Cara mencair beku daging cincang dengan cepat: 12 cara

Jika peti sejuk mempunyai pakej daging cincang yang telah dibeli sebelumnya – maka dengan penyediaan makan malam yang cepat tidak akan menjadi masalah. Ia akan membantu menjimatkan banyak masa, tetapi hanya dalam kes pra-penyahbekuan atau penyahbekuan cepat. Untuk mencairkan daging cincang dengan cepat, anda boleh menggunakan beberapa cara. Mari lihat secara terperinci pilihan yang wujud, serta cara yang betul untuk melakukannya.

Cara betul membekukan daging cincang

Nampaknya pembekuan daging cincang adalah perkara yang mudah. Ia cukup untuk membeli dulang dengan produk dan hantar ke peti sejuk, dan itu sahaja. Tetapi pada masa akan datang sukar untuk mencairkan sekeping besar, kerana ia akan mengambil banyak masa, yang menyebabkan banyak kesulitan. Untuk mengelakkan ini, anda harus membekukan produk dalam bahagian kecil – jadi lebih mudah untuk disimpan. Di samping itu, untuk mengelakkan dehidrasi daging dan “bakar sejuk”, ia patut menggunakan beg tertutup. Dan untuk mencairkan produk sedemikian akan menjadi lebih cepat.

Cara membekukan daging cincang dengan betul:

 1. Edarkan daging cincang yang disediakan ke dalam bahagian (berat kira-kira 250 hingga 450 gram).
 2. Jika anda mempunyai pembersih vakum, anda boleh menggunakannya. Jika tidak, beg tertutup akan berfungsi.
 3. Hantar setiap bahagian bergantung pada parameter dalam beg liter atau tiga liter. Gulungkan dengan rolling pin setebal 1 cm. Dalam kes ini, tekstur daging cincang harus kelihatan sepenuhnya.
 4. Sekarang perah semua udara dan tutup beg. Pada setiap beg, adalah penting untuk menulis tarikh pembungkusan, jenis daging cincang dan jisim dengan penanda.
 5. Hantar bungkusan ke ruang penyejuk beku. Selepas pembekuan, anda boleh melipatnya dengan lebih mudah, contohnya, dalam bentuk timbunan.

Sumbat beku dengan cara ini mudah dan cepat dicairkan, walaupun dalam keadaan semula jadi.

Apakah jenis pembekuan yang mempengaruhi pencairan daging cincang

Terdapat 3 jenis pembekuan daging cincang. Mari kita lihat secara spesifik bagaimana proses ini mempengaruhi penyahbekuan produk yang seterusnya.

Pembekuan dalam

Terima kasih kepada pembekuan mendalam dalam daging cincang hampir semua vitamin dipelihara. Di samping itu, jenis ini dianggap paling berkesan. Kelemahan kaedah ini ialah ia memerlukan penggunaan peralatan khas, yang hanya boleh didapati di kilang atau kilang. Di kilang sedemikian, daging cincang pertama kali diletakkan di bawah akhbar, kemudian dalam pembungkusan hermetik, dan hanya selepas itu ia tertakluk kepada rawatan suhu terkuat.

Produk boleh disimpan selama 3 bulan selepas pembekuan dalam. Tetapi ia memerlukan banyak usaha untuk mencairkan beku, dan ia tidak mungkin dilakukan dengan cepat.

Pembekuan rumah yang cepat

Pembekuan rumah yang cepat mengekalkan hampir semua unsur mikro yang ada dalam produk. Ia digunakan apabila perlu untuk membekukan produk dengan segera ke kedalaman penuh. Mod ini boleh didapati, sebagai peraturan, dalam mana-mana peti sejuk moden. Mod ini sering dipanggil “terapi kejutan untuk produk. Kadar penyahbekuan makanan yang dirawat dengan prinsip ini tidak berbeza daripada pembekuan biasa.

Pembekuan rumah konvensional

Disebabkan fakta bahawa pembekuan rumah konvensional dilakukan tanpa menggunakan pembungkusan kedap udara, daging cincang seperti itu tidak boleh disimpan untuk masa yang lama. Untuk sesetengah kuman dan keadaan penyejuk beku boleh diterima.

