Cara mengeringkan lada benggala dengan betul

Proses pengeringan sayur-sayuran telah digunakan selama berabad-abad, tetapi walaupun ini, ia masih kalah dengan pengetinan “tin”. Dan sia-sia! Pengeringan mempunyai beberapa kelebihan yang berbeza: tidak perlu berdiri selama berjam-jam di atas dapur, mensterilkan balang dan sayur-sayuran mendidih. Makanan kering mengambil lebih sedikit ruang rak, mereka kurang berat. Berbanding dengan mendidih, bahan yang kurang berguna hilang dalam proses pengeringan. Aroma dan rasa yang cerah kekal, dan dalam beberapa kes ia lebih ketara. Dan yang terakhir, jika proses dilakukan dengan betul, produk kering tahan lebih lama daripada makanan dalam tin. Ia menggoda, bukan?

Lada benggala yang cerah, manis dan berair juga boleh mengalami pengeringan. Potong ke dalam jalur atau dikisar menjadi serbuk – dalam apa jua bentuk ia akan menambah nota istimewa kepada mana-mana hidangan, kerana lada adalah salah satu daripada sayur-sayuran yang hanya memperhebatkan sifat rasa-aromanya selepas pengeringan. Bandingkan dengan jeruk – kemanisan rempah kering jauh lebih baik daripada cuka, yang mengganggu rasa sebenar sayuran.

Bagaimana untuk memilih lada benggala untuk pengeringan

Untuk memastikan lada kering tidak mengecewakan dan hanya meninggalkan kesan yang menyenangkan, anda harus mendekati pemilihan dan penyediaan dengan penuh tanggungjawab. Sayur-sayuran harus masak sepenuhnya, tanpa kerosakan dan tanda-tanda kerosakan. Dan nampaknya semuanya jelas, tetapi sekarang kita akan mempelajari beberapa helah dan helah, bagaimana untuk menentukan lagi di kedai, lada mana yang harus anda berikan keutamaan, yang akan meminimumkan kerugian sebagai persediaan.

Beri perhatian kepada ekor lada – dalam sayur-sayuran yang sihat, ia akan menjadi padat dan berwarna hijau, untuk mewujudkan perasaan bahawa ia akan dipotong dari semak. Ekor yang kering berwarna coklat gelap menunjukkan bahawa lada loceng itu sudah tua.

Periksa sayuran untuk bintik-bintik gelap, serupa dengan kudis, dan kulit kembung – ini disebabkan oleh permulaan proses reput, kemunculan kulat. Titik kuning dan oren kecil juga merupakan hasil daripada kesan negatif, tetapi dalam kes ini puncanya adalah agas.

Lada loceng juga dibahagikan mengikut perbezaan jantina. Secara mudahnya, ada lelaki dan ada perempuan. Yang pertama hanya mempunyai tiga bahagian, mereka mempunyai bentuk yang memanjang, yang kedua mempunyai empat bahagian, dan bentuknya lebih bulat. Ia sama seperti dalam kehidupan, bukan? Jenis wanita mempunyai rasa manis dan tekstur yang lembut. Walaupun kelebihan yang jelas dalam sifat organoleptik, ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk mengeringkan lada seperti itu kerana sifat airnya. Dan jika anda menghargai masa anda, berikan keutamaan kepada jenis lelaki – mereka padat, kurang berair dan sangat baik bukan sahaja untuk pengeringan, tetapi juga untuk sebarang rawatan haba lain (terutamanya untuk rebusan sayuran di rumah).

Dan akhirnya, pilih lada dengan warna yang berbeza! Lagipun, ia akan menjadi bagus untuk mempelbagaikan hidangan dengan warna musim panas yang terang pada musim sejuk kelabu yang sejuk.

Bagaimana untuk menyediakan sayur-sayuran untuk pengeringan

Selepas membuat pilihan lada benggala yang berkualiti, basuh setiap sayuran dalam air suam yang mengalir dan keringkan dengan tuala kertas. Keringkan lada biasanya dalam jalur nipis (kira-kira 6-7 mm lebar dan 3 cm panjang). Tetapi ini bukan asas, hanya tentukan sendiri terlebih dahulu di mana anda akan menggunakannya dalam bentuk kering pada masa akan datang. Jika lada menunggu untuk mengisar lagi menjadi serbuk – bentuknya tidak penting. Selepas mengeluarkan inti dan biji, ekor keras yang tidak boleh dimakan, potong lada menjadi kepingan dan kemudian menjadi kepingan kecil. Dengan cara ini, sangat mudah untuk mengeluarkan inti lada dengan pengupas khas. Proses ini dipercepatkan berkali-kali, membolehkan anda mengupas sejumlah besar lada dalam masa yang singkat.

