Cara Mengeringkan Cendawan: 8 Cara

Cendawan adalah produk tradisional masakan kebangsaan di seluruh dunia. Menurut sifat pemakanan mereka, mereka adalah alternatif yang layak untuk daging. Dalam bentuk segar, mereka adalah produk bermusim, tetapi cendawan kering yang betul boleh disimpan untuk masa yang lama.

Kelebihan kaedah penyediaan ini adalah neutraliti produk, berbanding dengan cendawan masin atau jeruk. Untuk pengeringan tidak memerlukan bahan khas dan produk lain. Stok untuk musim sejuk dengan cara ini boleh dibuat di apartmen bandar atau rumah desa dengan set peralatan minimum.

Dalam bentuk kering cendawan mempunyai jisim kecil, agak padat dalam simpanan. Dari bahagian berat dan isipadu yang kecil hasil hutan kering boleh dimasak sebagai hidangan lengkap untuk seisi keluarga. Mereka boleh digunakan untuk hampir semua jenis hidangan.

Cendawan manakah yang sesuai untuk dikeringkan?

 1. Yang terbaik untuk pengeringan ialah cendawan tiub. Ciri membezakannya ialah tekstur permukaan span di bahagian bawah penutup. Kumpulan ini termasuk boletus (ceps), cendawan aspen dan boletus, mokhovikoviki, cendawan oak dan lain-lain jenis cendawan tiub yang boleh dimakan.
 2. Di antara lamina, chanterelles dikeringkan, tetapi mereka boleh memperoleh rasa pahit. Oleh itu, untuk makanan istimewa hutan ini, jika boleh, lebih baik memilih cara penyediaan yang berbeza.
 3. Anda juga boleh mengeringkan morel – marsupial. Truffle berharga tergolong dalam kumpulan ini juga. Cendawan kumpulan ini boleh dimakan secara bersyarat, kerana ia mengandungi toksin. Mereka kelihatan seolah-olah terbalik ke dalam – spora mereka berada di bahagian atas penutup dalam rongga khas. Cendawan sedemikian kelihatan tidak berbentuk dan jarang diminati sebagai produk makanan. Ia boleh dikeringkan, tetapi dengan teknologi khas yang menjadikannya selamat untuk dimakan. Tidak seperti cendawan lain, proses pengeringan sangat lama dan mengambil masa 2-3 bulan. Ini adalah tempoh masa yang diperlukan untuk penguraian lengkap toksin berbahaya.
 4. Anda boleh cuba mengeringkan cendawan, cendawan merah, cendawan rusa dan cendawan payung di kalangan cendawan lamel (di bawah penutup anda boleh melihat permukaan bergaris yang diperbuat daripada membran nipis).

Dari penuaian untuk pengeringan adalah lebih baik untuk memilih cendawan muda yang kuat dari spesies spongy. Mula memproses bahan mentah secepat mungkin selepas pulang dari hutan. Oleh itu, satu lagi kriteria untuk cendawan yang sesuai untuk pengeringan – mereka mesti baru dipetik.

Keutamaan hendaklah diberikan kepada spesimen bersaiz sederhana. Untuk gergasi dan anak kecil, terdapat lebih banyak kegunaan yang berjaya.

Sesuai untuk mengeringkan cendawan yang dikumpulkan di hutan yang kering dan bersih dalam cuaca cerah dan panas. Kemudian mereka tidak perlu dibasuh, dan produk siap akan berkualiti tinggi.

Cendawan manakah yang tidak boleh dikeringkan?

Hampir semua cendawan plat tidak sesuai untuk pengeringan. Ini termasuk russet, hazelnut, cendawan susu dan russet – ia rapuh dan mudah hancur. Walaupun anda berjaya tidak merosakkannya semasa mengeringkan, hidangan yang dibuat daripadanya akan menjadi pahit. Sebabnya ialah jus susu yang terkandung dalam badan cendawan lamellar. Semasa proses pengeringan, ia memberikan bahan mentah kepahitan yang tidak dapat dilihat dengan kaedah pemprosesan lain.

