Cara memotong ayam dengan betul: 9 Cara

Dalam memasak hidangan ayam, yang paling sukar, mungkin, adalah memotong bangkai. Tidak setiap nyonya rumah dapat dengan mudah mengatasi tugas ini, kerana penting untuk mempunyai kemahiran dan pengetahuan tertentu. Jika anda memotong daging dengan berhati-hati, maka kebanyakannya akan menjadi sebahagian daripada hidangan, dan tidak pergi dengan tulang untuk membazir.

Jika anda membeli seekor burung keseluruhan, lebih baik memotongnya dalam bahagian dengan segera. Bahagian burung yang berbeza boleh digunakan untuk hidangan yang berbeza. Kepala dan leher serta belakang menghasilkan sup ayam yang kaya, manakala kakinya bagus untuk pembuka selera dan hidangan panas. Fillet adalah bahagian ayam yang paling sedap dan paling kurus. Jika burung itu dimusnahkan, anda boleh menyediakan hati, hati atau perut.

Apakah alatan yang diperlukan untuk memotong ayam

Sebelum memotong ayam, anda perlu menyediakan meja dapur untuk ini. Adalah wajar untuk menutupnya dengan kain minyak.

 1. Alat asas ialah papan pemotong. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada plastik, kerana kayu adalah baik untuk menyerap bau yang tidak menyenangkan, dan kaca tidak akan menahan tekanan yang kuat. Adalah lebih baik untuk memperuntukkan papan berasingan untuk memotong ayam, dan secara berkala menggantikannya dengan yang baru. Sekiranya hanya terdapat papan kayu di dalam rumah, anda harus membungkusnya dengan selofan sebelum memakan burung itu.
 2. Untuk tulang, kulit, giblets anda perlu menyediakan beberapa bekas – mangkuk atau periuk. Adalah wajar untuk membungkus hidangan dalam filem berpaut juga.
 3. Untuk memotong burung, pisau tertentu digunakan: ia harus sempit, keluli, dengan hujung melengkung dan pemegang yang kukuh. Pilihan lain dipanggil pisau tulang. Ia mudah untuk membezakan antara yang lain, kerana hujung bilah mempunyai bentuk segi tiga. Penajaman boleh menjadi satu sisi atau dua hala. Panjang bilah biasanya sehingga 21 cm. Jika bilah pisau tulang pendek (10-15 cm) – ia bukan untuk ayam, tetapi untuk ikan.
 4. Sekiranya ayam perlu dihancurkan, garpu pemotong berguna. Menggunakannya tanpa merosakkan bangkai, anda boleh mendapatkan semua produk sampingan (perut, jantung, usus, paru-paru, hati). Ini sangat penting – jika daging direndam dengan cecair dari organ, menjadi pahit dan mempunyai bau yang tidak menyenangkan – ia pasti akan merosakkan kesan hidangan. Memotong usus garpu tanpa banyak usaha dan kotoran.
 5. Profesional juga mempunyai gunting dapur dalam senjata mereka. Mereka dengan mudah memotong kulit dan urat. Tetapi jika tiada gunting di dapur, seseorang boleh menggunakan pisau ukiran.

Menyediakan bangkai untuk dipotong

Sebelum ayam berada di kaunter kedai, ia melalui peringkat penyediaan berikut.

 1. menyembelih. Burung itu disiram untuk membersihkan organ dalamannya. Hari ini, kejutan elektrik digunakan untuk penyembelihan dalam kebanyakan kes.
 2. Exsanguination. Bangkai digantung di atas bekas, dan semua darah mengalir keluar.
 3. Memetik. Dijalankan secara manual atau mekanikal.
 4. Gutting. Sebelum mula mengukus ayam, bilas dengan baik di bawah air yang mengalir. Ekstrak organ dalaman dengan berhati-hati.
 5. Memotong. Kadang-kadang kedai menjual produk separuh siap siap, contohnya, hanya fillet (daging putih), betis atau sayap.

Jika anda membeli dari seorang petani, anda akan perlu usus dan memotongnya sendiri.

