Cara mencemarkan ikan dengan cepat dan betul

Lebih mudah dan lebih sihat untuk membeli ikan sejuk atau hidup segar, tidak dibekukan, yang kemudiannya harus mencairkan. Tetapi ini tidak selalunya dan tidak semua orang boleh didapati – penjualan jenis ikan hidup tertentu sering bermusim, dan sejuk hampir tidak pernah di rak -rak bandar -bandar kecil, jauh dari ibu negara serantau. Oleh itu, kita perlu memilih dari apa yang dijual. Sering kali ini “sesuatu” kelihatan seperti log atau batu – bangkai sangat padat ditutup dengan lapisan ais. Oleh itu, kemahiran nyonya rumah datang ke hadapan: bolehkah dia memasak hidangan yang lazat untuk keluarganya keluar dari blok ais ini.

Untuk mengelakkan diri daripada jem, perlu berfikir di kaunter kedai dan mengira saiz bangkai yang diperlukan. Satu perkara adalah jika anda merancang perayaan dengan jemputan, dan satu lagi perkara adalah makan malam keluarga biasa untuk tiga atau empat orang. Dalam kes pertama, anda boleh mengambil ikan yang lebih besar, dan dalam kes kedua, anda boleh mengambil sama ada ikan kecil atau stik, kerana anda tidak boleh memotong lebihan dari bangkai besar semasa dibekukan. Tidak mustahil untuk membekukan ikan cair lagi.

Memasak yang betul bermula dengan pencabulan yang betul. Dan cara yang paling sesuai untuk melakukan ini adalah secara beransur -ansur dan perlahan. Lebih baik jika ia dilakukan di dalam peti sejuk, di mana kesan negatif suhu pada daging ikan halus akan diminimumkan.

Tetapi apabila tidak ada masa, anda boleh menggunakan kaedah yang lebih cepat – contohnya, dalam air atau menggunakan microwave, oven atau stim periuk. Sekiranya anda mencurahkan mengikut peraturan yang disyorkan oleh pakar dalam memasak atau pemprosesan ikan, hasilnya tidak lama lagi: ikan akan cukup dimakan, sederhana berair dan lembut.

Bolehkah saya menggoreng ikan beku tanpa mencairkannya?

Apa -apa sahaja yang berlaku dalam kehidupan, termasuk ini: Masa telah datang untuk memasak makan malam, dan kemudian ternyata pelayan wanita lupa meletakkan ikan keluar dari peti sejuk, jadi ia mencairkan. Apa nak buat? Jangan panik! Anda perlu mendapatkan produk dan cuba membuatnya dengan cepat supaya ia dapat diletakkan di atas griddle. Dan hanya stik atau bahagian fillet yang baik untuk ini, kerana anda tidak dapat memotong bangkai beku keseluruhan.

Seseorang harus menghidupkan ikan dan memegangnya di bawah aliran air sejuk (tidak sejuk!) Untuk mencairkan kerak ais dari permukaan. Potongan boleh dibilas dan, jika perlu, dibersihkan dan dibuang. Kemudian anda boleh mengeringkannya dengan tuala kertas untuk mendapatkan kelembapan sebanyak mungkin.

Ikan beku hendaklah dihantar ke kuali yang sangat panas. Ia sudah cukup untuk menggulungnya dalam tepung atau serbuk roti dan masukkannya ke dalam minyak panas. Adalah penting untuk membentuk kerak tebal dengan cepat. Sebaik sahaja bahagian bawahnya ditenun dengan baik, cepat flip ke sisi lain, garam dan penutup. Tudung itu perlu, kerana anda mahu blok ais di dalam sekeping bukan sahaja untuk mencairkan, tetapi juga daging siap. Ini akan mengambil masa hampir dua kali ganda sebagai memasak ikan yang dibuang.

