Cara mengeringkan daun teluk dengan betul

Daun teluk boleh dipanggil salah satu rempah yang paling popular, yang ditambah kepada hampir mana -mana hidangan. Ia memberikan makanan aroma dan rasa yang menyenangkan. Ia juga sering digunakan dalam penyediaan pelbagai perapian dan pengetinan. Terdapat resipi yang tidak dapat dibayangkan tanpa penambahan daun bay.

Rempah ini boleh dibeli secara bebas di mana -mana kedai runcit atau pavilion. Tetapi daun teluk, dikeringkan sendiri, jauh lebih wangi. Selain itu, dalam kes ini, anda dapat memastikan kualiti bahan mentah awal.

Walau bagaimanapun, tidak mudah untuk mendapatkan daun pokok malar hijau ini di mana -mana. Ia hanya tumbuh di kawasan selatan, di pantai. Ia telah diketahui oleh manusia sejak zaman purba, dan mereka yang menyebarkan pokok laurel di luar negeri mereka adalah orang Yunani kuno. Untuk mengeringkan daun sendiri, anda perlu mencari tempat yang menjualnya atau membelinya di salah satu kawasan di selatan dari petani tempatan. Tetapi anda boleh menanam pokok Laurel anda sendiri di rumah hijau atau di sebuah apartmen di atas tingkap. Ia tidak akan, tentu saja, berkembang menjadi saiz pokok sebenar, tetapi ia akan memberikan kehijauan yang cukup untuk menjadikannya untuk penyimpanan.

Penggunaan daun laurel kering lebih baik untuk yang segar. Pertama sekali, rempah kering lebih aromatik. Di samping itu, terdapat tempoh tertentu dalam pengumpulan daun, apabila mereka menumpukan jumlah minyak penting, bahan berguna. Oleh itu, ada keperluan untuk menyimpannya.

Cara memilih daun teluk untuk pengeringan

Untuk penuaian, daun dikumpulkan dari Laurel Noble. Ini adalah tumbuhan liar, halo habitatnya – subtropika. Banyak jenis lain yang wujud hari ini, tetapi pokok ini masih merupakan sumber utama rempah wangi ini.

Ia dituai pada akhir musim yang semakin meningkat, pada masa tertentu. Di bawah keadaan semula jadi ini adalah antara November dan Februari. Ini adalah apabila daun mengandungi kebanyakan vitamin, bahan bermanfaat, dan minyak pati. Jika pokok laurel ditanam di rumah hijau atau di rumah, daun dituai pada bulan Ogos, awal September.

Daun dikeluarkan hanya dari pokok yang berumur lebih dari 2 tahun. Apabila penuaian, perhatian khusus diberikan kepada penampilan daun. Ia tidak boleh rosak, gelap, bernoda. Daun adalah warna zamrud yang terang, kaku, elastik, licin ke sentuhan. Kerja ini hanya dijalankan dalam cuaca panas dan kering. Adalah wajar untuk memetik daun pada separuh pertama hari, sebaik sahaja embun kering. Biasanya ia disyorkan untuk memotong susu dengan 5-12 daun pada setiap, dan hantar mereka dalam borang ini untuk pengeringan. Jika anda menggunakan kaedah semulajadi, supaya ia boleh disimpan pada masa akan datang. Tetapi tidak dengan semua kaedah pengeringan dan penyimpanan adalah mudah dengan cara ini. Adalah mungkin untuk memotong daun individu, tetapi ini akan mengambil lebih banyak masa. Ia perlu meninggalkan ranting kecil di setiap daun, jadi akan menjimatkan bahan yang lebih berguna semasa pengeringan. Adalah disyorkan untuk mengambil pengeringan daun besar, kerana mereka mengumpul bahan yang lebih berguna dan wangi.