 1. Potong kepala dan anggota badan. Kapak isi rumah atau pisau tajam akan berguna untuk ini.
 2. Keluarkan dubur. Buat potongan, adalah penting untuk tidak menyentuh usus, jadi tidak perlu tergesa-gesa, terutamanya jika memotong ayam untuk kali pertama. Apabila perlu menyediakan ayam jantan, hirisan kecil dibuat pada angsa untuk mendedahkan kelenjar khas, ia juga semestinya dikeluarkan.
 3. Keluarkan goiter dengan berhati-hati. Selepas itu, esofagus dan laring serta-merta keluar. Sekiranya penyembelihan dilakukan mengikut peraturan, usus tidak akan menunjukkan sisa makanan.
 4. Potong kulit terbuka. Buat hirisan dari dubur yang dikeluarkan di sepanjang seluruh batang tubuh. Kulit harus retak sendiri, jika tidak, ia boleh koyak dengan tangan.
 5. Keluarkan perut, hati dan limpa. Koyakkan simpang dengan daging dengan pisau supaya tidak menusuknya. Jangan keluarkan limpa dari hati, pisahkan kemudian. Dengan cara ini hempedu dijamin tidak mengenai daging.
 6. Keluarkan jantung dan paru-paru. Sebelum mengeluarkannya, gentian dan arteri di sekelilingnya hendaklah dipotong.

Cara potong ayam

Memotong bergantung kepada apa yang anda mahu lakukan dengan daging itu nanti. Seluruh burung selepas usus boleh dihantar ke ketuhar. Dalam semua kes lain, ia perlu dipotong menjadi beberapa bahagian.

Salah satu kaedah yang paling menjimatkan adalah memotong tanpa pembaziran. Inilah cara suri rumah membuat persiapan untuk hidangan yang berbeza, satu set untuk sup. Anda hanya boleh membahagikannya kepada bahagian yang berasingan. Kaedah ini sesuai jika bangkai perlu digoreng di atas panggangan, kuali atau dibakar. Semua barang yang tidak perlu dibuang oleh tukang masak. Terdapat juga pemotongan tanpa tulang. Daging dipotong dari tulang untuk membuat cincang atau gulung.

Untuk mengasingkan ayam tanpa sisa, anda perlu membilasnya dengan baik, mengeringkannya. Kemudian lakukan seperti berikut:

 1. Susun di atas papan supaya payudara menghadap ke atas. Takukan ayam di persimpangan batang tubuh dan peha. Pisahkan sendi tidak sukar, anda hanya perlu menarik ham, putar sedikit, potong.
 2. Bergerak ke sayap. Setiap sayap menarik dirinya dan berpusing, barulah dipotong.
 3. Asingkan daging putih dari tulang. Harus bertukar dua bahagian sirloin. Hanya belakang yang tinggal di tulang. Ia juga boleh dikeluarkan dari tulang rusuk, jika perlu. Tetapi untuk sup adalah dinasihatkan untuk meninggalkannya pada tulang, jadi kuahnya akan lebih kaya.
 4. Jika dikehendaki, bahagikan kaki ayam kepada beberapa bahagian, keluarkan lemak dari daging. Ia boleh berguna dalam menggoreng.

Ke dalam bahagian

Untuk berbuat demikian tidak selalu dapat dilakukan sekaligus. Untuk menjadi kepingan yang menyelerakan, anda perlu berusaha keras. Hasilnya akan menjadi 8 keping.

 1. Pisahkan paha. Letakkan burung itu di belakangnya. Tarik paha, pintal dan potong apabila tulang terkeluar dari sendi.
 2. Putar ayam, potong memanjang, menyusur garis peha. Asingkan paha dan tulang kering. Petunjuk akan menjadi lapisan lemak di kawasan ini.
 3. Di bawah payudara, cari sendi yang menghubungkan sayap ke sirloin dengan sentuhan, potong dengan pisau.
 4. Letakkan bangkai di sisinya, ambil gunting dapur. Potong sepanjang jalur lemak dan pisahkan payudara dari belakang. Ulang di sisi lain. Sekiranya tidak ada gunting, anda boleh melakukannya dengan pisau, tetapi dalam kes pertama kepingan akan menjadi lebih kemas.
 5. Untuk membersihkan payudara dari tulang, pusingkan kulit daging ke bawah, potong sepanjang rawan di kedua-dua belah. Melalui luka, rasai tulang dan tarik diri anda dengan usaha. Oleh kerana hanya sirloin yang tinggal, pusingkan payudara ke sisi lain dan bahagikan kepada separuh.

