Cara mengeringkan raspberi dengan betul: 6 cara

Beri manis dan wangi adalah hidangan kegemaran ramai orang. Tetapi dalam bentuk segar ia disimpan sangat sedikit, jadi anda perlu menggunakan pelbagai cara untuk memeliharanya. Sebelum ini, mereka lebih suka membuat raspberi menjadi jem, kompot. Sekarang secara aktif menggunakan pembekuan. Jadi beri hampir tidak kehilangan rasa.

Tetapi terdapat satu lagi kaedah pemeliharaan lama, yang membolehkan sejumlah besar produk dipelihara untuk tempoh yang sangat lama, dengan hampir tiada kehilangan sifat berguna. Pengeringan beri membolehkan anda menyimpan produk siap selama sekurang-kurangnya setahun. Produk kering mempunyai pelbagai aplikasi, daripada memasak kepada perubatan tradisional dan kosmetik rumah.

Semua orang tahu bahawa raspberi mempunyai sifat perubatan, membantu melawan selsema, menguatkan imuniti, dan memperbaiki keadaan saluran darah. Beri kering sama sekali tidak kalah dengan yang segar, malah mempunyai kelebihan kepekatan bahan berguna yang lebih tinggi dalam produk selepas pemprosesan. Di samping itu, ubat rakyat boleh digunakan selepas pengeringan pada bila-bila masa sepanjang tahun, apabila perlu.

Proses ini mempunyai kesukaran tersendiri. Pertama sekali, mereka dikaitkan dengan fakta bahawa raspberi sangat halus, ia mempunyai banyak kelembapan, ia mudah kehilangan bentuknya dengan sedikit tekanan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk memilih bahan mentah yang betul, untuk menuai dengan cekap dan untuk menyediakan pengeringan dengan salah satu kaedah. Terdapat beberapa kaedah untuk mendapatkan raspberi kering. Semua orang boleh memilih yang paling sesuai. Dalam sesetengah keadaan, adalah mungkin untuk menggabungkan kaedah pengeringan untuk mendapatkan hasil yang diharapkan.

Bagaimana untuk memilih raspberi untuk pengeringan

Untuk pengeringan, kedua-dua raspberi hutan liar dan sebarang jenis tumbuhan taman akan sesuai. Dalam hal ini, ia patut bergantung pada citarasa dan pilihan anda sendiri. Jika anda memilih buah beri yang tidak terlalu manis, selepas diproses ia akan mengandungi lebih banyak nota masam dalam rasa daripada yang manis. Sebagai contoh, raspberi hutan mempunyai rasa yang lebih ketara, yang akan kekal walaupun selepas pengeringan.

Perhatian khusus diberikan kepada kualiti bahan mentah itu sendiri semasa memilih, bukannya kepelbagaian atau kepelbagaian. Beri mesti masak, tidak rosak, tanpa tanda-tanda sebarang penyakit, dan kering. Sekiranya semua keperluan di atas diperhatikan, proses pengeringan akan berjalan lebih cepat dan lebih mudah, dan produk siap akan mempunyai kualiti dan rasa yang sangat baik dan akan dipelihara untuk masa yang lama.

Bagaimana untuk menyediakan beri untuk pengeringan

Penyediaan bermula dengan proses penuaian. Beri harus dikeluarkan apabila ia masak. Adalah lebih baik untuk mengumpul secara teratur dalam kelompok kecil dan menghantarnya segera untuk pengeringan, supaya buah-buahan tidak mempunyai masa untuk terlalu masak atau renyuk di dalam dulang selepas dikeluarkan dari belukar. Raspberi cepat berubah bentuk dan biarkan jus mengalir. Bahan mentah sedemikian tidak boleh digunakan untuk pengeringan. Juga untuk pemprosesan tidak sesuai untuk spesimen matang atau terlalu masak. Mereka terlalu lembut, berair, dan pada masa ini kehilangan rasa dan aroma. Lebih suka beri yang belum masak sebelum ia masak.

Masa terbaik untuk menuai buah adalah dalam cuaca cerah dan kering. Sekiranya hujan pada hari sebelumnya, anda harus menunggu sehingga semak telah kering dengan baik. Ia juga disyorkan untuk tidak memetik buah pada awal pagi atau petang, apabila terdapat lebih banyak kelembapan atau embun.

