Cara memecut krim dengan betul: 9 cara

Krim putar adalah salah satu produk yang popular digunakan semasa membuat pencuci mulut. Mereka boleh bertindak sendiri sebagai hidangan kegemaran atau sebagai krim untuk melapis kek dalam kek. Mereka juga merupakan ramuan dalam krim yang lebih kompleks. Tetapi tidak setiap nyonya rumah berjaya mencapai hasil yang diharapkan. Malah tukang masak yang berpengalaman membuat kesilapan yang menghalang hasil yang hebat, kerana itu mereka perlu memulakan proses sekali lagi.

Hakikatnya ialah proses mencambuk krim menjadi buih tebal pada pandangan pertama adalah mudah, tetapi terdapat banyak nuansa yang memastikan kejayaan. Jika anda tidak mengambil kira mereka, anda hanya boleh merosakkan produk dan kehilangan kepercayaan pada kekuatan anda sendiri.

Apa itu krim

Sebelum meneruskan penyediaan krim yang lazat, adalah berguna untuk mengetahui apa krim itu, apakah jenisnya.

Krim adalah produk yang terbentuk di lapisan atas susu. Mereka hanya terbentuk dalam susu yang sedang berehat, atau melalui peranti khas – pemisah. Ia adalah bahagian yang mengandungi lemak, peratusan lemak susu di antara 10 hingga 35%. Pembentukan krim adalah disebabkan oleh fakta bahawa zarah lemak lebih padat daripada bahagian cecair dan ia naik secara beransur-ansur ke permukaan. Satu jam selepas memerah susu, lapisan lemak susu terbentuk di permukaan. Proses ini dipanggil pemendapan. Ia mengambil masa yang agak lama, itulah sebabnya dalam pengeluaran perindustrian teknologi dan peranti khas digunakan, yang membolehkan untuk mendapatkan krim lebih cepat.

Di rumah, ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya sehari untuk krim berdiri, dan kemudian ia mesti dikeluarkan dengan teliti. Anda juga boleh menggunakan pemisah isi rumah.

Jenis krim

Terdapat pelbagai klasifikasi jenis krim. Mengikut kaedah pemprosesan, terdapat mentah, boleh diminum, dalam tin, disebat.

mentah

Mereka tidak menjalani sebarang pemprosesan, produk semulajadi sepenuhnya. Mereka mempunyai jangka hayat terpendek, kerana bukan sahaja semua vitamin dan unsur surih disimpan tetapi juga bakteria yang membawa kepada pemasaman cepat krim.

Krim minum

Ini adalah kategori krim yang telah menjalani rawatan haba. Pempasteuran dan pensterilan dibezakan di sini. Dalam pempasteuran bahan mentah dipanaskan pada suhu yang tidak terlalu tinggi (tidak melebihi 85 darjah). Ini mengekalkan kebanyakan sifat berguna. Dalam pensterilan, krim dipanaskan untuk masa yang lama pada suhu tinggi (100 darjah). Pensterilan membolehkan anda memanjangkan jangka hayat sehingga 6 bulan, dengan kehilangan sebahagian daripada sifat berguna.

dalam tin

Dalam kes ini, produk diproses dengan menebal, selalunya dengan penambahan gula, atau krim kering dibuat.

disebat

Ini adalah produk sedia untuk diminum sepenuhnya. Bahan mentah disebat dengan gula hingga buih tebal dan di bawah tekanan dibungkus dalam tin aluminium. Mereka boleh diambil dan digunakan untuk menghias pencuci mulut, menghamili kek, menambah koktel.

Terdapat juga klasifikasi mengikut kandungan lemak krim. Ia digunakan di A.S., tetapi ia juga digunakan di negara lain.

