Cara Mengeringkan Jagung: 7 Cara

Bagi mana-mana orang dewasa, hanya pemandangan tongkol jagung yang masak dikaitkan dengan rasa zaman kanak-kanak yang bahagia, apabila nenek bersapu tangan putih untuk satu sen menjual makanan istimewa kuning kepada semua yang datang. Dengan seronoknya gigi kita tenggelam ke dalam daging jagung yang berair, nampaknya tiada apa di dunia ini yang lebih sedap daripada bijirin ini. Walaupun zaman berubah, tetapi tradisi masakan tetap sama, dan kanak-kanak hari ini juga sangat gembira untuk makan keajaiban yang cerah.

Malangnya, musim keseronokan gastronomi ini terhad, kerana jagung kehilangan kematangannya dengan cepat. Sudah tentu, biji boleh dibekukan atau dikeringkan untuk merasai produk vitamin yang sihat untuk musim sejuk yang panjang. Suri rumah pragmatik lebih suka kaedah pemeliharaan ini, kerana dalam bentuk kering biji jagung mengekalkan komposisi komponen berharga yang sama. Terdapat beberapa pilihan untuk mengeringkan jagung, yang akan kami beritahu anda. Dan teknik apa yang lebih sesuai untuk menuai, setiap suri rumah akan memutuskan sendiri, berdasarkan keperluan keluarganya.

Bagaimana untuk memilih jagung untuk pengeringan

Di rumah anda boleh mengeringkan jagung dalam sebarang bentuk:

 • pada tongkol;
 • tanpa pembalut semula jadi;
 • isirong.

Tetapi dalam apa jua keadaan adalah perlu untuk memilih bahan sumber yang betul, iaitu jagung. Kriteria untuk memilih sayuran untuk pengeringan:

 1. Varieti lewat, yang dituai pada akhir musim panas atau lewat musim luruh, lebih sesuai untuk dituai.
 2. Tongkol harus masak, tetapi tidak terlalu masak.
 3. Pilih varieti berwarna gangsa.
 4. Tongkol hendaklah tidak rosak, tanpa tanda-tanda reput atau acuan.
 5. Penuaian sendiri perlu dilakukan dalam cuaca kering.

Pada asasnya, ini adalah kriteria utama untuk menentukan kualiti bahan mentah yang dituai, yang kemudiannya boleh digunakan untuk menyediakan hidangan lazat dan berkhasiat dari kategori yang berbeza.

Berguna untuk mengetahui: dengan cara itu, jagung yang dikeringkan dengan tongkol juga boleh dimasak.

Bagaimana untuk menyediakan sayur-sayuran untuk pengeringan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jagung boleh dikeringkan tongkol keseluruhan atau biji individu. Oleh itu, kaedah penyediaan untuk proses dalam kedua-dua kes akan berbeza. Pilihan pertama sesuai untuk pemilik rumah persendirian, kerana biasanya di estet tersebut terdapat bilik bawah tanah kering atau bilik bawah tanah berventilasi. Penyediaan produk bijirin untuk pengeringan terdiri daripada beberapa langkah:

 1. Pilih spesimen yang berkualiti.
 2. Pada setiap tongkol, bengkokkan daun, tetapi jangan koyakkannya.
 3. Seterusnya, ikat setiap tongkol secara berasingan atau buat jalinan daripadanya.
 4. Gantung kalungan di tempat yang membolehkan banyak peredaran udara. Ujian untuk kesediaan adalah mudah – walaupun sedikit goncangan akan menyebabkan biji keluar dari tongkol dengan sendirinya.

Untuk mengeringkan jagung dalam biji, anda harus pada peringkat persediaan melakukan tindakan berikut:

 1. Keluarkan semua daun dan stigma (rambut) dari tongkol.
 2. Berhati-hati memisahkan biji. Untuk memudahkan prosedur yang agak memakan masa ini, masukkan seluruh tongkol selama 5-7 minit dalam air mendidih yang curam, dan kemudian tuangkan aliran air ais.
 3. Biji yang diekstrak daripada tongkolnya tersebar di atas sehelai kain kering yang tersebar di atas permukaan yang rata.
 4. Biarkan kering selama sehari. Tiada kelembapan harus kekal di permukaan.