Beri harus dipisahkan dengan teliti dari tangkai supaya tidak merosakkannya, dan dimasukkan ke dalam bekas atau dulang yang rendah. Adalah lebih baik untuk mengambil bekas lebar dengan tepi yang rendah, jadi jangan menyusun raspberi dalam lapisan, tetapi cuba menyusun dalam satu baris. Jika tidak, lapisan bawah mungkin berubah bentuk.

Sebelum anda mula mengeringkan, anda perlu menyusun beri, mengeluarkan serpihan, daun, tangkai, serangga, jika ada, dihancurkan, sedikit rosak dan buah terlalu masak. Ia tidak disyorkan untuk mencuci raspberi, mereka mendapat banyak kelembapan dan kehilangan beberapa rasa dan aroma mereka. Jika buah beri terlalu berdebu atau anda tidak pasti bahawa ia bersih, anda boleh mencucinya dalam air sejuk yang mengalir, meletakkannya dalam penapis yang luas. Adalah penting untuk cuba untuk tidak mengacau atau menyentuh beri dengan tidak perlu, supaya mereka tidak rosak. Kemudian ratakan tuala kertas atau tuala biasa dan susun raspberi dalam satu baris, biarkan ia kering sepenuhnya. Sekali lagi, susun mereka.

Bagaimana untuk mengeringkan raspberi di rumah

Terdapat banyak cara untuk mengeringkan beri dan mendapatkan produk yang wangi. Setiap orang memilih yang memenuhi keperluan, syarat dan keutamaannya. Pengeringan semula jadi membolehkan anda memproses sejumlah besar produk dengan segera, tetapi memerlukan ruang untuk mengatur proses, keadaan cuaca dan masa yang menggalakkan. Kaedah lain menjimatkan masa yang banyak, tetapi saiz kelompok berkurangan dengan ketara.

Ada yang menggunakan gabungan teknik yang berbeza. Jika tapak pengumpulan jauh, buah beri yang dituai mungkin tidak dapat bertahan dalam pengangkutan. Kemudian ada kemungkinan di sini selama beberapa hari untuk kering di udara segar, dan sudah di rumah untuk menyelesaikan pengeringan dengan peranti khas. Kaedah yang sama membolehkan anda menyesuaikan proses jika cuaca tiba-tiba menjadi buruk.

Dalam ketuhar

Ketuhar membolehkan anda mengurangkan masa pemprosesan produk dengan ketara. Tetapi ia tidak membenarkan anda mengeringkan beri dalam kelompok besar, juga memerlukan kos elektrik.

 1. Beri yang telah disediakan dan kering dihamparkan di atas dulang pembakar, yang disyorkan terlebih dahulu untuk ditutup dengan kertas pembakar, tikar silikon atau kerajang. Ini dilakukan sekiranya buah beri mula mengeluarkan jus, yang, setelah menebal, akan mengganggu penyingkiran mudah dari permukaan. Untuk mempercepatkan sedikit proses, anda boleh menutup kekisi dengan kertas, membuat beberapa lubang di dalamnya, letakkan raspberi dalam satu lapisan, dan sudah ditetapkan kekisi pada dulang pembakar.
 2. Panaskan ketuhar hingga 60 darjah. Sekiranya terdapat fungsi kipas atau perolakan, lebih baik untuk mengaktifkannya. Ini akan meningkatkan peredaran udara dengan ketara, jadi proses akan berjalan lebih cepat.
 3. Letakkan dulang dengan beri di dalam ruang ketuhar. Anda boleh mengeringkan dua dulang sekaligus untuk meningkatkan kelantangan, tetapi anda perlu menukar tempatnya secara berkala, supaya beri kering sama rata. Antara pintu dan ruang ketuhar untuk meninggalkan jurang kecil, jangan tutup sepenuhnya. Di celah kiri akan melepaskan kelembapan yang menyejat, raspberi akan dikeringkan, tidak dimasak.
 4. Setiap jam, buka ketuhar selama 3-5 minit untuk mengurangkan kelembapan di dalamnya. Juga, secara berkala mengurangkan suhu kepada 40 darjah. Setelah ketuhar dan buah beri telah sejuk, panaskan semula hingga 60 darjah sekali lagi. Kaedah ini membolehkan anda merangsang proses dan memendekkan masa.
 5. Ia akan mengambil masa 5-6 jam untuk mendapatkan produk yang benar-benar kering, walaupun semuanya bergantung pada saiz dan kuasa ketuhar, bilangan raspberi pada dulang. Oleh itu, ia patut menyemak beri secara berkala, apabila ia sedikit kering, ia boleh dikacau. Yang sudah siap, keluarkan, supaya tidak kering dan tidak hilang rasa.