  1. Krim Separuh Separuh. Ini diperbuat daripada campuran susu dan krim. Kandungan lemak membentuk 10-18%. Digunakan untuk menyediakan pelbagai hidangan tenusu, menambah bijirin dan minuman sarapan pagi, seperti kopi. Bukan kena sebat.
  2. Krim ringan. Krim tanpa lemak (15-20%). Juga tidak digunakan untuk sebat. Digunakan dalam penyediaan hidangan, pencuci mulut dan ditambah kepada kopi.
  3. Krim pecahan. Kandungan lemak krim berganda ialah 36-40%. Mereka boleh dengan mudah dan cepat disebat, mereka membentuk buih yang stabil. Ia digunakan oleh pembuat kuih-muih.

Krim yang kurang berat (30-36%) juga digunakan. Produk ini lebih mudah untuk disebat daripada yang sebelumnya; ia mempunyai isipadu yang lebih besar dan tidak berkerut secepat krim berat.

Di kedai-kedai anda sentiasa boleh mencari krim minuman dengan kandungan lemak 10-15%, kurang kerap anda boleh mencari produk dengan kandungan lemak 20%. Krim putar, sebaliknya, akan menjadi lebih sukar untuk dicari, tetapi ia juga boleh didapati di pasaran. Sesetengah chef mengatakan bahawa mereka boleh digantikan dengan krim yang dijual oleh vendor swasta di pasar. Adalah disyorkan untuk mencairkannya dengan susu sebelum disebat, kerana kandungan lemaknya biasanya lebih tinggi daripada yang diperlukan, yang boleh menyebabkan pemisahan dan pembentukan mentega dengan cepat.

Apakah krim terbaik untuk menyebat?

Pilihan krim untuk sebat mesti didekati dengan berhati-hati dan bijak. Pertama sekali, anda harus tahu bahawa untuk sebat produk sesuai dengan kandungan lemak melebihi 30%. Anda boleh mencapai hasil dengan krim kurang lemak (contohnya, 25-28%). Tetapi krim sedemikian akan cepat kehilangan bentuknya dan jatuh. Anda juga tidak boleh menggunakan krim dengan kandungan lemak melebihi 36%. Mereka terlalu berat dan sukar untuk disebat. Produk sangat cepat berstrata, anda mendapat mentega dan whey.

Anda juga harus memberi perhatian kepada jangka hayat dan kesegaran produk. Krim yang boleh disimpan selama lebih daripada 10 hari bukanlah pilihan terbaik. Ini bermakna bahawa bahan mentah telah menjalani pemprosesan yang lebih mendalam, jadi sebahagiannya rasa dan sifat berguna telah hilang. Dengan penunjuk kandungan lemak yang diperlukan, hasilnya akan dicapai, tetapi ia tidak akan membawa banyak keseronokan apabila makan. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada produk yang mempunyai jangka hayat yang singkat – 5-10 hari.

Di samping itu, konfeksion menasihatkan untuk mengambil krim segar untuk sebat, hanya kemudian kebarangkalian untuk mendapatkan buih tebal dan subur akan menjadi tinggi. Apabila membeli ia bernilai memberi perhatian kepada tarikh pengeluaran dan mengambil produk, yang berada di rak di kedai tidak lebih dari 3 hari.

Juga penting ialah suhu penyimpanan krim di kedai. Untuk sebatan, sama sekali tidak sesuai untuk mereka yang telah mengalami pembekuan, dan anda juga harus mengelakkan produk yang disimpan di rak biasa, bukan di dalam peti sejuk.

Cara cambuk krim

Terdapat beberapa syarat yang akan mencapai hasil yang diinginkan. Sekiranya anda mematuhinya dan mengambil kiranya, krim disebat akan menjadi lembut dan lapang.

Perkara utama ialah mengambil produk kandungan lemak yang diperlukan. Sekiranya anda perlu mendapatkan puncak yang kuat yang akan memegang bentuknya, maka untuk kerja mengambil krim dengan kandungan lemak lebih daripada 30%. Apabila anda memerlukan krim halus, yang harus merendam kerak, lebih baik mengambil krim sebanyak 20 peratus.