Jika anda tidak dapat mencari lada tanpa kecacatan, atau disebabkan oleh ketidakpedulian mendapat “Ayam yang diupah”, jangan kecewa – keluarkan tempat yang buruk dengan pisau.

Helah kecil sebelum pengeringan ialah taburkan lada dengan sedikit garam – ia akan kering lebih cepat. Anda juga boleh menambah rempah biasa – herba Itali atau Perancis, jika dikehendaki.

Cara mengeringkan lada loceng di rumah

Jadi, kami telah menyediakan lada, potong menjadi kepingan/hiris/kiub, kini tiba masanya untuk memutuskan bagaimana dan di mana untuk mengeringkannya. Terdapat beberapa pilihan, tetapi tidak semua orang mungkin sesuai kerana kekurangan peranti khas, contohnya, atau kerana cuaca buruk. Pilih cara anda sendiri untuk mengeringkan sayur daripada cara yang dicadangkan di bawah.

Dalam ketuhar

Bukan kaedah terpantas, tetapi kelebihannya ialah hampir setiap suri rumah mempunyai ketuhar. Tetapi ia tidak dilakukan tanpa kelemahan – ketuhar dan lada di dalamnya akan memerlukan perhatian yang teliti. Potongan-potongan itu perlu diputar secara berkala, jika tidak, bukannya kering, kita akan mendapat sayur panggang biasa.

Sebelum anda mula mengeringkan, panaskan ketuhar pada suhu 75 darjah Celsius. Jika ia menyokong mod perolakan – gunakan mod ini untuk membantu. Dengan cara ini kita akan menyejat lebih banyak lembapan dan mendapatkan kerak yang rata dan kering.

Pengeringan terbaik adalah kaedah yang memberikan sentuhan paling sedikit produk dengan permukaan lain – jadi kami mendapat pengeringan yang sekata “semua sisi”. Jika terdapat grid atau mesh di rumah, pastikan anda menggunakannya. Dan untuk mengelakkan kelembapan daripada menitis dan menitis di dalam ketuhar di bahagian bawah, letakkan dulang di bawah grid. Tetapi apa yang perlu dilakukan jika kepingannya sangat kecil sehingga jatuh dari rak ke bawah? Pertama sekali, jangan putus asa. Dan kedua, dengan berani meletakkan lada di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas pembakar (dengan bantuannya kami akan memastikan dulang itu bersih).

Ini adalah akhir persiapan pengeringan, semuanya sudah siap. Kami meletakkan dulang kami dengan lada di dalam ketuhar. Ia akan tinggal di sana selama kira-kira 6 jam. Dua kali sejam adalah perlu untuk melihat bagaimana proses itu berjalan. Terutama ia adalah mudah untuk melakukannya apabila pintu ketuhar tidak ditutup sepenuhnya. Pastikan anda meninggalkan sedikit jarak (mengambil contoh dari tingkap terbuka pada mod pengudaraan). Dengan cara ini wap tambahan keluar dengan lebih baik, dan suhu dalam ketuhar kekal malar.

Setelah lada mencapai konsistensi kering yang diingini dan 3 jam masa telah berlalu, biarkan mereka selama beberapa jam lagi pada suhu bilik. Apabila ia sejuk, kelembapan dalam sayur-sayuran menjadi sekata dan kepingan menjadi lebih padat.

Ingat bahawa anda tidak perlu mengehadkan diri anda kepada satu dulang. Mungkin ada lagi, semuanya bergantung pada keupayaan dan kapasiti ketuhar anda. Cuma jangan lupa untuk menukarnya dalam proses untuk pengeringan yang sekata.

Dalam pengering elektrik

Proses pengeringan dalam pengering elektrik sangat serupa dengan yang diterangkan di atas dalam ketuhar. Tetapi penggunaan pengering elektrik adalah mudah kerana anda tidak perlu sentiasa memeriksa keadaan lada – mesin akan melakukan segala-galanya sendiri.