Keluarkan produk siap dari ketuhar, biarkan di atas meja untuk menyejukkan pada suhu bilik dan simpan untuk disimpan.

Dalam pengering elektrik

Menggunakan pengering elektrik adalah cara terbaik untuk menyediakan beri di rumah. Peranti ini direka khas untuk tujuan ini. Proses ini mengambil masa lebih lama daripada menggunakan ketuhar, tetapi tempohnya lebih singkat berbanding dengan pengeringan di luar rumah. Perkakas membolehkan anda menetapkan suhu yang diingini. Produk ditiup sama rata dengan udara panas, tidak dipanaskan. Tidak perlu sentiasa memantau apa yang berlaku, anda hanya perlu sesekali menyemak tahap kesediaan dan menyesuaikan masa. Pengering elektrik menggunakan lebih sedikit tenaga elektrik.

 1. Beri yang disediakan tersebar pada grid pengering elektrik dalam satu lapisan. Anda harus meninggalkan ruang kecil di antara mereka, supaya udara mempunyai peluang untuk mengedarkan dan mengeringkan produk secara sama rata.
 2. Apabila menetapkan suhu, lebih baik bertindak mengikut arahan yang disertakan dengannya. Biasanya mereka mempunyai program untuk mengeringkan beri. Sekiranya tidak ada, ia patut memberi tumpuan kepada suhu tidak lebih tinggi daripada 60 darjah. Sesetengah mengesyorkan meletakkan pengawal selia pada 30-40 darjah, supaya raspberi kehilangan sedikit bahan berguna yang mungkin, tetapi kemudian masa meningkat dengan ketara.
 3. Letakkan peringkat di atas satu sama lain, tutup penutup dan hidupkan peranti. Jika pengering elektrik ditetapkan sedemikian rupa sehingga udara ditiup dari bawah ke atas, perlu menukar tempat tier sekali setiap 1-2 jam: naikkan bahagian bawah ke atas dan turunkan bahagian atas ke bawah.
 4. Sekiranya jumlah produk kecil dan buah beri tidak lebih daripada 2-3 peringkat, anda tidak boleh melakukan ini atau menukar tempat di tengah-tengah proses. Apabila lebih daripada 4 peringkat ditetapkan, prosedur yang sama perlu dilakukan, supaya buah beri kering sama rata. Ia juga kadang-kadang bernilai mengaduk produk di atas rak, tetapi ini tidak boleh dilakukan sebelum ia separuh kering.
 5. Secara keseluruhan, proses mungkin mengambil masa 6 hingga 12 jam. Jika perkakas tidak mempunyai pengawal suhu, yang akan memotong kuasa sekiranya berlaku terlalu panas, adalah lebih baik untuk mengganggu proses semalaman dan menyambungkannya pada waktu pagi.
 6. Apabila beri benar-benar kering, peranti dimatikan, tetapi raspberi harus berdiri lebih lama sehingga ia sejuk sepenuhnya. Pada masa ini, keseluruhan proses akan selesai dan beri akan meratakan dari segi kelembapan. Kemudian anda boleh tuangkan ke dalam bekas yang disediakan dan simpan.

Dalam gril udara

Menggunakan aerogrill juga merupakan kaedah yang agak berkesan. Peranti ini membolehkan anda mendapatkan hasilnya dalam masa 30-60 minit. Terdapat had ketara dalam jumlah yang boleh tertakluk kepada pengeringan. Kelalang pemanggang udara tidak membenarkan anda mengeringkan banyak beri pada satu masa. Aerogrill membolehkan anda tidak campur tangan dalam proses itu, tidak perlu kacau dan pusingkan beri, udara tanpa itu meniup dengan baik produk dari semua pihak.

