Cara mencairkan ayam dengan cepat dan betul

Daging ayam – produk pemakanan yang berharga, yang digunakan untuk menyediakan hidangan pertama dan kedua, tampalan untuk pai, digunakan untuk menyediakan salad.

Ayam segar adalah ideal, tetapi selalunya ayam disimpan beku. Terdapat beberapa cara mudah untuk menjadikan daging lembut dan boleh dimasak tanpa kehilangan rasa atau nilai pemakanan. Setiap suri rumah biasanya mempunyai keutamaan tersendiri dalam hal ini.

Adalah baik jika sebelum memasukkan ayam ke dalam peti sejuk, potong bangkai menjadi kepingan bahagian, diletakkan dengan kemas dalam beg dan bekas. Ini akan menjadikan penyahbekuan lebih mudah dan cepat.

Bagaimana untuk mencairkan seluruh ayam dengan cepat

Ia mengambil masa yang lama untuk mencairkan seluruh bangkai ayam. Lebih semula jadi keadaan pencairan, lebih dekat daging yang dicairkan dengan kualiti ayam kukus. Oleh itu, adalah munasabah untuk mengeluarkan ayam dari peti sejuk pada waktu petang, maka ia akan sesuai untuk dimasak sekitar makan malam pada keesokan harinya.

Pencairan pada suhu tinggi adalah berisiko, terutamanya jika ia bukan daging segar yang telah dibekukan. Apabila suhu meningkat, mikrob menjadi aktif di dalamnya, yang menyebabkan ciri bau yang tidak menyenangkan. Ia boleh menjadi sukar untuk menyingkirkannya walaupun ayam telah masak.

Jika anda berhasrat untuk memasak hidangan di mana ayam akan dipotong-potong, anda boleh segera memotongnya dengan kapak dapur. Mendapat potongan bahagian yang kemas dengan cara ini, sudah tentu, tidak akan berkesan. Tetapi jika anda membahagikan bangkai kepada 2 atau 4 bahagian, ia akan mempercepatkan proses penyahbekuan. Ayam akan lebih cepat cair kerana kawasan permukaan yang bersentuhan dengan persekitaran air atau udara akan lebih besar. Ayam yang hendak dimasak utuh akan cair sebagai bangkai.

Setelah daging dicairkan sepenuhnya, ia dibasuh dengan baik dan dimasak. Pencairan lama tanpa pemanasan membolehkan pemeliharaan penuh rasa, tekstur halus dan sifat pemakanan.

Bergantung pada ketersediaan rizab masa, peralatan yang tersedia dan keadaan lain memilih cara yang paling mudah untuk mencair beku ayam.

Dalam peti ais.

Kaedah ini sangat baik kerana daging tidak mengalami turun naik suhu yang besar dan mencairkan beku secara perlahan. Kerana ini, tekstur dan rasanya terpelihara sepenuhnya.

Teknologi mencair beku seluruh bangkai di dalam peti sejuk adalah sangat mudah. Produk diletakkan di atas pinggan besar atau di dalam mangkuk cetek dan diletakkan di atas rak yang paling jauh dari peti sejuk beku. Bergantung pada reka bentuk peti sejuk, ini mungkin tahap tertinggi atau terendah.

Jika makanan sejuk beku dibungkus dalam beg plastik, jangan keluarkan bekas sehingga akhir penyahbekuan. Ini akan menghalang makanan lain di dalam peti sejuk daripada bersentuhan dengan daging mentah. Jika ayam dibekukan dalam kertas atau tanpa pembungkusan sama sekali, bekas dengannya ditutup dengan filem makanan.

Apabila meletakkan burung di dalam peti sejuk untuk mencairkan, pastikan darah tidak menitis ke makanan lain. Jika sejumlah besar cecair terbentuk semasa proses, ia disalirkan secara berkala. Balikkan bangkai sekali-sekala supaya cair sama rata.

Permukaan luar bangkai menjadi lembut dengan cepat. Suri rumah yang tidak berpengalaman disesatkan oleh ini, dan mereka berfikir bahawa ayam itu dicairkan. Dan apabila memotongnya, mereka mendapati bahagian dalam produk masih keras, tetapi permukaan dalam ditutup dengan ais. Penyahbekuan selesai jika kaki dan sayap telah menjadi boleh digerakkan dalam sendi, dan tiada ais yang tinggal di dalam atau di luar.

