Cara Mengeringkan Blackthorn

Chokeberry hitam mempunyai nama kedua – chokeberry. Untuk menjadi lebih tepat, ia adalah sebaliknya: nama tumbuhan yang betul adalah chokeberry, tetapi nama kedua – chokeberry hitam – ia diterima kerana persamaan tandan, tetapi ia tidak ada kena mengena dengannya. Dari segi kualitinya, ia lebih dekat dengan ceri, ceri, quince, hawthorn, pinggul mawar, dan lain-lain. Mereka disatukan oleh keluarga mawar yang menjadi milik mereka.

Beri tumbuhan tidak boleh dipanggil lazat, ia lebih sesuai untuk para ahli. Tetapi sukar untuk berhujah tentang kegunaan buah itu. Ini adalah harta karun vitamin, unsur surih dan mineral. Chokeberry hitam dikumpulkan untuk tujuan yang berbeza: seseorang perlu menyediakan ubat-ubatan daripadanya, seseorang menggunakannya sebagai bahan tambahan dalam hidangan masakan, dan seseorang memerlukan rowanberry untuk memasak minuman keras. Bergantung pada keadaan iklim kawasan di mana pokok renek tumbuh, cuaca dan tujuan beri bergantung pada masa penuaian.

Bila dan bagaimana untuk menuai chokeberry hitam untuk pengeringan

Jika kita bercakap tentang masa penuaian yang tepat, tidak ada. Permulaan pematangan buah-buahan bermula pada bulan September. Budaya ini berkembang hampir di seluruh wilayah Persekutuan Rusia. Rasa beri adalah tart, tetapi menyenangkan. Sebagai bahan tambahan dalam kolak, jeli, jem, dan lain-lain, ia tidak mempunyai tandingan. Ia memberikan hidangan siap nota khas rempah, boleh bertindak sebagai bahan utama, tetapi ini lebih cenderung kepada amatur.

Oleh kerana komposisinya, buah beri digunakan dalam perubatan tradisional dan rakyat. Mereka digunakan untuk menyediakan ubat-ubatan, decoctions, tincture yang boleh membersihkan badan dan mengeluarkan toksin daripadanya. Ia mempunyai banyak kebolehan terapeutik lain, yang akan kami beritahu di bawah.

Untuk memelihara buah sepanjang tahun, orang mengeringkan atau membekukannya untuk musim sejuk. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui masa untuk memilih dan buah beri yang sesuai untuk penyimpanan jangka panjang.

Masa pematangan

Permulaan masak di tali pinggang tengah Rusia – akhir bulan Ogos. Tempoh masak – pertengahan bulan November. Semasa di bahagian selatan negara anda boleh mula memetik seawal pertengahan September, di tengah Rusia – tidak sehingga pertengahan Oktober. Tetapi untuk utara, bulan terbaik untuk menuai ialah November.

Berbaloi untuk diketahui! Jika buah-buahan dituai selepas fros pertama, ia akan menjadi lebih manis. Penurunan suhu akan menghilangkan rasa masam dan “melembutkan” rasa.

Jika tidak dituai dalam masa, ia boleh kekal di dahan sehingga musim bunga, jika ia tidak dipatuk oleh burung.

Bila dan buah beri apa yang hendak dipetik

Ambil perhatian bahawa chokeberry yang dikeringkan dengan betul boleh menahan penyimpanan jangka panjang hanya sehingga penuaian seterusnya, tidak lebih. Dalam kes ini, semua nilai produk akan dipelihara. Satu tahun cukup untuk menyediakan pelbagai hidangan gourmet yang berbeza atau minuman ubat yang berguna daripada rowanberry.

Hanya buah beri yang masak dan tidak rosak tanpa reput sesuai untuk pengeringan. Penduduk zon tengah boleh memilih seawal pertengahan Oktober dan sebelum fros pertama. Beri hitam yang dipukul oleh fros tidak akan sesuai untuk penyimpanan jangka panjang.

Bagaimana untuk menentukan kematangan

Adalah mungkin untuk menentukan kematangan:

 • dengan warna beri;
 • warna jus;
 • rasa;
 • ketumpatan.