Prasyarat kedua ialah suhu yang sesuai untuk kedua-dua produk dan kuali. Krim dan cawan di mana ia akan disebat mestilah sejuk. Produk yang hangat hanya akan lebih cair apabila diproses dan tidak akan menebal lama, yang boleh menyebabkan stratifikasi dan rembesan whey. Terdapat juga masalah dengan krim terlalu beku. Lemak akan mula berkerut dan terkumpul dalam mentega. Adalah berbaloi untuk meletakkan produk di dalam peti sejuk terlebih dahulu, supaya ia sejuk dengan baik. Dan cawan boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk selama 10-15 minit. Jika suhu di dapur tinggi dan terdapat kebimbangan bahawa krim akan cepat panas, anda boleh meletakkan mangkuk dalam mangkuk dengan jumlah ais yang lebih besar semasa anda bekerja.

Kejayaan juga bergantung kepada alatan dan teknik sebatan yang digunakan. Ramai yang menegaskan bahawa krim hanya perlu disebat dengan tangan dengan pemukul. Ini membolehkan anda mengekalkan kelajuan yang diperlukan dan memantau proses penebalan produk. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan pengadun. Dalam kes ini, anda harus bermula dengan kelajuan rendah, secara beransur-ansur meningkatkan kelajuan. Jangan gunakan tetapan maksimum. Anda mungkin terlepas titik di mana whey mula keluar. Apabila menyebat, ia tidak perlu memacu whisk ke seluruh cawan. Krim harus beredar melalui bekas itu sendiri. Walau apa pun, pengisar tidak boleh digunakan. Peranti ini masih direka untuk mencincang, jadi kerjanya pasti akan membawa kepada stratifikasi krim. Daripada semua peralatan dapur, pemproses makanan dengan lampiran pukul khas dianggap sebagai pilihan terbaik. Ia membolehkan anda mengekalkan kelajuan seragam, dan anda sentiasa boleh menilai tahap kesediaan produk.

Aditif tambahan dalam bentuk gula, gelatin, penambah diperkenalkan dalam proses, apabila krim sudah mula terbentuk. Jika anda menambahnya dari awal, krim mungkin tidak akan mula pekat. Ia juga ditambah secara beransur-ansur, jika anda menambah kesemuanya sekali gus, volum yang terhasil mungkin jatuh. Produk akan rosak.

33% krim

Krim dengan kandungan lemak 33% paling kerap digunakan untuk membuat krim dalam bentuk buih yang stabil dan lapang. Ia digunakan untuk menghias pencuci mulut, biskut berlapis, ditambah kepada coklat panas atau kopi, ia juga menjadi asas untuk membuat krim lain. Komposisinya, sebagai tambahan kepada krim, termasuk gula tepung, vanila. Kadang-kadang ia berperisa dengan kopi, kulit sitrus. Krim harus gebu dan lapang, buih tebal harus memegang bentuknya dan tidak jatuh. Ini boleh dicapai jika anda mengikuti resipi dengan tepat.

Segalanya bermula dengan memilih produk yang berkualiti. Krim mestilah segar, organik, tanpa penambahan penambah, penstabil dan pemekat.

Produk hendaklah disejukkan dengan baik sebelum disebat, tetapi tidak dibekukan. Semua perkakas dan alatan juga hendaklah sejuk. Jika pengadun atau pemproses makanan digunakan, masukkan peralatan ke dalam peti sejuk 10 minit sebelum disebat. Sekiranya bilik itu sangat panas, lebih baik menyimpan mangkuk dengan krim dalam mangkuk lain dengan jumlah yang lebih besar, di mana pra-tuang ais.

Apabila menyebat, adalah penting untuk melihat masa dan konsistensi produk. Sekiranya anda terlalu banyak mengalahkan krim, ia akan mula bertukar menjadi mentega manis. Anda perlu memulakan semua kerja sekali lagi. Apabila memukul dengan pengadun, anda tidak sepatutnya menetapkan kelajuan maksimum. Anda harus bermula dengan kelajuan rendah, meningkatkannya secara beransur-ansur, tetapi jangan gunakan kelajuan tertinggi. Kelajuan sederhana membolehkan krim menyerap lebih banyak udara dan menjadikannya lebih tebal. Anda perlu menyemak ketebalan campuran secara berkala. Sebaik sahaja krim membentuk puncak padat dan stabil yang tidak merebak atau merebak, sudah tiba masanya untuk berhenti menyebat. Krim sudah siap.