Kelemahan utama pilihan ini ialah tempohnya yang sangat panjang. Anggaran masa untuk mencair beku keseluruhan ayam di dalam peti sejuk ditentukan oleh formula: Berat karkas dalam kilogram didarab dengan 10. Jika burung itu sangat besar, ia mungkin mengambil masa lebih daripada sehari untuk mencairkan sepenuhnya. Oleh itu, memasak dirancang dengan mengambil kira masa yang diperlukan untuk membawa ayam sejuk beku ke dalam bentuk yang sesuai untuk dimasak.

Pembekuan berulang selepas dicairkan di dalam peti sejuk tidak boleh diterima. Produk sedemikian akan hampir sepenuhnya dilucutkan semua nutrien, dan tekstur akan menjadi tegar, karet. Hidangan yang dibuat dengan ayam-beku dan ayam yang dibuang akan menjadi tidak menyenangkan.

Di atas meja

Cara paling mudah adalah meletakkan produk beku dalam pakej dalam mangkuk dan biarkan di atas meja pada suhu bilik. Untuk mempercepatkan proses, beberapa lubang dibuat dalam pakej. Oleh kerana proses pencairan mengalir cecair yang dihasilkan.

Masa defrosting boleh mengambil masa sehingga 30 jam. Tetapi sebagai hasilnya, ayam akan hampir tidak dapat dibezakan dari produk segar dan akan mengekalkan semua sifatnya.

Di dalam ketuhar

Untuk pilihan ini memerlukan botol kaca kecil. Bekas saman yang baik dari minuman berkarbonat dan jus kanak -kanak. Botol dibasuh dengan teliti dan dipenuhi dengan air paip sejuk.

Papan pemotong kayu kecil atau sekeping papan lapis diletakkan di atas dulang. Bekas dengan air diletakkan di atasnya, di mana ayam diletakkan. Struktur keseluruhan diletakkan pada tahap bawah ketuhar yang dipanaskan hingga 180 darjah.

Defrost ayam selama 10-20 minit, bergantung kepada saiz bangkai. Ayam akan dicairkan lebih cepat, untuk burung besar ia akan mengambil masa yang lebih lama. Sekiranya anda mengatasi daging di dalam ketuhar, ia akan mula mendidih tepat dalam proses pemburuan. Oleh itu, selepas 8-10 minit menilai keadaan bangkai dan kemudian perhatikan prosesnya.

Di dalam ketuhar, daging akan secara beransur -ansur memanaskan badan. Oleh kerana pemanasan air di dalam botol, bangkai akan dicairkan di luar dan dalam, yang mempercepatkan proses dan menjadikannya lebih lembut. Oleh itu, kebanyakan rasa rasa dan pemakanan dengan kaedah ini dapat dipelihara.

Dalam gelombang mikro

Ayam keseluruhan dengan cara ini anda tidak boleh mencairkan, jadi bangkai itu dipecah menjadi bahagian. Potongan daging tanpa pembungkusan diletakkan di dalam bekas plastik tanpa tudung atau mangkuk dalam. Hanya ambil hidangan yang direka untuk digunakan dalam gelombang mikro.

  1. Letakkan bekas dengan daging di dalam gelombang mikro, hidupkan mod “Defrost” selama 2 minit. Nuansa menggunakan fungsi ini ditentukan dalam arahan untuk peranti. Bergantung pada model, tempoh pemprosesan daging mungkin lebih panjang atau lebih pendek.
  2. Selepas microwave telah dimatikan, bekas dengan ayam dikeluarkan, berikan daging 1-2 minit untuk menyejukkan dan memeriksa keadaannya. Jika perlu, manipulasi diulang lagi.

Walaupun ketuhar gelombang mikro dilengkapi dengan mod “defrost”, gunakannya hanya dalam kes -kes yang melampau. Ini adalah versi yang melampau daging pencairan, kerana ia terdedah kepada suhu tinggi. Akibatnya, nilai pemakanan berkurangan dan rasa daging merosot.