Disediakan mengikut semua peraturan, produk sayuran akan lulus tanpa kehilangan dalam proses pengeringan dengan sebarang kaedah.

Ini menarik: jagung kering boleh digunakan bukan sahaja untuk tujuan masakan, ia adalah bahan mentah yang berharga untuk bentuk perubatan mengikut resipi rakyat. Dari biji kering di rumah anda boleh menyediakan pelbagai kosmetik.

Cara mengeringkan jagung di rumah

Terdapat beberapa teknik yang berkesan untuk mengeringkan jagung di rumah. Semua teknik mempunyai nuansa sendiri, tetapi mereka bersatu dengan matlamat utama – untuk memastikan penyediaan produk berkualiti dengan jangka hayat yang panjang. Memandangkan biji jagung mempunyai kulit luar yang agak kuat, proses pengeringan memerlukan lebih banyak masa daripada penyediaan tanaman lain. Mari kita terangkan secara terperinci pilihan yang paling popular untuk pengeringan rumah bijirin yang popular.

Dalam ketuhar

Mengeluarkan lembapan daripada bijirin dengan mengeringkan dalam ketuhar adalah genre klasik. Teknik ini telah digunakan sejak sebelum kemunculan peralatan elektrik dan gas. Pada zaman dahulu, nenek moyang kita mengeringkan jagung dalam ketuhar Rusia, jadi kitaran penuh mengambil masa yang lama. Terima kasih kepada penggunaan peralatan dapur moden, proses ini dapat dikurangkan beberapa kali. Secara purata, pengeringan produk di dalam ketuhar mengambil masa 2-3 jam. Urutan prosedur dan beberapa peraturan yang perlu diikuti untuk mendapatkan produk yang berkualiti:

 1. Pisahkan biji-bijian tanaman sayuran dari tongkol, bilas, keringkan.
 2. Pastikan anda mengeluarkan kelembapan berlebihan sebelum menghantar jagung ke ketuhar.
 3. Semasa bijirin sedang disediakan untuk pengeringan, hidupkan ketuhar dan tetapkan mod suhu yang dikehendaki. Suhu terbaik ialah 45°C, tetapi jika anda ingin mempercepatkan proses, anda boleh mengeringkan produk pada 100°C, tetapi kemudian masa rawatan haba perlu dikurangkan kepada 30 minit.
 4. Selepas penyediaan yang betul, letakkan biji jagung di atas dulang pembakar yang dialas kertas. Ketebalan lapisan jagung tidak boleh melebihi 3 cm.
 5. Tidak kira jenis ketuhar, biarkan pintu unit terbuka semasa proses pengeringan. Langkah sedemikian akan memastikan peredaran jisim udara dan tidak akan membenarkan kelembapan terkumpul di dalam peranti.
 6. Untuk mengeringkan bijirin secara sekata, kacau secara berkala. Jika beberapa dulang digunakan untuk pengeringan, kemudian tukarkannya dari semasa ke semasa.
 7. Selepas 2-3 jam dari permulaan proses, keluarkan bahan kerja dari ketuhar. Tetapi ini bukan penamat proses pengeringan. Jagung hendaklah dibawa ke keadaan yang betul dalam keadaan bilik atau di luar rumah.
 8. Di dalam ketuhar adalah sangat mudah untuk membawa jenis gula jagung kepada kesediaan selepas mengeringkan tongkol dengan cara semula jadi. Tetapi wajib mengeluarkan biji-bijian dari tongkolnya.

Perkara penting: apabila mengeringkan dalam ketuhar gas, anda harus ingat bahawa apabila membakar, bahan dilepaskan, yang menjejaskan kualiti produk secara negatif.

Dalam pengering elektrik

Hari ini, pengeringan perolakan produk adalah yang paling biasa di perusahaan dan di rumah. Prinsip teknologi ini adalah berdasarkan pengeringan bahan dengan membasuhnya dengan sebarang jenis penyejuk: jet udara panas, campuran gas-wap, gas relau. Kaedah penyingkiran kelembapan ini disediakan oleh dua peranti: pengering elektrik dan aerogrill. Sudah tentu, kaedah ini agak memakan masa, kerana ia mengambil masa kira-kira setengah hari, tetapi hasilnya adalah produk kering yang berkualiti tinggi.