Krim perlu disebat terlebih dahulu tanpa menambah gula atau bahan lain. Untuk minit pertama gelembung akan terbentuk di permukaan, maka jisim akan mula menebal. Sekarang anda boleh menambah gula tepung dalam bahagian kecil, supaya krim tidak jatuh. Lebih baik menggunakan gula tepung daripada gula. Krim lemak disebat dengan sangat cepat, jadi gula tidak mempunyai masa untuk tersebar, dan butiran-butiran rangup pada gigi anda apabila anda makan, yang membawa perasaan yang tidak menyenangkan. Perisa (vanila, koko, kulit sitrus) ditambah bersama gula tepung. Jumlah gula ditentukan oleh rasa.

Secara purata, masa sebat adalah 2-5 minit, semuanya bergantung pada produk, keadaan, kelajuan sebat dan faktor lain.

Bergantung pada tujuan krim, konsistensi ditentukan. Sekiranya anda perlu merendam kek, lebih baik berhenti pada masa ini apabila puncak masih lembut, tetapi tidak lagi merebak. Dengan cara ini lapisan akan menjadi lebih berair. Untuk mencipta hiasan, yang sepatutnya memegang bentuknya, adalah perlu untuk mencapai puncak yang kuat. Ia adalah perlu untuk berhati-hati melihat bahawa whey tidak mula menonjol.

Sekiranya anda perlu mencambuk sejumlah besar produk, lebih baik membahagikannya kepada beberapa bahagian.

Krim putar 20%.

Tidak mustahil untuk menyebat krim 20% lemak dan mendapatkan krim gebu tebal tanpa menggunakan helah tertentu. Produk mungkin menebal sedikit, tetapi ia masih tidak akan mengekalkan bentuknya, terus merebak. Jika anda memerlukan sos pekat atau sos kek, ini mungkin cukup.

Selalunya terdapat situasi apabila tidak mungkin untuk membeli krim berat di kedai terdekat, dan hanya 20% daripada krim tulen, boleh diminum tersedia. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan beberapa petua yang akan membantu mendapatkan buih yang padat dan lapang dan menggunakannya untuk menghias pastri.

Salah satu cara ialah menggunakan produk dan perkakas yang sangat sejuk. Krim hendaklah diletakkan di dalam peti sejuk 2 jam sebelum ia diperlukan untuk membuat krim. Hantar juga ke peti sejuk lampiran pukul atau pengadun, mangkuk tempat produk akan disebat. Sediakan terlebih dahulu dan ais. Ia boleh dibeli di kedai atau buat sendiri, menggunakan acuan khas.

Apabila semuanya telah cukup sejuk, ambil mangkuk besar, letakkan ais di dalamnya, letakkan cawan di atas tempat sebat akan berlaku, letakkan krim, ambil whisk atau mixer dan mulakan proses. Pertama, cambuk produk tanpa menambah gula atau bahan lain. Perlu diingat bahawa masa sebat dipengaruhi oleh kandungan lemak produk. Oleh itu, krim kurang lemak akan memerlukan lebih banyak masa. Sebaik sahaja mereka mula menebal, anda boleh memperkenalkan bahan tambahan secara beransur-ansur. Ia masih bernilai menonton dengan teliti proses itu, supaya tidak terlepas masa apabila anda perlu berhenti. Sebaik sahaja anda berjaya mencapai konsistensi yang diingini, masukkan semula krim siap ke dalam peti sejuk sehingga ia akhirnya menjadi pekat.

Perlu diingatkan bahawa kaedah ini tidak selalu memberikan hasil seratus peratus. Terlalu banyak faktor dan keadaan boleh menjejaskan proses, membawa kepada kegagalan.