Apabila suhu meningkat dengan ketara, bakteria mula secara aktif menghasilkan semula lapisan atas daging. Oleh itu, ayam gelombang mikro yang dicairkan di dalam gelombang mikro segera mula memasak. Untuk makanan bayi, daging sedemikian sangat tidak diingini untuk digunakan.

Dalam multicooker

Perkakas dapur ini dapat mempercepatkan proses defrosting. Tetapi ia hanya sesuai untuk kepingan kecil bangkai atau untuk fillet ayam.

Daging beku tanpa pembungkusan tersebar di satu lapisan pada grid atau dulang, yang direka untuk mengukus. Tuangkan air ke dalam mangkuk multicooker (kira -kira separuh daripada jumlah maksimum). Tetapkan bekas dengan daging, hidupkan mod memasak “stim”. Tinggalkan tudung peranti terbuka.

Semasa mencairkan dengan cara ini daging sentiasa berubah, supaya mereka dipanaskan sama rata. Anda boleh memberitahu apabila proses itu selesai dengan betapa lembutnya daging dan jika tidak ada ais di atasnya. Bergantung pada model peranti dan saiz kepingan daging, defrosting dengan cara ini mengambil masa dari 20 minit hingga 1 jam.

Peningkatan suhu semasa membuang secara negatif mempengaruhi rasa, tetapi multicooker merawat daging dengan lebih perlahan daripada gelombang mikro.

Diameter dulang mengukus adalah kecil, jadi tidak mungkin untuk membuang sejumlah besar daging sekaligus. Memandangkan ia perlu dimasak segera, adalah wajar menggunakan multicooker untuk mencairkan ayam hanya apabila ia dalam keadaan kecemasan dan sedikit daging diperlukan.

Dalam periuk wap

Dalam peranti ini juga, anda boleh mencairkan hanya sebahagian daripada bangkai atau fillet. Daging beku, dibebaskan daripada pembungkusannya, dihamparkan di dalam bekas paling atas pengukus. Isikan penyejat hingga suku dan hidupkan mod pemanasan. Ini ialah mod halus yang menukar tempoh pemanasan 2 minit dengan jeda 8 minit.

Potongan daging diterbalikkan untuk penyahbekuan sekata. Masa penyahbekuan dalam periuk stim bergantung pada model dan reka bentuk peranti. Secara purata, ia akan mengambil masa kira-kira setengah jam.

Walaupun kelebihan mod pemanasan semula, terdapat risiko bahawa lapisan luar daging bukan sahaja akan cair, tetapi juga mula mendidih, dan bahagian dalam akan tetap beku. Oleh itu, ia sesuai untuk kepingan yang agak nipis, bahagian besar karkas adalah lebih baik untuk membiarkan cair dengan cara lain.

Dalam gril udara

Dalam unit dapur ini, ia adalah mudah untuk mencairkan seluruh bangkai dan memotong. Syarat utama – daging harus diletakkan di dalam beg lengan atau pembakar dan tutup rapat dengan pengapit khas.

Defrost ayam dalam gril udara pada suhu 60-65 darjah dan kelajuan purata kipas. Ia mengambil masa 5-6 minit untuk produk bersedia untuk memasak selanjutnya. Semasa operasi peranti, penutupnya dibiarkan terbuka, supaya tidak mengganggu penyejatan kelembapan.

Berbanding dengan kaedah penyahbekuan lain, di mana daging dipanaskan, ini boleh dipanggil yang paling lembut dan pantas. Tetapi selepas pencairan sedemikian, ayam menjadi kering. Ini harus dipertimbangkan semasa memilih hidangan yang akan dimasak. Ayam yang dicairkan dalam gril udara adalah lebih baik untuk direbus dalam kuah atau rebus.

Dalam air

Pilihan ini bagus, kerana ia tidak melibatkan pemanasan semasa penyahbekuan. Inilah sebabnya mengapa anda tidak boleh menggunakan air panas untuk tujuan penyahbekuan. Peningkatan suhu akan mencetuskan perkembangan bakteria pada lapisan permukaan daging. Ini akan menjejaskan rasa, dan semasa memasak ayam akan berbau tidak menyenangkan.