Letakkan lada benggala yang dihiris pada setiap tahap pengering dalam satu lapisan (penting bahawa kepingan tidak bersentuhan antara satu sama lain, dan jika boleh jarak antara mereka adalah 1 cm), sisi berkilat ke bawah. Ramai orang menasihatkan menghidupkan pengering elektrik ke tahap suhu maksimum dan biasanya 80-90 darjah Celsius, tetapi untuk mengekalkan nilai pemakanan, gunakan suhu 50 darjah. Ya, masa pengeringan sudah pasti akan meningkat dua kali ganda, tetapi lebih baik untuk mendapatkan produk yang penuh dengan vitamin dan unsur mikro daripada “produk kering yang tidak bermaya”.

Purata masa pengeringan ialah 12 jam, tetapi ia mungkin meningkat disebabkan beberapa faktor: kuasa pengering, ketebalan kepingan dan juiciness lada yang dipilih. Akibatnya, anda akan mendapat kepingan paprika yang berkedut, rapuh dan hampir tanpa berat. Kerugian semasa rawatan haba sedemikian berjumlah 90-95%, iaitu dari 1 kg lada benggala segar anda akan mendapat 50-60 g paprika kering.

Dalam ketuhar gelombang mikro

Kaedahnya cepat dan baik jika anda perlu menyediakan sedikit untuk sup atau roti dengan paprika. Jumlah maksimum yang boleh digunakan jika diproses dengan betul ialah 2-3 keping lada.

Pengeringan boleh dilakukan dalam dua mod – penyahbekuan dan gelombang mikro (gelombang mikro yang paling mudah hanyalah fungsi ini).

Mod gelombang mikro: sapukan hirisan lada di atas pinggan dalam satu lapisan dan pastikan jalur menyentuh satu sama lain pada tahap minimum. Kuasa optimum untuk pengeringan cepat ialah 200-300 watt – pada parameter ini lada boleh dikeringkan dalam masa 3 minit. Selepas gelombang mikro akan memberitahu anda dengan bunyi bip bahawa proses itu telah selesai, buka pintu peralatan dan periksa paprika dengan kacau – ia tidak boleh dibasahi. Ulangi prosedur, jika sayur-sayuran tidak dikeringkan hingga akhir.

Ada kemungkinan bahawa kuasa yang dipilih tidak sesuai untuk peralatan anda – ini akan jelas dari penampilan dalam proses bau produk terbakar. Ini tidak bermakna bahawa idea dengan pengeringan harus ditinggalkan dan melupakannya – sudah cukup untuk mengurangkan penunjuk kuasa dan terus mengeringkan sudah pada mod baru. Masa, tentu saja, juga akan meningkat, tetapi tidak ketara – hanya sebanyak 2 kali ganda.

Dalam mod “Defrost” dengan tidak berpengalaman, banyak kali, mencairkan ayam atau ikan, dan menetapkan masa yang salah, membawa daging kepada keadaan hampir rebus. Dan keupayaan gelombang mikro ini untuk memasak walaupun apa yang tidak diperlukan akan bermain di tangan kita.

Kaedah meletakkan lada adalah sama – pada pinggan kaca dengan jarak yang boleh dilihat setiap bahagian antara satu sama lain. Kami menetapkan mod yang dikehendaki dan gulung lada dalam karusel gelombang mikro selama 10 minit. Keluarkan penyejatan dan kelembapan berlebihan dengan membuka pintu peralatan setiap 3 minit. Jika 10 minit tidak mencukupi – tambah masa sehingga lada bertukar menjadi kepingan tanpa berat yang rapuh.

Dalam gril udara

Kerja gril udara adalah berdasarkan rawatan haba makanan dengan bantuan aliran udara panas. Dalam erti kata lain, perolakan yang kita perlukan, yang mengurangkan masa pengeringan separuh, berbanding dengan ketuhar. Sayur-sayuran diletakkan di atas grid khas, yang merupakan bahagian langsung dari gril udara, dan dikeringkan di bawah pengaruh udara panas yang keluar dari pembakar. Lada yang dicuci dengan teliti dan dikeringkan dengan tuala diletakkan dalam satu lapisan pada grid, selepas itu pembakar dihidupkan kuasa sederhana. Keringkan sayuran selama 4 jam, sehingga ia mencapai kerapuhan yang dikehendaki. Jika kita mengurangkan masa pemprosesan, kita mendapat lada kering, yang, dengan cara itu, juga menyimpan lebih lama daripada yang segar.