Sekiranya bahan mentah dibeli daripada pengeluar, ia patut diperiksa dengan teliti setiap ranting dan daun untuk mengelakkan batch daripada tercemar, rosak oleh serangga atau semasa penuaian. Daun sedemikian masih perlu dibuang, mereka tidak sesuai untuk pengeringan, penyimpanan dan makan.

Cara menyediakan produk untuk pengeringan

Penyediaan bermula dengan penyortiran. Tidak kira bagaimana dengan teliti memeriksa daun ketika memilih dan membeli, mungkin ada spesimen yang rosak, anda mesti menyingkirkannya, jika tidak, mereka akan merosakkan seluruh kumpulan.

Daun basuh yang pergi ke kering tidak disyorkan, jadi mereka tidak kehilangan rasa dan tidak mendapat kelembapan yang berlebihan. Tetapi tidak selalu mungkin untuk memenuhi syarat ini. Daun boleh ditutup dengan habuk. Dalam kes ini, lebih baik untuk membilas mereka dengan teliti di bawah aliran air sejuk yang nipis. Setiap daun perlu dibersihkan daripada kotoran dan habuk. Jika mereka ranting, goncang mereka dengan ringan selepas mencuci untuk menghilangkan kelembapan yang berlebihan.

Ia perlu untuk menyebarkan tuala kertas atau kain kapas di atas meja, meletakkan bahan mentah pada bahan penyerap. Daun tunggal tersebar dalam satu lapisan pada jarak yang kecil, meninggalkan ruang 1-2 mm. Ranting boleh dibasahi terlebih dahulu dengan tuala dengan berhati-hati agar tidak merosakkannya. Biarkan sehingga kelembapan benar-benar kering. Adalah lebih baik untuk meletakkan daun di tempat teduh, di mana udara beredar dengan baik. Cahaya matahari langsung menjejaskan warna secara negatif, produk kemudiannya boleh menjadi gelap. Juga, pendedahan kepada matahari menyebabkan daun mengeluarkan rasa, kehilangan beberapa minyak patinya. Selepas pengeringan produk akan menjadi kurang wangi.

Jangan carik bahan mentah hingga kering. Daun yang dicincang akan kering lebih cepat, tetapi akan kehilangan sebahagian daripada bahan dan rasa yang berharga. Rasa mereka akan menjadi kurang sengit, juga kesan bermanfaatnya pada badan akan berkurangan. Oleh itu, bahan mentah dikeringkan secara keseluruhan.

Bagaimana untuk mengeringkan daun bay di rumah

Terdapat beberapa cara bagaimana anda boleh mengeringkan daun pokok laurel. Yang paling kuno dan tidak memerlukan penggunaan peranti khas adalah pengeringan semula jadi di udara segar. Tetapi tidak di mana-mana mempunyai keadaan yang membolehkan anda mengeringkan daun selama dua minggu tanpa bimbang hujan tiba-tiba atau cuaca sejuk boleh merosakkan keseluruhan kumpulan.

Kaedah pengeringan moden yang lain membolehkan anda bebas daripada cuaca dan mengeringkan hasil tuaian anda dengan lebih cepat. Mereka mempunyai kelemahan mereka. Dalam pengeringan intensif dengan udara panas, beberapa bahan berguna meruap, produk menjadi kurang rasa. Terdapat juga kebarangkalian yang tinggi untuk membakar daripada mengeringkan daun. Kemudian anda perlu memulakan semula. Daun yang terlalu kering memberikan kepahitan, mereka tidak boleh digunakan dalam masakan. Penggunaan peranti membayangkan kos elektrik, pengurangan ketara dalam jumlah kosong.

Kepelbagaian dalam pilihan cara membolehkan anda menggunakan kaedah yang sesuai dengan tuan rumah tertentu, dengan mengambil kira keadaan, jumlah bahan mentah dan matlamat.

