Cara mengeringkan terung di rumah

Terung adalah sayuran yang unik, dari mana anda boleh menyediakan hidangan yang lazat, menarik dan luar biasa. Housewives telah lama mengetahui tentang pelbagai cara pengetinannya, tetapi terdapat satu lagi kaedah yang mudah dan berkesan untuk memelihara, yang akan membolehkan musim sejuk menggunakan terung untuk memasak hidangan kegemaran dan makanan ringan. Pengeringan membolehkan anda menyediakan sayur -sayuran dalam kuantiti yang banyak.

Untuk nota! Hidangan dengan terung kering hampir tidak berbeza dengan rasa yang disediakan dengan sayur -sayuran segar. Di samping itu, pengeringan membolehkan anda menyimpan bukan sahaja rasa semulajadi, tetapi juga banyak elemen berguna yang hilang dalam pengetinan.

Sekiranya hasil panen banyak, kaedah ini membolehkan anda menyimpannya dan menggunakannya pada bila -bila masa yang mudah. Malangnya, terung segar disimpan sangat pendek, dan memproses jumlah kaviar atau salad dalam balang memerlukan banyak masa dan usaha. Di samping itu, penyediaan mereka memerlukan produk tambahan, yang tidak memerlukan pengeringan.

Kaedah pemeliharaan ini telah lama digunakan di Turki, Georgia, Armenia, Itali dan negara -negara Mediterranean yang lain. Terdapat juga banyak resipi di mana bahan -bahan adalah terung kering. Mereka mempunyai rasa aneh yang mengingatkan cendawan dan tekstur spongy.

Cara memilih terung untuk pengeringan

Terung dikenali sebagai pahit. Sekiranya kepahitan itu jelas dalam produk segar, ia dapat dirasakan lebih jelas dalam yang kering. Terung yang matang memperoleh rasa pahit. Oleh itu, anda harus memilih sayur -sayuran muda dari kematangan “susu” saiz kecil untuk pengeringan. Juga terung kecil mempunyai biji yang lebih sedikit atau mereka tidak begitu dirasakan ketika makan. Ini juga bernilai memberi perhatian kepada.

Terdapat pelbagai jenis sayuran ini, yang, walaupun ketika masak, tidak mempunyai biji dan tidak pahit. Ini termasuk banyak kacukan. Sekiranya anda merancang untuk mengeringkannya untuk musim sejuk, anda harus memilih jenis tersebut pada mulanya, buah -buahan yang sesuai untuk pengeringan dan penyimpanan.

Adalah penting untuk memberi perhatian kepada kemunculan buah -buahan dalam pemilihan untuk pemprosesan. Mereka sepatutnya dan tidak rosak, tanpa tanda, noda, tanda -tanda membusuk. Kualiti bahan mentah mempengaruhi rasa produk. Sayuran mesti licin, keseluruhan, dengan kulit berkilat dan warna kaya yang indah.

Cara menyediakan sayur untuk pengeringan

Penyediaan terung untuk pengeringan bergantung pada bagaimana kemudiannya dirancang untuk menggunakan produk, hidangan apa yang akan disediakan daripadanya.

Pertama sekali, buah -buahan yang dikumpulkan dibasuh, diletakkan pada serbet atau tuala untuk menguap kelembapan yang berlebihan dari permukaan. Jika anda tidak merancang untuk menuai terung keseluruhan, mereka mesti dikupas. Selepas pengeringan, kulit akan menjadi lebih sukar dan lebih sukar, tetapi sukar untuk mengeluarkannya dari kepingan yang sudah dihiris dan kering, dan ketika memakannya akan menyebabkan ketidakselesaan. Dalam kes di mana seseorang mahu produk kering, kulit ditinggalkan. Ia akan membantu mengekalkan bentuknya, jika anda mahu dengan buah -buahan keseluruhan, lebih mudah untuk mengeluarkannya.