Cara lain mengesyorkan meningkatkan kegemukan krim di rumah. Ini boleh dilakukan dengan salah satu daripada dua cara: keluarkan kelembapan berlebihan dengan mengurangkan jumlah produk, atau meningkatkan kandungan lemak.

Mengeluarkan kelembapan berlebihan perlu dilakukan secara beransur-ansur, dengan pematuhan ketat terhadap cadangan. Hantar krim selama 20 minit di dalam peti sejuk. Pada masa yang sama di dalam ruang juga meletakkan alat dan mangkuk. Sekiranya bilik itu panas, maka ia juga bernilai menyimpan ais untuk mengekalkan suhu malar semasa kerja, meletakkannya di dalam bekas yang lebih besar.

Apabila krim telah cukup sejuk, letakkannya dalam mangkuk sejuk dan mulakan sebat dengan pemukul. Jika menggunakan mixer, gunakan kelajuan sederhana. Apabila krim telah pekat, masukkan semula ke dalam peti sejuk selama 20 minit. Ia bernilai menonton proses penyejukan. Masa bergantung pada kapasiti peti sejuk beku, isipadu dan kualiti produk. Selepas masa yang diperuntukkan, keluarkan mangkuk dengan krim, tolak sedikit jisim tebal dari dinding bekas. Whey akan terbentuk di bahagian bawah. Memegang jisim yang terhasil, toskan whey. Produk selebihnya kini boleh disebat ke puncak kaku.

Tingkatkan lemak dengan cara kedua melalui penambahan mentega. Adalah disyorkan untuk menggunakan mentega desa dengan kandungan lemak sebanyak 80%. Krim perlu dituangkan ke dalam periuk. Parut mentega pada parutan halus. Satukan kedua-dua produk bersama-sama dan mula panaskan kuali dengan api perlahan. Panaskan krim sehingga mentega cair secara aktif. Keluarkan dari api dan jangan biarkan krim mendidih. Apabila mentega telah dibubarkan sepenuhnya, tuangkan ke dalam mangkuk. Anda memerlukan pengisar dengan bilah rata. Dengan pengisar pada kelajuan sederhana, campurkan campuran yang disediakan selama 2-3 minit. Tuangkan cecair pekat yang terhasil ke dalam mangkuk sejuk dan tutup dengan kain kasa yang dilipat dalam beberapa lapisan untuk mengelakkan pemeluwapan. Tutup cawan dengan penutup dan biarkan di dalam peti sejuk selama 8 jam. Sekarang anda boleh menyebat mereka dengan cara biasa.

Krim kering.

Sekiranya krim berat biasa tidak tersedia, anda boleh menggunakan resipi untuk membuat krim Chantilly daripada krim kering. Krim putar yang terhasil hampir sama dengan yang dibuat dengan produk berat. Resipi ini boleh disimpan dalam simpanan, sekiranya tetamu tiba-tiba di depan pintu dan anda perlu segera menyediakan hidangan yang lazat. Untuk tujuan ini, sudah cukup untuk mempunyai bungkusan krim kering di rumah, yang dibezakan oleh jangka hayat yang panjang, dan susu.

Prinsip penyediaan adalah untuk memulihkan krim dengan susu, jisim yang terhasil kemudian disebat dengan cara yang sama seperti ketika menggunakan produk lemak cair biasa.

Susu hendaklah terlebih dahulu disejukkan di dalam peti sejuk. Kemudian cairkan krim kering dalam susu yang telah disejukkan. Jumlah krim adalah sama dengan 1/4 daripada jumlah susu (contohnya, untuk 250 ml susu – 60 g krim tepung). Kemudian masukkan gula tepung secukup rasa. Pukul dengan mixer sehingga adunan membentuk stiff peak. Gunakan kelajuan sederhana.

Untuk mencapai hasil yang diinginkan, ia patut menggunakan krim sebat.