Skim memasak dengan cara ini langkah demi langkah:

 1. Sebelum menghantar inti jagung ke dalam mesin pengering, ia hendaklah dipegang di atas stim selama 10-30 saat. Untuk tujuan ini, ia adalah mudah untuk menggunakan colander. Rawatan sedemikian akan membolehkan anda mengekalkan jagung selepas rawatan haba warna semula jadinya.
 2. Seterusnya, tetapkan peranti kepada 45-60°C, tetapi anda boleh pada permulaan proses selama kira-kira sejam mengeringkan produk pada suhu 100°C, dan kemudian beralih ke mod sederhana.
 3. Letakkan jagung yang disediakan di atas dulang peranti dalam lapisan nipis, dan kemudian hantar ke ruang.
 4. Jika bahan mentah dikeringkan dalam aerogrill, pastikan anda meninggalkan jurang antara badan peranti dan penutup, supaya tiada udara lembap terkumpul.
 5. Jika selepas kitaran penuh, keadaan bijirin yang diingini tidak akan dicapai, selesaikan pengeringan bahan pada suhu bilik.

Dalam ketuhar gelombang mikro

Ciri teknikal ketuhar gelombang mikro tidak membenarkan anda mengeringkan biji jagung dengan cara ini. Hakikatnya ialah tanpa menambah air, produk akan menjadi terlalu kering dengan retak, dan rasanya dengan pemprosesan jenis ini meninggalkan banyak yang diinginkan. Jika anda menambah air, bagaimanapun, jagung hanya akan mendidih dan bukannya kering.

Dalam matahari.

Pengeringan semula jadi jagung di bawah sinar matahari, walaupun kemungkinan menggunakan peralatan rumah pintar, masih sangat popular di kalangan tuan rumah. Sekiranya cuaca cerah secara konsisten, kaedah ini sesuai, jika hanya kerana selepas tiga hari di udara terbuka bijirin benar-benar kehilangan kelembapan. Iaitu, ia tidak perlu dikeringkan tambahan.

Proses penyediaan hanya terdiri daripada beberapa langkah:

 1. Bijirin yang disediakan diagihkan sama rata pada dulang, ditutup dengan sehelai kertas.
 2. Letakkan dulang dengan bahan kerja di tempat dengan pendedahan matahari maksimum.
 3. Sepanjang tempoh pengeringan, kacau jagung secara berkala. Penunjuk kesediaan biji ialah kekerasan dan permukaan produk yang kecut.

Jika cuaca mengecewakan anda, dan jagung tidak mencapai keadaan yang diingini, anda boleh mengeringkannya di dalam ketuhar.

Pengeringan di bilik utiliti

Mengeringkan jagung di dalam bilik utiliti adalah idea yang baik jika anda ingin mendapatkan jagung utuh. Biasanya dalam bentuk ini jagung dikeringkan untuk memberi makan ayam dan ternakan. Seluruh proses boleh mengambil masa dari beberapa hari hingga beberapa minggu.

Bahan tersebut dikeringkan di ruang bawah tanah atau ruang bawah tanah, tetapi anda boleh memperuntukkan beranda untuk tujuan ini. Tongkol biasanya diikat pada tali yang kuat satu persatu pada jarak 50-70 cm atau dengan menganyam “braids”.

Pengeringan pada radiator

Anda juga boleh mengeringkan jagung di balkoni atau terus pada radiator pemanasan. Apabila memilih varian sedemikian adalah perlu:

 1. Pilih grid khas untuk pengeringan, supaya saiznya sepadan dengan dimensi radiator.
 2. Kekisi juga tutup dengan kertas, dan kemudian letakkan di atas elemen pemanas.
 3. Agihkan inti jagung dalam lapisan yang sama rata.

Pengering buatan sendiri

Beberapa tukang rumah untuk pengeringan jagung membina satu unit yang diperbuat daripada timah berlubang, yang terdiri daripada beberapa peringkat. Pengering buatan sendiri sedemikian digantung di atas dapur gas, dan peredaran udara panas yang berterusan memberikan penyingkiran kelembapan secara beransur-ansur dari produk.

