cepat: 5 cara

Di dapur Rusia, kentang adalah bahan yang sangat diperlukan dalam memasak. Ia ditambah kepada kedua-dua hidangan pertama dan kedua, serta dalam salad. Dalam sesetengah kes, membersihkan ubi boleh berubah menjadi pengalaman pahit. Artikel ini akan memberikan cadangan mengenai pilihan pisau, serta cara mengupas kentang tanpanya.

Memilih pengupas kentang

Dalam kebanyakan kes, mengupas kentang dilakukan dengan pisau, jadi setiap tukang masak atau suri rumah semestinya mempunyai alat yang berguna untuk mengupas sayur-sayuran. Pisau hendaklah ringan, selamat, selesa dan boleh dipercayai.

Jika mengupas kentang tidak mengambil banyak masa semasa memasak, tidak perlu membeli pisau khas. Walau bagaimanapun, jika kita bercakap tentang aktiviti biasa, ia patut memberi perhatian kepada model yang lebih mudah. Mari kita pertimbangkan yang paling popular daripada mereka.

Pisau penusuk

Pisau Piller adalah alat universal di dapur, kerana terima kasih kepadanya anda boleh membersihkan kebanyakan sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain itu, model tersebut menarik kerana ia seaman mungkin termasuk untuk kanak-kanak. Pembersihan dengan alat sedemikian mempercepatkan proses sebanyak mungkin. Kesukaran untuk nyonya rumah dengan mengupas sayuran boleh menjadi jika kentang tidak cukup licin.

Terdapat dua jenis pengupas di pasaran: katapel dan pisau lurus. Secara luaran, pengupas katapel menyerupai pisau cukur dengan pemegang yang dipendekkan dan bilah berguna. Bilah yang mengelupas bersudut untuk meminimumkan sisa semasa mengupas kentang.

Model lurus mempunyai pemegang lanjutan. Ciri tersendiri alat ini ialah bilah yang dipanjangkan, yang membantu mengupas mata kentang. Kedua-dua bilah alat itu bersudut antara satu sama lain.

Pisau dengan bilah terapung

Sejak muncul di pasaran, pisau dengan bilah terapung telah menjadi permintaan yang paling banyak, kerana bahagian ini memastikan pengelupasan yang selamat dari mana-mana sayur-sayuran, tanpa mengira bentuk. Hampir setiap model menggunakan bilah dengan sudut putaran 360 darjah, sangat mempercepatkan proses mengupas sayur-sayuran dan buah-buahan. Pisau jenis ini mempunyai dua jenis bilah: dengan dan tanpa gerigi. Jenis kedua pisau yang dibentangkan lebih mudah untuk mengupas kentang.

Pisau melengkung

Ciri tersendiri alat jenis ini ialah bilah yang dipendekkan tetapi melengkung. Terima kasih kepada ini, mengupas kentang adalah pantas, tanpa pembaziran yang ketara. Alat ini dipegang dengan baik di tangan, memberikan keselesaan maksimum apabila ia datang untuk mengupas sayur-sayuran yang lama. Bilahnya lebar, membolehkan anda mengupas kentang dalam beberapa pergerakan tangan. Hujung yang diasah membantu menghilangkan kelopak mata dan pertumbuhan ubi yang lain. Namun, terdapat kelemahan yang ketara – anda perlu mengendalikan alat dengan berhati-hati untuk melindungi diri anda daripada luka yang tidak disengajakan.

Cara mengupas kentang

Cara paling mudah untuk mengupas kentang mentah adalah dengan menggunakan pisau dapur, tetapi keseluruhan proses harus dilakukan dengan mematuhi peraturan tertentu. Adalah dinasihatkan untuk mengupas kentang di bawah air yang mengalir, menggunakan pisau dapur kecil.

mentah .

Mula-mula keluarkan semua unsur yang tidak perlu dari kentang, termasuk kotoran dan pasir. Kemudian mula mengupas ubi dengan sapuan ringan. Bilas kentang yang telah dikupas di bawah air yang mengalir dan keluarkan sisa kulit, mata dan bintik hitam.

Muda

Untuk membersihkan kentang muda, kami mengesyorkan menggunakan span logam yang direka untuk mencuci pinggan mangkuk. Atas sebab keselamatan dan kesihatan, kami mengesyorkan menggunakan span baharu tanpa kecacatan atau karat.

Algoritma pembersihan:

  • Basuh ubi;
  • gosok setiap kentang dengan berus logam;
  • Keluarkan lubang mata dengan pisau.

Selepas pembersihan, bilas kentang sekali lagi di bawah air mengalir dan, jika perlu, keluarkan kulit yang tinggal.

Kecil

Untuk mengelakkan mengupas kentang kecil daripada berubah menjadi penyeksaan, kami mengesyorkan menggunakan garam. Untuk melakukan ini, ambil kentang kecil, basuh, masukkan ke dalam beg dan isi dengan garam. Selepas itu, teruskan mengupas dan gosok ubi dengan garam. Pada akhir proses, keluarkan sayuran dari beg dan bilas di bawah air yang mengalir, keluarkan kulit yang tinggal. Menggunakan kaedah ini memastikan kentang kecil dikupas dengan bantuan minimum daripada suri rumah.

Dalam jaket.