Bangkai, ketulan atau fillet diletakkan di dalam beg tertutup, sebaik-baiknya jika ia mempunyai ZipLock. Adalah penting bahawa daging tidak bersentuhan langsung dengan air. Pelanggaran peraturan ini akan menyebabkan burung menjadi keras dalam tekstur, dan hidangan yang dibuat daripadanya akan kehilangan rasa cirinya.

Beg berisi daging diletakkan di dalam bekas plastik atau logam supaya seluruh ayam muat di dalamnya. Tuangkan air sejuk di atasnya. Selepas setengah jam, air dituangkan dan bekas diisi dengan bahagian baru air sejuk. Ulang sehingga daging benar-benar cair.

Masa untuk penyahbekuan dalam air ditentukan berdasarkan 40-60 minit untuk setiap setengah kilogram produk. Ketulan ayam dan fillet akan mencair beku lebih cepat daripada keseluruhan bangkai. Untuk mempercepatkan proses, air masin sedikit. Tetapi kemudian apabila memasak hidangan tambahkan sedikit perasa, kerana daging akan menjadi sedikit masin. Daging yang dicairkan dengan cara ini sangat mirip dengan daging segar dan sesuai untuk memasak sebarang hidangan.

Di dalam sinki di bawah air yang mengalir

Ini adalah kaedah hibrid yang menggabungkan faedah penyahbekuan di dalam peti sejuk dengan kelebihan pencairan dalam semangkuk air.

1. Letakkan ayam dalam beg dalam mangkuk atau periuk yang dalam di mana ia muat keseluruhannya. Letakkan bekas di dalam sinki supaya pinggan mangkuk tidak menutup lubang longkang. Hidupkan air sejuk pada tekanan sederhana supaya aliran air perlahan-lahan membasuh produk, tidak menghancurkannya, memercik ke semua arah.

2. Biarkan ayam mencair beku di bawah aliran air selama satu setengah jam. Selepas itu, tutup paip dan biarkan daging dalam mangkuk berisi air selama 2 jam lagi.

Kelemahan utama kaedah ini ialah penggunaan air yang tidak ekonomik. Tetapi jika tiada peranti elektrik untuk mempercepatkan proses, dan tidak ada masa yang cukup untuk mencairkan beku secara semula jadi, pilihan ini boleh menjadi jalan keluar yang baik.

Pada bateri

Ayam yang dibungkus diletakkan di atas papan pemotong atau dulang logam dan diletakkan di atas radiator radiator. Barang kaca tidak digalakkan kerana ia boleh pecah jika terjatuh.

Pusingkan bangkai dari sisi ke sisi, dari payudara ke belakang untuk pencairan yang lebih sekata. Proses ini akan berjalan sedikit lebih cepat daripada cara semula jadi, tetapi ia masih akan mengambil masa 4-6 jam.

Ini adalah pilihan yang paling berisiko. Gunakannya hanya jika semua kaedah lain tidak tersedia. Apabila memanaskan pada radiator, terdapat risiko tinggi bahawa bakteria akan membiak secara aktif di bahagian yang dicairkan terlebih dahulu. Pada masa seluruh bangkai dicairkan, beberapa bahagiannya mungkin sudah rosak sedikit.

Kaedah Gabungan

Ada kalanya proses penyahbekuan telah bermula secara semula jadi (di dalam peti sejuk atau di atas meja), tetapi rancangan telah berubah secara tiba-tiba dan terdapat keperluan mendesak untuk menyediakan produk untuk dimasak. Kemudian lebih baik untuk mempercepatkannya dengan air sejuk.

Kadang-kadang sebaliknya berlaku – penyahbekuan di bawah keran dimulakan, tetapi anda perlu meninggalkan rumah dengan segera dan tidak ada cara untuk mengawal proses itu. Dalam kes ini, biarkan ayam dalam bekas dengan air atau keluarkan dari bekas, bebas daripada pembungkusan dan masukkan ke dalam peti sejuk. Jika ini tidak mungkin, ia dibiarkan di atas meja, ditutup dengan filem berpaut.