Untuk menggoreng.

Terdapat cara lain untuk membahagikan ayam, tetapi ia memerlukan lebih banyak kemahiran:

 1. Letakkan bangkai di belakang.
 2. Potong kaki.
 3. Bahagikan paha kepada peha dan batang.
 4. Potong selebihnya burung kepada dua bahagian dalam garis menegak di sepanjang payudara dan belakang.
 5. Bahagikan kepingan yang dihasilkan separuh secara mendatar.

Anda mempunyai 2 tulang kering, 2 paha, 2 payudara bawah, 2 payudara atas dengan sayap. Bahagian belakang juga terpisah dan buang. Cara pemotongan ini kelihatan sangat berkesan apabila memanggang, barbeku, griddle.

Untuk shish kebab

Kebab ayam dianggap bukan sahaja menjimatkan, tetapi juga pilihan diet. Agar kebab menjadi lazat, penting bukan sahaja untuk mengasinkan dan menggorengnya dengan baik, tetapi juga untuk memotongnya.

 1. Letakkan bangkai di belakang. Tarik ke belakang sayap dan potong di sepanjang sendi yang menghubungkannya dengan batang tubuh. Keluarkan phalanx paling luar sayap, kerana ia mudah terbakar semasa memanggang dan tidak mengandungi apa-apa yang berguna dan lazat.
 2. Asingkan paha ayam. Mereka boleh dibahagikan lagi kepada beberapa bahagian, bergantung pada saiz ayam. Jika burung itu kecil, kaki boleh digoreng utuh. Jika ayam besar – bahagikan peha kepada 2-3 bahagian dan potong tulang kering.
 3. Pisahkan payudara dengan pisau dari tulang, bahagikannya kepada 4 bahagian yang sama.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa bahagian belakang tidak pergi pada kebab. Kemudian tusuk kepingan dengan lidi supaya daging tidak koyak, kerana dagingnya sangat lembut. Bahagian kepingan pada lidi hendaklah diletakkan berdekatan antara satu sama lain.

Untuk gulungan

Hidangan sedemikian dibuat daripada daging ayam yang diadu. Anda boleh menggunakan bukan sahaja daging putih, tetapi juga daging keseluruhan. Untuk tujuan ini, anda memerlukan pisau boning yang sempit bersaiz kecil, tetapi sebelum ia harus diasah dengan baik. Ia tidak perlu untuk memotong kulit, ia perlu mengikut resipi.

 1. Buat potongan selari di sepanjang payudara di sepanjang tulang, dan kemudian buka badan burung.
 2. Pisahkan sayap dari badan.
 3. Keluarkan tulang belakang.
 4. Keluarkan daging dari peha dan tulang kering ayam. Adalah penting untuk tidak terlepas tulang nipis di kaki.
 5. Sebahagian besar sayap juga, biarkan ia berguling selepas mengeluarkan tulang kosong.

Untuk sup

Untuk memasak sup ayam secara tradisional menggunakan set sup. Ia terdiri daripada rangka, belakang, rawan, leher dan phalanx ekstrem sayap. Untuk memasak sup adalah mustahil untuk menggunakan hanya tulang, hidangan itu akan menjadi kaya, tetapi tawar dan kehilangan banyak unsur mikro yang berguna. Sebagai peraturan, semua komponen set sup kekal selepas pemotongan standard ayam.

