Cara mengeringkan anggur di rumah

Setelah menanam anggur di plot, ramai tukang kebun tertanya-tanya bagaimana untuk memelihara penuaian. Sudah tentu, terdapat jenis meja yang boleh disimpan untuk masa yang agak lama jika semua keadaan diperhatikan, kadang-kadang sehingga enam bulan. Tetapi lebih lama walaupun mereka tidak dapat mengekalkan rupa dan kesegaran yang boleh diterima untuk dimakan. Di sinilah mengeringkan buah beri masak akan membantu untuk mengekalkan beberapa buah beri.

Selain itu, kismis dan sultana adalah makanan ringan dan pencuci mulut yang hebat. Mereka boleh dimakan secara ringkas atau ditambah kepada hidangan, bukan sahaja manis, tetapi juga daging, ikan, ayam dan sayur-sayuran. Kismis juga sering ditambah kepada scone dan muffin.

Buah-buahan segar, sayur-sayuran dan buah beri dalam rasa, dalam kandungan bahan berguna mempunyai kelebihan yang jelas berbanding tin atau kering. Mungkin pengeringan semua jenis pemprosesan membolehkan anda menyimpan kebanyakan vitamin dan unsur surih. Pengeringan juga menyelesaikan satu lagi masalah mendesak – pemeliharaan tuaian, terutamanya apabila ia banyak. Oleh itu, lebihan tidak akan menjadi sia-sia, dan rumah akan sentiasa menjadi makanan ringan yang lazat dan sihat yang akan menjadi sumber vitamin yang baik pada musim bunga.

Mengeringkan anggur di rumah mempunyai kelebihannya sendiri:

 1. Apabila memilih bahan mentah, anda boleh dibimbing oleh citarasa dan pilihan anda sendiri, pilih varieti yang paling anda sukai.
 2. Penyediaan sendiri beri untuk proses itu akan membolehkan anda memastikan bahawa ia adalah kualiti yang betul, dibersihkan dengan baik dan dibasuh.
 3. Produk, disediakan dengan tangan anda sendiri, sentiasa rasa lebih baik.
 4. Anda boleh memutuskan sendiri masa untuk menghentikan proses dan mendapatkan produk tahap kekeringan yang anda suka.

Apakah jenis anggur yang sesuai untuk pengeringan

Anda boleh mengeringkan hampir semua jenis anggur. Tetapi buah beri besar dengan kulit nipis memerlukan lebih banyak masa dan usaha untuk kering. Juga, buah-buahan dengan pips besar tidak akan sangat menyenangkan untuk dimakan. Oleh itu, lebih baik memberi keutamaan kepada anggur dengan buah beri kecil atau sederhana. Daging dan kulitnya hendaklah padat dan bijinya hendaklah kecil atau tiada langsung. Jika anda mengambil varieti, di mana buah-buahan tidak mengandungi biji sama sekali, hasilnya akan menjadi kishmish, dan dari beri dengan biji anda akan mendapat kismis.

Jadi, adalah lebih baik untuk memilih jenis meja atau kismis meja khas. Mereka mempunyai tarikh matang awal dan biasanya mempunyai kecenderungan untuk kering semasa masih di semak. Untuk sultana, anda boleh memilih Kishmish White, Kishmish Black, Kishmish Zaravshan. Untuk kismis, Rizamat, Sultani dan Nimrang sesuai.

Perhatian juga harus diberikan kepada rasa bahan mentah sebelum memulakan proses. Biasanya memberi keutamaan kepada jenis manis, yang selepas pengeringan menjadi lebih manis dan disimpan dengan baik. Tetapi sesetengah tuan rumah memilih anggur dengan rasa masam, dan kemudian terlalu banyak gula apabila disimpan. Di sini anda hanya perlu bergantung pada citarasa dan pilihan anda.