Di samping itu, anda tidak perlu bergantung pada kerak renyah: ais akan berubah menjadi air, dan ikan tidak akan digoreng, tetapi merana dalam cecair mendidih. Secara keseluruhannya, anda tidak akan mendapat goreng, tetapi ikan rebus. Dan kerana masa memasak yang dilanjutkan, daging tender hampir pasti akan hancur, nutrien dalam produk siap akan kekal kurang dari yang dapat. Tetapi dalam keadaan kecemasan, jika tidak ada yang lain untuk memberi makan kepada keluarga, anda perlu berpuas hati dengan pilihan ini. Walau bagaimanapun, anda tidak sepatutnya membuat kaedah ini memasak tabiat.

Dengan kehilangan kualiti yang paling sedikit, anda boleh meletakkan griddle dalam bentuk yang tidak disengajakan seperti jenis ikan sebagai hake perak, cod saffron, makarel atau makarel. Mereka cacat kurang daripada yang lain dan menyimpan bahan -bahan yang bermanfaat daripada memecah lebih baik.

Bolehkah ikan direbus tanpa membuang

Dengan memasak ikan yang tidak dibiayai, keadaannya sama: jika keadaannya terbantut, anda perlu mendidih, walaupun tidak diingini. Ikan beku yang dimasak tidak akan menjadi lembut dan lazat kerana ia akan menjadi jika ia dibuang.

Anda perlu memegang sekeping di bawah air yang mengalir untuk mencairkan sedikit ais di permukaan, dan mengikis dengan pisau untuk mengeluarkan sisa-sisa skala dan zarah asing yang melekat: kotoran, serpihan pembungkusan.

Menurunkan ikan sedemikian hendaklah dilakukan dalam air mendidih: proses penyahbekuan berjalan lebih cepat dan ia mendidih lebih cepat. Walau bagaimanapun, anda perlu menggandakan masa memasak untuk memasak kepingan ikan ke tengah. Dan jika anda bercadang untuk membuat sup daripada ikan, anda harus bersedia bahawa sup tidak akan menjadi terang dan telus – sebaliknya, ia akan menjadi keputihan dan keruh.

Cara mencairkan ikan dengan betul dan cepat

Kaedah penyahbekuan yang dianggap paling betul bergantung kepada beberapa faktor: seperti jenis ikan, saiz karkas dan kaedah pembekuan (bangkai, stik atau fillet).

Oleh itu, bangkai hake atau pollack yang tidak terlalu besar sehingga 1.5 kilogram adalah terbaik dicairkan dalam air sejuk. Ikan yang sama, tetapi lebih besar – lebih 1.5 kg, serta salinan spesies sturgeon, nototenia, siakap, bighead dan ikan keli lebih baik mencairkan beku di udara pada suhu bilik. Keadaan yang sama akan berfungsi untuk fillet, briket, bongkah, daging cincang, stik dan ikan yang telah dihancurkan daripada jenis yang sama ini. Kaedah ini cukup pantas, ia boleh mengambil masa dari satu setengah hingga tiga jam.

Untuk ikan masin – seperti pollock, salmon, pike, carp, pikeperch dan trout – penyahbekuan dalam air masin berfungsi dengan baik. Dan anda tidak boleh menyimpannya di dalam air sehingga ia benar-benar siap: selepas sejam dalam mangkuk dengan ikan cair harus dibawa keluar dan dibiarkan pada suhu bilik untuk mencairkan sepenuhnya. Penyelesaian garam disediakan pada kadar 25 gram garam (lebih baik mengambil garam batu besar) setiap 1.2 liter air.

Ikan salai boleh disimpan selama lima jam di dalam peti sejuk, dan kemudian keluarkan dan biarkan pada suhu bilik sehingga siap.

Garam untuk mencairkan ikan boleh diterima untuk digunakan bukan sahaja dalam bentuk larutan, tetapi juga dalam bentuk kering. Jika anda masih ingat bagaimana janitor menaburkan garam di atas asfalt pada musim sejuk untuk mencairkan ais di atasnya, jelas: garam adalah apa yang diperlukan dalam perjuangan untuk mencairkan produk. Setiap ikan beku diasinkan di kedua-dua belah dan tunggu sehingga ia cair.