Kulit dipotong sebagai nipis yang mungkin untuk meninggalkan daging yang lebih lazat dan memelihara sebanyak mungkin nutrien. Lebih baik menggunakan pisau khas untuk mengupas sayur -sayuran.

Untuk penyediaan kursus pertama, panggang, kaviar, terung rebus dipotong menjadi kiub saiz kecil atau sederhana. Di sini ia patut memberi tumpuan kepada citarasa dan keutamaan anda. Untuk salad dan pembuka selera, buah -buahan boleh dipotong menjadi kepingan nipis atau parut. Adalah lebih baik untuk menggunakan yang digunakan untuk memusnahkan wortel untuk salad Korea, tetapi anda juga boleh mengambil parut kasar yang mudah. Sekiranya anda merancang untuk menggoreng mereka atau membuat gulungan yang disumbat dengan pemadat yang lazat, anda boleh memotongnya ke dalam cincin nipis atau separuh cincin jika terungnya besar, atau dipotong sepanjang sayur -sayuran ke dalam pinggan nipis.

Di sesetengah negara Mediterranean, terung dikeringkan atau dipotong menjadi bahagian. Kaedah ini membolehkan sayur -sayuran digunakan untuk pemadat pada masa akan datang. Dalam kes ini, kulit ditinggalkan. Buah dipotong memanjang menjadi dua bahagian, keluarkan biji dengan sudu, hanya meninggalkan daging yang padat. Sebelum dihiris, keluarkan tangkai dan hujung sayur. Untuk mengelakkan terung daripada kehilangan bentuk dan lebih cepat kering, pencungkil gigi atau lidi kayu pendek diletakkan di dalam sebagai pengatur jarak.

Sesetengah tuan rumah lebih suka untuk merendam terlebih dahulu sayur-sayuran dalam air masin dan rebus sedikit sebelum memulakan proses pengeringan. Garam menghilangkan rasa pahit. Selepas menghiris sayur-sayuran, ia ditaburkan dengan garam, dikacau dan dibiarkan berdiri seketika, atau tuangkan air garam sejuk. Selepas itu kepingan mesti dibilas dalam air sejuk yang mengalir. Sebelum pengeringan biarkan lebihan lembapan menyejat atau rendam dalam tuala kertas yang telah dilapisi sebelumnya.

Kadang-kadang selepas direndam dalam garam, terung menjadi pudar sedikit. Untuk melakukan ini, air direbus, hirisan diturunkan selama beberapa saat, dibawa keluar dan dipindahkan ke semangkuk air sejuk untuk menghentikan proses memasak. Prarawatan ini mengurangkan masa memasak produk pada masa hadapan. Tetapi langkah ini tidak perlu sama sekali. Anda boleh melakukannya dengan selamat tanpa itu.

Adalah lebih baik untuk menggabungkan kaedah penghirisan, supaya pada masa akan datang terdapat pelbagai bentuk dan saiz. Kemudian ia akan menjadi mungkin untuk menyediakan apa-apa hidangan, tidak memikirkan hakikat bahawa kepingan itu terlalu kecil dan tidak sesuai untuk terung atau gulung yang disumbat.

Cara mengeringkan terung dengan betul

Terdapat pelbagai cara untuk mengeringkan sayur-sayuran. Setiap daripada mereka mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Jika cuaca dan ruang di plot membenarkan, sayur-sayuran boleh dikeringkan di udara. Apabila anda memerlukan hasil yang cepat, ia patut menggunakan ketuhar atau pengering elektrik.