Bagaimana untuk menyediakan beri untuk pengeringan

Proses penyediaan bermula apabila tanaman masih pada pokok anggur. Anda boleh bermula walaupun sebelum anda mengeluarkan tandan dari semak. Dalam beberapa minggu, hentikan penyiraman untuk mencipta kesan kekurangan kelembapan, keluarkan beberapa daun. Kemudian sinaran matahari akan jatuh terus pada buah dan memulakan proses pengeringan.

Kemudian keluarkan tandan dari pokok anggur, petik dan keluarkan buah beri busuk dan yang rosak. Selepas anggur perlu dibasuh dengan baik. Ini perlu dilakukan dengan berhati-hati supaya tidak merosakkan kulit. Sekiranya ia dirancang untuk kering secara semula jadi di bawah naungan, maka buah beri boleh ditinggalkan pada tandan. Dalam kes lain, buah-buahan perlu dibuang dan rantingnya dibuang. Tanggalkannya dengan berhati-hati, mengelakkan kerosakan pada kulit, jika tidak, jus akan mengalir keluar, dengan itu kismis akan kehilangan unsur dan rasa yang berharga.

Beri dibasuh untuk kering pada kain atau tuala kertas, dan kemudian meletakkan di atas dulang atau grid untuk pengeringan.

Beri perhatian kepada fakta bahawa hanya anggur matang sepenuhnya pergi ke pengeringan.

Cara Mengeringkan Anggur Dengan Betul

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan kismis daripada anggur segar. Masing-masing ada kelebihan tersendiri. Pengeringan di bawah sinar matahari atau di bawah naungan adalah pilihan yang paling mudah, mereka tidak memerlukan elektrik, tetapi mereka juga paling memakan masa. Anda perlu memantau proses selama beberapa minggu, untuk menyusun bahan mentah, untuk menghidupkan dan kacau beri. Dan mereka juga sangat bergantung pada keadaan cuaca. Sekiranya hujan turun secara tiba-tiba, perlu mencari cara lain untuk meneruskan pengeringan, supaya usaha tidak dibelanjakan dengan sia-sia, dan hasil tuaian tidak perlu dibuang, tidak mempunyai masa untuk mencapai keadaan yang dikehendaki.

Pilihan menggunakan peranti elektrik mempercepatkan proses dengan ketara, tetapi dalam kes ini jumlah yang boleh dikeringkan pada satu masa adalah sangat terhad. Anda perlu mengeringkan dalam kelompok yang berasingan, dan tidak selalu ada peluang untuk melakukannya apabila tuaian sudah banyak dan sudah mula rosak.

Pilihan kaedah pengeringan bergantung sepenuhnya pada keadaan dan keutamaan individu. Sekiranya keadaan cuaca dan ruang di plot membenarkan, tetapi anda perlu mengeringkan sejumlah besar bahan mentah sekaligus, lebih baik menggunakan kaedah tradisional dan teruji masa. Mereka yang tidak mempunyai banyak buah beri atau tanaman masak secara beransur-ansur, anda boleh menggunakan kaedah moden, yang akan menjimatkan banyak masa dan usaha.

Sekarang adalah bernilai untuk memikirkan setiap kaedah dengan lebih terperinci.

Dalam ketuhar

Anggur yang telah disediakan hendaklah diletakkan dalam satu lapisan pada dulang pembakar. Adalah lebih baik untuk meletakkan di bawah kertas penaik beri, tikar silikon atau kerajang, supaya jus yang mengalir tidak merosakkan hidangan. Jika bahan mentah selepas dibasuh masih basah, anda perlu mengeringkannya terlebih dahulu pada kain atau tuala kertas.

Pada masa ini, anda perlu menghidupkan ketuhar untuk memanaskan. Suhu tidak boleh lebih tinggi daripada 60 darjah. Juga, jika ciri teknikal membenarkan, lebih baik menggunakan mod kipas atau perolakan yang berfungsi. Dengan cara ini kelembapan akan menyejat lebih cepat, yang akan memendekkan masa pengeringan. Selepas meletakkan dulang di dalam ketuhar, lebih baik biarkan pintu terbuka untuk mengeluarkan wap dan mengelakkan terlalu panas produk.