Kentang rebus sering digunakan dalam penyediaan pelbagai hidangan dan salad. Sayuran sedemikian perlu dikupas selepas mendidih. Terdapat beberapa cara bijak untuk mempercepatkan proses.

Selepas mendidih kentang, keluarkan dari air panas, letakkan di atas pinggan rata atau di atas papan dapur. Ia adalah paling mudah untuk mengeluarkan ubi panas dengan garpu. Pegang sayuran akar dengan garpu dengan satu tangan, dan dengan yang lain, menggunakan pisau, kupasnya dari kulit. Teknik ini adalah yang paling biasa di kalangan suri rumah, membolehkan anda meminimumkan kehilangan jisim yang boleh dimakan.

Kaedah kedua melibatkan merawat kentang selepas mendidih dengan rawatan suhu. Selepas masak, toskan air panas dari periuk, dan tuangkan air sejuk, tambah ais ke dalam kentang. Simpan sayur akar di dalam air ais selama beberapa minit. Akibatnya, kulit kentang itu sendiri akan mula keluar dari buahnya, tanpa banyak usaha dari pihak suri rumah. Teknik yang sama juga boleh digunakan semasa mengupas tanaman akar muda.

Kaedah ketiga mengupas melibatkan penyediaan awal sayuran untuk mengupas berikutnya. Basuh dahulu ubi sebelum dimasak. Sebelum anda mula memasak, buat hirisan bulat di sekeliling perimeter sayuran akar, dengan hirisan harus bertepatan pada semua sisi. Kemudian teruskan untuk merebus kentang. Sebelum mengeluarkan sayuran akar, sediakan besen air sejuk. Letakkan kentang rebus dalam air sejuk selama 10-15 saat. Selepas mengeluarkannya, biarkan masa untuk ia sejuk. Kemudian ambil sayur akar dengan tangan anda dari hujung yang berbeza dan tekan padanya, kulit akan mudah dikeluarkan tanpa usaha tambahan.

Teknik di atas telah membuktikan dirinya dalam amalan. Mereka sangat mempercepatkan proses mengupas kulit kentang rebus.

Tanpa pisau

Mengupas kentang mentah kadang-kadang boleh dilakukan tanpa pisau. Anda boleh menggunakan alat buatan sendiri seperti ayak. Ini adalah kaedah yang baik untuk mengupas kentang baru. Sebagai permulaan, pilih penapis dengan jaringan halus. Kemudian isi tanaman akar dalam ayak dan di bawah aliran air, gulungkan tanaman akar beberapa kali. Akhir sekali, keluarkan mata dan bilas sayur akar dengan teliti sebelum memasak.

Cara menyimpan kentang yang telah dikupas

Menyimpan kentang yang dikupas datang dengan cabaran. Sayuran akar menjadi ditutup dengan bintik hitam dalam masa yang singkat. Terdapat beberapa kaedah yang disyorkan untuk penyimpanan jangka panjang.

  1. Kaedah biasa ialah menyimpan sayuran akar dalam air sejuk. Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa penyimpanan dalam bentuk ini akan membawa kepada pembubaran vitamin dan bahan berguna dalam komposisi. Untuk melambatkan proses ini, simpan kentang dalam keseluruhan ubi.
  2. Perlu diingat bahawa masa penyimpanan kentang tanpa kehilangan bahan berguna tidak lebih daripada 3-4 jam. Penghitaman pramatang buah-buahan berlaku kerana penggunaan aktif nitrogen semasa penanaman. Untuk melambatkan proses, tambahkan sepotong lemon ke dalam periuk bersama kentang.
  3. Rendam dalam air sejuk dan dalam peti sejuk disyorkan untuk penyimpanan lebih lama. Selepas mengupas kentang, letakkannya dalam air sejuk. Merendam dalam air ais melambatkan kehitaman produk.
  4. Bilas sayur akar sekali lagi dengan air sebelum anda mula memasak. Walau bagaimanapun, teknik ini tidak sesuai untuk memasak kentang rebus, kerana penyimpanan lama dalam air mengurangkan ketumpatan tanaman sayuran.
  5. Untuk mengekalkan ketumpatan ubi, anda perlu meletakkan kentang yang dikupas dalam beg dan masukkan ke dalam peti sejuk. Beg harus diikat untuk menghapuskan kemungkinan kemasukan udara. Jika tidak, kaedah itu tidak akan mencapai kejayaan yang diharapkan. Tidak perlu mencairkan kentang sebelum memasak, anda boleh segera mencelupkan sayuran akar dalam air masin dan mendidih.
  6. Untuk mengekalkan hirisan kentang untuk masa yang lama, anda memerlukan filem berpaut. Basuh terlebih dahulu ubi yang telah dikupas, keluarkan sebarang kanji yang telah dikeluarkan. Lap sayur akar yang dibasuh dengan tuala, kemudian teruskan memotong kentang.Selepas itu, bungkus sayuran akar yang dihiris dalam filem berpaut dan letakkan di dalam peti sejuk.Kentang potong hanya boleh disimpan di dalam peti sejuk beku.

Ia tidak perlu mencairkan sayuran sebelum memasak.Jika anda ingin memasak kentang goreng, letakkan hirisan di atas kuali yang dipanaskan, pra-gris dengan minyak bunga matahari.Jika kentang yang dihiris bertujuan untuk mendidih, dalam kes ini jatuhkannya ke dalam air masin mendidih.

Мakanan Berkhasiat