Jika anda perlu memasak sup untuk bayi atau versi diet, lebih baik menggunakan daging putih. Untuk melakukan ini, anda harus meletakkan bangkai di belakang, membuat hirisan menegak di tengah. Kemudian tukar pisau kepada pisau tulang yang sempit dan potong daging dari tulang.

Masak sup dan dari bahagian berasingan ayam, seperti paha, batang, sayap, atau hanya bahagian belakang. Untuk memisahkan bahagian-bahagian ini dari batang tubuh, anda perlu memotong sepanjang sendi, bukannya cuba melihat melalui tulang. Tarik anggota badan pada diri mereka sendiri dan keluarkannya. Ini dilakukan supaya tulang terkeluar dari sendi.

Untuk baking

Ia adalah mungkin untuk membakar keseluruhan ayam. Terdapat banyak resipi untuk memasukkan burung dengan buah-buahan, herba dan pelbagai rempah ratus. Hidangan siap ternyata sangat lazat dan wangi. Tetapi kadangkala anda ingin membuat variasi dalam makan malam keluarga atau percutian dan membakar bahagian individu.

Anda boleh membakar paha ayam, dada dengan sayap, atau hanya fillet. Bahagian belakang dan leher tidak sesuai untuk dibakar.

 1. Pisahkan paha, jika dikehendaki, potong sepanjang lapisan lemak di lutut ke dalam batang dan paha.
 2. Asingkan sayap dari bangkai jika perlu. Jika membakarnya secara berasingan, ia patut mengeluarkan phalanx pertama sayap dan biarkan ia memasak sup, kerana bahagian ini boleh terbakar di dalam ketuhar.
 3. Tinggalkan payudara dan belakang. Pisahkan bahagian belakang sepanjang tulang belakang dengan pisau. Payudara boleh dibakar pada tulang dengan kulit atau dipisahkan dari tulang rusuk dan meninggalkan fillet.

Keseluruhan proses pemotongan biasanya mengambil masa tidak lebih daripada 10 minit. Chef profesional melakukannya dengan lebih pantas – dalam 5 minit.

Untuk chop.

Schnitzel ayam biasanya dibuat daripada bahagian sirloin. Oleh itu, untuk menyediakan hidangan, pisahkan dada ayam dari seluruh bangkai, kemudian keluarkan tulang dan tulang rawan, dan kulit. Bahagikan payudara kepada dua bahagian yang sama. Dari setiap potong filet kecil, ia juga akan dicincang. Untuk membuat schnitzel dari fillet kecil anda perlu membuat potongan dalaman dan membuka sekeping dengan tepat. Baki daging dari payudara hendaklah dipotong menjadi kepingan nipis, bermula dari tepi tebal, memanjang ke hujung.

Pendatang baru dalam bidang memasak tidak selalu dapat melakukannya dengan segera. Ia memerlukan bukan sahaja daging berkualiti, pisau yang diasah dengan baik untuk memotong, tetapi juga kemahiran tertentu. Terdapat sedikit helah untuk memotong dada ayam menjadi kepingan nipis untuk dicincang. Untuk melakukan ini, anda perlu membekukan filet sedikit, jadi lebih mudah untuk memotongnya dengan pisau yang tajam dan tebal, kepingan tidak akan koyak.

Untuk isian

Isi ayam hanya dibuat daripada daging. Semua tulang, rawan, kulit adalah lebih baik untuk dibuang, jika tidak, produk akan menjadi bergelombang, tidak seragam dan tidak enak. Anda boleh mengisar daging dari keseluruhan ayam untuk potongan yang lembut dan berair. Sesetengah suri rumah membuat daging cincang dari bahagian individu bangkai mengikut citarasa mereka. Secara amnya dipercayai bahawa mince terbaik dari daging putih, tetapi ini tidak benar, hidangan daripadanya ternyata kering, lebih sukar untuk memberi mereka bentuk dan konsistensi yang diingini. Walau bagaimanapun, ini mudah untuk diperbetulkan. Jika mince ternyata curam, ia dicampur dengan telur, dan jika cair – dengan serbuk roti.