Pengeringan akan berlangsung 2-3 hari. Tetapi ketuhar tidak boleh berjalan sentiasa. Untuk mengeringkan buah beri secara sekata dan mengekalkan jumlah maksimum bahan berguna, anda perlu mematikan api secara berkala, keluarkan dulang, biarkan produk sejuk sepenuhnya, kacau dan hantar semula ke pengeringan.

Biasanya buah beri tidak sama saiz dan mengandungi jumlah kelembapan yang berbeza, jadi secara berkala anda perlu melalui produk dan keluarkan yang sudah siap, jika tidak, mereka akan kering. Ia juga perlu menukar dulang pembakar supaya anggur kering sama rata.

Pada peringkat terakhir, suhu dalam ketuhar perlu diturunkan kepada 35-40 darjah dan membawa beri ke keadaan yang betul. Selepas mengeluarkan kismis yang telah siap, biarkan ia sejuk sepenuhnya dan pindahkan ke bekas untuk disimpan.

Dalam pengering elektrik

Menggunakan pengering elektrik akan mengurangkan masa yang diperlukan untuk memasak kismis. Dengan kaedah ini, proses akan mengambil masa 8 hingga 12 jam. Pengering mudah digunakan, membolehkan anda mengeringkan volum produk yang lebih besar daripada ketuhar.

Beri yang disediakan hendaklah diletakkan dalam satu baris pada kekisi, tetapkan peringkat, hidupkan pemanasan tidak lebih daripada 60 darjah. Jika pengering adalah perolakan dan udara dibekalkan ke grid dari bawah ke atas, maka lapisan bawah akan kering lebih cepat daripada bahagian atas. Oleh itu, anda perlu menukar peringkat setiap jam untuk proses berjalan sama rata. Juga setiap 3 jam anda harus mematikan peranti, biarkan bahan mentah sejuk selama 2 jam dan kemudian teruskan pengeringan semula. Manipulasi yang sama perlu diulang setiap 3 jam. Jika pengering tidak mempunyai pengawal selia, yang mematikan peranti sekiranya berlaku terlalu panas, anda boleh menghentikan proses pada waktu malam dan menyambung semula pada waktu pagi.

Untuk mengeringkan anggur secara sekata, anda harus menyusunnya pada peringkat meletakkan beri di atas rak. Adalah lebih baik apabila anggur dalam satu peringkat adalah saiz yang sama. Atau anda boleh melalui buah beri dalam proses pengeringan, mengeluarkan yang telah sedia. Juga, jangan lupa tentang kacau.

Kelajuan dan kualiti proses bergantung bukan sahaja pada kepelbagaian dan saiz beri, tetapi juga pada jenis pengering. Peranti yang lebih berkuasa mengurangkan masa operasi dengan ketara. Tetapi mereka mempunyai kelemahan yang ketara. Mereka sangat kuat. Juga pengering elektrik dibahagikan kepada perolakan dan inframerah. Jenis kedua mengatasi kerja dengan lebih cekap dan lebih pantas kerana sinaran inframerah menembusi jauh ke dalam produk dan menyerap kelembapan. Peranti perolakan hanya mengeringkan lembapan dari permukaan, jadi prosesnya sangat tertangguh. Ini amat dirasakan apabila bekerja dengan anggur. Semasa proses pengeringan, lapisan lilin padat terbentuk pada kulit, yang menghalang pelepasan lembapan aktif daripada produk.

Terdapat juga peranti di mana udara mengalir dari bawah ke atas. Ini adalah ciri model yang lebih murah. Terdapat pengering elektrik yang lebih mahal, di mana udara diagihkan sama rata antara semua peringkat. Dalam kes ini, produk kering lebih cepat dan tidak perlu menukar dulang. Juga, kualiti dan kelajuan operasi dipengaruhi oleh bahan dari mana peranti itu dibuat. Pengering logam, walaupun lebih mahal daripada plastik, tetapi mereka kehilangan kecekapan, disebabkan oleh pemanasan logam, yang mengambil haba yang diperlukan dari anggur.