Sebagai tambahan kepada jenis cendawan itu, perhatian juga harus diberikan kepada kualiti bahan mentah. Cendawan tua, rosak siput, berulat dan busuk tidak sesuai untuk dikeringkan.

Anda tidak boleh menggunakan kaedah ini untuk menuai hasil hutan jika ia telah dituai dalam cuaca hujan. Cendawan yang telah menyerap sejumlah besar lembapan boleh bertukar menjadi hitam semasa proses pengeringan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memproses keseluruhan tuaian dari tanah lembap dengan cara yang berbeza.

Spesimen yang sangat besar juga tidak sesuai untuk pengeringan kerana ia mengandungi terlalu banyak lembapan atau mempunyai struktur berserabut. Dalam kedua-dua kes, hasilnya tidak akan menggembirakan. Spesimen sedemikian hendaklah digunakan untuk mengetin dan menggoreng.

Cendawan yang sangat kecil juga merupakan calon yang tidak baik untuk pengeringan. Mereka akan kehilangan kelantangan semasa pemprosesan dan kemungkinan besar hanya akan bertukar menjadi habuk semasa penyimpanan.

Jika di dalam bakul terdapat cendawan yang namanya tidak dapat dikenal pasti dengan tepat, lebih baik enggan mengeringkannya. Lebih baik – jangan makan dalam apa jua bentuk. Ia boleh berbahaya.

Bagaimana untuk menyediakan cendawan untuk pengeringan

Pada kualiti penyediaan bergantung kepada rasa penyediaan yang diperolehi. Oleh itu, peringkat ini perlu diberi masa yang cukup dan pilih untuk mengeringkan hanya spesimen yang terbaik.

Adalah penting untuk memberi perhatian kepada perkara berikut:

 1. Sebelum pengeringan, keseluruhan tanaman perlu disusun dengan teliti dan ketepikan cendawan yang sesuai untuk jenis pemprosesan ini. Ia dikehendaki menyusunnya mengikut jenis (spongy secara berasingan daripada lamellar), pilih yang paling kuat, paling kering, tanpa kerosakan.
 2. Adalah lebih baik jika spesimen yang dipilih adalah bersih. Cendawan yang dibasuh dalam proses pengeringan kehilangan sebahagian daripada rasa dan boleh mula merosot (berkulat, berulat). Oleh itu, adalah wajar untuk mengelakkan pemprosesan basah bahan mentah.
 3. Serpihan tanah, jarum dan kekotoran kering lain hendaklah dibersihkan dengan tangan menggunakan pisau dan kain yang sedikit lembap. Kulat, jika dipelihara, hendaklah dipotong sepenuhnya. Bahan mentah lama yang reput, berulat, sangat basah, tidak boleh cuba digunakan sebahagiannya dengan menanggalkan bahagian yang rosak atau mengeringkan dengan tuala.
 4. Banyak jenis cendawan menjadi hitam akibat terkena logam. Oleh itu, untuk pemprosesan mereka, lebih baik memilih pisau seramik atau plastik, alat yang diperbuat daripada tulang dan tanduk adalah sesuai.
 5. Tudung cendawan spongy lebih baik dipisahkan dari kaki. Bahagian ini mempunyai struktur dan tekstur yang berbeza, jadi untuk mengeringkannya mesti disediakan dengan cara yang berbeza.
 6. Adalah lebih baik untuk mengeringkan topi secara keseluruhan atau dipotong menjadi dua atau empat bahagian. Batang boleh dipotong memanjang menjadi bar atau bersilang menjadi bulatan. Ketebalan kepingan apa-apa bentuk hendaklah kira-kira 5 mm.
 7. Cendawan platy dinasihatkan supaya dibiarkan utuh. Apabila menyusunnya sebelum pengeringan, mereka perlu dipindahkan dengan sangat berhati-hati, supaya tidak merosakkan penutup yang rapuh.