Dalam dehidrator.

Ini direka khas untuk alat pengeringan adalah perlu, sebaliknya, untuk skala industri. Tetapi tuan rumah yang bertanggungjawab terutamanya boleh membeli unit dan rumah sedemikian, lebih-lebih lagi pengeluar dehidrator telah menjaga kami dan mencipta model padat kecil. Dehidrator dilengkapi dengan kipas dan sumber haba. Kerja mereka boleh dibandingkan dengan tindakan pengering rambut – udara hangat beredar di seluruh badan, mengeringkan kandungan secara merata. Kerja peranti sedemikian adalah senyap, dan terutamanya model yang mudah dilengkapi dengan pemasa, supaya pada akhir proses peranti akan dimatikan dengan sendirinya.

Lada benggala yang dihiris diletakkan di atas rak, yang dimasukkan ke dalam dehidrator. Untuk memastikan peredaran udara yang baik, jangan lupa tentang ruang peribadi setiap bahagian. Laraskan suhu kepada kira-kira 60°C dan tetapkan pemasa selama 8-12 jam (bergantung kepada ketebalan kepingan). Selepas masa ini, pastikan kepingan telah kering secukupnya.

Dalam matahari

Ini adalah cara yang paling perlahan, yang digunakan walaupun oleh nenek dan nenek moyang kami yang sabar. Mengeringkan lada di udara segar dan dalam keadaan cuaca yang menggalakkan (iaitu 30 darjah Celsius atau lebih tinggi), kita memerlukan 5 hari. Jika suhu lebih rendah, proses boleh mengambil masa sehingga 10 hari, mungkin lebih lama. Itulah sebabnya kaedah ini harus dipilih secara sengaja dan anda harus menyemak ramalan cuaca untuk minggu depan lebih awal.

Kami meletakkan lada di atas dulang atau dulang dan meletakkannya di tempat yang gelap dan berventilasi baik. Ini boleh menjadi balkoni atau loteng rumah, langkan tingkap jika lebarnya membolehkan anda meletakkan dulang di atasnya dan pastikan ia stabil. Setiap hari kami menghidupkan dan mengacau paprika, mendedahkan setiap sisi dan sisi lada kepada matahari. Jika ramalan menunjukkan bahawa hujan atau kelembapan tinggi dijangka pada siang hari, alihkan dulang dengan sayur-sayuran di dalam rumah, jika tidak, ia akan menjadi lembap dan menjadi tidak sesuai untuk digunakan selanjutnya.

Satu lagi kelemahan pengeringan di bawah sinar matahari, sebagai tambahan kepada jumlah masa yang dihabiskan, adalah serangan lada oleh pelbagai mikrob (contohnya, melalui agas kecil, yang suka mendiami produk wangi dan tidak dilindungi). Oleh itu, selepas mengeringkan lada, pastikan untuk membasmi kuman dengan suhu tinggi. Kami memanaskan ketuhar hingga 100 darjah Celsius, letakkan lada kering di dalamnya dan matikan peralatan. Dalam keadaan ini kami menyimpan paprika sehingga ia sejuk sepenuhnya.

“Pengeringan tali” di udara tanpa menghiris

Setelah melawat nenek kami di luar bandar, kami dapat melihat manik-manik panjang cendawan kering, epal dan lada panas. Perkara yang sama boleh dilakukan dengan lada loceng manis: ambil jarum dengan mata yang luas, masukkan benang yang kuat dengan panjang yang betul dan tali lada pada ekor, secara beransur-ansur bergerak ke hujung benang. Pada musim sejuk kami membetulkan tali berhampiran radiator, dan pada musim panas – “berdandan” manik di balkoni.

Untuk memastikan bahawa lada tidak menyentuh satu sama lain dan kering sama rata pada semua sisi, kencangkan lokasinya pada tali dengan simpulan – supaya mereka tidak tergelincir, dan pengudaraan akan disediakan di semua sisi.

Bagaimana untuk menentukan bila produk sudah siap

Tidak mustahil untuk menentukan masa yang tepat untuk pengeringan, jadi kesediaan produk ditentukan secara visual dan sentuhan. Hirisan lada hendaklah berkedut, padat, dan harus mudah patah dan rangup di gigi anda apabila anda memakannya. Jika mereka bengkok seperti tomato kering matahari, maka lada tidak kering sepenuhnya. Ia adalah perlu untuk mengulangi proses untuk mencapai hasil yang diinginkan.