Kelebihan pengering elektrik bukan sahaja kelajuan dan kemudahan operasi. Mereka membolehkan anda menyimpan banyak bahan berguna dalam kismis.

Dalam ketuhar gelombang mikro.

Kaedah pengeringan ini mungkin salah satu yang terpantas. Ia akan mengambil masa beberapa minit sahaja. Tetapi ia mempunyai kelemahan yang ketara. Di atas pinggan, yang diletakkan di dalam ruang ketuhar, tidak banyak produk akan masuk. Oleh itu, kaedah pengeringan dalam ketuhar gelombang mikro sesuai untuk mereka yang tidak mempunyai jumlah anggur yang sangat besar untuk pengeringan.

Pertama, beri harus disediakan, dipisahkan dengan kemas dari ranting, cuba untuk tidak merosakkan kulit, dibasuh dan dikeringkan pada tuala. Kemudian letakkan buah-buahan di atas pinggan dalam satu lapisan. Anda boleh menutupnya dengan kain linen atau kapas untuk meletakkan lapisan lain di atasnya. Dengan cara ini anda boleh meningkatkan jumlah produk kering, dan kelembapan yang dikeluarkan akan diserap ke dalam fabrik.

Letakkan plat di dalam ruang, tetapkan kuasa kepada 200 W selama 2 minit. Apabila masanya tamat, buka pintu ketuhar gelombang mikro, keluarkan pinggan dengan anggur. Biarkan pintu terbuka supaya wap boleh keluar. Periksa sama ada anggur telah masak. Jika perlu, setelah sejuk, masukkan semula plat ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 30 saat tanpa mengubah tahap kuasa.

Ulangi langkah tersebut sehingga kismis mempunyai tahap kekeringan yang diingini. Jangan lupa untuk mengalihkan ruang di antara langkah dan biarkan produk sejuk. Anda mesti mengawal proses, jadi jangan tetapkan masa lebih daripada 30 saat, lebih baik sekali lagi untuk menyemak bagaimana proses itu berjalan.

Dalam matahari

Kaedah pengeringan di bawah sinar matahari adalah yang paling mudah dan tertua. Ia membolehkan anda memproses jumlah tanaman yang besar, tetapi ia mengambil masa yang sangat lama. Jika cuaca baik, pengeringan akan mengambil masa kira-kira 3 minggu. Jika anda perlu mengeringkan banyak anggur sekaligus, anda memerlukan banyak ruang pada plot. Dan ini tidak tersedia untuk semua orang. Walau bagaimanapun, kaedah ini membolehkan anda menjimatkan jumlah maksimum vitamin dan unsur surih, yang menjadikan kismis sebagai produk berguna yang membantu mengekalkan kesihatan badan.

Beri yang dituai hendaklah dibasuh, dikeluarkan dari ranting dan diletakkan di atas dulang, yang harus diletakkan di kawasan di mana cahaya matahari akan jatuh pada beri tanpa halangan. Kekisi, kepingan papan lapis atau kayu digunakan sebagai substrat. Anda juga boleh melapik bahagian bawah dengan kertas parchment, kain semula jadi atau tuala kertas, tuala. Untuk mengelakkan angin daripada meniup produk dari substrat dan serangga daripada menyerang, ia boleh ditutup dengan kain kasa, yang harus diamankan. Setiap dua hari sekali, bahan mentah perlu diputar dan dikacau. Sekiranya terdapat buah beri yang telah mencapai tahap kesediaan yang diingini, adalah perlu untuk mengeluarkannya.

Kaedah sedemikian mempunyai beberapa kelemahan lain. Di bawah pengaruh cahaya matahari, kismis menjadi gelap dengan kuat, rasa mereka menjadi kurang tepu.

