Cara memeriksa kesegaran telur: 5 cara

Telur ayam adalah barang makanan yang sangat baik, tanpa sarapan pagi, makan tengah hari atau makan malam yang boleh dilakukan. Selalunya mereka dimakan sebagai hidangan yang berasingan, dengan mayonis, roti, sosej dan produk lain, serta menyediakan telur berkilat, omelet, pelbagai pencuci mulut manis berdasarkan mereka dan banyak hidangan lazat lain. Kerana kekurangan masa, banyak suri rumah menyimpan telur dalam kuantiti yang banyak dan kemudian menggunakannya seperti yang diperlukan.

Pada masa kini di kedai runcit dan pasar raya terdapat banyak pilihan telur kategori yang berbeza. Dan, tentu saja, mereka tidak semua habis dijual pada hari yang sama, jadi mereka selalu mempunyai jangka hayat yang berbeza. Dan ramai wanita ketika membeli telur kadang -kadang mempersoalkan diri tentang kesegaran mereka. Lagipun, ia bergantung kepada rasa hidangan yang disediakan. Bagaimana anda tahu betapa segarnya, jika di kedai mereka semua kelihatan sama? Dalam artikel ini kami akan memberitahu anda tentang beberapa cara terbaik untuk memeriksa kesegaran telur, yang boleh dilakukan dengan mudah di rumah, serta menggambarkan beberapa peraturan untuk menyimpan produk ini dan memperluaskan hayat rak.

Berapa lama anda boleh menjaga telur

Kesegaran telur ayam bergantung pada bagaimana ia disimpan apabila dihasilkan. Terdapat jenis berikut:

  1. Pemakanan – Sangat segar, pada suhu rendah jangka hayat tidak boleh mencapai lebih dari satu minggu.
  2. Jadual – kesegaran sederhana, jangka hayat mereka di bilik biasa atau dapur boleh mencapai sehingga 1 bulan, di dalam peti sejuk – sehingga tiga bulan.

Sesetengah suri rumah suka mendidih telur untuk keluarga mereka untuk sarapan pagi. Dan sangat sering direbus mereka tidak dimakan sepenuhnya, kekal di dalam peti sejuk. Dalam bentuk ini, mereka boleh dipelihara dengan sempurna sehingga 2 minggu – jika kita bercakap tentang telur rebus, dalam hal rebus rebus – tidak lebih dari 48 jam.

Kadang -kadang selepas pembelian telur terdapat banyak retak atau dengan shell sedikit terkelupas. Adalah disyorkan untuk menyimpannya hanya di dalam peti sejuk dan tidak lebih daripada tiga hari. Begitu juga dengan telur rebus yang dikupas dan telur mentah yang rosak.

Telur yang telah dicat dengan sekam bawang dan pewarna makanan untuk Paskah juga harus disimpan di dalam peti sejuk dan tidak lebih dari 14 hari. Jika pewarna dibuat dengan pewarna buatan, maka tempoh penyimpanan boleh meningkat sebanyak 1-2 hari. Dalam hal menghias dengan filem terma yang berwarna -warni, yang tidak membiarkan udara masuk dan sangat mengurangkan kesegaran telur, disyorkan untuk menggunakannya sepenuhnya dalam tiga hari.

Kehidupan rak telur buatan sendiri boleh mencapai sehingga tiga bulan, tetapi hanya dalam keadaan sejuk. Jika telur buatan sendiri dibeli di pasaran, walaupun dari penjual yang biasa, tidak disyorkan untuk menyimpannya untuk masa yang lama, kerana mereka mungkin tidak dituai sekaligus, tetapi di bahagian selama beberapa hari.

Tempat yang tepat untuk menyimpan telur dengan betul

Hampir semua orang menyimpan telur di pintu peti sejuk, di rak yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh disimpan di tempat ini, kerana pintu sering dibuka, terdapat penurunan suhu yang ketara, yang memberi kesan negatif terhadap kesegaran dan rasa selanjutnya. Tempat yang paling sesuai untuk penyimpanan dianggap sebagai petak sayur khas atau bekas tertutup, di mana udara hangat tidak masuk apabila pintu dibuka. Suhu yang sesuai untuk telur harus disimpan dari +2 hingga +4 darjah.