Bawa ke penghujung pencairan dalam perkakas elektrik adalah sangat tidak diingini, kerana kualiti hidangan daripada daging yang disediakan dengan cara ini akan menjadi sangat rendah.

Bagaimana untuk mencairkan filet ayam dengan cepat

Isi ayam tanpa kulit harus dicairkan dengan cara semula jadi. Daripada pilihan penyahbekuan cepat, air masin sejuk atau nyahbeku di bawah paip harus diutamakan.

Kepingan daging dada ayam biasanya bersaiz kecil dan agak nipis, jadi ia cepat menjadi lembut apabila direndam dalam air. Sebaik sahaja ini berlaku, anda boleh mengeluarkan daging daripada cecair dan dipotong menjadi kepingan yang lebih kecil (kiub, medallion, kayu) mengikut resipi untuk hidangan. Payudara yang dihiris akan cair dengan cepat, secara literal 15-20 minit.

Jika anda berhasrat untuk menggoreng atau membakar keseluruhan kepingan fillet, maka mempercepatkan proses pencairan boleh dicapai dengan perubahan air sejuk yang lebih kerap dalam bekas, di mana ia mencairkan.

Penggunaan peranti elektrik untuk penyahbekuan kecemasan adalah sangat tidak diingini. Fillet tidak mempunyai kulit, jadi lapisan atas serat daging apabila terdedah kepada suhu tinggi akan segera cair dan kemudian mula masak. Akibatnya, apabila lapisan dalam kepingan dipanaskan, bahagian atas akan separuh masak. Hidangan dengan daging seperti itu tidak akan terasa enak, kerana kepingannya tidak sekata dimasak, dan rebusannya akan kering dan longgar.

Bolehkah saya merebus ayam beku tanpa mencairkannya?

Anda boleh merebus seluruh ayam tanpa mencairkan beku, jika anda akan menggunakan dapur elektrik atau gas untuk memasak. Dalam peralatan elektrik (gelombang mikro, multicooker) tanpa pencairan, anda boleh mendidih hanya kepingan kecil. Sebagai contoh, sayap, punggung untuk sup digunakan sebagai asas untuk sup sejurus selepas ia dikeluarkan dari peti sejuk.

Ayam sejuk beku diletakkan di dalam bekas dengan air sejuk dan didihkan pada suhu maksimum. Selepas itu, kurangkan keamatan pemanasan dan masak dengan api perlahan, tidak membenarkan kuahnya berbuih. Masa memasak untuk ayam beku adalah kira-kira 30-40 minit lebih lama daripada biasa.

Adalah lebih baik untuk membahagikan bangkai kepada kepingan sebelum dimasak. Dengan cara ini ia masak lebih cepat dan lebih sekata. Semasa memasak, keluarkan buih yang terbentuk daripada darah beku.

Kesediaan daging boleh diperiksa dengan menusuknya dengan hujung pisau atau garpu. Cuba tebuk bahagian paling tebal bangkai atau kepingan. Tiada cecair merah atau gelap harus muncul di tempat hirisan atau tusukan. Jika kesan darah kelihatan, daging terus masak untuk beberapa lama lagi.

Dari segi rasa dan nilai pemakanan, sup yang dibuat dengan ayam segar dan ayam beku adalah hampir sama. Jika kita bercakap tentang produk itu sendiri, ayam sejuk beku yang dimasak mungkin lebih berserabut sedikit daripada biasa.

Berapa lama anda boleh menyimpan ayam defrost

Ayam yang dicairkan di dalam peti sejuk boleh disimpan tidak lebih daripada satu hari. Dalam semua kes lain, anda harus mula memasak daging dengan segera.

Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk ini, anda harus memasukkan kepingan ayam ke dalam perapan dan memasukkannya ke dalam peti sejuk. Dalam bentuk ini ia tidak akan menjadi buruk selama 2-4 jam lagi.

Terma penyimpanan hidangan yang berbeza yang disediakan daripada daging ayam yang dicairkan. Adalah wajar untuk memakannya dengan segera selepas memasak dan jangan biarkan selama lebih dari sehari, walaupun di dalam peti sejuk.