Di kawasan teduh

Sekiranya saiz plot membenarkan, di mana anda boleh membina awning yang mempunyai pengudaraan yang baik, atau terdapat beranda terbuka, anda boleh menggunakan kaedah kuno lain untuk mengeringkan anggur. Ia masih digunakan di negara-negara Asia Tengah. Pengeringan di tempat teduh membolehkan anda mengekalkan warna semula jadi, aroma dan jumlah maksimum bahan berguna. Prosesnya, sudah tentu, lebih perlahan (4-5 bulan) dan memerlukan penjagaan. Dalam kes ini, beri tidak dikeluarkan dari ranting. Ia digantung terus dalam tandan, ini memastikan peredaran udara yang baik.

Dengan cara ini adalah mungkin untuk mengeringkan anggur dan di loteng rumah, jika anda boleh memberikan aliran udara di sana. Proses ini boleh diteruskan dengan permulaan cuaca sejuk. Produk ini boleh menahan penurunan suhu serendah -10 darjah. Apabila kismis cukup kering dan siap, ia dikeluarkan dari dahan dan dihantar untuk disimpan.

Kaedah alkali

Kaedah ini melibatkan merawat beri dengan larutan panas baking soda. Ia bukan kaedah pengeringan anggur yang bebas, tetapi membolehkan anda mengurangkan masa pengeringan sebanyak 2-2.5 kali. Ini disebabkan oleh penyingkiran dari permukaan plak berlilin, yang menghalang penyejatan lembapan. Juga rawatan dengan larutan alkali menimbulkan rupa retakan kecil pada kulit. Ini juga sangat mempercepatkan proses.

Untuk merawat anggur, anda mesti mencucinya terlebih dahulu. Di atas dapur, masak air dalam periuk besar, kemudian masukkan soda penaik. Dos ditentukan pada kadar 40 g soda setiap 10 liter air. Celupkan buah ke dalam air mendidih selama beberapa saat, dan kemudian segera ke dalam air sejuk untuk menghentikan proses memasak dan mencuci plak alkali dari beri. Selepas itu, anda boleh bilas semula dengan air yang mengalir. Untuk kemudahan, disyorkan untuk menggunakan colander atau penapis. Jadi anda boleh menjatuhkan anggur dalam air mendidih dengan baking soda dalam kumpulan besar.

Selepas pemprosesan, buah boleh dikeringkan dalam mana-mana kaedah di atas. Sebagai contoh, pengeringan di bawah sinar matahari dikurangkan daripada 3 minggu kepada 10-12 hari.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada produk itu sudah siap

Kismis sedia mengekalkan 20% kelembapan, 80% vitamin dan 100% unsur surih. Tahap kesediaan ditentukan dengan menganalisis penampilan dan sentuhan. Ia perlu mengambil produk yang diterima, periksa dengan teliti. Ia harus sedikit gelap dan kering. Permukaan ditutup dengan salutan lilin matte. Jika anda membiarkan bahan kerja jatuh, ia akan membuat sedikit bunyi berdenting apabila ia bersentuhan dengan permukaan. Anda juga harus memerah kismis dengan dua jari. Jika kelembapan terus menonjol, anda mesti meneruskan proses itu. Jika anda dapat merasakan pulpa padat seperti jeli di bawah kulit, anda boleh berhenti mengeringkannya. Kesediaan mudah untuk diperiksa dengan memerah segenggam kismis di penumbuk anda. Produk yang dikeringkan secara optimum hancur di tapak tangan anda apabila dipicit.

Ia buruk jika pengeringan tidak selesai. Produk sedemikian tidak boleh disimpan untuk masa yang lama akan mula ditapai dan rosak. Tetapi anda juga tidak boleh membiarkan terlalu kering. Kismis menjadi keras dan kehilangan semua rasa dan aroma.