Telur tidak boleh dibasuh sebelum meletakkannya di dalam peti sejuk, kerana kehidupan rak mereka dikurangkan oleh beberapa minggu. Semasa membasuh filem pelindung hilang, liang -liang terbuka, jadi kuman mempunyai peluang untuk menembusi. Telur terlalu berliang dan cepat menyerap bau yang berbeza, itulah sebabnya disyorkan untuk menyimpannya hanya dalam kotak tertutup atau bekas. Telur harus diletakkan di dalam bekas dengan hujung yang menunjuk ke bawah, dalam kedudukan ini kuning akan berada di tengah, dan oksigen akan menembusi lebih baik kepada kandungannya.

Sesetengah wanita menyimpan telur di dalam almari dan pantri, meletakkannya dalam periuk logam atau bekas lain. Penyimpanan sedemikian hanya mungkin jika suhu di dalam bilik tidak mencapai 20 darjah. Telur boleh kekal segar sehingga 21 hari. Ia sangat baik jika setiap telur dibalut dengan akhbar atau kertas lain dan diletakkan dengan hujung yang tajam. Ia sering disyorkan untuk digunakan untuk penyimpanan di dalam rumah penyelesaian garam, yang boleh disediakan seperti berikut: tuangkan air ke dalam baldi, mengukur dengan cawan, dan tuangkan 1 sudu garam seliter. Tenggelamkan telur dalam penyelesaian seperti itu dan letakkan di dalam bilik yang sejuk dan gelap. Tempoh penyimpanan dalam kes ini meningkat kepada 30 hari.

Cara mengetahui kesegaran telur

Anda boleh mengetahui kesegaran telur dengan cepat dan mudah di rumah. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini yang telah diuji selama beberapa dekad.

Dengan pelabelan

Telur yang dihasilkan di ladang ayam, iaitu, yang diletakkan oleh ayam pengeluaran, sentiasa ditandai dengan tanda khas yang menunjukkan tarikh pengeluaran dan pelepasan. Dengan tanda ini, anda boleh mengetahui dengan mudah bagaimana produk segar.

Jenis telur yang berbeza ditandai dengan warna yang berbeza, telur diet berwarna merah, dan telur meja berwarna biru. Juga, selain masa pelepasan, kategori telur ditentukan: CB – yang tertinggi (besar hingga 75 g); Co – Pilih (saiz sederhana dari 65 hingga 74 g); Yang pertama (C1) – dari 55 g, kedua (C2) – dari 45 g, ketiga (C3) – dari 35 g. Apabila membeli sentiasa melihat dengan teliti pada tarikh pengeluaran dan membeli telur dari syarikat di rantau anda sendiri.

Dengan peranti khas yang dipanggil ovoskop, anda boleh menyemak telur untuk kesegaran. Tetapi jika anda tidak mempunyai mesin sedemikian, anda boleh memegang setiap telur sehingga lampu berkuasa tinggi. Jika anda dapat melihat bahawa kuning telur berada di tengah, produk itu segar dan boleh dimakan. Dalam kes gelap yang kelihatan, produk itu mempunyai lain selama satu atau dua minggu, tetapi anda masih boleh memakannya. Jika telur tidak lut sama sekali, maka ia dimanjakan, dan ia tidak lagi boleh dimakan.

Faktor -faktor berikut juga boleh menunjukkan bahawa telur dimanjakan: lapisan udara di antara cangkang dan filem perlindungan lebih daripada 9 mm, cincin darah atau gumpalan darah besar (tetapi bintik darah kecil masih dibenarkan, mereka dapat dengan mudah dikeluarkan dengan garpu atau pisau biasa). Dengan lampu ultraviolet, telur segar dapat dikenalpasti dengan warna merah terang, yang dimanjakan dengan warna ungu atau warna kelabu.