Dalam ketuhar

Kaedah pengeringan terung di dalam ketuhar mengambil masa paling sedikit, tetapi memerlukan kehadiran dan penyertaan yang berterusan. Secara berkala, anda perlu menyemak dan memusing produk untuk memastikan ia masak sekata. Terdapat dua kaedah mengeringkan sayur-sayuran ini di dalam ketuhar. Yang pertama menggunakan suhu yang lebih rendah dan mengambil masa lebih lama untuk tinggal di dalam ruang ketuhar, pilihan kedua membolehkan masa yang lebih singkat disebabkan oleh suhu pemanasan yang tinggi, tetapi pengeringan tambahan di luar ketuhar akan diperlukan. Juga, menggunakan kaedah ini boleh membakar sekumpulan produk dan semuanya perlu dibuang.

Potongan, kiub, bulatan atau jalur yang telah disediakan hendaklah diletakkan di atas dulang pembakar. Untuk memastikan bahawa jus tidak kering di permukaan dan tidak mengganggu kemudian keluarkan produk siap, anda boleh pra-letak bahagian bawah dengan kertas pembakar atau meletakkan tikar silikon. Sebarkan produk pada jarak antara satu sama lain, membenarkan udara beredar dan menghalang kepingan daripada melekat antara satu sama lain. Anda boleh menutup rak dengan kertas dan meletakkannya di atas dulang pembakar. Dengan cara ini udara bertiup lebih baik pada terung, dan sayur-sayuran akan kering sedikit lebih cepat. Dalam kes ini, perlu membuat lubang kecil di dalam kertas dengan pisau.

Jika anda menetapkan suhu tidak lebih tinggi daripada 60 darjah, proses pengeringan akan berlangsung kira-kira 5-6 jam. Pintu ketuhar hendaklah dibiarkan terbuka, supaya kelembapan yang menyejat dapat keluar. Dari semasa ke semasa adalah perlu untuk mengeluarkan dulang dari ketuhar, untuk menghidupkan kepingan, untuk kacau. Selepas masa tertentu produk perlu dikeluarkan dan dibiarkan sejuk pada suhu bilik. Jika terung telah mengekalkan kelembapan, kekal lembut, adalah berbaloi untuk meletakkannya semula di dalam ketuhar dan mengeringkannya sehingga siap pada suhu yang sama.

Anda boleh mengurangkan dengan ketara tinggal produk di dalam ketuhar, menetapkan suhu dalam kes ini dari 100 hingga 160 darjah. Tetapi kaedah kedua memerlukan perhatian. Ia perlu sentiasa memeriksa produk supaya ia tidak terbakar. Pada suhu tinggi terung kering selama 1 jam, kemudian suhu dikurangkan kepada 60-80 darjah dan dikeringkan selama 2 jam lagi. Kaedah ekstrem sebegini boleh digunakan apabila terdapat sedikit masa. Ia masih bernilai menggunakan pilihan pertama, apabila sayuran dikeringkan dengan perlahan dan sama rata.

Sebelum meletakkan terung yang telah dimasak dalam bekas simpanan, pastikan anda menunggu sehingga produk sejuk sepenuhnya pada suhu bilik. Pada masa yang sama semua kepingan akan menyamakan kelembapan dan selesai pengeringan.

Dalam pengering elektrik

Menggunakan pengering elektrik adalah pilihan terbaik untuk mendapatkan hasil yang berkualiti. Dalam proses itu, hampir tidak ada kehilangan sifat berguna produk, anda tidak perlu sentiasa berada dekat dan mengawal. Pengeringan dengan kaedah ini mengambil masa yang sama seperti proses menggunakan ketuhar. Reka bentuk pengering elektrik membolehkan udara panas beredar melalui semua peringkat, memastikan pengeringan sekata. Anda perlu menukar peringkat 1-2 kali jika terdapat lebih daripada 4 peringkat. Dalam kes ini, produk di rak atas akan kering dengan lebih perlahan, jadi perlu menurunkannya ke bawah dan menaikkan rak bawah ke atas.