Berapa lama masa yang diambil untuk mencairkan daging cincang

Masa penyahbekuan dipengaruhi oleh bentuk dan saiz briket. Secara logiknya, semakin besar kepingan itu, semakin lama ia akan dicairkan. Daging yang dikisar seberat 1.5 hingga 2 kg boleh mencair beku dalam masa 2 hari. Sekeping 1 kg daging cincang mengambil masa satu hari untuk mencairkan beku. Berdasarkan data di atas, kita boleh membuat kesimpulan bahawa untuk setiap 1 kg daging cincang adalah bernilai menambah 24 jam untuk mencairkan beku.

Produk, dibahagikan kepada kepingan atau produk separuh siap dalam bentuk potongan, mencairkan beku secara semula jadi lebih cepat – dalam masa 8 jam. Tetapi syarat utama ialah setiap bahagian mesti terletak secara berasingan antara satu sama lain.

Pengaruh jenis daging cincang pada penyahbekuan

Prinsip mencair beku daging babi, daging lembu, ayam atau ikan cincang adalah hampir sama. Semua kaedah yang diketahui boleh digunakan untuk setiap jenis produk. Satu-satunya perbezaan adalah masa untuk membawa makanan ke suhu bilik. Penyahbekuan terpantas adalah untuk ikan cincang, tetapi penyahbekuan paling lama adalah untuk daging ayam.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa untuk ikan cincang cara yang paling optimum ialah penyahbekuan semula jadi.

Menyahbeku daging lembu, daging babi, ayam belanda

Cara paling cepat dan mudah untuk mencair beku spesies di atas dalam ketuhar gelombang mikro. Kebanyakan peralatan ini dilengkapi dengan fungsi yang sesuai. Tetapi kaedah ini mempunyai beberapa kelemahan yang ketara:

 1. Kepingan atau briket yang besar perlu sentiasa diputar dari satu sisi ke sisi yang lain, kerana prosesnya tidak sekata.
 2. Potongan-potongan kecil sangat cepat mula menjadi terlalu panas dan bahkan boleh melecur bahagian yang paling terdedah.
 3. Produk dengan cepat mula kehilangan lembapan dan dalam memasak selanjutnya menjadi tidak enak dan kering.

Selain gelombang mikro, anda boleh menggunakan beberapa kaedah lain untuk mempercepatkan proses penyahbekuan:

 1. Dalam ketuhar gelombang mikro mana-mana daging boleh mencairkan beku dengan cepat. Malah sekeping besar daging boleh disediakan untuk dimasak dengan cepat.
 2. Daging mengambil masa lebih lama untuk dicairkan di dalam air, tetapi mengekalkan kelazatan, kelembutan dan kesihatannya. Adalah wajar untuk memilih untuk mencairkan cecair suhu rendah, dengan penambahan ais. Untuk proses yang lebih cepat, perlu sentiasa menukar air. Adalah lebih baik untuk meletakkan beg tertutup dengan daging di bawah aliran air sejuk, yang akan beredar di sekitar daging.
 3. Sudah tentu, anda boleh cuba mencairkan daging dalam air panas. Tetapi ini tidak berkesan, kerana setiap bahagian melecur di luar dan tetap beku di dalam.
 4. Garam dalam bentuk keseluruhannya atau dicairkan dalam air juga boleh digunakan untuk mencairkan beku. Garam menggalakkan pertukaran haba dalam gentian daging, jadi proses pencairan adalah cepat dan sekata.
 5. Di dalam peti sejuk, proses pencairan adalah seragam dan panjang, tetapi ia mengekalkan semua komposisi makanan yang berguna.

Mencairkan daging arnab atau ayam

Untuk bangkai ayam atau bahagian individu, serta daging arnab yang dipotong, penyimpanan di dalam peti sejuk adalah wajar. Tetapi perlu diperhatikan bahawa proses penyahbekuan yang tidak betul akan menyebabkan kehilangan ciri-ciri rasa produk dan satu set komponen berguna. Untuk mengelakkan ini, adalah wajar mematuhi cadangan berikut:

 1. Untuk tidak mencairkan seluruh bangkai, perlu segera selepas pembelian untuk memotongnya dan memasukkannya ke dalam beg berasingan.
 2. Jika bangkai dibekukan secara keseluruhan, anda harus mengeluarkannya dari peti sejuk sehari sebelum memasak, masukkan ke dalam bungkusan dan masukkan ke dalam peti sejuk. Adalah optimum untuk meletakkan bangkai di dalam petak untuk menyimpan sayur-sayuran, kerana di sana suhu berada pada tahap yang betul.
 3. Kepingan atau fillet individu boleh dicairkan dalam air atau dalam ketuhar gelombang mikro. Kaedah penyahbekuan ini memerlukan memasak segera untuk mengekalkan kualiti produk pada tahap yang sepatutnya.
 4. Sekiranya daging akan digunakan untuk memasak pada masa akan datang, anda boleh segera tuangkan air sejuk ke atas kepingan dan kemudian rebusnya. Kelemahan kaedah ini adalah sejumlah besar buih pada permukaan sup.