Cara menyimpan lada benggala kering dengan betul

Cara yang terbukti “nenek” untuk menyimpan herba kering, sayur-sayuran dan buah-buahan adalah kantung linen, yang meningkatkan pemeliharaan untuk masa yang lama. Hakikatnya ialah keanehan tenunan beg sedemikian (iaitu, kehadiran lubang kecil di dalamnya, seperti grid), memberikan pengudaraan yang berterusan. Lada loceng kering dalam keadaan sedemikian tidak akan memperoleh bau dan rasa apak yang tidak menyenangkan.

Anda tidak boleh mempertimbangkan bekas kaca untuk menyimpan kepingan lada, melainkan anda dapat memberikan suhu dan kelembapan yang tetap. Biasanya, penyimpanan berlaku di dapur, di mana proses pemanggangan mengukus adalah malar, suhu sentiasa berubah, dan kelembapan meningkat dari semasa ke semasa. Ini bukan keadaan terbaik untuk makanan kering, yang menyukai kelembapan rendah dan suhu sederhana. Dalam botol kaca, pemeluwapan akan muncul dalam seketika, menjejaskan bukan sahaja konsistensi sayuran, tetapi juga rupa mikroflora yang tidak menguntungkan.

Tidak sesuai, tetapi yang paling sesuai ialah beg polietilena. Untuk peredaran udara stabil yang sama, lubang kecil dibuat di dalamnya dan disimpan dalam keadaan terampai.

Apakah kegunaan lada benggala kering?

Seperti yang telah disebutkan, produk kering mengekalkan vitamin dan unsur mikro, kita boleh mempertimbangkan kegunaannya setanding dengan yang segar. Jadi, apa yang boleh dibanggakan oleh lada benggala kering?

 1. Sayuran cerah mengandungi tahap mineral yang tinggi, asasnya adalah besi, mangan, kalium, selenium dan magnesium. Setiap daripada mereka mempunyai kesan positif pada badan, meningkatkan fungsi semua sistem – dari kepala hingga kaki.
 2. Lada kaya dengan vitamin. Tempat pertama penghormatan diberikan kepada vitamin C (terutamanya jika varieti hijau atau merah digunakan untuk pengeringan) – antioksidan kuat yang diperlukan oleh tubuh kita untuk sintesis kolagen, yang seterusnya mengekalkan integriti saluran darah, meningkatkan keanjalan kulit (wanita, ingat), meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan.
 3. Lada merah, berbanding yang lain, mengandungi vitamin A dan B yang tinggi. Jadi gunakannya lebih banyak daripada yang lain. Vitamin B menggalakkan pengeluaran melatonin, yang badan perlukan untuk mengawal jam dalamannya, membantu dengan insomnia dan menggalakkan tidur yang sihat.
 4. Karotenoid membantu melawan radikal bebas yang kita peroleh daripada toksin persekitaran dan boleh menyebabkan kanser. Lada kuning dan oren sangat kaya dengannya.
 5. Satu genggam lada segar yang dicincang mengandungi sehingga 40 kalori, dan yang kering lebih sedikit. Dan jika anda membuat keputusan untuk melihat susuk tubuh anda, sayur ini sesuai untuk snek.
 6. Lada loceng mempunyai sifat anti-radang. Dengan mengurangkan keradangan dalam arteri, ia membantu mencegah penyakit kardiovaskular dan diabetes.
 7. Pembuka selera lada manis kering sesuai untuk orang yang mempunyai tahap kolesterol tinggi, kerana ia mengandungi capsaicin alkaloid, yang mengurangkan jumlah bahan ini.

Apa yang anda boleh buat dengan lada benggala kering

Lada kering manis akan menjadi tambahan yang bagus untuk pelbagai hidangan. Jika ia dikeringkan dengan betul, maka anda boleh menyimpannya selama beberapa bulan, menggembirakan semua keluarga dengan sayur-sayuran cerah walaupun pada musim sejuk. Lagipun, walaupun dalam bentuk kering, lada benggala ditambah kepada hidangan pertama, salad dan lecho. Atau anda boleh mengunyahnya sebagai snek rangup dengan sejenis sos – kerepek sedemikian akan menjadi lebih sihat daripada yang dibeli.