Sayuran untuk pengeringan disediakan dengan cara yang sama seperti kaedah lain. Potongan cincang hendaklah diletakkan di atas parut, meninggalkan ruang kosong di antara mereka. Jika produk dihiris jerami, keseluruhan proses akan mengambil masa kira-kira 4 jam pada 50 darjah. Untuk mengeringkan plat dan cincin, anda perlu menaikkan suhu kepada 60 darjah. Produk akan siap dalam masa 5 jam. Tetapi masa bergantung kepada banyak faktor: kandungan lembapan pulpa, ketebalan kepingan, kuasa peranti. Oleh itu, adalah wajar untuk mendekati proses secara individu dan memberi tumpuan kepada kesediaan terung, dan bukannya pada masa yang disyorkan.

Dalam ketuhar gelombang mikro.

Ketuhar gelombang mikro, tentu saja, tidak dapat menyelesaikan masalah menyediakan sejumlah besar sayur-sayuran. Saiz ruang tidak membenarkan pengeringan dalam bahagian yang besar. Ia adalah mudah jika terdapat lebihan, yang sepatutnya diproses dengan cepat untuk digunakan kemudian. Kelebihan utama ketuhar gelombang mikro adalah kelajuan tinggi proses. Tetapi anda perlu berada di sekeliling pada setiap masa untuk memantau proses tersebut.

Jika ketuhar gelombang mikro digunakan, anda harus cuba menghilangkan kelembapan terlebih dahulu. Jika tidak, terung tidak akan kering, tetapi akan mendidih. Oleh itu, lebih baik pra-keringkan dengan baik terlebih dahulu dengan kertas atau tuala kapas, anda boleh memerah sedikit.

Lebih baik menggunakan rak untuk ketuhar gelombang mikro, jadi produk akan kering dengan lebih cepat. Jika anda tidak mempunyai satu, plat gelombang mikro biasa akan sesuai. Bahagian bawah pinggan atau grid lebih baik dialas dengan kertas pembakar. Sebarkan kepingan dengan celah kecil. Tetapkan kuasa kepada 100-150 W dan hidupkan ketuhar selama 20 minit. Tetapi ia adalah perlu untuk mengawal proses. Tempoh bergantung pada ketebalan kepingan, kelembapan terung, jadi masa mungkin memerlukan lebih sedikit.

Apabila masa tamat, rak atau pinggan hendaklah dikeluarkan dari ruang, biarkan produk sejuk sedikit, dan biarkan pintu terbuka supaya wap yang terbentuk akan keluar. Letakkan terung dalam ketuhar gelombang mikro sekali lagi dan ulangi program 2-3 kali, sehingga produk siap. Tempoh harus dikawal secara bebas, memfokuskan pada kuasa peranti dan keanehan bahan mentah.

Apabila semuanya sudah siap, keluarkan terung dan biarkan ia sejuk sepenuhnya di dalam bilik di atas pinggan. Untuk meningkatkan kelantangan atau mempercepatkan proses, anda boleh mengeringkan dua kelompok sekaligus. Letakkan satu kumpulan produk di atas rak, letakkan satu lagi di atas pinggan dan masak satu demi satu. Walaupun satu kumpulan akan sejuk di antara program, kumpulan kedua boleh kering di dalam ketuhar.

Dalam matahari.

Ini adalah cara paling semula jadi untuk mengeringkan sayur-sayuran, membolehkan anda mengeringkan sejumlah besar buah sekaligus atau secara beransur-ansur dalam kelompok kecil, memetiknya semasa ia masak. Ia tidak memerlukan peralatan atau kemahiran khas, tetapi ia mengambil masa yang paling lama dan memerlukan cuaca kering dan panas yang konsisten.

Pengeringan terus di bawah cahaya matahari tidak digalakkan. Pendedahan kepada sinaran ultraungu memusnahkan beberapa vitamin dan unsur berguna. Dulang dengan sayur-sayuran hendaklah berada di luar di bawah naungan – di mana ia ditiup dengan baik oleh angin.