Chokeberry matang mempunyai warna ungu tua atau hitam. Jus yang dirembeskan daripada buah mempunyai rona ungu gelap. Rasanya sedikit manis dan masam. Jika anda cuba menyentuh satu spesimen, ia harus elastik, tetapi tidak keras.

Petua menuai

Terlepas dari tujuan penggunaan selanjutnya beri hitam, peraturan pengumpulan tetap sama untuk semua:

 1. Adalah dinasihatkan untuk mengumpul pada waktu pagi, selepas embun telah kering.
 2. Tuai tidak boleh dikumpulkan apabila udara terlalu lembap. Jika buah beri lembap jatuh ke dalam bakul biasa, ia akan mula reput dan “menjangkiti” orang lain.
 3. Hari yang kering dan tidak berangin sesuai untuk memetik.
 4. Pilih bekas plastik atau kaca untuk pengumpulan. Baldi enamel akan berfungsi. Tetapi mengumpul dalam bekas aluminium atau bergalvani tidak digalakkan. Perkakas sedemikian boleh menjejaskan rasa dan merosakkannya.
 5. Beri segar tidak boleh disimpan pada suhu 18-20°C untuk masa yang lama dan harus diproses dengan segera.
 6. Gunting pemangkasan sesuai untuk memotong beri rowan. Anda boleh menggunakan pisau atau gunting yang tajam.

Penting: Perbungaan blackberry akan berasa selesa di dalam bekas kayu dan akan dapat menahan musim sejuk jika anda meletakkan daun pakis segar di antara barisan. Lumut juga boleh, tetapi ia mesti kering.

Cara menuai

Rowanberry berbuah hitam tidak dikumpul oleh buah beri individu, tetapi memotong keseluruhan kelompok. Untuk tujuan ini, lebih baik menggunakan secateurs. Asingkan daripada tangkai sebelum dimasak atau mengikut keperluan. Potong rowan bersama dahan di mana ia diletakkan. Ini bukan sahaja pantas dan mudah, tetapi juga berguna untuk tumbuhan itu sendiri. Tandan yang dipotong membantu pokok itu pulih dengan lebih cepat. Tuai segar harus dilaksanakan secepat mungkin, sama ada dengan memasak atau mengeringkan. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengekalkan bahan berharga dan sifat berguna tumbuhan.

Bagaimana untuk menyediakan buah untuk pengeringan

Sudah di koleksi bermula penyediaan. Semak beri dengan teliti untuk kerosakan dan reput, keluarkan serpihan dan unsur-unsur lain yang tidak perlu.

Apabila anda pulang ke rumah, anda sekali lagi menyusun dengan teliti, membuang lebihan sampah dan kotoran, dan mengeluarkan buah-buahan yang rosak.

Mencuci sebelum mengeringkan tidak digalakkan. Rawatan haba selanjutnya akan membunuh semua kuman. Jika anda sudah biasa menyediakan segala-galanya dengan teliti dan proses mencuci adalah penting untuk anda, anda boleh melakukannya. Hanya sebelum pengeringan, anda perlu meletakkannya di atas tuala kertas atau tuala dan pengeringan yang baik dari kelembapan.

Bergantung pada kaedah pengeringan yang dipilih bergantung pada penyingkiran tangkai. Jadi, jika anda memutuskan untuk menggunakan ketuhar atau pengering elektrik, anda perlu mengasingkan.

Bagaimana untuk mengeringkan chokeberry hitam di rumah

Di rumah, anda boleh mengeringkan chokeberry dengan cara yang berbeza:

 • dalam ketuhar;
 • dengan bantuan pengering elektrik;
 • dalam aerogrill;
 • pada rentetan, dsb.

Dan tiga kaedah pertama membayangkan proses yang cepat. Iaitu, proses itu akan mengambil masa beberapa jam, tetapi bukan hari.

Adalah penting untuk menetapkan suhu yang betul, supaya buah tidak terbakar. Pelanggaran rejim suhu akan dibuktikan dengan perubahan warna. Chokeberry hitam tidak boleh menukar warnanya. Jika selepas pengeringan ia menjadi kemerahan atau coklat, maka proses itu tidak dijalankan dengan betul. Beri seperti itu pastinya boleh digunakan dalam masakan, tetapi dari segi tujuan perubatan, produk itu akan menjadi sia-sia.