Dalam ketuhar

Pengeringan dalam ketuhar akan mengambil masa kira-kira 4-6 jam. Tempohnya bergantung kepada banyak faktor. Di sini memainkan peranan dan kuasa ketuhar, dan kehadiran fungsi tambahan yang meningkatkan peredaran udara, dan jumlah dan kelembapan bahan mentah. Oleh itu, adalah perlu untuk sentiasa berada di sana dan menonton prosesnya. Sekiranya daun kering atau mula terbakar, semua usaha akan sia-sia. Anda perlu membuang segala-galanya dan mulakan semula.

Sebelum pengeringan, laurel mesti disediakan, dibilas, dan dikeringkan dengan air. Untuk kaedah ini, daun mestilah dipotong dari cawangan, tetapi tinggalkan sebahagian kecil berhampiran daun. Adalah lebih baik untuk mengeluarkan tongkat sudah selepas pengeringan, apabila produk dihantar ke penyimpanan.

Tetapkan suhu kepada 45-50 darjah. Adalah lebih baik jika mungkin untuk menetapkan 40-45, maka kebarangkalian membakar daun akan jauh lebih rendah. Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk menetapkan suhu yang begitu rendah, anda perlu mengeringkan produk dengan pintu ketuhar terbuka. Untuk peralatan elektrik, jurang harus 5-7 cm, untuk peralatan gas – 15. Ini akan membantu menurunkan suhu sedikit dan membolehkan kelembapan yang tersejat keluar.

Dulang hendaklah dialas dengan kertas pembakar atau kerajang. Di bahagian bawah, letakkan daun dalam satu lapisan pada jarak yang kecil, pastikan mereka tidak terletak di atas yang lain. Jadi proses pengeringan akan menjadi tidak sekata. Kami mengesyorkan meletakkan dulang pada aras bawah ketuhar, supaya terdapat lebih sedikit haba di bahagian bawah dan sedikit ruang untuk peredaran udara di bahagian atas.

Biarkan dulang dengan daun di dalam ketuhar selama 2 jam. Apabila masa telah berlalu, keluarkan, biarkan ia sejuk, balikkan ke bahagian lain dan masukkan semula ke dalam ketuhar selama 2 jam lagi.

Selepas 2 jam, keluarkan loyang dan biarkan sejuk di atas meja pada suhu bilik. Semak sama ada mereka sudah bersedia. Jika daun masih pejal, teruskan proses pengeringan, kurangkan masa di dalam ketuhar kepada 1 jam.

Periksa sama ada produk itu sedia hanya selepas ia disejukkan sepenuhnya. Anda boleh dipandu oleh penampilan. Daun siap masih hijau, tetapi ia sedikit kusam, mengambil warna khaki. Terlalu banyak gelap atau memperoleh warna coklat menunjukkan bahawa produk mula terbakar.

Adalah penting untuk sentiasa memantau prosesnya, supaya daun tidak terbakar. Anda boleh biarkan ia kering selama 2 jam dan kemudian biarkan ia kering secara semula jadi. Tetapi proses itu akan mengambil masa yang lebih lama dan ada kemungkinan produk tidak akan kering hingga akhir.

Dalam pengering elektrik

Pengering elektrik memudahkan proses mengeringkan produk. Ia mengambil masa lebih lama daripada di dalam ketuhar, tetapi ia tidak memerlukan kawalan ke atas perkara yang berlaku. Kadangkala, jika daun mengambil lebih daripada satu peringkat, anda perlu menukar dulang. Pengering disusun supaya produk tidak terbakar dalam proses, tetapi ditiup sama rata oleh udara panas. Tempoh pengeringan adalah kira-kira 6-8 jam. Ini bergantung pada kuasa peranti, jumlah bahan mentah, kelembapan di dalam bilik. Apabila menggunakan pengering elektrik juga disyorkan untuk mengeluarkan daun dari cawangan dan kering secara berasingan.