Anda mesti bersedia untuk fakta bahawa kurang daripada separuh daripada 10 kg tuaian akan sesuai untuk pengeringan, yang dalam keadaan kering adalah kira-kira 1 kg. Daripada jumlah ini, kira-kira satu pertiga mungkin tidak sesuai untuk makanan jika teknologi itu tidak dituai.

Cara mengeringkan cendawan di rumah

Terdapat banyak kaedah untuk mengeringkan cendawan. Secara tradisinya dipercayai bahawa lebih semula jadi keadaan untuk penuaian, lebih baik produk. Oleh itu, untuk dapat menikmati sup cendawan dengan rasa hasil hutan pada musim sejuk, anda mesti mempunyai kesabaran pada musim panas dan musim gugur, pada musim cendawan.

Kaedah pengeringan cepat sesuai untuk apabila anda perlu memilih antara merosakkan cendawan dan perlu membuangnya atau menyediakannya untuk kecemasan.

Dalam matahari

Ini adalah cara paling semula jadi untuk memelihara cendawan. Ia membolehkan anda mengekalkan rasa yang tiada tandingan dan menyimpan nutrien maksimum yang terkandung dalam hadiah hutan. Bahan yang disediakan dihamparkan dalam satu lapisan di atas kertas yang menyerap kelembapan. Cendawan malam dibawa ke dalam bilik yang hangat.

Ia mengambil masa 1-2 hari cerah untuk siap sepenuhnya, bergantung pada jenis cendawan dan kualiti penghirisan. Potongan nipis akan kering dengan cepat, tetapi ia boleh bertukar menjadi habuk dalam simpanan. Kaedah ini berfungsi dengan baik untuk cendawan span.

Cendawan pinggan dan chanterelles kering perlahan-lahan di bawah sinar matahari, dan bilet yang terhasil adalah tekstur yang agak bergetah apabila kemudian dimakan dengan cara ini. Ini disebabkan oleh fakta bahawa cendawan mula-mula kering sedikit di bawah sinar matahari, dan kemudian mula kering.

Kaedah penyediaan ini tidak memerlukan sebarang kos tambahan, tetapi meletakkan keseluruhan proses bergantung kepada keadaan cuaca.

Pada rentetan

Kaedah lain yang terbukti selama ini adalah pengeringan pada benang. Dari segi pemeliharaan kualiti dan rasa, ia tidak kalah dengan bekalan penuaian di bawah pengaruh cahaya matahari. Dan dari segi kandungan, pilihan ini sangat mudah. Dengan menggunakan jarum yang tebal, hirisan cendawan diikat pada benang tebal. Hasilnya adalah sejenis manik, yang diregangkan di tempat yang cerah dan ditutup dengan kain kasa untuk melindungi daripada habuk dan serangga. Dalam cuaca buruk dan semalaman, mereka dibawa masuk.

Sekiranya cuaca tidak bernasib baik, dan rumah itu hangat, cendawan kering dengan sempurna pada tali dan di dalam bilik yang dipanaskan. Adalah penting untuk memastikan tiada bau pedas di dalam bilik di mana pengeringan dilakukan. Cendawan mudah menyerap bau luar. Juga pertimbangkan hakikat bahawa di dalam bilik yang hangat tetapi lembap, produk akan rosak.

Cendawan yang dikeringkan di atas benang mudah disimpan. Apa-apa jenis hasil hutan boleh dituai dengan cara ini. Bergantung pada spesies cendawan dan saiz kepingan, mereka boleh dikeringkan pada benang dalam 2-7 hari.

Kaedah ini bagus untuk rumah desa, tetapi sekali lagi, hasilnya bergantung pada keadaan cuaca dan keadaan suhu di rumah.