Tetapi cara terbaik untuk semua jenis ikan – penyahbekuan di dalam peti sejuk, suhu harus ada +5 darjah. Dengan cara ini adalah mungkin untuk mencapai pencairan perlahan tanpa menyebabkan sebarang kerosakan pada kualiti produk. Sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk, anda perlu menembusi di beberapa tempat bungkusan polietilena tebal. Jika ikan tidak dibungkus, anda harus membungkusnya dengan filem berpaut. Letakkan pinggan atau mangkuk dengan bangkai di rak bawah selama kira-kira 7-9 jam. Apabila ikan cair, keluarkan pembalut atau filem, tuangkan cecair dan keringkan bangkai dengan tuala kertas atau tuala.

Jika anda perlu mencairkan beku ikan secepat mungkin, anda biasanya menggunakan peralatan dapur elektrik, seperti ketuhar gelombang mikro. Tetapi beberapa tuan rumah yang kreatif menggunakan kaedah yang agak eksotik untuk ini, nampaknya – contohnya, mencairkan bangkai dengan pengering rambut. Dan, walaupun kelihatan aneh, kaedah lucu ini berfungsi.

Tetapi pertama-tama ikan yang dikeluarkan dari peti sejuk selama setengah jam harus diletakkan di dalam peti sejuk – supaya ia mempunyai rasa yang lebih baik. Kemudian ia harus dibalut dengan filem berpaut, dimasukkan ke dalam beg plastik dan hidupkan pengering dalam mod tiupan sejuk, tanpa memulakan pemanasan. Pancutan udara sejuk pada kelajuan sederhana hendaklah diarahkan terus ke dalam beg, memastikan perkakas berada pada jarak kira-kira 20 cm dari ikan. Filem makanan akan melindungi permukaan karkas daripada terluluhawa dan kering. Untuk mempercepatkan proses, anda boleh menjalankan jet udara ke atas beg beberapa kali di sepanjang seluruh badan ikan. Jika pengering sudah panas, anda perlu berehat selama beberapa minit. Keseluruhan proses penyahbekuan ini mengambil masa tidak lebih daripada 40-45 minit.

Ikan yang telah dinyahbeku dengan pengering hendaklah dibilas, hapuskan kelembapan dengan tuala kertas dan teruskan ke proses memasak selanjutnya.

Terdapat beberapa suri rumah yang berjaya mencairkan ikan dalam multicooker, yang mana mereka menetapkan program haba minimum selama 15-20 minit. Mereka juga meletakkan produk pada dulang atas pengukus untuk masa yang sama. Benar, kaedah ini hanya sesuai jika ikan kemudiannya dirancang untuk direbus, tetapi tidak digoreng atau diasinkan. Walaupun anda boleh terus di dalam pengukus atau multicooker, sejurus selepas mencair beku, sediakannya.

Untuk melakukan ini, bangkai beku hendaklah dipegang sedikit di bawah air yang mengalir untuk mencairkannya, mengikis kotoran yang mungkin dengan pisau dan bilas lagi. Kemudian letakkan pada parut pengukus untuk mencairkan, dan selepas 20 minit masukkannya ke dalam mod memasak, meningkatkan suhu. Dimasak dengan cara ini hidangan mungkin kelihatan kosong kerana rasa yang tidak begitu ketara, jadi ikan bukan sahaja harus masin, tetapi juga ditaburi dengan jus lemon dan rempah. Dalam 5 minit seluruh rumah akan dipenuhi dengan bau yang menyelerakan.

