Cara mengeluarkan biskut, charlotte, kek keju, atau muffin daripada acuan

Pastri yang dimasak dengan sempurna mudah berubah bentuk jika anda tidak tahu cara mengeluarkannya dari acuan dengan betul. Pergerakan yang cuai boleh merosakkan penampilan biskut, muffin atau kek yang sempurna. Mencegah kesilapan tidak sukar. Anda hanya perlu menyediakan borang dengan betul sebelum membakar, pilih resipi yang betul dan ikut rejim suhu.

Biskut, muffin atau batang bakeri lain atas beberapa sebab:

Kegagalan mengikuti tetapan suhu.

Kerana suhu terlalu tinggi, kerak cepat terbentuk di permukaan, dan bahagian tengahnya kekal basah. Semasa serbuk masak, produk mempunyai masa untuk melekat pada rim, bahagian bawah acuan. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, ikut rejim suhu, gunakan termometer.

Acuan kotor

Jika peralatan dapur tidak disediakan untuk kerja, lemak yang tidak dicuci, kepingan makanan bakar kering menyebabkan doh melekat walaupun pada salutan tidak melekat. Selepas setiap penggunaan, bersihkan dulang pembakar dengan ejen nyahgris.

Masa membakar tidak mencukupi

Apabila cuba mengeluarkan pai yang kurang masak dari acuan, masalah timbul kerana doh melekat pada bahagian bawah, rim. Apabila produk separuh siap siap sepenuhnya, biskut mengecut sedikit, bergerak dari dinding borang. Sebelum anda mengeluarkan barang yang dibakar, jangan lupa untuk menyejukkannya selama beberapa jam.

Resipi yang salah

Pai, biskut, mufin melekat pada borang kerana ketidakpatuhan dengan perkadaran bahan, menggantikannya dengan rakan sejawat berkualiti rendah. Sukar untuk mengeluarkan produk siap dari bentuk, jika cadangan untuk memasak, termasuk suhu produk, kelajuan, masa sebat diabaikan.

Cara mengeluarkan barang yang dibakar dengan betul dari acuan yang berbeza

Untuk makanan yang dibakar bukan sahaja mempunyai rasa yang hebat, tetapi juga rupa yang sempurna, anda perlu mengkaji maklumat tentang cara mengambil pai, mufin, biskut daripada bentuk silikon, logam, seramik dan kaca.

Dari acuan silikon

Biasanya tidak ada kesukaran untuk mengeluarkan barang bakar dari acuan silikon. Tetapi, jika kek cawan itu tersekat, beri masa untuk menyejukkan, ambil acuan di tangan anda, uli bahagian bawah dan tarik tepinya. Jangan gunakan pisau atau objek tajam lain supaya tidak merosakkan bahan lembut.

Anda boleh memisahkan tepi perlahan-lahan dengan spatula kayu, menarik balik pada dinding elastik. Acuan silikon tidak perlu sentiasa digris. Lapisan nipis mentega cair atau lemak babi hanya digunakan sebelum penggunaan pertama.

Dari acuan logam

Adalah lebih sukar untuk mengeluarkan pai dari dulang pembakar logam daripada dari acuan elastik lembut. Terdapat beberapa cara yang terbukti untuk melakukan ini:

  1. Biarkan barang yang dibakar sejuk selama 10 hingga 15 minit. Celupkan bahagian bawah acuan ke dalam bekas berisi air panas. Doh akan keluar dari dulang pembakar, kerana logam akan mengembang sedikit dari haba.
  2. Pisahkan produk dengan pisau atau spatula kayu, mula-mula potong tepi, kemudian bahagian bawah, secara beransur-ansur dari tepi menghampiri pusat.
  3. Letakkan dulang dan semangkuk air mendidih dalam ruang terkurung tertutup (almari kecil, ketuhar). Wap akan menyebabkan bahagian tepi terangkat sedikit, menjadikannya lebih mudah untuk barang yang dibakar diasingkan daripada permukaan logam.
  4. Condongkan dulang pembakar di atas meja pada sudut 45 darjah. Jika barang bakar tidak terpisah sendiri, ketik di bahagian bawah, sisi borang.