 1. Beri terpilih dan kering tersebar pada semua grid peranti. Pra-tutup mereka dengan kertas pembakar, membuat lubang di dalamnya supaya beri tidak jatuh melalui lubang di grid. Sekiranya terdapat ayak logam, anda boleh meletakkan raspberi di dalamnya, berhati-hati untuk tidak meletakkan produk lebih daripada 2 lapisan tebal.
 2. Letakkan jeriji dalam mangkuk gril udara. Tudung tidak boleh muat rapat, jadi ia patut membuat celah dengan meletakkan lidi atau kutleri.
 3. Tetapkan kelajuan tiupan maksimum, jika ia disediakan oleh reka bentuk, mod suhu – tidak lebih tinggi daripada 60 darjah. Hidupkan peranti. Selepas masa, semak hasilnya. Sekiranya terdapat buah beri yang masih basah dan lembut, anda boleh mencurahkannya dan mengeringkannya.
 4. Biarkan produk kering siap di atas meja sejuk dan letakkan di dalam bekas untuk penyimpanan.

Dehidrator

Proses pengeringan beri dalam dehidrator pada asasnya tidak berbeza daripada menggunakan pengering elektrik. Perbezaannya ialah dehidrator ialah model pengering elektrik ringkas yang dipertingkatkan. Antaranya, terdapat peranti yang dilengkapi dengan fungsi meniup seragam semua peringkat secara serentak. Ini membebaskan anda daripada keperluan untuk menghentikan proses, menukar tempat grid dan kacau raspberi pada dulang. Ia cukup untuk menetapkan suhu, masa yang dikehendaki dan menunggu penghujung program yang ditetapkan. Mereka juga membolehkan anda menetapkan masa pengeringan, keamatan peredaran udara, bersama-sama dengan suhu.

 1. Beri tersebar di atas rak, yang diletakkan di dalam ruang peranti.
 2. Tetapkan suhu tidak lebih tinggi daripada 60 darjah, peredaran udara intensif, masa anggaran 7-10 jam. Ia bergantung pada suhu, bilangan beri, saiz dan juiciness mereka.
 3. Dari semasa ke semasa untuk datang dan menyemak tahap kesediaan. Beri sering datang dalam saiz yang berbeza, jadi spesimen individu boleh dimasak lebih awal, lebih baik mengeluarkannya dari rak. Mungkin juga terdapat sebahagian daripada raspberi yang belum kering. Ia berbaloi untuk menuangkannya ke dalam dulang yang berasingan dan membawanya ke penghujung proses, meletakkannya pada pengeringan sekali lagi. Beri siap harus sejuk.

Dalam ketuhar gelombang mikro.

Cara mengeringkan raspberi dalam ketuhar gelombang mikro mengambil sedikit masa. Tetapi ia juga merupakan jumlah terkecil produk yang diproses. Di samping itu, anda perlu sentiasa berada di sekitar untuk memantau proses tersebut. Juga, terdapat keanehan dalam pemilihan dan penyediaan beri untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Seperti dalam pilihan sebelumnya, raspberi tidak boleh terlalu masak dan terlalu lembut. Berikut adalah kes di mana beri yang tidak masak sepenuhnya adalah lebih baik. Kemudian ia akan dapat mengekalkan bentuknya dan tidak berubah menjadi bubur.

 1. Beri yang disediakan lebih baik diletakkan di atas kain semula jadi, yang akan menutup pinggan untuk ketuhar gelombang mikro. Anda memerlukan bahan yang cepat menyerap kelembapan yang dikeluarkan. Anda tidak boleh meletakkan kain, tetapi pastikan dalam kedua-dua kes untuk menutup raspberi dengan sekeping kain semula jadi.
 2. Untuk pengeringan, tetapkan kuasa kepada 200 watt. Mulakan proses selama 3-5 minit. Masa ini sepatutnya cukup untuk mendapatkan produk ke tahap pengeringan yang dikehendaki. Tetapi semuanya bergantung pada keadaan individu. Jika raspberi tidak selesai pengeringan, ia patut mengulangi peringkat sekali lagi. Pada masa yang sama, perhatikan prosesnya, hentikan ketuhar, periksa kesediaan.
 3. Selepas mengeluarkan buah beri dari ruang ketuhar gelombang mikro, biarkan ia sejuk dan tuangkannya ke dalam bekas untuk penyimpanan selanjutnya.

Dalam matahari

Pengeringan di udara terbuka adalah cara semula jadi. Ia mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Kelebihan:

 1. Anda boleh mengeringkan raspberi secara langsung di plot. Ini membolehkan anda mengekalkan bilangan maksimum beri keseluruhan, mereka tidak akan memberikan jus dan tidak akan menderita semasa pengangkutan.
 2. Membolehkan anda memproses sejumlah besar produk. Ia tidak perlu untuk mengumpul jumlah tertentu, supaya tidak memanaskan ketuhar dan menggunakan pengering dengan sia-sia. Anda boleh memilih segenggam buah beri apabila ia masak dan sudah mula kering.
 3. Jumlah maksimum vitamin dan unsur surih kekal dalam beri. Proses ini berlaku secara beransur-ansur pada suhu rendah, yang tidak memusnahkan vitamin.