Cara menyimpan anggur kering dengan betul

Sama pentingnya untuk mengekalkan produk yang diperolehi selama mungkin. Pertama sekali, adalah perlu untuk memastikan keadaan penyimpanan yang optimum. Untuk kismis, tempat yang gelap, sejuk dan kering akan sesuai. Lebih baik jika suhu tidak meningkat melebihi +10 darjah. Ini boleh menjadi ruang bawah tanah, jika mungkin untuk mengekalkan kelembapan berterusan di dalam bilik. Sesetengah suri rumah lebih suka menggunakan peti sejuk. Biliknya memenuhi semua keperluan.

Juga tempoh penyimpanan dipengaruhi oleh bekas di mana produk siap akan disimpan. Pilihan terbaik ialah beg linen. Ia harus diperbuat daripada linen semulajadi atau kain kapas. Bekas plastik juga akan berfungsi, tetapi ia tidak boleh ditutup dengan penutup plastik tertutup. Kami mengesyorkan penggunaan kertas, seperti kertas pembakar, atau sekeping kain semula jadi. Ia cukup untuk menutup bekas dari atas, dan hujungnya dijamin dengan rentetan atau jalur getah di sekeliling tepi. Bekas kaca juga sesuai untuk penyimpanan, tetapi ia harus ditutup dengan cara yang sama seperti bekas. Satu lagi pilihan yang hampir sempurna ialah beg kertas. Anda boleh membelinya atau menjadikannya sendiri. Bekas sedemikian membolehkan produk bernafas, jadi kelembapan tidak terkumpul di dalamnya.

Dengan cara ini, anggur kering boleh disimpan selama enam bulan atau lebih. Tetapi ia masih perlu untuk mengkaji secara berkala, menyusunnya, jika perlu mengeluarkan beri yang rosak. Anda tidak boleh membenarkan permulaan membusuk, penampilan cacing dan acuan.

Pematuhan dengan peraturan penyimpanan yang agak mudah akan membolehkan anda menikmati rawatan yang lazat sepanjang tahun, sehingga ke hasil panen baru.

Apakah faedah anggur kering

Kismis dirujuk kepada superfoods. Ini adalah sekumpulan produk, sifat berguna yang membolehkan anda mengekalkan kehidupan kesihatan dan memanjangkan. Tetapi ini tidak bermakna ia harus dimakan dalam kuantiti yang besar setiap hari. Penggunaan yang berlebihan walaupun produk yang paling berguna mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan.

Ciri ciri kismis adalah bahawa selepas mereka dikeringkan, mereka memelihara hampir semua vitamin dan unsur jejak. Pada dasarnya hanya kelembapan hilang. Itulah sebabnya anggur kering tidak lebih rendah daripada yang segar, sebaliknya, mereka mempunyai beberapa kelebihan. Kandungan gula yang berguna membolehkan anda menggantikan gula -gula yang tidak sihat, ia berfungsi sebagai makanan ringan yang memberikan tenaga. Ini amat penting untuk kanak -kanak yang berada dalam fasa pertumbuhan aktif, atlet dan orang yang terlibat dalam aktiviti fizikal atau mental.

Kelemahan anggur adalah hakikat bahawa mereka tidak boleh dimakan oleh orang yang mempunyai penyakit usus. Ia memberikan penapaian, yang boleh memburukkan lagi keadaan. Kismis memberikan kurang akibat seperti itu kerana kekurangan kelembapan, dan serat yang mereka berisi meningkatkan peristalsis usus.

Superfood ini mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk badan. Ia mengandungi banyak kalium, yang mempunyai kesan yang baik pada dinding saluran darah dan sistem kardiovaskular. Ia mempunyai kesan positif terhadap aktiviti otak, kerana ia bertanggungjawab untuk penghantaran impuls saraf. Dalam proses ini, mineral dibantu oleh vitamin B dalam produk. Potassium juga mengawal keseimbangan air.