Jika mereka tidak boleh menukar warna, maka penampilan boleh. Mereka akan sedikit mengecut kerana kekurangan kelembapan. Semak kesediaan mereka untuk penyimpanan dengan menekan. Jika mereka tidak mengeluarkan jus, maka semuanya baik-baik saja, jika jus masih muncul, maka proses itu harus diteruskan.

Dalam ketuhar

 1. Buah-buahan terpilih dihamparkan di atas dulang pembakar, sebaik-baiknya dalam satu lapisan.
 2. Panaskan ketuhar tidak perlu.
 3. Masukkan dulang ke dalam ketuhar dan tetapkan pada suhu 40°C.
 4. Keringkan selama 30 minit, kemudian naikkan darjah kepada 60.
 5. Proses ini berlangsung sehingga siap sepenuhnya.
 6. Keluarkan dulang dan biarkan rowanberi sejuk.
 7. Letakkannya dalam simpanan.

Dalam proses itu, goncangkan beri sedikit, supaya ia kering sama rata. Ini amat penting jika mereka berbaring rapat antara satu sama lain dan bertimbun dalam beberapa baris.

Pintu ketuhar ditutup dengan longgar, anda boleh membukanya sedikit untuk peredaran yang diperlukan dan penyejatan kelembapan yang cepat.

Dalam pengering elektrik

Pengering elektrik ialah unit yang direka untuk mengeringkan buah-buahan, sayur-sayuran dan beri. Oleh itu, tidak banyak keperluan untuk mengambil bahagian dalam proses di sini. Perkara utama ialah menetapkan mod suhu dan masa yang betul.

 1. Sebarkan beri dalam satu lapisan di atas dulang.
 2. Kami menetapkan suhu yang betul.
 3. Anda boleh menetapkan masa bukan untuk keseluruhan kitaran, tetapi untuk membahagikannya kepada tiga peringkat. Kemudian pada penghujung salah satu peringkat, anda boleh menukar dulang.
 4. Tetapkan suhu kepada 50°C dan kurangkan kepada 40°C sejam sebelum ia siap.
 5. Masa pengeringan ialah 3 jam.
 6. Pada akhirnya, keluarkan produk separuh siap, periksa untuk kesediaan dan hantar untuk disimpan.

Dalam ketuhar gelombang mikro

Ketuhar gelombang mikro tidak akan memberikan hasil yang sepatutnya. Ia tidak sesuai untuk mengeringkan beri, kerana ia tidak disesuaikan dengan fungsi sedemikian. Ya, dan gelombang mikro yang dipancarkan oleh teknik ini akan memberi kesan buruk pada kandungan aronia.

Dalam gril udara.

Microwave dengan mudah boleh digantikan dengan gril udara. Mesin mempunyai semua yang anda perlukan untuk ini: alat, seperti dulang mesh, dan tiupan udara yang sangat baik, yang akan sangat berguna untuk pengeringan.

 1. Kami memilih buah-buahan masak yang besar dan meletakkannya di atas dulang dalam satu lapisan.
 2. Adalah penting untuk membiarkan penutup sedikit terbuka semasa proses itu. Sebarang sokongan, seperti lidi, akan membantu untuk ini. Ini dilakukan supaya udara panas dan lembap dapat keluar.
 3. Tetapkan kelajuan tiupan maksimum.
 4. Suhu hendaklah 60°C. Masa bergantung pada saiz buah beri. Proses ini mungkin mengambil masa setengah jam atau satu jam.
 5. Semak sama ada beri sudah siap. Jika ia cukup kering, biarkan ia sejuk dan hantar ke simpanan. Jika belum bersedia, muatkan semula ke dalam gril udara.

Dalam matahari

Pilihan ini akan sesuai dengan mereka yang tidak mengambil berat tentang nilai produk. Cahaya ultraungu akan memusnahkan beberapa unsur berguna yang terkandung dalam rowanberry, jadi jika anda bercadang untuk menggunakan chokeberry sebagai bahan tambahan dalam minuman dan hidangan lain, ini adalah kaedah anda. Tetapi untuk penyediaan ramuan penyembuhan ia akan menjadi sia-sia. Tetapi jika anda mengira berapa banyak bahan berguna yang sama “membunuh” rawatan haba, peluangnya adalah sama.