Biasanya, terung, dipotong menjadi kiub, hirisan, bulatan dan hirisan, dinasihatkan untuk mengeringkan di atas dulang yang terdedah kepada jalan. Sayur-sayuran yang akan dikeringkan keseluruhan atau di bahagian harus diulurkan dan digantung di tempat yang berventilasi di tempat teduh. Kemudian ini adalah bagaimana anda boleh menyimpannya.

Untuk melindungi kepingan buah dari habuk dan serangga, dulang harus ditutup dengan kasa. Selepas 2-3 jam, kepingan harus dihidupkan dan diaduk. Semalam, dulang harus dibawa ke bilik yang hangat dan kering, supaya mereka tidak lembap dari kelembapan dan embun yang tinggi. Pada waktu pagi, apabila ia mengering di luar rumah, mereka boleh diletakkan di tempat asal mereka. Seluruh proses akan mengambil masa kira -kira tiga hingga enam hari. Panjangnya bergantung kepada banyak faktor, jadi anda perlu menyemak kesediaan dan mengeluarkan kepingan -kepingan yang telah dikeringkan. Terung yang dikeringkan keseluruhan akan siap dalam masa 2 minggu.

Terdapat cara yang membolehkan anda mendapatkan rasa dan aroma yang luar biasa sementara terung masih kering.

 1. Untuk mendapatkan rasa yang gemuk, sayur -sayuran cincang yang disediakan boleh diletakkan dalam campuran kicap, minyak sayuran, lada panas, dan paprika selama 2 jam. Kemudian bawa mereka keluar, hapus kelembapan yang berlebihan dengan serbet, dan letakkannya kering.
 2. Jika anda mengeringkan terung yang dihiris ke dalam cincin di dalam ketuhar selama 15 minit pada 160 darjah, kemudian selesaikan pengeringan di udara, sayur -sayuran akan memperoleh rasa cendawan.
 3. Hirisan pedas akan berubah jika anda taburkannya dengan perasa pedas sebelum pengeringan.

Bagaimana kesediaan

Ia sangat penting untuk sayur -sayuran kering sepenuhnya, jika tidak, mereka akan mula membentuk dan merosakkan. Tetapi anda tidak boleh mengeringkannya, atau mereka akan kehilangan rasa dan aroma mereka. Sekeping kering sepenuhnya tidak mempunyai kelembapan, dan apabila anda menekannya, jus tidak boleh keluar dari situ. Sama ada runtuh atau pecah.

Sekiranya terung dikeringkan, ia juga mudah untuk memeriksa kesediaan. Buah menjadi ringan, hampir tidak berat. Sekiranya anda menggoncang terung, benih di dalamnya harus membuat bunyi seperti bunyi bising kanak -kanak. Apabila pulpa mengering sepenuhnya, benih jatuh ke dalam rongga yang terbentuk dan membuat bunyi dering yang sama apabila terung digegarkan.

Cara menyimpan terung kering dengan betul

Untuk memelihara terung yang dimasak sehingga musim panen seterusnya, perlu mematuhi peraturan penyimpanan yang mudah. Pertama sekali, kelembapan harus dicegah. Terung kering perlu disimpan di tempat yang kering dan gelap pada suhu yang tetap. Pantry atau rak kabinet dapur akan dilakukan.

Sebagai bekas untuk menyimpan terung, potong, anda boleh menggunakan balang kaca. Ia harus dibasuh dengan baik dan dikeringkan, tuangkan produk di dalam dan jangan tutup dengan ketat. Lebih baik mengambil kertas tebal, tutup balang dan selamatkannya dengan rentetan. Anda boleh menyimpan terung dalam beg kertas yang dibuat sendiri. Beg kanvas juga akan dilakukan. Mereka membenarkan produk untuk bernafas. Perlu diingat bahawa sayur -sayuran kering tidak boleh disimpan berhampiran produk yang mempunyai aroma yang kuat, kerana mereka baik menyerap bau asing.