Anda boleh sebagai contoh untuk aplikasi praktikal di rumah memetik pilihan kreatif lain untuk mengeringkan biji jagung. Tetapi semua kaedah rakyat sedemikian mempunyai satu persamaan – ia berdasarkan proses semula jadi dehidrasi produk.

Petua berguna: peminat popcorn harus tahu bahawa untuk mendapatkan hidangan kegemaran, anda perlu memilih jenis jagung manis. Pengeringan utama produk dilakukan di bawah bangsal. Tongkol keseluruhan diikat oleh daun. Tidak mustahil untuk mengeringkan varieti sedemikian, jika tidak jagung tidak akan “meletup”. Jika produk masih terlalu kering, ia harus disimpan di dalam bilik lembap selama beberapa hari.

Bagaimana untuk menentukan sama ada produk sudah siap

Ia telah disebutkan di atas, dengan tanda-tanda apakah anda boleh menentukan bahawa biji jagung telah mencapai kesediaan. Ia sebahagian besarnya bergantung pada kaedah pengeringan:

 1. Dalam kaedah semula jadi pengeringan udara keseluruhan tongkol dengan sedikit goncangan biji sendiri mula tumpah keluar.
 2. Jika unit isi rumah digunakan untuk mengeluarkan lembapan daripada tanaman sayur-sayuran, maka anda boleh mengetahui sama ada ia sudah bersedia dengan rupa dan kekerasannya yang layu. Biji jagung yang dikeringkan dengan baik terkena permukaan seperti pelet apabila dibuang ke permukaan.

Ujian mudah ini akan membantu menentukan tahap kesediaan produk yang sihat.

Cara Mengeringkan Stigma Jagung

Secara umum, jagung tergolong dalam produk tersebut, semua bahagiannya boleh digunakan untuk memenuhi keperluan yang berbeza. Oleh itu, apabila memproses tongkol sebelum mengeringkan biji, rambut atau stigma tidak boleh dibuang, kerana ia adalah bahan mentah yang sangat berharga untuk penyediaan ubat-ubatan mengikut resipi rakyat. Dengan cara ini, dalam industri farmaseutikal, stigma jagung sangat diperlukan, mereka pergi ke pengeluaran banyak ubat untuk rawatan penyakit hati, buah pinggang dan pundi hempedu.

Cara menyediakan bahan mentah untuk pengeringan:

 1. Kumpul serat daripada tongkol jagung muda. Adalah lebih baik untuk membuat penuaian pada musim panas. Untuk pengeringan untuk tujuan perubatan, hanya gentian yang berada di dalam tongkol sahaja yang sesuai. Keluarkan bahagian atas hitam.
 2. Bahan mentah yang dikumpul diedarkan dengan teliti pada sehelai kertas tebal. Untuk mengeringkan bahan berharga, beranda atau mana-mana bilik lain dengan pengudaraan yang baik adalah optimum. Anda boleh menggunakan pengering elektrik untuk menyediakan bahan mentah dengan menetapkan perkakas kepada 40°C. Ketuhar juga sesuai untuk pengeringan, tetapi proses itu mesti berlaku dengan pintu perkakas terbuka.
 3. Jatuhkan rambut dengan kerap semasa proses pengeringan. Jika ia menjadi rapuh, bahan mentah boleh dianggap siap.

Cara menyimpan jagung kering dengan betul

 1. Untuk penyimpanan jangka panjang, biji jagung sebaiknya dibungkus dalam bekas kedap udara atau beg kanvas. Apabila menyimpan bahan dalam bekas kaca di dalam tudung pastikan anda membuat beberapa lubang, supaya biji yang berguna tidak “lemas” kerana kekurangan udara.
 2. Stigma juga dituangkan dengan teliti ke dalam beg atau beg kertas. Simpan produk di tempat yang kering dan gelap.
 3. Suhu di dalam bilik tidak penting, dan kelembapan untuk menyimpan tongkol tidak boleh melebihi 16%, manakala angka optimum untuk biji ialah 13%.

Jika anda mengikuti peraturan mudah ini, produk berharga akan mengekalkan sifat uniknya selama dua tahun.