Sangat serupa pada prinsipnya dengan pengukus adalah kaedah lain untuk mencairkan beku, apabila anda perlu menetapkan colander pada periuk dengan air mendidih, di mana untuk meletakkan mangkuk dengan fillet ikan. Dengan sedikit mendidih, anda perlu menyimpan produk di dalam mangkuk, memutar kepingan dari semasa ke semasa, supaya mereka mencairkan beku sama rata. Biasanya selepas kira-kira 12-15 minit, api di bawah kuali boleh dimatikan, kerana ikan telah cair.

Bolehkah ikan dicairkan

Dalam air

Untuk mencairkan produk di dalam air, anda perlu memasukkannya ke dalam beg plastik: pertama dalam satu, yang diikat dengan kuat, kemudian pada yang kedua – dan sekali lagi mengikat dan seterusnya. Adalah penting untuk membungkus bangkai ikan supaya cecair tidak dapat meresap ke dalam kepompong dari beg. Jika ikan berada di dalam air tanpa perlindungan, ia akan menyerap cecair dan menjadi berair, tidak enak.

Seterusnya, terdapat dua cara untuk meneruskan.

Kaedah pertama ialah mencairkan beku di bawah air yang mengalir sehingga produk dicairkan sepenuhnya, ini akan mengambil masa kira-kira satu setengah jam. Air harus sentiasa sejuk, kerana air suam atau panas akan membuat daging menjadi rapuh, lembik dan tawar, dan bahan dan vitamin yang berguna akan dimusnahkan.

Banyak air akan bocor dalam masa satu setengah jam, yang akan merosakkan mereka yang mempunyai meter air. Mereka lebih sesuai untuk kaedah kedua: tuangkan air sejuk ke dalam besen dan letakkan beg ikan di dalamnya. Setiap setengah jam, air perlu dituangkan dan diganti sehingga bangkai ikan beku. Untuk ikan seberat kira-kira satu kilogram ia mengambil masa beberapa jam, ikan yang lebih besar – sehingga dua kilogram – akan siap dalam masa tiga jam.

Dengan cara yang sama anda boleh mencairkan bukan sahaja seluruh bangkai, tetapi juga ikan cincang dan fillet. Cef profesional dan pakar pemakanan percaya bahawa nyahbeku ikan dalam air adalah cara paling selamat dan terpantas untuk mengekalkan nutrien dan vitamin, dan tidak merosakkan ketumpatan daging dan rasanya.

Dalam ketuhar gelombang mikro

Menyahbeku ikan dalam ketuhar gelombang mikro (atau ketuhar gelombang mikro) tidak sukar, jika, sudah tentu, bangkai akan muat di sana. Untuk mencairkan beku, anda memerlukan pinggan kaca, seramik atau plastik yang agak luas yang direka khusus untuk ketuhar gelombang mikro. Anda perlu meletakkan ikan di dalamnya, masukkan bekas ke dalam ketuhar dan hidupkan mod “Defrost”. Dan hari ini, banyak ketuhar gelombang mikro moden mempunyai fungsi berasingan “menyahbekukan ikan,” tuan rumah hanya perlu mendail dalam berat bangkai. Itu sahaja! Kemudian proses akan berjalan dengan sendirinya, anda hanya boleh sekali atau dua kali untuk memeriksa keadaan produk. Jika anda membalikkannya semasa pencairan, ikan akan mencapai keadaan yang dikehendaki dengan lebih cepat, dan kulit tidak akan kering.

Secara keseluruhan, ikan boleh mencairkan dalam julat dari 15 minit hingga setengah jam, dengan ini dalam fikiran dan perlu menetapkan masa: pertama selama 5-7 minit, dan apabila ketuhar gelombang mikro dimatikan, buka pintu, putar bangkai dan toskan air dari bekas di mana ia terletak, kemudian teruskan proses penyahbekuan. Adalah penting untuk tidak terlepas saat produk sudah dicairkan, tetapi belum terlalu lembut.