Arnab dan ayam adalah daging yang lebih halus, yang mana kaedah penyahbekuan yang dipercepatkan tidak diingini. Daging sedemikian akan menjadi keras dan kehilangan kebanyakan kualiti rasanya.

Bagaimana untuk mencairkan daging cincang dengan cepat di rumah

Sudah tentu, adalah disyorkan untuk mencairkan daging cincang dalam keadaan semula jadi. Tetapi terdapat situasi apabila penyahbekuan pantas sangat diperlukan. Untuk ini, terdapat beberapa helah. Mari kita pertimbangkan setiap kaedah secara terperinci.

Dalam peti ais

Sukar untuk mengatakan berapa lama masa yang diperlukan untuk mencairkan daging cincang di dalam peti sejuk – ia bergantung sepenuhnya pada berat dan bentuk produk. Tetapi proses ini dianggap paling betul – produk akhirnya tidak kehilangan ciri-ciri rasa dan kekal berair.

Proses penyahbekuan adalah seperti berikut:

 1. Keluarkan produk dari peti sejuk, keluarkan pembungkusan, dan letakkan di dalam bekas yang sesuai dengan sisi yang tinggi.
 2. Hantar bekas ke zon tengah peti sejuk. Di sinilah bacaan suhu dianggap paling optimum untuk mencairkan produk daging.
 3. Bacaan suhu dalam keseluruhan peti sejuk hendaklah antara 2 dan 4°C.

Penyahbekuan yang ideal adalah apabila produk telah berada di dalam petak peti sejuk selama 12 jam. Oleh itu, adalah wajar untuk menjaga terlebih dahulu untuk membawa daging cincang ke keadaan yang sesuai untuk memasak.

Dalam air sejuk

Untuk mencairkan daging cincang dalam air sejuk akan memerlukan lebih sedikit masa daripada proses sedemikian menggunakan peti sejuk. Tetapi perlu diperhatikan bahawa dalam kes ini, daging kehilangan beberapa kualiti bergunanya.

Untuk mencairkan daging cincang dengan kaedah yang ditentukan, tindakan berikut diperlukan:

 1. Letakkan produk beku dalam beg plastik, tutupnya dengan kuat, kerana air tidak boleh sampai ke daging cincang, jika tidak, produk akan memperoleh air yang tidak perlu.
 2. Masukkan ke dalam mangkuk dengan sisi yang dalam dan tuangkan semua air.
 3. Tukar air setiap 30 minit.

Ambil perhatian bahawa produk yang dinyahbeku mengikut kaedah yang dicadangkan harus digunakan dalam masa 2 jam. Selepas masa ini ia akan menjadi tidak sesuai untuk dimakan.

Lebih cepat anda boleh mencairkan produk di bawah air sejuk yang mengalir. Untuk melakukan ini, ia akan mengambil masa kira-kira 20 minit. Tetapi ketumpatan daging cincang akan berkurangan dengan ketara – ia akan menjadi berair dan kehilangan beberapa rasa.

Dalam air panas.

Untuk mencairkan daging cincang dalam air panas, anda perlu melakukan tindakan yang sama seperti dalam kes air sejuk. Dalam proses penyejukan air, adalah wajar menukarnya kembali kepada air panas. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dalam air sejuk, produk akan cair lebih lama.

Anda tidak boleh membuang daging cincang beku ke dalam air yang dibawa ke suhu mendidih, kerana ia akan segera mendidih di dalamnya.

Dalam mandi air

Selalunya mandi air digunakan untuk mencairkan daging cincang dengan cepat. Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan langkah berikut:

 1. Isi periuk separuh (boleh kurangkan pun) dengan air.
 2. Daging cincang beku keluarkan dari bungkusan dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai, sebaik-baiknya seramik, yang perlu diletakkan di atas periuk.
 3. Panaskan air dalam periuk dengan api minimum dan perhatikan daging cincang. Dari semasa ke semasa adalah perlu untuk membalikkannya, dan keluarkan lapisan yang telah memperoleh kelembutan yang diingini.