Apakah kebaikan jagung kering

Kelebihan jagung yang paling penting ialah ia berada dalam senarai makanan paling selamat. Dari bijirin yang kaya dengan nutrien anda boleh menyediakan banyak hidangan berkhasiat dan berguna yang cepat dihadam oleh sistem pencernaan. Adalah jelas bahawa tahap kegunaan mana-mana produk menentukan komposisinya. Selepas mengeringkan biji jagung, keseluruhan set tetap sama seperti dalam sayuran segar. Kompleks ini terdiri daripada:

 1. Asid nikotinik, yang dikenali sebagai vitamin PP, mengekalkan kulit dan rambut normal dan menormalkan fungsi hati.
 2. Retinol meremajakan kulit dan mempunyai kesan yang baik terhadap penglihatan.
 3. Tiamin (vitamin B1) adalah penting untuk fungsi CNS normal, dan juga menyokong metabolisme karbohidrat.
 4. Tocopherol amat berguna untuk badan wanita, kerana ia menghalang proses penuaan, menghalang perkembangan kanser, adalah perlu untuk kehamilan normal.
 5. Mineral dalam jagung mengandungi sejumlah besar: ia adalah zink, iodin, tembaga, besi dan seluruh kumpulan unsur yang diperlukan untuk proses biokimia biasa.
 6. Jagung kaya dengan serat, yang baik untuk fungsi usus.
 7. Pati, yang kandungannya sangat kaya dengan biji jagung, diperlukan untuk fungsi normal usus dan tisu otot.
 8. Asid organik terlibat dalam proses metabolik, mengawal tahap kolesterol dan hematopoiesis.

Disenaraikan di sini hanya komponen aktif utama komposisi bijirin. Sebagai gabungan keseluruhan, semua bahan masuk dalam badan bekerja serentak dalam arah yang berbeza.

Perlu diingat bahawa jagung mempunyai penunjuk nilai pemakanan yang agak tinggi – nilai kalori hidangan seratus gram produk tulen ialah 338 kcal. Tetapi walaupun kandungan tenaga yang tinggi, dalam pemakanan pemakanan, termasuk memerangi berat badan berlebihan, produk jagung adalah salah satu bahan utama.

Jagung dianggap sebagai makanan sejagat, kerana ia boleh digunakan untuk menyediakan hampir semua hidangan. Kehadiran dalam diet produk ini memberi kesan positif kepada kerja semua organ dan sistem tubuh manusia. Mari kita senaraikan tindakan utama bijirin, yang bermanfaat untuk kesihatan:

 1. Meningkatkan metabolisme.
 2. Memperbaiki pengaliran keluar hempedu.
 3. Menstabilkan komposisi darah.
 4. Mempunyai kesan diuretik.
 5. Meningkatkan daya tahan terhadap tekanan.
 6. Menambah kekurangan vitamin.
 7. Tepu tisu dengan mineral yang berguna.
 8. Menggalakkan normalisasi flora usus.
 9. Menunjukkan kesan julap sederhana.
 10. Oleh kerana kandungan antioksidan membersihkan tisu daripada produk toksik.
 11. Meneutralkan radikal bebas.
 12. Mempamerkan aktiviti antikarsinogenik.
 13. Memperbaiki peristalsis usus.
 14. Merangsang aktiviti otak, yang amat berguna untuk pertumbuhan badan kanak-kanak.
 15. Meningkatkan daya ingatan, jadi produk ini mesti dimasukkan ke dalam diet orang tua.
 16. Ia mengurangkan keamatan kesakitan prahaid pada wanita.

Anda masih boleh menyenaraikan sifat berguna jagung, tetapi kelebihan utama produk unik ini ialah dalam apa jua bentuk penyediaan ia dengan cepat memberikan rasa kenyang yang baik dan diserap dengan sempurna oleh badan.

Perkara penting: bubur jagung ditetapkan oleh pakar pemakanan untuk ulser peptik dan gastritis, masalah hati dan pundi hempedu. Sudah tentu, dengan semua kegunaan produk semulajadi ini, anda tidak boleh melupakan norma penggunaannya.