 1. Sebarkan kain atau kertas di atas rumput dan tuangkan beri hitam di atasnya. Adalah lebih baik untuk menggunakan papan rata atau dulang khas, supaya mereka boleh dengan mudah dibawa ke dalam rumah semalaman.
 2. Di atas tutup kain kapas ringan daripada burung dan habuk.
 3. Pastikan anda membawanya masuk pada waktu malam.
 4. Goncangkannya dengan kerap, supaya chokeberry hitam kering secara sekata.
 5. Keringkan sehingga siap sepenuhnya.

Proses ini mungkin mengambil masa beberapa hari. Kelemahan kaedah ini ialah segala-galanya bergantung pada cuaca. Jika buruk dan hujan, buahnya akan hilang.

Di kawasan teduh

Kaedah ini direka untuk tempat yang gelap dan terpencil dalam bentuk loteng atau kanopi. Sama seperti di bawah sinar matahari, kami menyebarkan buah, tutup bahagian atas dengan kain atau kertas nipis dan keringkan sehingga siap.

Varian kedua adalah sedikit lebih rumit. Untuk melakukan ini, pilih spesimen besar dan talikannya pada benang tebal. Kemudian kami menggantungnya di dalam bilik yang gelap. Semasa mengikat, pastikan buah beri berada jauh antara satu sama lain. Keringkannya, periksa dan, jika semuanya baik-baik saja, hantarkannya ke storan.

Pengeringan secara berkelompok

Ia tidak perlu untuk memisahkan beri, kerana terdapat cara untuk mengeringkan dalam kelompok. Selepas memotong gugusan dari pokok itu, kami mengikatnya dengan tali yang kuat dan menggantungnya. Dengan cara ini anda boleh mengeringkan kedua-dua di bawah sinar matahari dan di bawah naungan. Perkara utama ialah mempunyai udara segar, kering dan sedikit angin untuk bertiup.

Anda hanya boleh tarik tali yang kuat dan letakkan gugusan yang dipotong dari dahan di atasnya. Kami mengeringkannya sehingga siap. Pilihan ini sememangnya mudah, tetapi agak berisiko. Sekiranya keseimbangan tidak dikekalkan, kelompok mungkin gugur, dan buah beri itu sendiri, selepas pengeringan, mungkin terpisah dari tangkai dan berakhir di tanah.

Dalam kedua-dua kes, kami menyimpan buah-buahan sehingga ia benar-benar kering. Selepas itu, kami memisahkannya, meletakkannya dalam bekas yang disediakan dan menghantarnya ke “storan”.

Cara menyimpan chokeberry hitam kering dengan betul

Untuk penyimpanan, bekas kaca atau plastik adalah sesuai. Anda boleh menggunakan beg kain kapas. Beg kertas juga akan berfungsi.

Bekas hendaklah kedap udara dan tidak telap, jadi lebih baik memilih tempat yang kering dan gelap untuk penyimpanan jangka panjang. Cahaya matahari boleh menjejaskan kualiti beri yang berguna.

Jika persediaan dibuat secara semula jadi, tanpa menggunakan peralatan rumah, anda boleh menyimpannya tidak lebih daripada 8 bulan. Dikeringkan dalam ketuhar, aerogrill atau pengering elektrik, produk disimpan lebih lama – 12 bulan.

Apakah faedah chokeberry hitam kering

Sebelum kita bercakap tentang manfaat buah -buahan chokeberry kering, kita harus mempertimbangkan komposisi mereka.

Komposisi

Buah -buahan mengandungi bilangan nutrien yang berguna dan penting untuk tubuh manusia, di antaranya patut menonjolkan fruktosa, glukosa, sukrosa, tanin, pektin.

Di antara vitamin kita harus menyebutkan Groupa B. Ia melampaui gooseberries, buah sitrus dan juga currants dalam jumlah asid askorbik. Bagi wanita, penting untuk mengetahui bahawa blackberry mempunyai kesan meremajakan dan memanjangkan masa mudik, terima kasih kepada kehadiran vitamin E dan P.