Dalam ketuhar

Di dalam ketuhar dapur elektrik, cendawan yang disediakan boleh dikeringkan di atas rak yang ditutup dengan kulit, pada suhu 40-50 darjah. Proses ini mengambil masa beberapa jam dan memerlukan pemantauan berterusan. Anda harus mengacau cendawan secara berkala atau hanya mengalihkan rak, menukar kedudukan kepingan berhubung dengan elemen pemanasan.

Jika cendawan layu, tetapi telah mula menggulung kuat tanpa pengeringan, anda harus meningkatkan suhu kepada 70-75 darjah dan menyelesaikan proses dengan pintu terbuka ketuhar. Masa memasak yang tepat bergantung pada bahan mentah dan ciri-ciri ketuhar.

Jika cendawan dikeringkan dengan dapur gas, anda mesti terlebih dahulu memanaskan ketuhar dengan baik pada api maksimum, kemudian matikan api dan masukkan cendawan yang dihiris, diletakkan di atas dulang yang ditutup dengan kertas atau kertas pembakar. Selepas ketuhar telah disejukkan sepenuhnya, nilaikan keadaan bahan mentah. Jika ia masih elastik, ia dikehendaki menyelesaikan proses pada haba minimum.

Terdapat pilihan lain untuk menggunakan ketuhar gas sebagai pengering. Ia dipanaskan sehingga 65-70 darjah dan dimasukkan ke dalam dua dulang dengan cendawan: satu ke atas dan satu ke bawah. Biarkan pintu terbuka untuk peredaran udara percuma. Setiap 45-60 minit tukar kelompok atas dan bawah sehingga produk masak sepenuhnya.

Cendawan yang dikeringkan dengan baik dalam ketuhar tidak boleh rapuh. Jika sekeping boleh dihancurkan dengan mudah menjadi serbuk kecil dengan jari anda, ini bermakna suhu terlalu tinggi telah digunakan semasa pengeringan.

Dalam pengering elektrik

Produk yang sangat berkualiti tinggi diperolehi dalam pengering elektrik. Unit ini direka khas untuk kaedah penyediaan ini. Model pengering yang baik semestinya dilengkapi dengan kipas. Ini menyediakan peredaran udara, supaya semua kepingan dikeringkan secara merata, mereka tidak perlu dikacau dalam proses pengeringan.

Kelemahan kaedah memasak ini ialah pengering padat memproses jumlah bahan mentah yang agak kecil dalam satu kitaran, dan unit besar sangat menyusahkan. Di samping itu, mereka tidak boleh digunakan dalam keadaan di mana tiada elektrik.

Tetapi sebaliknya, ini adalah cara yang sangat baik untuk mendapatkan cendawan kering, rasa dan kualiti tidak kalah dengan yang disediakan dalam keadaan semula jadi.

Dalam ketuhar gelombang mikro

Untuk mengeringkan cendawan dalam ketuhar gelombang mikro, anda perlu memotongnya menjadi kepingan yang lebih kecil daripada yang anda lakukan dengan kaedah lain. Rasa akan lebih terpelihara jika bahan mentah yang disediakan dibiarkan kering di bawah sinar matahari selama 1-2 jam.

Prinsip pengeringan dalam ketuhar gelombang mikro adalah untuk menyejat semua lembapan dari cendawan. Oleh itu, proses ini dijalankan dalam beberapa peringkat sehingga kesan yang diingini dicapai.

Urutan langkah yang tepat bergantung pada model gelombang mikro, tetapi logik umum adalah seperti berikut:

 1. Cendawan, dihiris, diletakkan dengan kemas pada hidangan gelombang mikro berbentuk rata, supaya kepingan tidak bersentuhan antara satu sama lain.
 2. Masak hidangan pada kuasa 200 W selama 20 minit.
 3. Toskan cecair, yang telah sejat.
 4. Ulangi semua manipulasi sehingga cendawan kering.

Apabila ia kering, anda tidak boleh menambah bahagian baru produk. Malah, kaedah ini adalah dehidrasi kejutan – penyingkiran cepat lembapan dari tisu.