Daun yang disediakan tersebar di atas kekisi pada jarak 1-2 mm dalam satu lapisan. Sekiranya grid terlalu besar sel, adalah bernilai untuk menutup bahagian bawah dengan kain kasa, supaya daun tidak jatuh pada peringkat bawah dan kipas.

Adalah disyorkan untuk mengeringkan pada 35-40 darjah atau ikut arahan peranti, jika ada titik tentang mengeringkan daun laurel. Sekiranya terdapat lebih daripada satu peringkat, adalah wajar menukar grid sekali sejam – mengangkat yang lebih rendah ke atas dan menurunkan yang atas ke bawah. Dengan cara ini proses akan berjalan sama rata.

Sekiranya kelembapan di dalam bilik tinggi, maka disyorkan untuk menaikkan suhu hingga 50 darjah. Apabila pengering berfungsi, kelembapan di dalam bilik boleh meningkat dengan ketara, yang menjejaskan tempoh proses pengeringan, jadi anda harus memasang peranti di dalam bilik di mana anda boleh membuka tingkap atau pintu untuk ditayangkan. Adalah lebih baik jika pengering elektrik berdiri di luar di bawah kanopi, di mana peredaran udara adalah semula jadi.

Periksa secara berkala sama ada produk sudah siap. Jika warna telah berubah, daun telah kehilangan kilauan berkilat, anda harus menghentikan proses dan biarkan bahan mentah sejuk terus di dalam pengering. Kemudian sekali lagi periksa kesediaan. Tumpukan daun kering untuk disimpan, yang belum siap, selesaikan pengeringan. Ini boleh dilakukan menggunakan pengering elektrik atau dibiarkan di dalam bilik untuk kering secara semula jadi.

Dalam ketuhar gelombang mikro.

Menggunakan ketuhar gelombang mikro adalah cara yang paling malang untuk mengeringkan daun bay. Pertama, ketuhar gelombang mikro membolehkan anda mengeringkan jumlah produk yang terlalu kecil. Kedua, terdapat peluang yang tinggi untuk mengeringkan atau membakar daun. Jika, bagaimanapun, anda perlu mendapatkan daun bay kering dalam kuantiti yang kecil dengan segera, anda harus mempertimbangkan kaedah ini. Dari segi tempoh, proses akan mengambil masa kira-kira 10-15 minit. Selama ini anda perlu berada di sekeliling dan memantau dengan teliti apa yang sedang berlaku, pada masa yang sesuai untuk mematikan ketuhar, periksa dan sediakannya.

Tempoh bergantung pada kuasa, yang mana peranti itu direka, jumlah daun dan pilihan untuk mengeringkan produk. Biasanya disyorkan untuk menggunakan kuasa minimum, hidupkan program selama 2-3 minit, dan kemudian semak hasilnya. Sekiranya daun benar-benar kering, anda boleh menghentikan prosesnya. Dalam kes di mana ia telah mengekalkan kelembapan, anda mesti meneruskan sehingga bahan mentah benar-benar kering. Kuasa minimum dalam ketuhar gelombang mikro boleh berkisar antara 80 hingga 200 watt. Oleh itu, masa memasak akan berbeza-beza. Selain itu, sesetengah orang mengesyorkan menggunakan mod nyahbeku.

Bahan mentah disediakan dengan cara yang sama seperti kaedah pengeringan lain. Daun hendaklah diletakkan di atas pinggan untuk ketuhar gelombang mikro, sebelum meletakkan tuala kertas atau kain kapas di atasnya. Jika anda menggunakan tuala kertas, pastikan ia tidak diperbuat daripada kertas kitar semula. Produk ini mungkin mengandungi logam yang tidak boleh diletakkan di dalam ketuhar gelombang mikro. Tutup daun sekali lagi dengan lapisan kertas atau kain.

Letakkan pinggan di dalam ketuhar. Tetapkan tetapan kuasa minimum, masa 2-3 minit. Apabila program selesai, buka ketuhar, biarkan wap keluar, keluarkan pinggan, sejukkan daun, semak kesediaan. Jika perlu, ulangi proses beberapa kali.