Mencelupkannya di dalam air

Mungkin cara yang paling mudah dan paling popular untuk mengetahui sama ada telur segar adalah meletakkannya di dalam air. Ia digunakan pada zaman dahulu oleh semua nenek dan nenek-nenek, ketika tidak ada tempat untuk menyimpan telur, dan tidak ada yang tahu peraturan standard negara. Untuk melakukan ini, anda memerlukan kaca yang tinggi, dipenuhi separuh kelantangan dengan air sejuk. Telur direndam di dalam air satu demi satu. Telur segar berada di sisinya di bahagian bawah, telur yang baru diletakkan terletak pada sudut, telur satu minggu kekal di tengah dengan spout atau tumpul tajam, telur dua atau tiga minggu berada di tengah, tumpul Bahagian bawah, telur yang rosak berada di permukaan. Cangkang telur nipis, jadi banyak udara masuk ke dalam. Kelembapan perlahan -lahan hilang, hanya meninggalkan udara, yang mengangkatnya ke permukaan. Oleh itu, kita dapat menyimpulkan bahawa lebih banyak telur mempunyai lain, semakin tinggi ia akan meningkat di dalam kaca.

Pemeriksaan luaran

Berhati -hati memeriksa telur yang baru anda beli. Untuk sentuhan mereka harus sedikit kasar, dengan teduh matte. Jika anda dapat melihat kilauan sedikit, berkilat, maka telur itu dimanjakan. Keretakan kecil dibenarkan, mereka boleh membentuk sekiranya dibawa ke dalam beg atau baldi. Telur segar mempunyai sedikit bau kapur. Sekiranya bau sulfida hidrogen hadir, mereka busuk.

Goncang telur sedikit. Jika anda mendengar bunyi yang menggelegak sedikit, ia adalah busuk. Jika telur segar, tiada bunyi akan didengar.

Pecahkan telur dan tuangkannya ke pinggan. Telur putih mungkin mempunyai warna kehijauan atau sedikit kekuningan dari karbon dioksida yang menjadikannya begitu. Kuning mempunyai bentuk bulat, cembung dan tidak tersebar. Sekiranya kuning telur mempunyai struktur yang longgar, sedikit leper, dan putih mempunyai warna telus, telur masih dibenarkan untuk dimakan, tetapi tarikh luput sudah menghampiri.

Telur segar yang baik mungkin mempunyai bintik-bintik darah atau gumpalan kecil – ini adalah perkara biasa, kemasukan sedemikian hanya boleh dikeluarkan dengan pisau atau garpu. Kadang-kadang tepi kuning telur mungkin terikat dengan flagela protein nipis, yang diperlukan untuk mengekalkan embrio di dalamnya dengan lebih baik. Kehadiran mereka juga menunjukkan kesegaran. Jika anda memecahkan telur basi, anda akan berbau busuk, kuning akan menjadi rata, dan putih akan longgar.

Tidak mustahil untuk mengetahui sama ada telur segar dengan warna kulitnya, kerana warnanya sentiasa berbeza. Ia bergantung kepada baka ayam dan apa yang telah diberi makan.

Kaedah memutar

Ini adalah kaedah yang paling mudah dan paling mudah. Anda hanya perlu mengambil telur di tangan anda dan putar di atas meja. Jika ia hampir tidak berputar, telur itu segar; jika ya, ia telah duduk untuk masa yang agak lama, jadi tidak digalakkan untuk memakannya.

Memeriksa kesegaran telur puyuh

Kebanyakan orang sangat gemar makan telur puyuh secara khusus. Mereka rasa lebih lembut dan berkhasiat, dan daripada mereka anda tidak boleh menangkap penyakit berbahaya. Juga telur ini dianggap sebagai yang paling berguna kerana kandungan lebih banyak vitamin dan unsur surih. Anda boleh mengetahui kesegaran telur puyuh dengan cara yang hampir sama seperti yang diterangkan di atas untuk telur ayam, tetapi cara paling mudah adalah dengan menimbangnya pada skala. Berat normal telur puyuh segar ialah 12 gram. Jika, bagaimanapun, selepas menimbang ia tidak mencapai berat yang ditentukan, ia dianggap rosak, kemungkinan besar, produk itu telah disimpan di kedai di kaunter untuk masa yang sangat lama.