Pencairan ikan adalah disebabkan oleh kesan gelombang frekuensi ultra tinggi, dan ia menjimatkan bahan berguna yang terkandung dalam daging ikan. Tetapi kualiti rasa ikan gelombang mikro akan lebih buruk daripada yang dicairkan di dalam peti sejuk: dagingnya akan menjadi lebih kering kerana fakta bahawa beberapa kelembapan akan menguap. Di samping itu, sesetengah orang telah menyatakan bahawa ikan selepas ketuhar gelombang mikro mempunyai rasa yang sedikit, tetapi khusus. Oleh itu, adalah perlu untuk menggunakan gelombang mikro untuk penyahbekuan jarang dan hanya dalam kes yang mendesak.

Walau bagaimanapun, jika anda masih perlu menggunakan ketuhar gelombang mikro, terdapat sedikit rahsia: untuk mengembalikan kelembutan, kelembutan dan juiciness ikan, selepas mencairkan ia perlu dijatuhkan dalam susu selama seperempat jam.

Dalam ketuhar

Jika dapur moden, ketuhar biasanya mempunyai mod perolakan atau penyahbekuan. Ini adalah yang harus digunakan, mula menyediakan penduduk akuatik.

Fungsi penyahbekuan dibina ke dalam ketuhar elektrik dan ditunjukkan oleh titisan dengan kepingan salji di atasnya. Apabila anda mengaktifkan fungsi ini, hanya kipas yang dihidupkan, elemen pemanasan tidak berfungsi, jadi penyahbekuan hanya disebabkan oleh fakta bahawa arus udara bergerak di sekeliling ikan. Mereka “mengusir” udara berais yang disejukkan, yang menyelubungi bangkai seperti awan, dan menggantikannya dengan udara hangat. Suhu dalam kes ini tidak meningkat, ia kekal pada suhu bilik, tetapi masih mencairkan produk lebih cepat, dan penampilan dan nutriennya dipelihara dengan baik.

Lebih cepat mencairkan ikan jika anda menghidupkan pemanasan, tetapi suhu tidak boleh lebih tinggi daripada 30 darjah.

Jika tiada fungsi penyahbekuan, anda boleh menggunakan mod perolakan pada 0 darjah.

Tetapi jika dapur adalah konvensional, dan ia tidak mempunyai fungsi ini, anda masih boleh menggunakan ketuhar untuk mencairkan ikan. Untuk melakukan ini, anda perlu memanaskan ketuhar hingga 30 darjah dan matikan api. Keluarkan dari bungkusan, letakkan ikan di atas pinggan dan hantar ke dalam ketuhar di atas rak. Dengan cara ini ia cair lebih cepat.

Terdapat cadangan umum untuk penyahbekuan dalam ketuhar, yang sesuai untuk kedua-dua unit super moden dengan fungsi penyahbekuan dan perolakan, dan untuk dapur “nenek” yang ringkas. Pertama, rak di mana pinggan dengan ikan akan diletakkan hendaklah serendah mungkin. Kedua, anda tidak boleh menggunakan alat memasak kaca. Ketiga, tidak perlu menutup ikan di dalam ketuhar – tidak dengan tudung, mahupun dengan kerajang atau filem.

Apakah jenis defrost ikan di udara

Kedua-dua cef profesional dan ahli teknologi yang bekerja dalam industri pemprosesan ikan mengesyorkan penyahbekuan udara pelbagai jenis sturgeon, ikan keli, hake, nototenia, kapur, siakap, ikan ais, pollock, bangkai kepala besar dan tenggiri – iaitu bangkai bersaiz sederhana dan besar. Di samping itu, senarai itu termasuk stik, ikan cincang, blok dan briket fillet.

Ikan tidak dibentangkan dengan ketat, tetapi pada jarak tertentu antara satu sama lain supaya bangkai atau blok tidak menyentuh satu sama lain, dan ditutup dengan beg plastik atau filem makanan. Proses penyahbekuan boleh berlangsung dari 5 hingga 9 jam, bergantung pada saiz bangkai.