Apa yang boleh dimasak dari jagung kering

Penggalian arkeologi di wilayah Mexico moden telah membuahkan hasil yang menakjubkan. Ternyata orang Aztec kuno berjaya menanam jagung walaupun 10-12 ribu tahun yang lalu. Hari ini ia adalah makanan tradisional untuk kita, tetapi hanya seratus tahun yang lalu ia dianggap sebagai budaya eksotik di Rusia.

Terima kasih kepada kerja tanpa jemu penternak di seluruh dunia terdapat pelbagai jenis bijirin yang berguna ini muncul. Hari ini jagung ditanam di setiap benua. Beberapa jenis ditanam khusus untuk makanan vitamin untuk lembu dan ayam, jenis lain diproses dan tiba di rak kedai sebagai tepung dan gandum. Tetapi jika anda mencuba dan menjaga koleksi bahan berharga terlebih dahulu, anda boleh menyediakan rizab untuk diet keluarga untuk masa yang lama. Lagipun, dari biji jagung kering kecuali mustahil untuk membuat kolak. Jagung sesuai digabungkan dengan sayur-sayuran dan daging, ia digunakan untuk memasak bubur dan sup yang berkhasiat, dan tepung, diproses daripada bijirin, sesuai untuk membakar pelbagai hidangan buatan sendiri.

Kami menawarkan suri rumah untuk mencatat beberapa resipi menarik untuk hidangan buatan sendiri yang melibatkan jagung.

Halva jagung

Hidangan ini juga akan menggembirakan rumah manis. Memandangkan ia mengambil sedikit masa untuk menyediakannya, makanan istimewa untuk kanak-kanak boleh disediakan sekurang-kurangnya setiap hari. Lagipun, halva jagung jauh lebih sihat daripada gula-gula yang dibeli di kedai.

Bagaimana hendak masak:

 1. Rendam biji jagung kering semalaman.
 2. Pada waktu pagi, rebus biji dalam air yang sama, tetapi masin sedikit. Mereka harus menjadi putih.
 3. Sekarang campurkan jisim yang terhasil dengan madu dalam perkadaran 2:1.
 4. Rebus komposisi sehingga setitik pecah dalam air sejuk.
 5. Tambah sirap atau topping yang lazat kepada jisim.
 6. Sebarkan jisim panas ke dalam bahagian individu, berikan bentuk yang diingini.

Apabila halva buatan sendiri sejuk, anda boleh menikmatinya, sama ada orang dewasa dan kanak-kanak.

Rebus dengan tomato dan jagung

Hidangan ini juga dari siri “pembetulan cepat”. Tetapi rasa rebusan ini sangat baik. Ia boleh dihidangkan sebagai ganti ulam kepada ikan atau daging.

Set bahan termasuk:

 • tomato ceri – 2 cawan;
 • bawang putih – 2 ulas;
 • jagung (kering atau beku) – 2 cawan;
 • bawang hijau – secukup rasa;
 • mentega – 20 gram;
 • garam dan lada hitam tanah – 0.25 sudu teh;
 • cuka wain (merah).

Skim penyediaan:

 1. Penyediaan utama terdiri daripada operasi berikut: cincang halus bawang, dan tomato dibahagikan kepada dua bahagian.
 2. Jagung kering adalah lebih baik untuk direndam semalaman, dan kemudian rebus selama sejam. Tanpa direndam, proses mendidih akan mengambil masa dua kali lebih lama.
 3. Sekarang dalam kuali besar pertama panaskan mentega.
 4. Apabila mentega telah cair, masukkan bawang besar dengan campuran bawang putih yang telah ditekan.
 5. Selama satu minit, goreng komposisi dengan kacau berterusan.
 6. Masukkan tomato dan jagung.
 7. Masak rebusan pada api sederhana selama tidak lebih daripada 5 minit.
 8. Perasakan dengan garam dan cuka. Hidangkan panas.

Elardi

Siapa yang pernah mencuba hidangan tradisional Georgia ini, tidak akan melupakan rasa yang menakjubkan. Tetapi perkara yang paling menakjubkan ialah mana-mana nyonya rumah, walaupun yang tidak berpengalaman, boleh menyediakan karya ini di rumah tanpa banyak usaha.

Produk berikut akan diperlukan:

 • jagung kering – 2 cawan;
 • keju – 1 kg;
 • tepung jagung – 1 cawan;
 • air – 2-2.5 liter.