Selepas itu, biarkan daun di atas meja selama beberapa jam lagi supaya akhirnya kering dan sejuk. Hanya selepas itu mereka boleh dimasukkan ke dalam bekas simpanan.

Dalam matahari

Kaedah ini adalah yang paling semula jadi dan berguna. Hanya ia membolehkan anda mengekalkan kebanyakan bahan berguna, vitamin, minyak pati. Tetapi tidak disyorkan untuk mengeringkan terus di bawah cahaya matahari. Cahaya ultraviolet memusnahkan klorofil dalam daun, yang memberikan mereka warna zamrud yang kaya. Jika anda mengeringkannya di bawah sinar matahari, ia akan menjadi warna kelabu dan menjadi kusam. Lebih-lebih lagi, di bawah pengaruh cahaya matahari daun secara aktif menyejat minyak pati dan kandungannya berkurangan secara mendadak dalam produk itu sendiri. Oleh itu, adalah disyorkan untuk mengeringkan laurel di luar, tetapi melindunginya di tempat teduh dan memastikan peredaran udara yang baik.

Sesetengah pakar menasihatkan menggunakan loteng untuk tujuan ini. Di sana ia biasanya sangat panas dan kering. Hanya sebelum ini anda perlu membuka semua tingkap, pintu, skylight yang tersedia. Anda juga boleh mengeringkan di dalam bangsal atau di bawah bangsal. Di samping itu, kaedah ini menginsuranskan produk sekiranya berlaku hujan secara tiba-tiba. Tidak ada keperluan mendesak untuk menyembunyikan atau memindahkan palet ke tempat perlindungan.

Jika embun turun pada waktu malam dan terdapat penurunan suhu yang ketara, anda harus mempertimbangkan untuk memindahkan hasil ke dalam bilik yang hangat semalaman. Pada waktu pagi, setelah lembapan telah kering, anda perlu mengeluarkan palet semula.

Pada pandangan pertama, kaedah pengeringan semula jadi tidak memerlukan banyak kemahiran atau usaha. Tetapi ia tidak begitu. Dua kali sehari anda perlu datang dan membalikkan daun supaya ia kering sama rata. Juga, kacau mereka sekali sehari. Di samping itu, anda perlu membawa pulang kosong pada waktu malam, masa pengeringan akan mengambil masa 10-14 hari. Ya, dan untuk mencapai hasil, anda perlu mempunyai cuaca panas dan kering selama ini.

Terdapat dua pilihan untuk mengeringkan daun salam secara semula jadi.

Yang pertama melibatkan pengeringan tangkai dengan daun. Perlu ada 5 hingga 10 keping pada setiap satu. Kemudian anda boleh menyimpannya di cawangan, memotongnya mengikut keperluan.

Apabila pengeringan udara tidak disyorkan untuk mencuci produk terlebih dahulu, kerana kelembapan mungkin tidak tersejat sepenuhnya dan menyebabkan permulaan reput. Sekiranya daun terlalu berdebu atau kotor, maka anda perlu membasuhnya dengan air yang mengalir, tetapi sebelum mengeringkan cuba untuk menghilangkan kelembapan berlebihan.

Ranting-ranting yang disediakan diikat bersama dalam satu ikatan 3-5 keping. Kemudian di bawah kanopi atau di dalam bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik, tarik benang, tali, tali, untuk menggantung berkas. Ia bernilai meninggalkan jarak untuk peredaran udara.

Tidak ada gunanya mengikat setiap daun, seperti yang anda lakukan semasa mengeringkan cendawan atau terung. Ini akan mengambil masa yang lama, dan daun yang rosak akan mula kehilangan jus dengan bahan berharga.