Beri perhatian! Bagi pesakit kencing manis, buahnya akan berguna, kerana ia merupakan sumber semulajadi sorbitol.

Daripada mikro dan makronutrien, ia patut menonjolkan:

 • iodin;
 • potasium;
 • boron;
 • Mangan;
 • tembaga;
 • Fluorin, dll.

Kalori

Buah-buahan tergolong dalam produk rendah kalori, kerana ia hanya mengandungi 55 kcal setiap 100 g. Di samping itu, mereka mengandungi protein, karbohidrat dan lemak.

Faedah

Bagi pemilik Dacha.

Aronia mempunyai banyak aspek positif. Dia bukan sahaja memberi manfaat kepada tubuh manusia, tetapi juga mudah dari sudut pandang estetik. Jika anda menanamnya di plot anda, anda boleh mendapatkan buah -buahan yang berguna, menyediakannya untuk musim sejuk dan menyediakan ramuan ubat sepanjang tahun. Jika anda melihat sebaliknya, maka semak -semak itu juga akan menghiasi laman web anda, dan pada hari -hari panas akan menyelamatkan dari matahari yang terik, jika bersembunyi di bawah naungan mahkota. Tumbuh chokeberry hitam di plot bukan sahaja mudah, tetapi juga menguntungkan:

 1. Tapak ini akan diperbaharui dan menjadi cantik. Shrub dengan kehijauan yang cantik dan buah -buahan yang cerah akan kelihatan hebat di taman sayuran atau taman.
 2. Tumbuhan itu beruang dengan baik, walaupun dengan satu semak anda boleh mengumpulkan tuaian yang baik.
 3. Semasa berbunga, Blackberry akan menarik lebah, yang berguna untuk tumbuh -tumbuhan lain yang tumbuh di plot.
 4. Aronia – budaya bersahaja, tidak memerlukan penjagaan khas untuk dirinya sendiri, dengan cepat mengambil akar pada mana -mana plot.

Untuk kesihatan

 1. Buah -buahan kering disyorkan untuk digunakan oleh pesakit yang mengalami keasidan yang rendah. Ia cukup untuk mengunyah beberapa buah kering untuk menghapuskan masalah.
 2. Blackberry berguna untuk avitaminosis, mereka dengan cepat membuat kekurangan c-vitamin dan iodin, akan membantu mengatasi penyakit sistem endokrin dan kelenjar tiroid, ia ditunjukkan dalam goiter.
 3. Bagi pesakit kencing manis, terdapat resipi yang hebat untuk penyerapan yang akan menurunkan tekanan darah, meningkatkan pencernaan, dan melebarkan saluran darah. Untuk melakukan ini, hanya menghancurkan buah -buahan dan tuangkan air mendidih ke atasnya. Hanya jangan gunakan air mendidih yang curam, lebih baik menggunakan air yang sangat panas. Tutup dengan tudung dan mendesak selama setengah jam. Ambil 2 sudu 3 kali sehari. Anda boleh menyimpan komposisi di dalam peti sejuk, tetapi tidak lebih dari 3 hari.

Layak mengetahui! Aronia diiktiraf secara rasmi sebagai tumbuhan perubatan di negara kita pada awal 60 -an, apabila terbukti bahawa buah -buahan dan daunnya mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan. Dan bukti itu disokong oleh bahan eksperimen.

Black Chokeberry dapat:

 • mengawal paras gula darah;
 • mengurangkan keasidan;
 • menghapuskan cecair berlebihan dari badan;
 • menormalkan pencernaan;
 • mencegah gangguan perut;
 • kolesterol yang lebih rendah;
 • membantu anemia;
 • Mencegah trombosis;
 • mengurangkan kembung dan menghilangkan gas;
 • meningkatkan penglihatan;
 • menenangkan sistem saraf dan menormalkan tidur;
 • melegakan kekejangan;
 • Melegakan kesakitan, dll.