Di samping itu, lada kering seperti itu boleh dikisar menjadi perasa dan lupa tentang membeli paprika kisar manis di kedai.

Mari lihat beberapa resipi untuk makanan dan hidangan menggunakan lada kering.

Roti dengan lada kering dan ham

Resipi untuk roti yang enak dan mudah ini datang kepada kami dari selatan Perancis. Dan adakah pelik mengapa wanita Perancis sangat kurus, walaupun mereka lebihan makanan tepung?

Bahan-bahan untuk inti:

 • 600 g lada loceng berwarna-warni kering.
 • 1 biji bawang.
 • 1 ulas bawang putih.
 • 200g bacon salai.

Bahan-bahan untuk doh:

 • 4 biji telur.
 • 250g tepung.
 • 1 pakej (10 g) serbuk penaik.
 • 3 sudu besar minyak zaitun.
 • 50 ml susu.
 • Garam dan lada sulah secukup rasa.

Anda juga memerlukan perasa “Herba Perancis”.

Arahan untuk penyediaan pemadat:

 1. Panaskan minyak zaitun (2 sudu besar) dalam kuali dan kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar yang dicincang halus. Apabila kerak keemasan muncul, masukkan bacon yang dipotong menjadi kiub kecil/jalur dan lada kering (yang kedua akan direndam dalam minyak zaitun dan lembut sedikit dalam proses menggoreng).
 2. Panggang pemadat selama 15 minit dan pada akhirnya masukkan garam, lada sulah dan herba Perancis.
 3. Letakkan pemadat di atas pinggan dan tutup dengan tuala kertas supaya ia menyerap lebihan minyak.

Arahan untuk membuat doh:

 1. Dalam 4 biji telur yang dipukul masukkan tepung dan yis dan gaul sebati sehingga sekata. Tidak sepatutnya ada ketulan.
 2. Kemudian tuangkan susu dan 1 sudu besar minyak zaitun ke dalam bekas dengan jisim yang terhasil (jika anda tidak mengeluarkan minyak yang tinggal dari inti, anda tidak perlu menambah minyak ke dalam doh).
 3. Campurkan lagi sehingga doh homogen tanpa ketulan diperolehi. Doh harus berubah menjadi cair.

Arahan untuk membuat roti:

 1. Kami menambah pengisian dengan lada dan bacon ke doh dan campurkan dengan sangat lembut. Sekiranya dikehendaki, tambah buah zaitun – ini hanya akan meningkatkan rasa roti, mustahil untuk menjauhkan diri daripadanya.
 2. Griskan borang untuk roti dan taburkan sedikit tepung di bahagian tepi dan bawah borang. Tuangkan adunan yang sudah siap ke dalam acuan dan letakkan kek yang akan datang dalam ketuhar yang dipanaskan hingga 180°C.
 3. Bakar roti selama kira-kira 40 minit pada suhu 180°C. Periksa kesediaan dengan bantuan pisau – masukkan hujungnya ke dalam roti dan segera keluarkannya, ia harus kering. Operasi yang sama boleh dilakukan dengan pencungkil gigi.

Sup krim dengan ayam dan paprika

Sup lembut, ringan dan musim panas patut dibuat pada musim sejuk untuk menceriakan seisi keluarga.

Bahan-bahan untuk sup:

 • 90 g mentega.
 • 1 kepala bawang.
 • 1 batang saderi.
 • 1 lobak merah kecil.
 • 2 sudu besar paprika manis kering.
 • 40 gram tepung gandum.
 • 2 liter air rebusan ayam.
 • krim 125 ml.
 • 300g dada ayam.

Arahan untuk memasak sup:

 1. Dalam kuali dengan bahagian bawah yang dalam, cairkan mentega dengan api sederhana dan tambahkan bawang, saderi dan lobak merah yang dicincang halus sebelumnya. Rebus sayur hingga empuk (secara purata, ia mengambil masa 10 minit).
 2. Masukkan paprika kering ke kuali dan bakar kandungan selama 2 minit lagi, sehingga wangi. Masukkan tepung gandum dan segera kacau sehingga tepung telah dibubarkan. Masak selama satu minit dan keluarkan dari api.
 3. Tuangkan satu pertiga daripada jumlah sup yang ditunjukkan dalam bahan -bahan ke dalam periuk dan tambah tampalan tebal yang terhasil. Kacau dengan baik, supaya tidak ada benjolan.
 4. Letakkan periuk di atas api dan tuangkan sup sup ayam yang lain. Kami kacau sehingga sup mendidih dan menebal. Kurangkan api, tutup dan rebus selama setengah jam.
 5. Masukkan krim, kepingan ayam yang dimasak dan ambil sup dari panas. Musim untuk rasa dan berkhidmat dengan roti berkerak (anda juga boleh berkhidmat dengan roti yang kami buat dalam resipi pertama).