Ia juga disyorkan untuk menyimpan telur puyuh di dalam peti sejuk, di dalam petak sayuran. Sebelum memakannya, pastikan anda membilasnya dengan air suam. Tidak seperti telur ayam, ia boleh dimakan walaupun dalam bentuk mentah.

Apakah bahaya yang boleh datang dari telur basi

Telur adalah ketiga dalam senarai produk mudah rosak selepas daging dan tenusu. Keracunan telur boleh berlaku kerana perkembangan bakteria Salmonella. Tempoh inkubasi hanya 72 jam, perkembangan patologi berlaku dalam beberapa minit, dan jika pertolongan cemas tidak diberikan, mangsa boleh mati. Peluang yang lebih besar untuk dijangkiti salmonella boleh disebabkan oleh makan telur mentah, yang mengandungi bakteria (pada cangkang dalam) di bawah lapisan pelindung.

Kini menjadi kebiasaan di kalangan pengguna untuk memakan telur puyuh. Tidak mustahil untuk menangkap bakteria salmonella daripada mereka, kerana telur yang keluar dari telur puyuh mempunyai suhu 40 darjah, di mana semua bakteria dan kuman mati. Oleh itu, hari ini adalah yang terbaik untuk menggunakan telur puyuh untuk snek sejuk dan salad, ia berkhasiat dan mempunyai rasa yang enak. Satu-satunya kelemahan mereka ialah harga yang tinggi, yang tidak semua orang mampu.

Dalam kes tindak balas alahan yang kerap kepada mana-mana makanan, anda harus menggunakan hanya telur segar diet. Lebih banyak ia telah lain, lebih besar kemungkinan alahan. Di kedai atau di pasar, jika boleh, pilih hanya telur yang bersih, tanpa kesan najis ayam, kerana kotoran menunjukkan sanitasi dan penyelenggaraan burung yang buruk.

Kesimpulan Akhir

Artikel ini menerangkan semua peraturan untuk menyimpan telur ayam dan puyuh, serta cadangan yang diperlukan untuk membelinya dan beberapa cara mudah untuk memeriksa kesegarannya. Dengan mengikuti peraturan mudah dan sangat mudah ini, anda akan dapat dengan cepat dan teliti memeriksa telur untuk kesegaran, dengan itu melindungi diri anda dan orang tersayang anda daripada akibat berbahaya. Dalam dunia hari ini, perkara yang paling penting ialah kualiti dan ketulenan produk, yang seterusnya menjamin keselamatan kesihatan manusia dan kesejahteraan keseluruhan. Jika selepas membeli telur anda meragui kualiti dan kesegarannya, sebelum menambahnya ke dalam mana-mana hidangan, doh atau makanan ringan lain, pecahkan terlebih dahulu di atas pinggan untuk yakin seratus peratus kesegarannya. Selepas memecahkannya, periksa dengan teliti rupa telur, sama ada ia cair atau mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Kuning yang keras hendaklah berwarna kuning terang, dengan ketelusan cahaya, dan putihnya tidak boleh dikaburkan.Buang cengkerang segera untuk mengelakkan bakteria daripada masuk ke dalam hidangan utama.

Jika resipi menambah telur dalam bentuk mentah, pastikan anda hanya menggunakan telur diet, segar atau buatan sendiri.Di pasar atau di kedai semasa membeli telur pastikan anda menanyakan tarikh luputnya, pilih hanya segar dan tolak telur yang hampir tamat jangka hayatnya.Berhati-hati dan jaga kesihatan anda dan kesihatan keluarga anda.

Мakanan Berkhasiat