Orang yang menderita penyakit gastrousus, dan kanak-kanak kecil masih disyorkan untuk makan daging putih, ia adalah pemakanan dan terdapat lebih banyak bahan berguna. Untuk memutar daging ayam, anda memerlukan pengisar daging atau pemproses makanan. Untuk melakukan ini, pisahkan payudara dari seluruh badan: potong sayap, kaki, letakkan di sisinya dan buat potongan membujur. Dengan cara ini anda boleh dengan mudah mengeluarkan tulang, kulit, tulang rawan yang tinggal, lemak berlebihan. Potong fillet bersaiz sederhana dan masukkan ke dalam penggiling satu demi satu. Ia terbaik disediakan dari daging cincang segar, anda boleh menambah garam, perasa (hitam, lada merah, kari, kunyit, halia, thyme, sage, basil), telur, serbuk roti, bawang cincang.

Daging cincang lemak diperolehi daripada kaki ayam. Untuk melakukan ini, anda perlu menyediakan paha dan tulang kering ayam, dengan mereka anda harus menggunakan pisau untuk memisahkan daging dari tulang. Ini akan lebih mudah dilakukan jika anda menggunakan pisau yang sempit dan tajam. Daging yang terhasil hendaklah dipotong menjadi kepingan kecil dan dimasukkan ke dalam pengisar daging atau pengisar.

Fillet.

Mendapatkan bahagian fillet burung semasa memotongnya adalah lebih mudah daripada yang kelihatan pada mulanya:

 1. Baringkan bangkai itu menghadap ke atas.
 2. Potong sayap bersama-sama dengan sendi.
 3. Potong kulit di bahagian peha ayam.
 4. Pecahkan ayam kepada separuh dan pisahkan bahagian atas dari bawah dengan pisau.
 5. Ketepikan bahagian bawah, teruskan memotong bahagian atas bangkai. Incise bahagian belakang pada kedua-dua belah sepanjang tulang belakang, memisahkan bahagian scapular dari bahagian rusuk. Keluarkan tulang belakang dan leher.
 6. Keluarkan kulit dari payudara.
 7. Gunakan pisau untuk memisahkan daging payudara dari tulang. Anda boleh membuat hirisan dan kemudian hanya merobek tulang dengan tangan anda. Adalah lebih baik untuk melakukan ini jika anda mempunyai pengalaman dalam memotong, jika tidak, daging putih yang halus hanya boleh koyak.

Cara menguliti ayam

Chef menggunakan kulit ayam untuk sumbat. Asingkan daripada daging adalah mudah dan cepat.

 1. Untuk melakukan ini, anda perlu meletakkan bangkai di belakang dan mula memisahkan kulit dengan pisau dari payudara, kemudian anda boleh melakukannya dengan tangan anda. Bahagian yang paling sukar ialah mengeluarkan kulit berhampiran lubang di mana usus dilakukan dan di bahagian tengah payudara. Ia perlu bergerak dari bawah ke atas dengan tangan, secara berkala memotong berkas nipis dan kerajang dengan pisau.
 2. Apabila anda berjaya memisahkan kulit pada payudara, pergi ke peha, bebaskan sendi dari tulang, pusingkan lutut ke tepi, potong. Tibia kekal di dalam kulit, tetapi paha perlu dipisahkan dengan teliti dengan tangan dan dikeluarkan.
 3. Pusingkan burung dengan punggungnya, pisahkan kulit di sepanjang tulang belakang dengan pisau. Di kawasan ini, kulit melekat pada tulang dengan agak ketat, anda harus cuba untuk tidak memotongnya secara tidak sengaja.
 4. Lepaskan sendi bahu dan potong, sayap kekal di dalam kulit. Sekiranya leher ayam disimpan, potong kulitnya dengan berhati-hati.

Memotong ayam adalah lebih mudah daripada yang kelihatan pada mulanya. Anda hanya perlu menyediakan papan pemotong, pisau tajam, dan mangkuk untuk daging. Ia tidak berguna untuk cuba memotong tulang, ia sentiasa perlu untuk memotong sendi dan rawan lembut.

Мakanan Berkhasiat