Contraindications

Walaupun semua kualiti berguna, terdapat kontraindikasi untuk kegunaannya. Sebagai contoh, tidak disyorkan untuk memberi beri kepada kanak -kanak di bawah umur 2 tahun. Dan dengan 2 hingga 3 tahun harus berhati -hati untuk memperkenalkannya kepada diet seorang kanak -kanak. Perlu bermula dengan memeriksa sama ada ia akan menyebabkan alahan. Dan jangan lupa bahawa beri mengandungi tulang, yang mudah tercekik.

Dalam penyakit seperti ulser perut, gastritis, kolitis atau thrombophlebitis, doktor tidak menasihatkan untuk menggunakan chokeberry hitam dalam apa jua bentuk. Tetapi jika ada keinginan, anda boleh berunding dengan doktor anda dan menentukan dos. Jadi anda tidak akan membahayakan badan anda, tetapi hanya menguatkannya.

Orang yang mempunyai pembekuan darah yang lemah, serta mereka yang menderita penyakit vaskular seperti vena varikos atau pembekuan darah, pakar menasihatkan sama ada untuk menolak menggunakannya sama sekali, atau mengurangkan dos kepada minimum.

Penjagaan harus diambil dengan orang yang mengalami kegagalan buah pinggang dan dengan masalah saluran kencing. Asid dalam produk boleh memburukkan keadaan dan menyebabkan akibat yang tidak diingini dalam bentuk pembentukan batu.

Dilarang secara mutlak kepada orang yang mempunyai intoleransi individu dan tindak balas alahan.

Ingat bahawa penggunaan produk yang berlebihan berbahaya walaupun kepada orang yang sihat. Jangan membahayakan diri sendiri dan orang yang anda sayangi, sediakan minuman dan hidangan yang sihat untuk menggembirakan mereka, untuk memberi mereka keseronokan dan memberi manfaat kepada kesihatan mereka.

Adakah mungkin untuk membekukan chokeberry hitam

Sudah tentu, salah satu cara untuk menyimpan beri untuk masa yang lama dengan pemeliharaan sifat berguna adalah pembekuan. Perkara utama ialah menjalankan proses dengan cepat, supaya gula yang disertakan tidak berubah menjadi kanji.

Untuk pembekuan sesuai untuk beri lewat, iaitu dikumpulkan pada akhir tempoh masak. Pertama, kami memotongnya dari dahan belukar, membersihkan dan memilih spesimen yang sesuai. Beri tidak boleh busuk, rosak atau “berpenyakit”.

Mereka dibasuh, biarkan kering, dimasukkan ke dalam beg atau bekas plastik dan beku.

Apa yang anda boleh buat daripada chokeberry hitam kering

Dari buah chokeberry kering anda boleh menyediakan banyak hidangan dan minuman yang berbeza, yang bukan sahaja lazat, tetapi juga berguna. Sebelum memasak, tanpa mengira kaedah pengeringan dan penyimpanan, beri dibasuh dengan teliti.

Berwarna

Untuk penyediaan yang anda perlukan:

 • chokeberry – sekurang-kurangnya 100 beri;
 • daun ceri kering – beberapa berkas;
 • asid sitrik – 2 sudu kecil;
 • gula – 800 g;
 • vodka – beberapa gelas;
 • air – 1 l.

Penyediaan:

 1. Basuh dan keringkan beri. Anda boleh menggunakan tuala kertas atau tuala untuk ini.
 2. Kisar buah bersama daun dan tuangkan air.
 3. Kami meletakkannya di atas mendidih pada api kecil selama 7 minit.
 4. Masukkan gula, kacau dan teruskan mendidih.
 5. Tuangkan asid sitrik dan rebus selama 20 minit lagi.
 6. Kami sejuk dan campurkan dengan vodka.
 7. Marilah kita bertegas beberapa hari.

Tincture sedemikian sempurna menyembuhkan selesema dan mengurangkan keradangan.

minuman keras.

Anda perlu:

 • chokeberry – 200 g;
 • Daun ceri kering – 100 g;
 • air – 1 l;
 • gula – 800 g;
 • vodka – 0.5 liter;
 • asid sitrik – 1 sudu kecil.