Sekali-sekala anda perlu melihat di bawah kerajang dan, jika fillet dicairkan, pecahkan pinggan luar yang sudah dicairkan.

Apabila ikan dinyahbeku di udara, beratnya berkurangan sebanyak 10% purata kerana jus mengalir keluar dari daging. Di samping itu, boleh terdapat penyejatan minimum lembapan dari permukaan dan pengeringan karkas. Pada masa yang sama, kaedah penyahbekuan ini menjimatkan, terima kasih kepada daging mengekalkan kebanyakan nutrien, mineral dan vitamin. Tetapi dalam cuaca panas, kaedah pencairan ini boleh berbahaya kerana pelbagai bakteria, termasuk patogen, mula berkembang pada kadar yang sangat cepat.

Bolehkah saya Membekukan Ikan Mencair Beku

Kadang-kadang ia berlaku bahawa ikan defrost untuk makan malam ternyata terlalu banyak. Tuan rumah telah menggoreng kuali yang besar, dan masih ada beberapa keping lagi. Adakah saya perlu memasukkannya semula ke dalam peti sejuk? Tidak, anda tidak boleh berbuat demikian, kerana ia dibekukan semula, pada masa yang akan datang, ia akan menjadi massa seperti massa, tidak sedap dan tidak begitu menyenangkan. Hakikatnya, pada dasarnya, daging ikan adalah plat, sangat longgar terikat antara satu sama lain, dan ikatan ini mudah terganggu oleh perubahan suhu secara tiba -tiba. Apabila air mengkristal semasa pembekuan, tisu cepat dan hanya koyak. Oleh itu, pelepasan jus ikan dari daging dan ubah bentuknya.

Walau bagaimanapun, terdapat nuansa di sini juga. Integriti bangkai ikan beku bergantung kepada spesies penduduk takungan. Sebagai contoh, daging trout halus akan menderita lebih banyak, tetapi sukar dan sukar, seperti Pollock, akan mengalami kurang. Dan Pollock semula menjadi lebih sukar, lebih kasar dan sangat serupa dengan tekstur untuk getah. Walau bagaimanapun, jika anda bercadang untuk membuat potongan ikan dan merapatkan daging dalam penggiling daging, tidak kira sama ada ikan dibekukan sekali atau dua kali.

Di samping itu, semasa pencairan, permukaan bangkai telah dilahirkan dalam kehidupan pelbagai mikroorganisma yang pastinya memulakan kerja hitam mereka merosakkan produk. Iaitu, ikan beku hanya boleh berbahaya atau bahkan berbahaya kepada kesihatan.

Apa yang perlu dilakukan dengan sisa dan ikan yang tidak dituntut? Anda boleh mendidihnya, memisahkannya dari tulang dan dipotong menjadi kepingan kecil. Secara berasingan, dalam kuali dengan minyak sayuran rebus bawang, lobak merah dan tomato, tambah garam dan rempah -rempah ke sayur -sayuran. Letakkan ikan di dalam mangkuk salad, letakkan sayur -sayuran rebus di atas, sejukkan dan letakkan di dalam peti sejuk hingga pagi. Keesokan harinya akan menjadi hidangan sejuk yang indah – ikan di bawah perap, yang baik dengan sendirinya, dan sebagai makanan ringan.

Atau anda boleh memisahkan daging dari tulang, merendahkannya melalui penggiling daging, tambah bawang dan bawang putih. Dan daging cincang ini agak realistik untuk dimasukkan ke dalam peti sejuk. Tetapi lebih baik untuk garam, tambah telur dan rempah -rempah, bentuk kek, meletakkan sekeping mentega kecil di dalam setiap satu. Gulungkan tepung dalam serbuk roti (jika mereka tidak tersedia, tepung biasa akan dilakukan) dan goreng sehingga coklat keemasan di kedua -dua belah pihak. Bersedia untuk sarapan pagi! Pada waktu pagi, satu -satunya perkara yang tersisa adalah untuk memanaskan semula (dan terdapat peminat potongan ikan sejuk). Potong ini lebih sihat daripada sandwic pagi tradisional dengan sosej. Dalam kes yang melampau, anda boleh meletakkan potongan siap sedia di dalam peti sejuk, dan mereka akan dengan tenang menunggu masa mereka.