Kaedah ini agak pantas, tetapi hanya sesuai untuk memproses sejumlah kecil bahan mentah, kerana ia memerlukan kawalan tanpa gangguan sepanjang proses.

Dalam aerogrill

Seperti dalam kaedah lain yang melibatkan penggunaan peranti elektrik isi rumah, butiran pengeringan cendawan dalam aerogrill bergantung pada jenama dan model peranti.

Cendawan yang disediakan diedarkan dalam satu lapisan pada grid dan tetapkan mod “pengeringan”. Untuk mengeringkan cendawan dengan tepat, tetapi tidak dibakar, penutup gril udara dibiarkan terbuka untuk membolehkan kelembapan menyejat dengan bebas.

Proses ini berlaku pada suhu 95-100 darjah dan mengambil masa bergantung kepada kualiti bahan mentah dari 1 hingga 4 jam. Semasa pengeringan, periksa tahap kesediaan. Mungkin bahan mentah kering tidak sekata. Hirisan masak sepenuhnya keluarkan, pada ruang kosong untuk menambah kepingan segar yang tidak diingini.

Dengan kaedah penyediaan ini, cendawan dipotong menjadi kepingan yang lebih besar – sehingga 1 cm tebal. Anda juga boleh cuba mengeringkan bahan mentah yang sedikit lembap atau dibasuh. Mengeringkan cendawan yang sangat kecil juga mungkin. Dalam kes ini, mereka dibentangkan bukan pada grid, tetapi dalam dulang mesh.

Dalam ketuhar Rusia

Bagi manusia moden, ketuhar Rusia mungkin alat yang paling eksotik untuk mengeringkan cendawan. Pada zaman dahulu ia adalah satu-satunya alternatif kepada cara pembuatan semula jadi di bawah cahaya matahari atau di loteng jerami pada tali.

Ketuhar dibersihkan daripada abu dan bara, permukaan dalam dibersihkan dengan teliti. Kayu itu dimasukkan ke dalam, kayu birch sangat baik: mereka terbakar dengan cepat dan memberikan haba yang kuat. Apabila arang mula padam, gunakan poker untuk mengedarkannya dari tengah ke tepi, membebaskan bahagian tengah.

Cendawan dihamparkan di atas dulang atau grid dalam kepingan atau disusun sepenuhnya pada penutup, bertangkai. Proses pengeringan berlaku pada bata panas di tengah ketuhar. Untuk mengekalkan suhu sekitar 70-75 darjah, peredam dibuka secara berkala supaya cendawan dikeringkan, tidak digoreng atau dibakar.

Jika anda tidak mempunyai dulang pembakar, mahupun grid atau kepingan aluminium, cendawan di dalam ketuhar boleh diletakkan dengan mengikatnya pada ranting kecil. Lidi masakan juga akan berfungsi. Lidi improvisasi sedemikian diletakkan di dalam khemah dan dibiarkan kering di kedalaman ketuhar.

Pemprosesan fizikal cendawan di dalam ketuhar Rusia menyerupai pengeringan di dalam ketuhar. Tetapi keistimewaan pembinaan kuno dan kesan haba dari kayu balak memberikan produk siap yang istimewa, rasa yang tiada tandingannya.

Semasa pengeringan cendawan ketuhar Rusia tidak boleh dibiarkan tanpa pengawasan, prosesnya memerlukan pemantauan berterusan. Ini penting untuk kualiti produk dan keselamatan kebakaran.

Di rumah mandian

Jika kita bercakap tentang kehidupan desa, rumah mandian juga merupakan bilik yang sesuai untuk mengeringkan cendawan. Kepingan berulir digantung di ruang depan, ditutup dengan kain nipis atau kain kasa dan dibiarkan selama 7-10 hari.

Dalam proses itu, pastikan terdapat jurang antara hirisan cendawan semasa ia kering. Alihkan kepingan dengan ketat antara satu sama lain hanya selepas semuanya kering dengan baik.