Jika terung dikeringkan pada benang, maka ia boleh disimpan dalam berkas dan rantai yang sama. Adalah lebih baik untuk mencari tempat di pantri, di mana anda boleh menggantungnya tanpa mengambilnya dari rentetan. Anda juga boleh memasukkannya ke dalam beg kertas atau balang kaca.

Sesetengah suri rumah lebih suka menyediakan terung kering di kalangan untuk menggoreng terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, dalam balang steril kering, anda perlu mencurahkan minyak bunga matahari yang sedikit, lebih baik wangi. Letakkan sepotong terung di atas, tambah kepingan bawang putih yang dihiris tipis jika anda mahu, tuangkan lebih banyak minyak dan letakkan kepingan sayur di atas lagi. Jadi ulangi sehingga ruang di dalam balang habis, tuangkan minyak ke tepi dan tutup dengan tudung. Penyediaan sedemikian lebih baik disimpan di dalam peti sejuk. Sekiranya perlu, sayur -sayuran akan dipulihkan, disembur dengan minyak dan berperisa. Ia akan cukup untuk membawa mereka keluar dari balang dan goreng mereka pada kuali yang dipanaskan.

Apakah faedah terung kering

Produk kering mengekalkan sehingga 80% daripada sifat berguna terung segar. Dalam proses pengeringan hampir semua vitamin dan unsur jejak kekal, jadi memakannya mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan manusia.

Terung kering mengandungi vitamin A, C, PP dan kumpulan B. Mereka mengambil bahagian dalam proses metabolik, membantu menyingkirkan toksin, meningkatkan kesihatan keseluruhan. Mereka juga mengandungi gula semulajadi, pektin, asid, kalium, besi, fosforus, magnesium, tembaga, kalsium.

Serbuk yang diperbuat daripada buah-buahan atau kulit kering membantu melawan hipertensi, patologi hati dan buah pinggang. Ia cukup untuk makan 1 sudu kecil. serbuk sebelum makan untuk segera merasai kesan berfaedah. Serat yang terkandung dalam produk membantu untuk mewujudkan fungsi normal saluran gastrousus, jantung dan saluran darah, buah pinggang. Bahan-bahan yang terkandung dalam sayur-sayuran membantu membersihkan saluran darah dari plak kolesterol, melegakan edema. Larutan berasaskan garam, air dan serbuk terung kering juga digunakan untuk menguatkan gusi. Ia disyorkan untuk orang yang menghidap gout.

Juga makan terung kering membantu mengurangkan ketagihan nikotin pada orang yang ingin berhenti merokok. Ini disebabkan kandungan asid nikotinik dalam sayuran. Oleh itu, terung adalah serupa dalam kesannya pada badan perokok dengan tampalan nikotin.

Tetapi, seperti di tempat lain, terdapat batasan dalam penggunaan terung. Buahnya tidak boleh masak apabila dipetik untuk dikeringkan. Sayuran masak mengandungi solanin, yang boleh menyebabkan keracunan jika produk sedemikian dimakan dengan kerap. Dan hanya bahan yang berlebihan boleh menyebabkan kegagalan sistemik dalam badan atau memburukkan lagi penyakit.

Apa yang boleh dimasak daripada terung kering

Memasak dengan terung kering adalah berbeza kerana ia perlu disediakan terlebih dahulu. Sebelum menambah sayur-sayuran kering ke mana-mana hidangan, anda perlu mencurahkan air suam ke atasnya selama 30-40 minit. Mereka akan menyerap kelembapan dan memulihkan bentuknya. Kini mereka boleh dimasak serta segar.

Anda juga boleh menggunakan produk dalam bentuk kering. Untuk melakukan ini, terung perlu dikisar menjadi serbuk. Ia boleh digunakan sebagai perasa atau pemekat. Ia tidak perlu dimasak terlebih dahulu. Ia boleh dimasukkan ke dalam hidangan pada peringkat menambah kentang atau bijirin. Tetapi ia patut menyesuaikan jumlah cecair, kerana terung kering menyerapnya dengan kuat.