Penyahbekuan ini mungkin mengambil masa 40 hingga 50 minit.

Keadaan penyahbekuan yang betul untuk daging cincang

Untuk mencair beku daging cincang, SanPiN mempunyai keperluan berikut:

 1. Masa penyahbekuan adalah dari 2 hingga 5 jam, yang bergantung pada parameter bahagian yang dipilih.
 2. Penggunaan meja dengan fungsi pemanasan beransur-ansur terbina dalam, bermula dari 0 hingga +8°C.

Untuk keadaan rumah, penyahbekuan daging cincang yang betul adalah meletakkan kepingan yang dipilih dalam keadaan bilik dan sejauh mungkin dari sumber haba. Di samping itu, anda tidak boleh menggunakan air semasa mencairkan beku, kerana ia membasuh komposisi berguna produk dan juiciness.

Kesilapan dalam mencair beku

Kesilapan paling penting yang dilakukan oleh tuan rumah dalam proses penyahbekuan ialah menjalankan proses itu beberapa kali. Semua ini membawa kepada pemusnahan komponen berguna, serta pertumbuhan pelbagai bakteria. Juga, struktur produk memperoleh keliangan yang tidak menyenangkan, kelekatan.

Di samping itu, kesilapan lain yang kerap boleh dilakukan:

 1. Kegagalan untuk mengikut cadangan dalam proses penyahbekuan dan pemusingan briket yang tidak tepat pada masanya.
 2. Apabila menghantar produk ke gelombang mikro, pengaturcaraan berat dan jenis data produk yang salah.
 3. Penyimpanan lama produk daging yang sudah dicairkan di dalam petak peti sejuk.
 4. Air memasuki bungkusan semasa mencairkan daging cincang.
 5. Meletakkan daging cincang di dalam peti sejuk tanpa membungkusnya terlebih dahulu dalam kerajang makanan atau polietilena.

Sebagai tambahan kepada kesilapan yang disenaraikan di atas, ia juga tidak disyorkan untuk mencairkan daging cincang di bawah air panas yang mengalir. Produk kehilangan rasa dan mengambil bau yang tidak menyenangkan.

Apa daging cincang tidak boleh dicairkan

Daging kisar, yang telah melanggar syarat atau syarat penyimpanan yang diperlukan, tidak disyorkan untuk mencairkan beku dan digunakan untuk memasak. Produk rosak sangat mudah dikenal pasti: ia melekit, bau yang tidak menyenangkan dan warna kelabu atau hijau. Adalah dinasihatkan untuk membuang daging sedemikian.

Sesetengah produk separuh siap, termasuk soya, dan tidak boleh dicairkan. Mereka mesti segera dihantar ke kuali.

Jangka hayat daging nyahbeku dan daging cincang

Sebaik sahaja daging cincang tertakluk kepada penyahbekuan lengkap, proses perkembangan aktif bakteria patogen akan bermula. Jangka hayat maksimum produk nyahbeku ialah 12 jam. Selepas masa ini produk tidak boleh dimakan.

Produk separuh siap yang mengandungi pelbagai rempah ratus, bawang putih atau bawang merah dengan ketara mengurangkan tempoh di atas. Produk sedemikian hendaklah dimasak dengan segera selepas dicairkan.

Bolehkah saya menggoreng daging cincang beku tanpa mencairkan beku

Di antara sesetengah orang ada pendapat bahawa tidak perlu mencairkan daging cincang sama sekali, ia boleh segera diletakkan di atas kuali dan dimasak. Pilihan ini adalah mungkin jika lapisan nipis daging cincang atau potong dibuat untuk pembekuan. Ini juga terpakai kepada bebola daging yang telah dibentuk sebelumnya, bebola daging.

Semua varian lain daging cincang beku memerlukan penyahbekuan yang teliti dan konsisten, kerana rawatan haba harus dijalankan hanya untuk daging yang dicairkan sepenuhnya.

Kesimpulan

Proses mencairkan daging cincang dalam keadaan semula jadi agak lama, tetapi pada masa yang sama ia membolehkan anda mengekalkan komponen berguna dalam produk, rasa dan juiciness. Terdapat kaedah penyahbekuan lain, tetapi setiap daripada mereka mempunyai kelemahan.

Мakanan Berkhasiat