Tetapi cara terbaik untuk mengelakkan kerumitan untuk segera memproses lebihan adalah untuk menilai dengan lebih berhati -hati dan tepat keperluan produk untuk makan tengah hari atau makan malam dan mencairkan tepat jumlah ikan yang anda perlukan.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk mencairkan ikan

Jadi, nyonya rumah telah memutuskan bahawa dia akan memasak ikan goreng untuk makan malam. Dan kerana dia tahu bahawa cara yang paling tepat untuk mengosongkan perlahan, ketika dia pergi bekerja, dia akan mengambil bangkai keluar dari peti sejuk dan meletakkannya di atas rak bawah peti sejuk. Menjelang petang, apabila dia pulang ke rumah, ikan akan siap untuk memasak selanjutnya.

Ia mengambil masa 7 hingga 9-10 jam untuk mencurahkan kes ikan satu kilo dengan cara ini, dan dua kilo mengambil masa yang lebih lama, hampir sehari! Tetapi walaupun bangkai ikan tidak dicairkan sepenuhnya, tidak penting: fakta ini tidak menghalang anda daripada membersihkan produk, dan lebih mudah untuk memproses beberapa jenis ikan beku.

Mengharapkan tetamu dan ingin mengejutkan mereka dengan hidangan yang enak, anda boleh menguraikan ikan hanya perlahan -lahan – di dalam peti sejuk. Semua cara lain memburukkan lagi struktur, penampilan, warna dan rasa, dan juga bakat masakan terbesar tidak akan menyelamatkan reputasi tuan rumah yang menyediakan hidangan dari bangkai ikan yang cepat dibuang.

Anda boleh meninggalkan ikan untuk mencairkan hanya di udara. Adalah penting bahawa ia berada di dalam beg plastik, yang akan mengekalkan permukaannya dari pengeringan. Jika suhu dapur adalah 20-22 darjah, ia mengambil masa kira -kira enam jam untuk mencairkan bangkai, dan stik – lebih cepat, kira -kira empat jam. Tetapi penyahbekuan sedemikian berbahaya: dalam kehangatan daging ikan dengan cepat membiak mikroorganisma, ia mula rosak dan juga reput.

Menyahbeku ikan dalam besen dengan air sejuk, di mana ia diletakkan dalam beberapa beg plastik, boleh berjalan lebih cepat – sehingga tiga jam. Kadang-kadang betul-betul di dalam beg dan air ia dihantar ke peti sejuk. Pilihan ini mungkin, tetapi agak sia-sia: masa penyahbekuan tetap sama seperti ketika bangkai hanya dimasukkan ke dalam peti sejuk, tanpa air. Di samping itu, anda tidak boleh lupa bahawa air di dalam besen mesti ditukar beberapa kali semasa sesi penyahbekuan.

Lebih cepat – dalam satu setengah jam – anda boleh mencairkan ikan di bawah aliran air sejuk yang mengalir. Satu setengah jam akan cukup untuk ini, tetapi kaedah ini hanya sesuai untuk mereka yang tidak biasa mengira penggunaan air.

Lebih cepat – sehingga dua jam – bangkai bersaiz sederhana dicairkan dalam larutan garam. Tetapi adalah disyorkan untuk menggunakan kaedah ini hanya untuk penyediaan ikan laut, yang badannya tepu dengan garamnya sendiri dan tidak akan bertindak balas terhadap fakta bahawa larutan garam menarik cecair dari daging ikan, menjadikannya kering dan kaku. . Untuk ikan air tawar air garam adalah merosakkan. Tetapi ia agak boleh diterima untuk ikan berlemak yang sepatutnya dijeruk, direbus, digoreng, dihisap atau dibakar.