Sudah tentu, kaedah ini mempunyai kelemahan:

 1. Ia mengambil masa yang lama. Pengeringan mengambil masa 5-7 hari.
 2. Keadaan cuaca yang baik diperlukan. Ia mestilah cerah, kering dan panas di luar, sebaik-baiknya di atas +25 darjah. Kelembapan yang meningkat dengan serta-merta boleh merosakkan bahan mentah: semuanya perlu dibuang. Hujan yang tiba-tiba atau angin kencang memaksa anda mencari pilihan lain untuk pengeringan dengan segera. Untuk malam dulang dengan beri harus dibawa ke dalam bilik kering, dan pada waktu pagi, apabila embun menyejat, letakkan di luar rumah semula. Bukan rahsia lagi bahawa kawasan jarang boleh berbangga dengan cuaca panas yang stabil selama beberapa minggu.
 3. Ia adalah perlu untuk sentiasa memantau proses. Setiap 2 jam, anda perlu memutar buah beri dengan berhati-hati untuk memastikan aliran udara yang baik dan juga pengeringan.
 4. Di luar, buah beri boleh berdebu, serangga duduk di atasnya. Oleh itu, ia harus ditutup dengan kain kasa.

Walau bagaimanapun, kaedah ini kekal sebagai salah satu yang paling popular.

 1. Selepas mengeluarkan beri dari belukar dan menyediakannya, letakkannya dalam satu lapisan pada palet. Adalah lebih baik menggunakan grid atau mesh mesh halus, juga sekeping papan lapis atau dulang akan dilakukan. Adalah lebih baik untuk menutup bahagian bawah dengan kertas tebal atau kain kapas. Anda boleh membuat lubang untuk peredaran udara. Jangan susun beri dengan ketat, biarkan jarak di antara mereka. Di atas tutup sekeping kain kasa, hujungnya dipasang dengan baik. Ambil di bawah sinar matahari.
 2. Terdapat pendapat yang berbeza tentang cara terbaik untuk mengeringkan beri di udara terbuka. Ada yang menasihatkan untuk dibiarkan di bawah sinar matahari, kemudian buahnya lebih cepat kering dan sedikit layu. Yang lain memberi amaran bahawa matahari memusnahkan beberapa vitamin, jadi mereka mengesyorkan pengeringan di bawah naungan. Di sini ia bernilai bergantung pada pilihan anda. Tetapi adalah penting untuk diingat bahawa di bawah naungan raspberi akan kering lebih lama.
 3. Selepas beberapa jam, apabila buah beri layu, kacau perlahan-lahan pada palet, tutup sekali lagi dengan kain kasa dan biarkan kering lebih lanjut. Pada waktu petang, sebelum matahari terbenam, bawa ke dalam rumah, pada waktu pagi, selepas embun kering, kembalikan dulang ke tempat itu.

Spesimen yang kering tadi, keluarkan. Apabila semua buah beri telah kering dengan baik, anda boleh menyediakannya untuk penyimpanan.

Bagaimana untuk menentukan sama ada produk sudah siap

Kesediaan diperiksa dengan penampilan dan sentuhan. Beri menjadi warna merah tua atau burgundy, patina putih-kelabu muncul. Ia tidak boleh melekit dan tidak meninggalkan kesan pada tangan anda apabila ditekan dengan jari anda. Selepas memerah kuat, raspberi kering hancur dan tidak membentuk ketulan melekit.

Adakah mungkin untuk mengeringkan daun raspberi

Juga untuk pengeringan sesuai bukan sahaja beri, tetapi juga daun, bunga, pucuk. Mereka boleh digunakan untuk membancuh teh, yang juga mempunyai kesan yang baik pada badan. Daun dituai sebelum berbunga, dan bunga dituai sebaik sahaja ia mekar. Pada masa ini, ia mengandungi kandungan tertinggi bahan berguna.

Keringkan daun dan bunga dengan cara yang sama seperti buah beri. Tetapi proses itu mengambil masa yang lebih singkat. Daun dan pucuk kering disimpan selama 2-3 tahun dan hampir tidak kehilangan sifat bergunanya.