Pembuka selera terung kering

Jika tetamu muncul di depan pintu tanpa diduga, mereka boleh bergembira dengan pembuka selera yang lazat, yang disediakan dalam masa 20 minit.

bahan-bahan:

 • 2 genggam besar terung kering;
 • 2 bawang sederhana;
 • 1 lada loceng manis;
 • 2-3 ulas bawang putih;
 • Segenggam walnut cincang;
 • sekumpulan ketumbar segar;
 • 1 sudu besar. mayonis;
 • 2 sudu besar. krim masam atau yogurt putih;
 • garam dan rempah secukup rasa;
 • Minyak bunga matahari untuk menggoreng.

Penyediaan:

 1. Susun semula terung kering. Dalam periuk tuangkan terung, tuangkan air dan letakkan di atas api. Rebus selama beberapa minit. Apabila pulih, toskan airnya dan potong julienne kasar.
 2. Bawang dipotong menjadi separuh cincin besar. Potong lada menjadi jalur julienne. Potong separuh daripada bawang putih. Parut separuh lagi dan ketepikan.
 3. Panaskan kuali. Tuangkan minyak bunga matahari. Tumis bawang cincang hingga lembut, masukkan lada sulah dan bawang putih kisar. Tumis dan tumis.
 4. Masukkan terung cincang ke dalam campuran sayuran. Semua goreng dengan api sederhana.
 5. Apabila sayur hampir siap, masukkan kacang cincang. Kacau dan masak sehingga lembut. Masukkan ketumbar, garam dan perasa. Keluarkan dari api dan biarkan sejuk.
 6. Semasa hidangan sejuk, dalam mangkuk yang berasingan campurkan krim masam dan mayonis. Masukkan sos ke dalam sayur-sayuran yang telah disejukkan. Masukkan bawang putih mentah parut. kacau ia.

Hidangkan pembuka selera dalam keadaan sejuk.

Terung kering goreng

Pada pertengahan musim sejuk, anda boleh menggembirakan orang yang anda sayangi dengan hidangan yang ringkas tetapi sangat lazat yang akan mengingatkan anda tentang musim panas.

bahan-bahan:

 • 100 g terung kering;
 • 1-2 mentol;
 • 1 lada loceng;
 • 1 tomato besar;
 • 2-3 ulas bawang putih;
 • 1 sudu besar. sos soya;
 • pasli, ketumbar, hijau dill;
 • garam dan lada secukup rasa;
 • minyak sayuran untuk menggoreng.

Penyediaan:

 1. Tuangkan air masin ke atas terung dan biarkan selama 1-2 jam untuk pulih. Kemudian perah dan bilas di bawah air yang mengalir. Jika perlu, potong menjadi kepingan.
 2. Potong bawang dalam separuh cincin, lada dalam julienne.
 3. Goreng bawang dan lada benggala dalam minyak dalam kuali yang dipanaskan selama 1-2 minit. Masukkan terung. Tutup dan rebus dengan api sederhana selama 15 minit. Kacau sekali sekala.
 4. Kupas tomato. Kulit boleh ditanggalkan dengan mudah jika anda membuat hirisan kecil dan meletakkan air mendidih pada tomato. Cincang dan masukkan ke dalam sayur. Perap lebih kurang 5 minit lagi.
 5. Keluarkan dari haba. Kemudian masukkan bawang putih cincang, kicap, lada sulah dan herba segar. Garam lebih banyak, jika perlu.

Hidangan boleh dihidangkan panas dan sejuk.

Salad Terung Kering

bahan-bahan:

 • 100-150 g terung kering;
 • 1-2 lada panas;
 • 3-4 ulas bawang putih;
 • 1 sudu kecil. ketumbar tanah;
 • 3 sudu besar. sos soya;
 • 1 sudu besar. cuka meja;
 • 5-6 sudu besar. minyak bijan (minyak bunga matahari boleh digunakan);
 • secubit gula.