Jika kedua-dua kaedah tidak sesuai dengan anda, potong pai terus di atas dulang pembakar menjadi kepingan bahagian, keluarkan satu demi satu.

Daripada acuan kaca atau seramik

Seramik dan kaca adalah bahan rapuh yang memerlukan pengendalian yang halus. Jangan mengetuk borang di atas meja dan objek berat untuk memukul mereka di bahagian bawah juga tidak disyorkan, supaya tidak membentuk retak, cip. Pilihan untuk mencelupkannya ke dalam besen air panas juga tidak sesuai, kerana bahan ini tidak mengembang apabila dipanaskan.

Untuk lebih mudah mengeluarkan doh, sejukkan acuan di dalam peti sejuk atau simpan di dalam peti sejuk sehingga 6 jam. Potong kek daripada kaca atau seramik, bantu diri anda dengan pisau, spatula silikon.

Keluar dari acuan terbelah

Jangan gunakan pisau logam atau spatula, yang boleh merosakkan salutan tidak melekat dengan mudah, apabila mengasingkan barangan yang dibakar daripada permukaan acuan. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan bekas dengan air panas, kerana cecair akan mudah menembusi melalui sendi.

Untuk mengeluarkan kek dari acuan, bungkusnya dengan tuala yang direndam dalam air mendidih, atau pisahkan doh dengan spatula silikon, batang kayu.

Cara mengeluarkan muffin, kek cawan dan kek cawan

Untuk membakar mufin, mufin, kek cawan, pengeluar menghasilkan bentuk khas yang diperbuat daripada bahan yang berbeza.

Ia adalah paling mudah untuk mengeluarkan satu kertas sejurus sebelum digunakan.

Tidak sukar untuk memisahkan baking daripada silikon. Selepas sejuk, terbalikkannya ke dalam. Pisahkan produk melekat dengan pencungkil gigi.

Ia akan mengambil lebih banyak masa untuk mengeluarkan mufin, kek cawan daripada acuan logam. Kaedah yang sama sesuai untuknya seperti untuk dulang pembakar. Untuk mengelakkan daripada mengasingkan barang yang dibakar, dengan risiko merosakkan penampilan, sebelum memasak, letakkan bentuk kertas di takuk logam.

Cara mudah mengeluarkan kek keju dari acuan

Kek keju halus yang terdiri daripada lapisan atas yang rangup dan isi berkrim, keluarkan kek keju dari acuan dengan berhati-hati. Pergerakan salah yang tajam membawa kepada kemusnahan kerak, kebocoran krim keju.

Setelah sejuk, pisahkan dengan teliti bahagian tepi dari dinding cincin. Untuk melakukan ini, gunakan pisau yang direndam dalam air panas. Selepas mengeluarkan cincin, luncurkan kek keju ke atas hidangan yang disediakan.

Apa yang perlu dilakukan jika pastri melekat pada acuan

Untuk mengelakkan masalah sedemikian pada masa hadapan, lapik acuan dengan kertas minyak atau gunakan “baju Perancis” yang terdiri daripada dua komponen.

Sapu bahagian bawah dan tepi dengan mentega, minyak sayuran atau lemak masak. Taburkan tepung yang sama yang anda gunakan untuk membuat doh di atas. Jika membakar biskut coklat, gantikan tepung dengan serbuk koko.

Cara lain untuk mengelakkan melekat adalah dengan menggunakan tikar silikon atau Teflon. Lapisan penebat ini mudah dibersihkan dan tidak memerlukan gris tambahan.

Jika anda menganalisis kesilapan yang telah anda lakukan dan mengelakkannya pada masa hadapan, anda tidak akan menghadapi sebarang masalah untuk mengeluarkan barang bakar daripada sebarang jenis acuan.

Мakanan Berkhasiat