Bagaimana untuk menyimpan raspberi kering dengan betul

Agar produk siap disimpan dengan baik dan tidak rosak, adalah perlu untuk mematuhi keadaan yang betul.

Raspberi kering tidak bertolak ansur dengan bilik basah dan perubahan suhu. Ia adalah perlu untuk mencari tempat di dalam rumah di mana kelembapan dan suhu akan tetap. Juga, raspberi harus dilindungi daripada pendedahan kepada cahaya matahari. Lebih baik menggunakan pantri, jika ada. Almari dapur akan sesuai.

Beri kering disimpan dalam bahagian kecil. Anda tidak sepatutnya memasukkan kesemuanya ke dalam satu beg atau kotak, mereka memerlukan udara. Oleh itu, beg atau bekas harus diisi separuh, meninggalkan ruang kosong.

Sebagai bekas untuk penyimpanan dinasihatkan menggunakan kadbod atau kotak kayu, dengan penutup yang tidak ditutup rapat. Bahagian bawah mereka dilapisi dengan kertas tebal. Daripada tudung anda juga boleh menggunakan sehelai kertas. Balang kaca juga sesuai, tetapi anda perlu menggantikan penutup yang tertutup rapat dengan yang lain. Anda juga boleh menyimpan dalam beg plastik, tetapi jangan mengisi beri lebih daripada separuh.

Daun, pucuk, dan bunga disimpan dengan cara yang sama seperti beri. Di bawah semua keadaan, beri akan bertahan sehingga 2 tahun, daun – 2-3 tahun. Tetapi pada tahun pertama produk kering mengekalkan bahan bergunanya, maka kepekatannya menjadi lebih rendah setiap bulan.

Apakah faedah raspberi kering

Dalam proses pengeringan, raspberi kehilangan sehingga 70% kelembapan, tetapi mereka mengekalkan semua bahan dan vitamin yang berguna, dan kepekatannya hanya meningkat.

 1. Raspberi kering boleh memberi kesan yang baik terhadap kerja badan. Penggunaannya membantu menguatkan sistem imun dan melawan selsema.
 2. Produk ini mengandungi vitamin A, C, E, PP, kumpulan B, unsur surih – magnesium, kalium, tembaga, fluorin, mangan. Ia juga mengandungi sejumlah besar minyak pati, tanin, pektin dan banyak asid: tartaric, salisilik, malik, sitrik. Sebagai contoh, asid salisilik menipiskan darah dan menghalang pembentukan bekuan darah.
 3. Bahan yang terkandung dalam raspberi, terlibat dalam meningkatkan imuniti, menguatkan dinding saluran darah, menormalkan tekanan darah, meningkatkan metabolisme, kardiovaskular dan sistem pencernaan. Raspberi membantu dengan sakit kepala, mengoptimumkan keseimbangan hormon dalam badan, mempunyai kesan positif pada sistem pembiakan wanita, adalah diuretik yang sangat baik, meningkatkan daya hidup, keletihan, membantu untuk bertahan dalam tekanan dan kemurungan yang teruk tanpa akibat. Penggunaan berterusan membantu dalam pencegahan aterosklerosis.
 4. Di samping itu, raspberi kering membantu meremajakan badan, mengekalkan kulit dalam keadaan sempurna. Ia mempunyai kesan yang baik jika dimakan secara dalaman, dan apabila digunakan sebagai salah satu bahan untuk penyediaan topeng, scrub dan tonik.

Tetapi mana-mana ubat mempunyai batasan dan kontraindikasi. Anda tidak boleh terbawa-bawa dengan penggunaan raspberi kering yang berlebihan. Penggunaan harian akan membawa kepada bahan yang berlebihan, yang akan mula menjejaskan penampilan dan keadaan kesihatan secara negatif.

Terdapat penyakit di mana ia dilarang menggunakan raspberi dan produk yang dibuat daripadanya, atau mengehadkan penggunaannya.

Syarat tersebut termasuk:

 • Ulser, gastritis, terutamanya dalam tempoh eksaserbasi;
 • Penyakit buah pinggang dan pundi kencing;
 • alahan;
 • kecenderungan untuk gout atau sudah kehadiran penyakit ini;
 • asma.

Perlu diingat bahawa walaupun dengan kesihatan yang baik, penyalahgunaan produk ini atau itu akan membawa kepada masalah dan komplikasi.