Penyediaan:

 1. Potong terung menjadi kepingan yang agak kasar, jalur atau tidak berbentuk.
 2. Untuk memulihkan sayur-sayuran kering, tuangkannya ke dalam periuk dan tuangkan air, biarkan mendidih selama 7-10 minit. Keluarkan dari dapur, toskan air panas, tuang air sejuk supaya cepat sejuk, picit sedikit.
 3. Letakkan terung di atas kuali yang dipanaskan dengan baik dengan minyak. Goreng dengan api besar 4-5 minit.
 4. Tambah cuka, kecilkan api dan masak beberapa minit lagi.
 5. Cincang halus lada panas dan bawang putih dan masukkan ke dalam terung. Pada ketika ini, masukkan rempah dan kicap. Masak di atas dapur seminit lagi. Keluarkan dan sejukkan.

Terung Kering Sumbat

Di Turki dan Itali, terung kering disumbat dengan daging cincang dan dihidangkan dengan sos yang lazat. Hidangan ini memerlukan buah-buahan yang dikeringkan separuh atau jalur panjang supaya pemadat boleh dibungkus di dalamnya.

bahan-bahan:

 • Jalur atau separuh terung kering;
 • 300-350 gram daging lembu dan kambing;
 • 1 bawang kecil;
 • 2-3 ulas bawang putih;
 • 0.5 sudu besar. beras;
 • 2 sudu besar. pes tomato;
 • 1 tomato kecil;
 • Tangkai pudina segar dan ketumbar;
 • 0.5 sudu kecil. biji zira;
 • lada hitam dan lada panas secukup rasa;
 • garam;
 • Mentega untuk pemadat;
 • 2 sudu besar pes tomato;
 • 1 tomato kecil;
 • 1 sudu besar. pes lada panas;
 • 1 sudu besar. air (4 bahan terakhir adalah untuk sos).

Penyediaan:

 1. Tuangkan air suam ke atas terung dan biarkan selama 1-2 jam untuk membentuk semula.
 2. Teruskan menyediakan inti. Cincang bawang halus dan goreng dalam mentega hingga lembut. Cincang kasar bawang putih dan goreng bersama bawang besar. Tuangkan beras, kecilkan api dan goreng, kacau.
 3. Kupas dan kupas tomato, cincang halus salah satu daripadanya. Campurkan dengan pes tomato. Masukkan sos ini ke dalam nasi goreng dan rebus selama 5 minit.
 4. Tutup api, keluarkan dari dapur dan biarkan sejuk. Satukan nasi dengan daging cincang, masukkan sayur-sayuran cincang, garam dan rempah. Uli sebati.
 5. Toskan air dari terung, picit sedikit jalur, rendam kelembapan berlebihan. Isi dengan memutar gulungan.
 6. Ambil periuk, periuk, kuali dengan dinding rendah. Letakkan gulungan padat di bahagian bawah dalam satu lapisan.
 7. Sediakan sos. Campurkan semua bahan bersama.
 8. Tuangkan adunan yang telah disediakan ke atas terung yang telah disumbat. Ia sepatutnya menutupi mereka sepenuhnya. Jika cecair tidak menyembunyikan gulungan, tambah air, dan tekan kepingan dengan pinggan.
 9. Letakkan periuk di atas api. Didihkan terung dalam sos. Tutup dengan tudung. Kecilkan api dan reneh selama 1 jam. Kemudian tutup api dan biarkan mendidih selama 15 minit lagi.

Hidangkan dengan yogurt putih yang dicampur dengan pudina yang dicincang halus dan ketumbar.

Terung kering membuat hidangan yang hampir sama dengan sayur-sayuran segar.

Мakanan Berkhasiat