Untuk krim

Untuk mendapatkan krim yang boleh digunakan untuk menghias pencuci mulut atau berkhidmat dengan buah atau beri, anda mesti memilih produk berkualiti terbaik, segar dan tidak kurang daripada 30% lemak. Sebagai tambahan kepada gula, anda boleh menambah pelbagai bahan tambahan kepada krim, yang akan memberikan warna dan rasa tambahan. Tetapi anda tidak sepatutnya ketagih dengan mereka. Terlalu banyak aditif boleh menjejaskan hasilnya. Semuanya baik secara sederhana.

Krim, mangkuk untuk sebat, pukul atau lampiran untuk pengadun terlebih dahulu hendaklah disejukkan dengan baik di dalam peti sejuk. Jika masa terhad, anda boleh memasukkannya ke dalam peti sejuk, memastikan krim tidak membeku. Jika mereka mengkristal, mereka tidak boleh digunakan untuk membuat krim.

Pada peringkat sebat, jangan gunakan kelajuan terlalu tinggi pengadun. Mula-mula, pukul krim tanpa menambah gula, krim harus pekat sedikit. Kemudian masukkan gula dan perasa. Tukang masak pastri mengesyorkan menggunakan gula tepung dan menambahnya dalam kelompok. Gula terlalu kasar dan berat. Ia memerlukan masa untuk dibubarkan. Anda boleh sama ada memecahkan krim dan ia akan mula bertukar menjadi mentega, atau kristal gula tidak akan mempunyai masa untuk mencairkan dan akan menjadi tidak menyenangkan untuk mencicit pada gigi anda.

Krim siap pakai tidak bertujuan untuk penyimpanan jangka panjang. Adalah disyorkan untuk menggunakannya dengan segera.

Untuk kek

Apabila krim putar untuk kek, anda harus mempertimbangkan bagaimana sebenarnya krim itu akan digunakan. Sekiranya diperlukan untuk menghamili dan melembapkan kek, tidak perlu mencapai buih yang stabil. Krim sedemikian akan mengekalkan bentuknya dengan baik di antara lapisan, tetapi biskut akan kekal kering. Lebih baik jika ia lembut dan merendam setiap lapisan. Sekiranya anda memerlukan krim untuk menghias pencuci mulut, maka ia patut mengejar konsistensi pembentukan puncak yang stabil. Krim harus memegang bentuknya, tidak merebak, supaya tidak merosakkan penampilan.

Teknologi penyediaan kedua-dua varian boleh dikatakan sama. Produk hendaklah disejukkan dahulu, kemudian disebat selama seminit sehingga ia mula menebal. Selepas itu, masukkan gula dan perasa ke dalam mangkuk jika perlu. Untuk mendapatkan krim untuk rendaman, teruskan pecut selama 2 minit. Untuk digunakan dalam mencipta hiasan, sebat sedikit lebih lama, tanpa terbawa-bawa, supaya tidak mendapat mentega dan whey.

Dengan gula tepung.

Gula tepung mempunyai kelebihan berbanding gula. Zarahnya jauh lebih halus, lebih ringan dan cepat larut. Parameter ini penting apabila bekerja dengan krim. Krim pekat disebat selama beberapa minit, dan kristal gula kadangkala tidak mempunyai masa untuk cair sepenuhnya. Ini merosakkan tekstur krim. Ia tidak menyenangkan untuk dimakan kerana ia kehilangan rasa ringan, kelembutan, dan lapangnya. Selain itu, gula agak berat, menambahnya pada krim yang sudah disebat sedikit boleh menyebabkan buih jatuh. Selepas itu, krim menjadi cair semula dan tidak lagi pekat. Atas sebab ini, gula tepung adalah lebih baik daripada krim putar.

Di samping itu, gula tepung boleh dibuat dengan mudah di rumah. Untuk ini anda hanya memerlukan penggiling kopi. Anda perlu memasukkan gula ke dalam peranti. Dalam beberapa saat, gula tepung akan siap. Sebelum mengisar, anda boleh menambah vanillin, rempah, kulit lemon terlebih dahulu. Kemudian gula tepung sudah pun berperisa.