Apa yang anda boleh buat dengan raspberi kering

Raspberi kering boleh digunakan untuk membuat pelbagai hidangan lazat, berperisa dan sihat. Pertama sekali, ia akan menjadikan mana-mana bubur bijirin lebih cerah dan lebih menarik. Sarapan akan segera menjadi lebih enak dan sihat. Suri rumah Rusia dahulu sering membuang segenggam buah beri kering ke dalam periuk bubur. Juga dari beri dan raspberi kering anda boleh membuat teh yang sihat dan lazat.

Teh dari raspberi kering

bahan-bahan:

 • 2 sudu kecil. raspberi kering;
 • 150-200 ml air mendidih;
 • 1-2 sudu kecil. sayang.

Penyediaan:

 1. Dalam teko atau bekas cetek untuk meletakkan raspberi, tuangkan air mendidih, tutup dan biarkan selama 10 minit.
 2. Cecair yang terhasil, terikan, tambah madu, kacau, tuangkan ke dalam cawan.

Minum panas!

Milkshake dengan raspberi kering

Kanak-kanak akan gembira dengan milkshake dengan penambahan beri kering. Ia jauh lebih berperisa daripada yang dibuat dengan raspberi segar.

bahan-bahan:

 • 250 ml susu;
 • 100 g raspberi kering;
 • 30 g madu;
 • Vanila secukup rasa.

Penyediaan:

 1. Dalam mangkuk pengisar meletakkan raspberi, madu. Tuangkan susu dan pukul dengan kelajuan tinggi.
 2. Masukkan vanila. Jika kurang manis, masukkan gula.
 3. Tuangkan ke dalam gelas tinggi dan hidangkan.

Raspberry Gingerbread

bahan-bahan:

 • 1 biji telur;
 • 120g mentega;
 • 80g raspberi kering;
 • 150g madu;
 • 350g tepung gandum;
 • 1 sudu kecil. serbuk penaik.

Penyediaan:

 1. Kisar raspberi kering menjadi serbuk. Ini boleh dilakukan dengan pengisar atau pengisar kopi. Campurkan serbuk dengan madu.
 2. Satukan tepung dengan serbuk penaik dan ayak ke dalam mangkuk. Masukkan mentega lembut. Masukkan tepung. Masukkan telur dan campuran raspberi-madu. Uli doh. Uli sekurang-kurangnya 10 minit.
 3. Bentukkan kek rempah. Anda boleh membentuknya mengikut bentuk yang anda mahukan. Bentuk dengan tangan anda, bulatkan doh dan potong dengan pemotong biskut.
 4. Tutup dulang dengan kertas pembakar. Letakkan lelaki roti halia, tinggalkan ruang di antara mereka. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.
 5. Biarkan sejuk sedikit dan anda boleh minum teh.

Buah-buahan kecil dengan raspberi kering

Pencuci mulut yang mudah dengan buah-buahan dan raspberi akan menaikkan semangat anda.

bahan-bahan:

 • setengah pisang;
 • 2 buah kiwi;
 • setengah mangga;
 • 2-3 genggam raspberi segar;
 • kulit limau;
 • 100 gram kek span vanila;
 • sirap buah untuk menyerap kek span;
 • 2 sudu besar raspberi kering;
 • 1 sudu besar. krim 35%;
 • 1 sudu besar. gula serbuk;
 • Coklat, jika mahu.

Penyediaan:

Tetapkan satu kiwi, beberapa raspberi segar diketepikan. Mereka akan digunakan untuk hiasan. Kupas baki buah dan potong menjadi kepingan besar. Masukkan perahan limau nipis dan gaul rata.

 1. Sejukkan krim dan pukul dengan gula tepung sehingga kaku. Letakkan dalam piping bag.
 2. Anda boleh memasang pencuci mulut. Ambil kaca dalam yang cantik, lebih baik jernih, supaya anda dapat melihat lapisannya. Mula-mula, letak krim putar di bahagian bawah dan sudukan salad buah-buahan di atas. Kemudian letak sekeping biskut, rendam air sirap. Letak sesudu bancuhan buah lagi. Tutup dengan lapisan krim putar. Biarkan dalam peti ais sehingga sedia untuk dihidangkan.

Sebelum berkhidmat, menghiasi lapisan krim dengan kepingan kiwi dan raspberi, taburkan dengan murah hati dengan serbuk raspberi kering. Jika mahu, tambahkan serpihan coklat.

Мakanan Berkhasiat