Magnesium mempunyai kesan positif terhadap sistem saraf pusat dan menguatkan ketahanan terhadap tekanan, yang mempunyai kesan positif terhadap mood dan imuniti. Tembaga yang terkandung dalam buah -buahan kering terlibat dalam sintesis hemoglobin dan meningkatkan sistem imun. Fosforus mempengaruhi pembentukan tisu tulang. Mangan meningkatkan fungsi kelenjar seks.

Sifat berguna:

 1. Meningkatkan fungsi sistem pencernaan. Membantu proses pencernaan. Serat kasar merangsang usus. Kismis mempunyai kesan julap ringan, membantu membersihkan perut dan perkumuhan toksin. Beri kalori membantu menindas kelaparan, jadi mereka sering dimasukkan ke dalam diet.
 2. Kesan yang bermanfaat terhadap keadaan kulit, kuku dan rambut. Pembersihan toksin mempunyai kesan positif pada kulit, ia menjadi lebih bersih. Bahan yang terkandung merangsang pertumbuhan rambut dan kuku.
 3. Membantu sistem kardiovaskular, bertanggungjawab untuk meningkatkan peredaran darah, mengurangkan tekanan darah, membantu merawat anemia.
 4. Ia mempunyai kesan yang baik terhadap kerja sistem alat kelamin.

Tetapi tidak semua orang dipengaruhi secara positif oleh penggunaan kismis. Terdapat beberapa penyakit di mana buah -buahan kering harus dimakan dengan berhati -hati atau harus dielakkan sama sekali. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan produk dalam kes diabetes, ulser peptik, dan bentuk tuberkulosis aktif. Juga, kismis adalah produk yang sangat kalori, jadi anda perlu menonton jumlah penggunaannya.

Apa yang boleh dibuat dari anggur kering

Kismis mempunyai aplikasi yang luas dalam memasak. Mereka digunakan bukan sahaja untuk membakar dan memasak pencuci mulut, tetapi juga ditambah kepada daging, hidangan ikan, sos dan salad. Dengan penambahan anggur kering sediakan gula-gula sihat semulajadi, granola buatan sendiri dan, tentu saja, bubur. Produk ini mempunyai rasa manis yang memberikan hidangan itu keseronokan.

Kismis tanpa biji biasanya digunakan untuk menyediakan roti, muffin, dan kek. Ia ditambah sebagai inti untuk kek atau penkek. Produk dengan biji memainkan peranan penting dalam membentuk rasa compotes, kvass, morses.

Anggur kering ditambah secara aktif kepada banyak hidangan Asia. Ia terdapat dalam pilaf, sos manis dan pedas India, merupakan bahan penting untuk memasak hidangan sampingan couscous, bulgur, nasi dan sekoi.

Kismis memberikan rasa dan rasa istimewa kepada pate yang diperbuat daripada daging ayam, angsa atau itik. Kemanisannya membantu mengimbangi rasa.

Dalam banyak masakan di dunia anda boleh menemui ramuan unik ini.

Salad brokoli dan ravioli

Untuk mengejutkan tetamu atau rakan serumah, anda boleh menyediakan salad brokoli dan ravioli dengan kismis. Ia mengambil masa hanya 20 minit untuk menyediakan, dan anda boleh memberi makan kepada 12 orang dengannya.

bahan-bahan:

 • 600 g ravioli masak dengan keju krim;
 • 6 keping bacon;
 • 1 bawang merah;
 • 2-3 kepala pucuk brokoli segar;
 • 1 sudu besar. kismis;
 • 1 sudu besar. biji bunga matahari tulen;
 • 2 sudu kecil. epal sider cuka
 • 0.5 sudu besar. mayonis;
 • garam, gula secukup rasa.