Pengeringan dalam mandi adalah lebih mudah daripada di dalam rumah, kerana di dalam bilik ini lebih mudah untuk mengelakkan bau luar yang boleh menyerap cendawan.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada cendawan telah kering

Untuk menikmati rasa dan aroma masakan cendawan kering, adalah penting untuk menghentikan proses memasak tepat pada masanya. Pemprosesan yang terlalu lama membawa kepada kehilangan kualiti utama mereka, memperoleh kepahitan, warna yang tidak menyenangkan dan sifat-sifat lain, kerana itu mustahil untuk memakan produk sedemikian.

Dengan sebarang kaedah pengeringan, proses itu sentiasa dipantau. Oleh kerana tekstur cendawan adalah heterogen, beberapa kepingan akan kering lebih cepat, yang lain lebih perlahan. Oleh itu, semasa cendawan kering, ia sentiasa diambil. Hirisan yang sedia untuk disimpan diketepikan dalam pinggan yang kering, bersih atau beg kain. Pada masa yang sama, kepingan baharu tidak ditambahkan pada ruang kosong.

Kesediaan cendawan kering ditentukan oleh tiga tanda: ia keras, tetapi elastik; ia bengkok, tetapi tidak runtuh atau pecah; apabila ditekan dengan kuat, tiada lembapan yang dikeluarkan.

Kerapuhan berlaku atas dua sebab: ia adalah hasil daripada percubaan yang tidak berjaya untuk mengeringkan cendawan lamellar atau suhu yang terlalu tinggi digunakan untuk pengeringan.

Bolehkah anda mengeringkan cendawan cacing?

Cendawan cacing tidak sesuai untuk dikeringkan, walaupun hanya sebahagian daripada badannya yang dijangkiti. Penghuni hidup hadiah hutan adalah larva pelbagai serangga. Di kawasan yang terjejas seseorang hanya dapat melihat organisma yang telah berkembang ke tahap ini, tetapi di dalam badan cendawan boleh terdapat banyak telur, larva yang belum muncul.

Semasa pengeringan, terutamanya jika ia berlaku secara semula jadi pada suhu yang agak lembut dan untuk masa yang lama, makhluk yang tidak menyenangkan dalam cendawan ini akan kering bersamanya. Ia boleh berlaku bahawa mereka tidak mati, tetapi berkembang semasa proses penuaian cendawan. Kemudian bahan mentah yang dituai akan rosak – akan ada penyewa di dalamnya.

Larva mudah bergerak dari kepingan yang dijangkiti ke kepingan keseluruhan dan boleh merosakkan banyak bahan mentah yang baik.

Untuk makan cendawan dengan hiasan tambahan seperti telur serangga kering bukanlah prospek yang menyenangkan. Oleh itu, adalah perlu untuk tidak tamak, tetapi untuk mengecualikan spesimen cacing daripada bilangan yang dipilih untuk pengeringan.

Cendawan cacing mempunyai ciri ciri: Pada potongan tangkai anda boleh melihat bintik hitam, dan hirisan membujur mana-mana bahagiannya mendedahkan kesan larva – sistem laluan dan koridor. Walaupun penghuninya sendiri tidak berada di dalam cendawan, anda tidak boleh mengeringkannya. Dan secara umum, adalah lebih baik untuk menahan diri daripada makan produk berisiko sedemikian.

Cara menyimpan cendawan kering dengan betul

Selepas pengeringan, cendawan hendaklah disejukkan dan hanya kemudian dibungkus dan diletakkan di dalam simpanan. Apabila dituai secara semula jadi (di bawah sinar matahari atau pada tali), cendawan berada pada suhu ambien pada masa ia telah kering. Semua pilihan pengeringan lain memerlukan masa tambahan untuk produk sejuk sepenuhnya.