Apabila daun pada ranting akhirnya kering, ia boleh disimpan seperti ini dengan meletakkan tali di dalam bilik yang sejuk dan kering. Untuk melindungi mereka daripada serangga, anda harus menutupnya dengan kain kasa. Ini juga boleh dilakukan semasa proses pengeringan.

Dalam kaedah kedua, daun dikeringkan di atas dulang atau grid. Sudah tentu, bahagian bawah kekisi lebih sesuai. Udara akan bertiup sama rata pada setiap daun. Tetapi dulang yang diperbuat daripada kayu, papan lapis atau dulang juga akan berfungsi. Dalam kes ini, bahagian bawah hendaklah ditutup dengan kertas tebal atau kain. Dua kali sehari daun perlu diputar dan sekali sehari tukar substrat untuk yang segar. Letakkan bahan mentah dalam satu lapisan, tutup bahagian atas dengan kain kasa untuk melindunginya daripada serangga, habuk dan angin. Kaedah ini memerlukan lebih banyak penyertaan dalam proses daripada yang pertama. Tetapi kemudian produk siap hanya boleh disimpan dalam balang atau beg di atas rak.

Mana-mana kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Apabila memilih, anda harus mempertimbangkan keutamaan, syarat dan permintaan anda.

Bagaimana untuk memberitahu jika produk sudah siap

Daun teluk yang kering harus pecah dengan baik, tetapi tidak runtuh ke dalam habuk. Jika ia membongkok dan tidak pecah, ia harus dikeringkan. Selepas pengeringan, daun berubah sedikit warna hijau, tetapi jangan kehilangan warna sama sekali. Daripada warna hijau zamrud, bahan mentah memperoleh naungan khaki. Patina kelabu atau warna coklat menunjukkan bahawa kesilapan dibuat dalam proses pengeringan. Daun -daunnya mungkin terlalu berlebihan atau dibakar. Produk sedemikian boleh menjadi pahit dan merosakkan rasa produk.

Jika daun terlalu teruk dan telah menjadi rapuh, tetapi mereka masih mempunyai rasa dan tidak pahit, mereka juga boleh disimpan dan digunakan. Secara keseluruhan mereka tidak dapat disimpan, jadi mereka harus menjadi serbuk, yang harus ditambah ke rempah -rempah lain, seperti lada. Daun teluk tanah juga boleh dicampur dengan garam.

Sekiranya kelembapan belum dikeluarkan sepenuhnya, daun teluk tidak akan disimpan untuk masa yang lama, akan mula kering dan ditutup dengan acuan.

Cara menyimpan daun telur kering dengan betul

Adalah penting untuk menyimpan produk yang dihasilkan dengan betul. Keadaan ini bukan sahaja menghalang peningkatan kelembapan, perkembangan acuan, tetapi juga kehilangan rasa dan aroma. Keadaan optimum untuk penyimpanan adalah suhu rendah hingga +24 darjah, kelembapan rendah, tiada cahaya matahari langsung. Lebih baik jika tempat penyimpanan gelap, sejuk dan kering. Pembacaan suhu dan kelembapan tidak boleh dibenarkan berubah. Jika tidak, pemeluwapan akan membentuk, yang mewujudkan persekitaran yang menggalakkan untuk pembangunan acuan dan kulat.

Anda juga harus mengelakkan menyimpan daun bay di mana ia terlalu kering dan panas. Lebih banyak pengeringan juga menyebabkan kemerosotan produk, ia menjadi rapuh, kehilangan rasa dan menjadi tidak enak.

Daun yang dikeringkan dalam berkas pada ranting boleh disimpan terus di dalamnya dengan menggantungnya terbalik dalam pantri gelap atau almari. Daun -daun yang telah dikeringkan secara individu boleh diletakkan di dalam bekas kedap udara dengan penutup ketat. Kadang -kadang ia dinasihatkan untuk menyimpan dalam tin, tetapi kaedah ini mempunyai kelemahan. Logam mengoksidakan dan bau berkarat muncul di dalam, yang daun kering menyerap dengan baik. Rasa logam ini kemudiannya boleh dirasai dalam hidangan yang dimasak juga.