Jumlah gula tepung dikira secara individu. Di sini ia bernilai bergantung pada citarasa dan pilihan anda sendiri. Tetapi anda harus ingat bahawa kehadirannya yang berlebihan bukan sahaja akan merosakkan rasa krim, tetapi juga boleh menjejaskan konsistensi semasa mencambuk.

Dengan susu pekat

Krim putar dengan susu pekat mempunyai rasa karamel yang pelik. Krim sedemikian boleh digunakan sebagai membasahi antara lapisan kek, dan untuk menghias kopi atau coklat panas. Semasa membuatnya, perlu diingat bahawa susu pekat mempunyai tekstur likat, yang akan menjejaskan proses menyebat krim. Oleh itu, hanya krim kandungan lemak tinggi digunakan untuk membuat krim sedemikian. Yang lain tidak akan menebal, dan akan kekal cair. Pilihan terbaik dalam kes ini adalah krim buatan sendiri, yang boleh menebal sendiri dalam masa sehari.

Proses itu sendiri agak mudah. Krim dan susu pekat mesti disejukkan terlebih dahulu, tetapi tidak dibekukan. Juga, perlu menggunakan mangkuk dan alat yang sejuk semasa bekerja. Apabila bekerja di dalam bilik panas, lebih baik untuk menetapkan mangkuk dengan krim dalam bekas yang lebih besar dengan ais. Campurkan semua bahan sekali gus. Anda boleh menambah sedikit lagi gula tepung. Ambil krim dua kali lebih banyak daripada susu.

Pukul krim dengan pengadun pada kelajuan sederhana. Pada mulanya gelembung akan muncul di permukaan. Selepas 10 minit krim akan menjadi pekat. Ia kekal untuk membawa kepada konsistensi yang diingini dan boleh digunakan.

Untuk aiskrim

Resipi klasik untuk ais krim termasuk krim. Untuk mencambuk krim dengan betul untuk merawat ini, anda perlu mengikuti beberapa peraturan mudah. Pertama sekali, kejayaan bergantung pada kualiti produk. Krim mestilah segar, tanpa bau atau rasa yang tidak menyenangkan. Hanya krim pekat yang harus digunakan untuk ais krim. Ais krim harus mempunyai tekstur yang ringan dan lembut, lembut dan berkrim, tanpa kristal ais. Ini hanya boleh dicapai dengan menggunakan krim berat. Untuk tidak merosakkan tekstur, ia juga disyorkan untuk menambah gula tepung dan bukannya gula.

Pertama, krim itu disejukkan dengan baik, bersama-sama dengan mereka dalam peti sejuk selama 2 jam harus disimpan dalam mangkuk untuk sebat, misai atau lampiran untuk pengadun. Supaya produk tidak panas dalam proses, disyorkan untuk meletakkan mangkuk dengan krim dalam bekas lain, di mana untuk menuangkan ais. Anda boleh menggunakan resipi lama, yang digunakan pada zaman dahulu. Taburkan ais dengan garam, kemudian suhunya turun beberapa darjah lagi.

Pukul krim dengan pemukul atau pengadun pada kelajuan sederhana. Kelajuan maksimum tidak akan membenarkan anda menangkap saat whey boleh dilepaskan. Perkara ini tidak sepatutnya dibiarkan berlaku. Sebaik sahaja produk mula menebal, masukkan gula tepung. Apabila puncak lembut terbentuk, kurangkan keamatan pukulan. Konsistensi ini akan mencukupi. Anda boleh meneruskan penyediaan ais krim.

Untuk kopi

Adalah disyorkan untuk menggunakan krim berat, yang boleh disebat ke puncak yang kukuh. Produk hendaklah disejukkan dengan baik dan disebat dengan pengadun sehingga pekat. Anda boleh menambah gula tepung, kayu manis, koko. Ia tetap mendidih kopi, tuangkan ke dalam gelas dan letakkan bola krim yang dihasilkan di atas.