Keadaan penyimpanan untuk cendawan kering memerlukan mengekalkan rejim haba-lembapan dan ringan. Pilihan lokasi penyimpanan bergantung kepada kaedah pembungkusan.

Dalam bekas linen dan kertas

Cendawan kering mengekalkan sifatnya dengan baik dalam beg linen dan beg kertas. Ini adalah bahan legap yang menghalang penembusan cahaya matahari dan cahaya buatan. Pembungkusan tekstil menyediakan peredaran udara tambahan, jadi cendawan tidak akan berkulat. Pembungkusan kertas melindungi daripada kemalangan yang sama kerana sifat higroskopiknya.

Kedua-dua beg dan beg hendaklah ditutup rapat supaya tiada udara boleh masuk, tiada serangga boleh menembusi, dan tiada habuk boleh terkumpul di dalam bungkusan. Sekiranya mustahil untuk menutup bungkusan dengan ketat selepas dibuka, anda harus membungkus cendawan dalam bahagian kecil, jadi masing-masing cukup untuk penyediaan hidangan tertentu.

Dalam beg vakum dan bekas

Menyimpan cendawan kering dalam persekitaran vakum adalah penyelesaian moden yang baik. Persekitaran ini menghilangkan bakteria, perkembangannya boleh menyebabkan reput dan acuan. Untuk menyimpan cendawan dalam beg atau bekas dengan injap vakum, lebih baik menyimpannya di tempat yang sejuk, anda juga boleh di dalam peti sejuk di rak paling jauh dari peti sejuk.

Dalam balang kaca

Balang kaca dengan pasti melindungi persediaan daripada penyerapan kelembapan dan bau, serangan serangga dan bahaya lain yang boleh merosakkan cendawan kering. Untuk semua kebaikan mereka, bekas sedemikian menghantar cahaya, yang boleh menyebabkan cendawan terlalu kering dan kemusnahannya.

Oleh itu, lebih baik menggunakan bekas kaca gelap berwarna, dan jika ini tidak tersedia – simpan simpan di tempat gelap di mana cahaya tidak menembusi. Balang disterilkan sebelum dibungkus, dan ditutup rapat selepas diisi dengan cendawan kering.

Dalam mana-mana kaedah penyimpanan adalah disyorkan untuk makan semua cendawan kering untuk tahun kalendar semasa. Dan dengan kedatangan musim baru untuk meneruskan ke pemeliharaan segar.

Betapa bergunanya cendawan kering

Cendawan kering mempunyai ciri berguna yang sama seperti yang segar. Ia adalah produk rendah kalori, tetapi hidangan yang dibuat dengannya meninggalkan rasa kenyang dan tenaga yang lama. Dari segi kualiti pemakanan, protein cendawan hampir dengan daging lembu, yang menjelaskan kekayaan hidangan cendawan.

 1. Cendawan adalah hypoallergenic. Untuk kegunaan mereka sebagai makanan hampir tiada kontraindikasi. Pengecualian adalah penyakit pankreas, dengan kehadiran penyakit ini adalah lebih baik untuk menolak hidangan cendawan.
 2. Ia terbukti secara saintifik bahawa hadiah hutan merangsang aktiviti intelektual dan boleh mempunyai kesan antidepresan jika dimasak dalam kombinasi dengan bawang putih dan lada merah.
 3. Chanterelles membersihkan darah dan hati daripada toksin, mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan manusia.
 4. Di beberapa bahagian dunia, hidangan cendawan digunakan dalam rawatan kanser. Faedah terapeutik produk ini boleh dipersoalkan, tetapi keupayaan untuk memberi kekuatan dan menguatkan keadaan keseluruhan orang itu tidak diragukan lagi.
 5. Cendawan mengandungi kompleks vitamin keseluruhan (A, B, D, E, PP) dan satu set unsur surih yang berguna, serta koktel setengah dozen asid amino penting. Cendawan kering adalah sumber sulfur, fosforus, mangan, tembaga dan kalium. Mereka merangsang pengeluaran melanin dan beta-glukan.
 6. Makan hidangan cendawan bermanfaat untuk kardiovaskular, sistem saraf, menyumbang kepada penyelenggaraan kecantikan dan keremajaan, memperbaiki keadaan rambut dan kuku, menguatkan sistem muskuloskeletal dan tulang.
 7. Kemasukan tetap hidangan cendawan dalam diet membantu mengawal paras kolesterol dan gula, mengekalkan bentuk fizikal yang baik dan tidak menambah berat badan, berasa kenyang dan bertenaga.