Hanya ikan keseluruhan boleh dicairkan dalam air masin, kaedah ini tidak sesuai untuk stik dan keratan.

Ia juga boleh diterima untuk menyimpan ikan dalam larutan ini hanya di atas meja dapur, di mana proses itu akan berjalan dengan cepat, dan untuk mengeluarkannya ke peti sejuk, di mana penyahbekuan agak tertangguh dan mungkin mengambil masa empat jam dan bukannya dua.

Dengan kaedah penyahbekuan yang lebih pantas, anda boleh membawa ikan kepada keadaan dalam masa 40 minit sahaja. Pengering rambut dengan aliran udara sejuk boleh melakukannya. Multicooker, pengukus, ketuhar atau mandi air boleh menyelesaikan tugas ini dalam 15-20 minit. Tetapi adalah penting untuk tidak mengawetkan bangkai secara berlebihan dan tidak mencairkan beku lebih lama daripada masa itu, atau ikan akan menjadi terlalu lembut, longgar, dan mula hancur, sehingga mustahil untuk memotongnya dengan pisau, kerana daging akan renyuk sahaja. Dan ia hampir tidak mempunyai bahan berguna.

Berapa lamakah ikan yang telah dinyahbeku disimpan di dalam peti sejuk?

Ikan nyahbeku yang telah berbaring di rak peti sejuk untuk masa tertentu bukanlah produk terbaik untuk meja. Adalah lebih baik untuk mencipta karya kulinari dengannya sebaik sahaja selepas pencairan. Tetapi oleh kerana dalam kehidupan terdapat situasi force majeure, ia berlaku sehingga memasak ikan yang dirancang untuk makan malam mesti ditangguhkan. Walau bagaimanapun, menangguhkan lebih daripada dua jam adalah sangat tidak diingini. Ikan basi akan menjadi tawar, dan daging akan kehilangan bentuknya, menjadi longgar.

Dalam kes ini, sebelum meletakkan bangkai ke dalam peti sejuk untuk simpanan sementara, anda harus memasukkannya ke dalam bekas plastik makanan atau kaca dan tutup rapat dengan penutup. Jika semua bekas diambil – balut dengan kain kapas basah.

Lebih-lebih lagi, fillet tidak tertakluk kepada penyimpanan sama sekali – walaupun untuk masa yang singkat. Sediakan hidangannya sejurus selepas dicairkan.

Bagaimana untuk tidak mencairkan ikan

Untuk memastikan ikan tidak kehilangan rasa, tidak pudar dalam penampilan dan tidak berbahaya kepada kesihatan, anda tidak boleh mencairkan beku dalam air panas atau suam. Dan air sejuk tidak akan berguna jika ikan dimasukkan ke dalamnya tanpa beg, hanya bangkai. Cecair itu akan menarik sejumlah vitamin dan mineral daripada daging ikan, yang bermaksud produk itu akan kehilangan banyak nilai pemakanannya.

Di samping itu, meletakkan bangkai atau stik untuk mencairkan di udara, anda mesti menutupnya dan tidak mencairkan beku sepenuhnya (sehingga terlalu lembut). Adalah lebih baik untuk membiarkan mereka sedikit beku di dalam apabila nyonya rumah mula memasak apa-apa hidangan dengannya. Ini terpakai, di tempat pertama, untuk fillet.

Sumbat atau produk separuh siap ikan – contohnya, potong atau bebola daging – tidak boleh dicairkan dalam tab mandi air, jadi ia akan menjadi tidak berbentuk dan tawar, kehilangan jus dan rasa.Bagi mereka adalah yang terbaik untuk mencairkan di dalam peti sejuk, di rak bawah.

Мakanan Berkhasiat