Penyediaan:

 1. Pertama, goreng hirisan bacon dalam kuali kering yang dipanaskan dengan baik sehingga garing. Keluarkan ke papan, biarkan sejuk dan potong kecil.
 2. Cincang halus bawang merah.
 3. Sekarang masak ravioli. Untuk melakukan ini, rebus air dalam periuk dengan sedikit garam. Masukkan ravioli dan masak sehingga masak selama 8-10 minit. Keluarkan dari periuk.
 4. Potong brokoli menjadi bunga besar dan rebus dalam air masin mendidih, tetapi jangan rebus sehingga lembut. Ia harus kekal rangup.
 5. Sediakan pembalut dengan mencampurkan mayonis, gula dan cuka sari apel.
 6. Dalam mangkuk besar, satukan semua bahan yang disediakan, tambah kismis dan biji bunga matahari.

Sebagai hidangan utama yang ringan dan pedas, anda boleh membuat pilaf dengan aprikot kering dan kismis. Semua orang akan menyukai hidangan ini walaupun tanpa menambah daging. Anda boleh menghidangkannya sebagai hidangan sampingan yang cerah untuk meja percutian.

Pilaf dengan aprikot kering dan kismis

bahan-bahan:

 • 1 sudu besar. beras bijirin panjang;
 • 3 sudu besar. sup daging atau ayam;
 • 5-6 sudu besar. kismis;
 • 10 pcs. aprikot;
 • 3 ulas bawang putih;
 • 2 bawang;
 • rempah secukup rasa;
 • minyak sayuran untuk menggoreng bahan.

Penyediaan:

 1. Sediakan buah-buahan kering. Rendam aprikot kering dalam air panas dan biarkan bengkak. Kemudian potong dalam jalur julienne nipis. Kismis basuh dengan air suam.
 2. Cincang bawang.
 3. Panaskan kuali, tuangkan minyak ke atasnya, supaya sedikit menutupi bahagian bawah hidangan. Panaskan ia.
 4. Tumis bawang dengan api sederhana hingga lut sinar.
 5. Masukkan aprikot kering dan bawang putih yang dikisar halus ke dalam bawang goreng. Biarkan ia masak selama beberapa minit. Kemudian tuangkan nasi di atasnya, taburkan kismis. Semua tuangkan sup, garam dan tambah rempah.
 6. Tutup dengan penutup dan masak dengan api sederhana sehingga semua cecair diserap.

Kacau sebelum dihidangkan.

Epal bakar dengan isi kismis dan pecan

Untuk pencuci mulut, anda boleh membuat epal bakar yang diisi dengan kismis dan pecan. Bau kayu manis, kismis dan pecan akan memenuhi seluruh rumah dengan kehangatan. Tambahan yang baik untuk pencuci mulut ialah krim pekat atau sebiji bola ais krim vanila.

bahan-bahan:

 • 4 pcs. epal besar masak;
 • 50 g pecan;
 • 50 g kismis;
 • 1 sudu besar. mentega;
 • 0.25 sudu besar. gula perang, anda boleh menggantikan gula putih biasa;
 • 1 sudu besar. air mendidih;
 • Kayu manis secukup rasa.

Penyediaan:

 1. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menghidupkan ketuhar supaya ia mempunyai masa untuk memanaskan. Tetapkan suhu kepada 190 darjah.
 2. Sediakan epal. Buahnya dibasuh, dikeringkan. Keluarkan inti, biarkan kira-kira 2cm epal utuh di bahagian belakang. Lubang itu tidak boleh tembus, jika tidak, isinya akan jatuh dari bahagian belakang dan sos yang lazat akan bocor ke dulang pembakar.
 3. Potong kacang dan kismis. Campurkan mereka dalam mangkuk dengan kayu manis dan gula.
 4. Letakkan epal dengan lubang di atas dalam hidangan pembakar yang dalam. Sumbat epal dengan pemadat. Letakkan sekeping mentega di atas setiap inti epal.
 5. Tuangkan air, yang baru mendidih, di bahagian bawah borang.Masukkan epal ke dalam ketuhar dan bakar selama 35-40 minit, sehingga ia lembut dan kemerah-merahan.

Biarkan pencuci mulut sejuk sedikit sebelum dihidangkan.

Мakanan Berkhasiat