Sos enchilada

Secara tradisinya, sos ini dibuat dengan lada cabai panas. Tetapi bagaimana jika anda tidak suka makanan pedas dan anda benar -benar mahu mencuba makanan Mexico? Anda tidak akan dapat membuatnya tanpa memutar resipi, tetapi ia pasti patut dicuba. Lagipun, meyakinkan diri anda bahawa kedua -dua paprika dan cabai manis adalah lada selepas semua, dan oleh itu boleh ditukar ganti (ya, ya, bodoh otak anda).

Bahan -bahan:

 • 1/4 cawan minyak sayuran.
 • 2 sudu tepung.
 • 1/4 cawan paprika merah kering (dicincang halus).
 • Tampal tomato 250g.
 • 350 ml cawan air.
 • 1/4 sudu teh serbuk bawang putih.
 • 1/4 sudu serbuk bawang.
 • Garam secukup rasa.

Arahan untuk membuat sos:

 1. Panaskan minyak dalam kuali di atas api sederhana, kemudian tambah tepung dan paprika. Rebus kandungan pada api yang rendah sehingga ringan ditenun (paprika merah harus digunakan, jika tidak, warna akan berbeza), kacau sentiasa supaya tidak membakar tepung.
 2. Campurkan tampalan tomato dengan air dan secara beransur -ansur mula menambahkannya ke kandungan kuali. Selepas perasa dengan garam dan rempah -rempah (dengan cara, bawang putih dan bawang juga boleh dikeringkan di rumah sendiri dan digunakan pada sebarang peluang).
 3. Kami terus mendidih sos pada api yang rendah selama 10 minit (sos pada masa ini harus menebal).

Hidangkannya hangat. Buen Provecho! (Selamat menjamu selera!)

Kuki bacon dan pepperoni

Bahan -bahan:

 • 2 keping bacon.
 • 4 sudu makan lada loceng kering.
 • 2 cawan tepung gandum.
 • Separuh cawan mentega atau marjerin.
 • 1 telur.
 • 3 sudu krim (lemak tinggi).
 • 1 secubit lada hitam tanah.
 • 1 telur kuning telur.

Arahan untuk membuat kuki:

 1. Hirisan bacon yang dihiris goreng dalam kuali di atas api sederhana sehingga rangup, kemudian keluarkan lemak yang berlebihan dengan tuala kertas dan sejuk sepenuhnya.
 2. Dalam mangkuk besar, kacau bersama tepung, minyak/marjerin, telur, garam dan krim berat. Anda boleh menggunakan pengadun untuk mempercepatkan proses. Campurkan sehingga anda mendapat struktur tebal homogen tanpa benjolan.
 3. Seterusnya, menguli doh dengan tangan anda sehingga ia berhenti melekat pada tangan anda. Dalam proses ini, secara beransur -ansur menambah bahagian kecil bacon dan lada yang disejukkan.
 4. Gulungkan doh ke dalam “log” kira-kira 4-5 cm diameter, kemudian bungkus dalam kerajang atau kertas penaik dan letakkan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Doh akan menjadi lebih padat, dan ia akan menjadi lebih mudah untuk memotong bulatan untuk kuki. Anda boleh melangkau titik ini jika anda lebih suka membentuk cookies sendiri.
 5. Panaskan ketuhar hingga 180 darjah Celsius.
 6. Ambil doh keluar dari peti sejuk, keluarkan kertas / kerajang dan mula dipotong ke dalam bulatan, yang kami letakkan di atas dulang penaik lancar. Tuangkan setiap bulatan dengan kuning telur disebat.
 7. Bakar kuki selama 15-20 minit sehingga mereka berwarna coklat. Konsistensi harus berubah padat, dibakar rapuh.
Мakanan Berkhasiat