Anda juga boleh menggunakan krim putar untuk cappuccino. Dalam kes ini, anda juga menggunakan krim berat. Tetapi mereka tidak disebat sejuk, tetapi hangat. Untuk melakukan ini, cukup untuk memanaskannya sedikit dalam periuk di atas dapur, tetapi jangan biarkan mereka mendidih, dan cambuk mereka dengan pengadun. Anda harus mendapatkan cecair pekat. Kesediaan diperiksa dengan mudah. Pertama, buih terbentuk di permukaan, sebaik sahaja ia jatuh, anda perlu berhenti menyebat. Krim sudah siap, anda boleh menambahnya ke kopi hitam.

Cara memekatkan krim putar

Tidak selalu mungkin untuk mencapai hasil yang diinginkan. Sebab-sebab fakta bahawa krim tidak disebat ke dalam buih tebal, boleh ada banyak – bahan mentah berkualiti rendah, bukan parameter cecair yang diperlukan dan banyak lagi. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan bahan tambahan yang akan membolehkan anda menebal produk dan mendapatkan konsistensi krim yang betul.

Cara paling mudah ialah membeli pemekat khas di kedai. Tetapi ia tidak selalu boleh didapati di rak. Dalam kes ini, kaedah lama yang telah dicuba dan benar boleh membantu.

Pemekat standard mengandungi kanji dan gula tepung. Oleh itu, alat sedemikian boleh disediakan di rumah. Campuran hendaklah dibuat pada kadar 1 bahagian kanji kentang kepada 2 bahagian gula tepung. Masukkan campuran yang dihasilkan ke krim (1 sudu kecil. pemekat setiap 100 gram krim), kacau sehingga dibubarkan sepenuhnya, dan pukul semuanya dengan pengadun pada kelajuan rendah. Biarkan berdiri, dan pukul jisim pekat.

Cara kedua untuk memekatkan krim adalah dengan menggunakan jus lemon. Di sini adalah perlu untuk memerhatikan perkadaran, supaya krim tidak mempunyai rasa masam. 1 sudu kecil jus cukup untuk 1 liter krim. Mereka perlu disejukkan terlebih dahulu, kemudian masukkan jus. Pukul dengan mixer mengikut konsistensi yang diingini.

Gelatin juga membolehkan anda memekatkan krim. 1 sudu kecil cukup untuk kira-kira 500-600 gram krim. Tuangkan sedikit krim dan masukkan gelatin. Beri masa untuk ia membengkak. Selebihnya krim hendaklah diletakkan di dalam peti sejuk. Apabila gelatin telah membengkak secukupnya, panaskan campuran, tetapi jangan mendidih sehingga gelatin telah larut. Biarkan campuran sejuk dengan baik sebelum menambah krim yang tinggal. Mulakan dengan memukul krim yang telah disejukkan dengan pengadun pada kelajuan rendah, kemudian masukkan campuran krim dan gelatin, meningkatkan kelajuan ke maksimum. Pukul sehingga krim pekat.

Bagaimana krim berguna

Walaupun fakta bahawa krim adalah produk berlemak, ia mempunyai kesan positif terhadap kesihatan badan. Vitamin D diketahui membantu menyerap kalsium dan fluorida, yang memainkan peranan penting dalam kesihatan muskuloskeletal. Vitamin ini hanya terdapat dalam lemak haiwan, yang terdapat dalam kuantiti yang banyak dalam krim. Oleh itu, kalsium dan fluorida lebih baik diserap apabila mengambil krim daripada susu. Produk ini juga mengandungi lesitin, yang membantu melawan deposit kolesterol dalam saluran darah. Pengambilan makanan manis mempunyai kesan yang baik terhadap mood, keadaan psikologi.

Tetapi terdapat juga kontraindikasi. Kerana kandungan lemak, krim tidak digalakkan untuk makan dalam kuantiti yang banyak kepada orang yang mengalami obesiti atau penyakit pankreas.

Мakanan Berkhasiat