Kesilapan dalam mencair beku ayam

Dalam kaedah pencairan semula jadi, daging dibiarkan di atas meja atau ambang tingkap untuk masa yang lama. Memandangkan proses ini mengambil masa kira-kira sehari, ayam mungkin terdedah kepada cahaya matahari. Perkara ini tidak sepatutnya dibiarkan berlaku. Pemanasan luaran bangkai dan tinggal lama di luar peti sejuk boleh membawa kepada fakta bahawa daging akan menjadi busuk (seperti yang dikatakan oleh suri rumah, sesak nafas). Oleh itu, bekas dengan burung itu harus dialihkan ke tempat yang tidak ada cahaya matahari langsung. Anda juga harus meletakkan ayam semasa penyahbekuan semula jadi jauh dari pemanas.

Sehubungan itu, jangan sengaja meletakkan daging di bawah sinar matahari supaya ia lebih cepat cair. Di bawah sinar matahari, bangkai akan menjadi busuk sebelum dicairkan sepenuhnya.

Adalah idea yang tidak baik untuk cuba mencairkan burung dengan pengering rambut atau kipas elektrik. Helah ini ditunjukkan dalam beberapa filem komedi sebagai jenaka. Memanaskan permukaan daging tidak mencairkan tisu dalaman. Di samping itu, aliran udara dari peranti elektrik akan membawa zarah habuk isi rumah, komposisi yang sangat tidak menyenangkan: zarah kulit, gentian kain, hama habuk dan banyak bahan lain yang tidak mungkin menjadi perasa yang baik untuk ayam.

Ia dilarang keras untuk cuba mempercepatkan proses pencairan dengan kalor, perapian elektrik dan peranti pemanasan lain. Sebagai tambahan kepada fakta bahawa ayam dengan cara ini tidak cair, tetapi rosak, terdapat risiko besar kelembapan memasuki peranti, yang boleh menyebabkan litar pintas.

Daging ayam tidak boleh dicairkan dalam bekas yang sama dengan produk lain. Elakkan juga terkena ayam mentah dengan makanan yang sedia untuk dimakan semasa penyahbekuan.

Jangan nyahbeku ayam dengan tanda-tanda daging itu rosak dan tidak sesuai untuk dimakan. Ini termasuk:

  1. Tompok coklat pada kulit ayam beku dan warna kelabu pada daging.
  2. Warna kehijauan atau patina kelabu pada permukaan produk.
  3. Acuan pada mana-mana bahagian bangkai.

Semua manifestasi yang tidak menyenangkan ini menunjukkan bahawa daging beku sudah rosak. Semasa proses pencairan, semua bakteria dan kulat diaktifkan. Ia tidak boleh dikeluarkan dengan membasuh, memotong atau cara lain. Daging sedemikian tidak boleh diberikan kepada haiwan untuk dimakan.

Jika semasa penyahbekuan kulit karkas atau permukaan fillet menjadi berlendir atau melekit, makanan yang dimasak daripadanya boleh menyebabkan keracunan yang serius. Ia akan menjadi satu kesilapan untuk meneruskan proses itu. Bau yang menjijikkan akan merebak ke seluruh rumah, yang sukar dihilangkan. Pada tanda pertama produk berkualiti rendah, ia mesti dilupuskan.

Jangan mencairkan daging yang telah berada di dalam peti sejuk selama lebih daripada 9 bulan. Ia akan mengambil masa yang sangat lama untuk mencairkan, di mana ia pasti akan memulakan proses reput di lapisan atas tisu.

Mencuba mencairkan ayam dengan menuang air mendidih ke atasnya atau mencelupkannya ke dalam air panas adalah satu kesilapan yang membawa maut. Bukan sahaja bahagian luar daging akan cair, tetapi bahagian dalam akan kekal berais.

Membiarkan proses tidak disemak juga harus dianggap tidak bijak. Walaupun penyahbekuan akan berlangsung kira-kira sehari, adalah perlu untuk membalikkan bangkai dengan kerap. Apabila mencairkan bahagian atau fillet ayam, anda harus mengasingkan kepingan satu daripada yang lain secepat mungkin.

Мakanan Berkhasiat