Apa yang boleh dimasak dengan cendawan kering

Cendawan kering adalah penyediaan sejagat. Ia boleh digunakan untuk menyediakan apa sahaja: sup, pelbagai hidangan kedua (pilaf, zrazy, tumis, soufflé, quiche), inti untuk kek dan pelbagai pastri. Sos cendawan adalah tambahan yang bagus untuk banyak hidangan.

Dalam banyak resipi, cendawan boleh digantikan dengan komponen daging tanpa kehilangan nilai pemakanan dan rasa. Untuk menjadikan buah-buahan kering hutan sebagai alternatif yang layak untuk daging, mereka harus direndam dalam air sejuk selama beberapa jam. Selepas itu anda boleh tertakluk kepada sebarang rawatan haba.

Cara membuat serbuk cendawan

Dari cendawan kering anda boleh membuat perasa sejagat yang indah – serbuk cendawan. Ia digunakan dalam penyediaan sup, sos, ulam dan hidangan kedua. Tidak seperti hirisan cendawan, serbuk cendawan lebih mudah dihadam oleh badan.

Adalah dipercayai bahawa rempah yang paling wangi diperoleh daripada boletus (ceps), tetapi anda boleh membuatnya dari jenis produk kayu yang lain. Baik dalam bentuk serbuk dan chanterelles, dan mayflies. Sebagai percubaan, anda boleh membuat campuran cendawan yang berbeza, terutamanya kerana resipi untuk penyediaan ini sangat mudah.

Cendawan kering dikisar menjadi tepung sehingga serbuk homogen. Ini boleh dilakukan dengan mana-mana peranti yang tersedia: pengisar tangan atau elektrik, rendaman atau pengadun pegun. Pada zaman dahulu, cendawan kering dikisar dalam lesung.

Seseorang harus berusaha untuk mendapatkan tekstur ringan tanpa kemasukan kasar, sehomogen mungkin. Serbuk cendawan yang dimasak dengan baik untuk disentuh hendaklah serupa dengan gula tepung.

Untuk menyedapkan perasa dan meningkatkan jangka hayatnya, tambah garam pada kadar 1 pecahan berat dengan 10 pecahan berat serbuk cendawan. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menambah sejambak dengan pasli kering, dill, akar saderi, pelbagai jenis lada manis dan pahit dan biji jintan.

Di sini membuka ruang untuk imaginasi. Serbuk cendawan masin boleh dibahagikan kepada bahagian dan dimainkan dengan tambahan, mencipta campuran pedas atau pedas. Berdasarkan satu komponen asas, mudah untuk mendapatkan rasa yang berbeza untuk sup dan hidangan kedua.

Serbuk cendawan digunakan dalam proses memasak dan semasa menghidangkan bahagian ke meja.Dalam telur dadar dan inti, perasa ditambah semasa menguli dan menyebat.Salad berpakaian dengan serbuk cendawan pada peringkat apabila garam ditambah kepada mereka.

Perasa disimpan dengan mengikut peraturan tradisional: menggunakan bekas kedap udara kaca, tidak dibiarkan di bawah cahaya matahari langsung, tidak membenarkan kelembapan dan wap masuk ke dalam bungkusan.

Seperti cendawan kering, cendawan serbuk dimakan dalam tempoh satu tahun.Hadiah hutan hasil tuaian baru digunakan untuk membuat persediaan segar.

Мakanan Berkhasiat