Proses memasak

Mengingatkan yang sebelumnya, tetapi terdapat beberapa keanehan:

 1. Menggunakan mortar atau pengisar, kisar beri yang telah dibasuh dan kering.
 2. Cincang daun ceri halus dan campurkan dengan rowanberry.
 3. Kami tuangkan air dan letakkan di atas api selama 10 minit.
 4. Didihkan dan tuang gula. Proses mendidih tidak berhenti.
 5. Tuangkan jus lemon dan masak selama 15-20 minit.
 6. Sejukkan dan campurkan rebusan dengan vodka.
 7. Biarkan ia curam selama 5-7 hari.
 8. Tuangkan ke dalam botol yang cantik.

jem .

Apa yang kamu perlu:

 • beri hitam kering – 1 kg;
 • air – untuk merendam;
 • gula – 500 gr.

Penyediaan:

 1. Basuh beri kering, tuangkan air mendidih dan rendam selama 5 minit. Mereka mesti membengkak.
 2. Toskan air, tuangkan gula ke dalam kuali dengan rowanberry dan letakkan di atas api perlahan.
 3. Masak, kacau sentiasa supaya gula larut sepenuhnya.
 4. Sebaik sahaja adunan mula mendidih, matikan gas.
 5. Balang disterilkan dengan penutup.
 6. Pindahkan jisim ke bekas yang disediakan dan gulung.

Jem amat berguna untuk orang selepas sakit, dengan sistem imun yang lemah dan pesakit hipertensi. Untuk tujuan perubatan, ia dimakan dengan 1 sudu teh. tiga kali sehari selepas makan. Orang yang sihat boleh meminumnya dengan teh, disapu pada roti, dsb.

Teh vitamin

Anda perlu menyediakan:

 • air mendidih – 2 cawan;
 • Beri hitam kering yang dibasuh – 3 sudu besar. dengan segenggam.

Penyediaan:

 1. Tuangkan chokeberry dengan air mendidih dan letakkan di atas api. Tetapkan gas kecil.
 2. Kami mendidih selama 7 atau 10 minit. Pastikan cecair mendidih selama beberapa minit.
 3. Keluarkan dari api, tutup periuk dengan penutup dan tanamkan 2 jam.
 4. Untuk rasa tambah madu atau gula.

Anda boleh memanaskannya sedikit sebelum digunakan dan mengambilnya sebagai teh.

sirap .

Kami akan memerlukan:

 • gula pasir – 700 g;
 • asid sitrik – 10 gram;
 • daun ceri – 50 g;
 • chokeberry kering – 1 kg;
 • air – 700 ml.

Penyediaan:

 1. Sebelum memasak, buah-buahan kering dibasuh dan dicelur dengan teliti, iaitu, kami menyiramnya dengan air mendidih dan menahannya selama 3-4 minit.
 2. Daun ceri basuh, tuangkan air mendidih dan rebus selama beberapa minit.
 3. Keluarkan daun, dan di dalam air ini kami menghantar beri. Masak selama 5 minit.
 4. Tuangkan asid sitrik ke dalam air mendidih, kacau dan matikan api.
 5. Biarkan selama 24 jam.
 6. Keesokan harinya, tapis rebusan dan campurkan dengan gula.
 7. Kami meletakkan api perlahan dan dengan kacau berterusan biarkan mendidih, tetapi jangan mendidih.
 8. Sediakan balang untuk sirap, iaitu sterilkan bersama dengan penutupnya.
 9. Tuangkan sirap ke dalam bekas dan tutupnya.

Sirap ini boleh bertindak sebagai bahan tambahan dalam minuman, jeli, barangan bakar. Ia bagus untuk penkek atau sebagai tambahan kepada ais krim.

Kami berkenalan dengan chokeberry, atau seperti yang biasa kita panggil – chokeberry hitam. Kami tahu bila untuk mengumpulnya, cara mengeringkannya, menyimpannya, dan apa yang boleh kami masak daripadanya. Kami belajar tentang sifat ajaib dan komposisi yang berharga. Kumpulkan chokeberry hitam, tuai untuk musim sejuk, dan chokeberry akan menjawab anda dengan rasa syukur. Tidak sekali pun ia akan menyelamatkan anda dan orang yang anda sayangi daripada selsema, memberi kekuatan selepas sakit, membantu mengatasi penyakit. Jadi sihat!

Мakanan Berkhasiat