Urutan operasi:

 1. Rebus biji jagung besar selama kira-kira 70-80 minit.
 2. Dalam proses memasak, kacau jisim dengan kerap, supaya ia tidak melekat.
 3. Apabila bijirin mula berkecai, tambah jumlah penuh tepung, dan masak selama 30 minit lagi, gosok ketulan yang terbentuk.
 4. Kemudian keluarkan periuk dari api. Tambah keju ke elardi masa depan. Anda boleh memotongnya menjadi kepingan atau cincang. Suluguni sesuai untuk hidangan ini.
 5. Gaul rata lagi, letakkan api perlahan.
 6. Rebus selama 5-8 minit. Keju harus mendidih sepenuhnya.
 7. Hidangan siap dengan spatula kayu di atas pinggan.
 8. Hidangkan elardi panas.

Popcorn

Makanan istimewa Amerika klasik ini telah lama ditangkap dalam ruang kulinari kami juga. Sediakan daripada biji kering produk untuk snek cepat boleh berada di dalam ketuhar gelombang mikro dalam masa 5 minit sahaja. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil bahan-bahan berikut:

 • jagung – 40 g;
 • keju keras – 20 gr;
 • garam – secubit;
 • Mentega – 50 gr.

Saya ingin memberi perhatian kepada fakta bahawa biji jagung gula mesti dikeringkan dengan baik, jika tidak popcorn tidak akan berfungsi.

Algoritma proses memasak:

 1. Pertama, parut keju halus.
 2. Seterusnya, dalam bekas plastik dengan injap pada penutup, tuangkan biji. Di bahagian bawah bekas, sediakan kertas pembakar terlebih dahulu.
 3. Sekarang hidupkan mesin pada kuasa maksimum. Fokus pada aktiviti “letupan”: apabila ia menjadi kurang kerap – popcorn sedia untuk dirasai.
 4. Sebelum anda mula merasainya, cairkan bahagian mentega yang ditentukan.
 5. Tuangkan popcorn ke dalam mangkuk besar, tambah mentega, garam dan keju. Kacau semuanya dengan baik, supaya komponen yang ditambahkan diagihkan sama rata.

Nota: anda boleh microwave popcorn dengan karamel atau bawang putih dengan cara yang sama di rumah.

Salad Jagung Panas

Dan ini adalah hidangan yang sempurna untuk tuan rumah yang sangat sibuk. Keperluan utama adalah untuk mempunyai kit runcit yang diperlukan:

 • mentega – 15 g;
 • bawang hijau dan mana-mana herba segar – ¼ cawan dicincang;
 • jagung – 4 cawan
 • lada benggala manis – ½ cawan – potong dadu produk;
 • biji sawi – ½ sudu kecil;
 • kunyit – ½ l. ch;
 • garam dan gula.

Proses memasak langkah demi langkah:

 1. Walaupun lebih baik menggunakan jagung segar, tetapi jika tiada apa-apa, ambil produk kering dan rebus selepas direndam semalaman.
 2. Dalam kuali besar, cairkan mentega, tambah lada cincang, serpihan putih dari hirisan bawang, sisa rempah.
 3. Dengan kacau berterusan, masak hidangan selama tidak lebih daripada 3 minit.
 4. Kemudian masukkan jagung dan rebus pada api sederhana, tetapi dengan penutup ditutup, selama 5 minit.
 5. Selepas dikeluarkan dari dapur, masukkan bahagian hijau bawang, lada dan garam salad, gaul rata dan hidangkan.

Nota: salad ini sesuai sebagai hidangan sampingan kepada hidangan makanan laut.

Menguasai peraturan pengeringan jagung di rumah berguna untuk setiap suri rumah. Dengan menggunakan produk serba boleh sedemikian, anda boleh sekurang-kurangnya setiap hari untuk membuat variasi yang menyenangkan dalam diet keluarga harian, tanpa membelanjakan wang untuknya. Tetapi pembelian utama, yang akan mendapat semua isi rumah adalah sokongan yang boleh dipercayai untuk badan. Biji-bijian kecil tanaman bijirin yang paling kuno boleh digunakan untuk mengekalkan kecantikan dan kesihatan.

Мakanan Berkhasiat