Lebih baik menggunakan bekas kaca atau plastik yang direka untuk penyimpanan. Anda juga boleh menggunakan beg plastik dengan clasps. Lebih banyak kedap udara pembungkusan, lebih baik rasa dipelihara.

Penyimpanan dalam beg kertas atau kanvas dibenarkan, jika mungkin untuk mengekalkan kelembapan dan suhu yang berterusan di dalam bilik.

Kehidupan rak produk dipengaruhi oleh suhu. Bilik yang sejuk membolehkan daun teluk dipelihara selama setahun atau lebih. Jika bilik panas dan matahari bersinar terang, daun akan terbakar dengan cepat dan dalam beberapa bulan menjadi tidak sesuai untuk digunakan.

Untuk apa daun telur kering yang baik?

Ciri -ciri yang bermanfaat dari laurel telah diketahui sejak zaman dahulu. Malah doktor Yunani menggunakan infus dan minyak untuk merawat banyak penyakit. Ia mengandungi banyak minyak penting, phytoncides, yang membantu tubuh melawan virus, bakteria, proses keradangan. Unsur -unsur jejak seperti kalsium, magnesium, besi, kalium, natrium terlibat dalam proses metabolik, mempunyai kesan yang bermanfaat terhadap sistem kardiovaskular, pencernaan dan ekskresi. Asid lemak dan organik, vitamin A, C, B6 membantu menenangkan sistem saraf, meningkatkan imuniti.

Menambah daun teluk ke makanan atau menggunakannya dalam bentuk infus meningkatkan selera makan, menormalkan tekanan darah. Penggunaannya membantu melawan selesema dan sakit tekak. Daun teluk juga digunakan untuk beberapa keradangan mulut. Adalah disyorkan untuk mengunyah daun 2-3 kali sehari, dalam beberapa hari luka-luka akan cepat sembuh.

Tetapi terdapat juga kontraindikasi kepada laurel, terutamanya apabila menggunakan infusi dan minyak. Sebagai contoh, anda tidak boleh minum infusi daun bay semasa kehamilan, ia boleh mencetuskan keguguran. Ia juga tidak disyorkan untuk menggunakannya semasa penyusuan. Di sesetengah orang, kehadiran sedikit daun kering dalam hidangan boleh menyebabkan tindak balas alahan yang kuat.

Perlu diingatkan bahawa penggunaan daun bay dalam masakan biasanya tidak membawa kemudaratan kepada tubuh, tetapi hanya meningkatkan rasa dan aroma hidangan dengan ketara, menyumbang kepada selera makan.

Di mana untuk menggunakan daun bay kering

Produk kering digunakan secara aktif dalam masakan, perubatan rakyat, kosmetologi rumah. Minyak daun bay menghilangkan masalah kulit berminyak dan digunakan dalam rawatan psoriasis. Juga infusi membantu menormalkan pencernaan, berkesan melawan selsema.

Tetapi daun bay yang paling meluas adalah dalam masakan. Ia digunakan sebagai rempah ratus dalam penyediaan daging, ikan, pelbagai sup dan sup, sos pedas dan kuah. Ia amat diperlukan dalam pengetinan dan perapan. Kadang-kadang daun bay juga digunakan dalam kolak manis untuk memberi mereka nota pedas.

Tetapi perlu diingat bahawa rempah ini mempunyai aroma dan rasa yang kuat. Penambahan yang berlebihan boleh merosakkan hidangan. Ia juga disyorkan untuk menambahnya apabila makanan hampir siap. Memasak berpanjangan dengan daun bay boleh menyebabkan kepahitan. Ia mesti dikendalikan dengan mahir.

Мakanan Berkhasiat