Cara membuat serut kelapa

Hari ini tidak sukar untuk membeli serutan kelapa di kedai. Anda juga boleh membelinya dalam bentuk yang berwarna-warni. Tetapi sejauh manakah berguna produk buatan kedai? Pada asasnya, serut kelapa buatan kedai dibuat daripada pulpa kelapa sisa. Pada dasarnya, ia adalah kek yang tidak mempunyai sebarang kegunaan.

Membuat serut kelapa sendiri bukanlah proses yang sukar, tetapi ia memerlukan sedikit persediaan. Jika dilakukan secara tidak betul, anda mungkin berakhir dengan kekecewaan dan bukannya hidangan yang lazat.

Memilih kacang yang betul

Pertama, anda perlu memilih “pesaing yang layak.” Nampaknya apa yang sukar? Tetapi terdapat beberapa nuansa.

 1. Pertama, ambil kacang di tangan anda. Adakah ia berat? Adakah ia kelihatan lebih ringan di kaunter? Hebat, ia lulus ujian pertama.
 2. Seterusnya, goncangkan kelapa berhampiran telinga anda. Apa yang awak dengar? Sebaik-baiknya, harus ada gurgle teredam, yang bermaksud kacang dipenuhi dengan cecair. Ini juga satu perkara yang baik. Kalau bunyi macam tak cukup cecair, itu tanda pertama kacang dah mula kering. Jika anda tidak mendengar sebarang pergerakan bendalir sama sekali, letakkan semula kelapa dan uji satu lagi. Kerana yang ini sudah hampir ajalnya dan ada sedikit kegunaan di dalamnya.
 3. Perhatikan rupa kelapa. Kacang yang anda inginkan tidak sepatutnya mempunyai kerepek, kemek atau tompok basah. Jika ada, bermakna pulpa mungkin juga rosak.
 4. Seterusnya, lihat tiga lubang. Mereka harus kering dan sedikit lebih gelap daripada warna utama kelapa. Beri sedikit tekanan kepada mereka. Tetapi tidak terlalu keras. Jika kacang telah menjadi buruk, permukaan lubang akan menjadi sangat lembut, anda boleh secara tidak sengaja membasahi jari anda dalam air kelapa yang diperam. Jika anda perasan bahawa apabila anda menekan permukaan lubang tidak elastik, adalah lebih baik untuk meletakkan kacang dan mencari yang seterusnya. Noda putih atau merah jambu pada lubang ini (atau malah pada cangkang secara keseluruhan) adalah tanda pertama produk yang tidak baik. Ia hanya acuan.
 5. Bau. Produk yang dimeterai sepenuhnya tidak berbau. Hanya bau permukaan gentian semulajadi yang mungkin ada. Sebarang aroma yang terpancar daripada buah, lebih-lebih lagi yang pedas, menunjukkan bahawa integriti cengkerang terjejas.

Bagaimana untuk membuka “kacang yang sukar.”

Tidak cukup untuk membawa pulang kelapa yang sempurna. Sekarang persoalannya ialah bagaimana untuk membukanya. Untuk ini kita perlukan:

 • Paku, pemutar skru atau penusuk;
 • straw koktel;
 • permukaan pemotongan yang besar dan kukuh;
 • tukul atau gergaji.
 1. Cari tiga lingkaran hitam yang sama yang telah kami periksa di kedai. Dengan objek panjang runcing, seperti paku, buat lubang pada dua bulatan. Anda boleh membantu diri anda dengan tukul. Air kelapa akan keluar melalui satu lubang, dan udara akan masuk melalui lubang yang lain. Seterusnya, keluarkan cecair dari kelapa atau hanya minum dengan tiub yang disediakan. Jika anda ingin menyimpan air kelapa untuk kemudian, jangan lupa bahawa ia disimpan di dalam peti sejuk tidak lebih dari sehari. Kemudian mula membuka kacang. Letakkan kelapa di atas permukaan pemotongan keras dan hanya melihatnya terbuka. Sekiranya anda tidak perlu mengekalkan tempurung buah itu, anda boleh memasukkan kelapa ke dalam beg plastik tebal atau bungkus dengan tuala tebal dan hanya memukulnya dengan tukul.
 2. Daripada tukul, kapak boleh membantu. Anda hanya perlu memotong kelapa dengannya.
 3. Kaedah yang lebih berperikemanusiaan ialah membuka kacang dengan pisau dapur yang kuat dan kuat. Ambil di tangan anda. Dengan bahagian belakang pisau, pukul dengan baik pada bahagian tepi kelapa. Kemudian putar sedikit kacang dan buat pukulan lagi. Teruskan berbuat demikian sehingga bunyi pada kesan berubah. Ini bermakna terdapat retakan pada cangkerang. Pukul beberapa kali lagi untuk memecahkan kacang sepenuhnya.
 4. Satu lagi cara untuk membuka dengan pisau. Masukkan bilah pisau yang kuat ke dalam salah satu lubang dan pukul pemegangnya dengan tukul. Kemudian putar pisau perlahan-lahan.
 5. Kaedah rawatan haba walnut. Panaskan ketuhar hingga 180 darjah. Keluarkan cecair dari kelapa dan letakkannya dalam hidangan ketuhar dengan sisi yang tinggi. Biarkan kelapa “membakar” selama 20 minit. Anda juga boleh menggunakan microwave. Kemudian ia akan mengambil masa 5 minit. Selepas itu, letakkan subjek di dalam peti sejuk selama 15 minit. Selepas semua manipulasi, ketik jahitan kacang dengan tukul. Cangkang akan pecah dan berpecah menjadi dua bahagian, dan lebih mudah untuk mendapatkan pulpa dengan kaedah ini.
 6. Untuk memecahkan cangkang, dan untuk mendapatkan pulpa yang anda boleh tanpa masalah, perlu untuk mengetuk kacang keseluruhan dengan bahagian belakang pisau yang kuat atau tukul. Langkah kembali kira -kira 1/3 dari bahagian atas kelapa. Anda tidak boleh mengalahkannya dengan kuat, yang menjadikan proses lebih mudah bagi orang yang tidak mempunyai banyak kekuatan fizikal. Tetapi perlu ditewaskan untuk masa yang sangat lama. Apabila retak muncul di permukaan shell, ia boleh retak dan pulpa dapat dengan mudah diambil.
 7. Sangat serupa dengan kaedah sebelumnya. Sekiranya tiada peranti di tangan, anda boleh mencari permukaan yang keras, di mana anda perlu mengetuk lama dan membosankan. Cepat atau lambat kacang akan menyerah.

Tiada siapa yang membatalkan teknik keselamatan. Dalam keadaan apa -apa, anda perlu cuba memotong buah dengan pisau. Cangkangnya sangat sukar, jadi pisau boleh tergelincir, memotong tangan anda atau membuat akibat yang lebih buruk. Sekiranya anda menggunakan kapak, perhatikan keselamatan anda dan keselamatan orang -orang di sekeliling anda.

Sekali lagi, perhatikan daging di dalamnya. Ia harus keras dan putih. Sekiranya terdapat bintik -bintik telus, atau merah jambu, atau lembut, malangnya, kacang itu dimanjakan. Jika rasa pulpa atau air kelapa masam atau tidak menyenangkan, produk itu dimanjakan.

Cara Mengambil Pulpa Daripada Kacang Dan Membuat Racun

Selepas kelapa telah tunduk dan retak, anda perlu mengeluarkan pulpa. Ia mungkin kelihatan seperti memisahkan pulpa adalah proses yang rumit, tetapi pisau biasa akan membantu. Tidak perlu menjadi perfeksionis dan cuba memisahkan pulpa dari shell sepenuhnya, bukan kepingan. Kejayaan semacam itu tidak berguna. Ia perlu dicincang kemudian.

Seterusnya, kulit kecil kekal pada pulpa. Ia boleh dikeluarkan dengan pisau, pengupas sayur atau parut. Kemudian pastikan untuk membilas kelapa yang dikupas di dalam air untuk menghilangkan segala -galanya. Menggunakan grater yang sama, cincang pulpa kelapa yang dikupas dengan baik. Lebih baik memilih lubang bersaiz kecil atau sederhana. Anda boleh melakukan sesuatu yang lebih mudah dan lulus pulpa melalui pemproses makanan.

Tangki yang dihasilkan belum menjadi hasil akhir. Jika anda mencubanya, anda boleh memahami bahawa ia adalah kaku dan tidak kering seperti kedai. Untuk meningkatkan rasa, anda boleh menggunakan vanillin atau gula tepung untuk memanaskannya.

Untuk menukar warna akan membantu pewarna makanan biasa. Untuk melakukan ini, letakkan serbuk kelapa dalam beg atau bekas kedap udara. Tambah serbuk pewarna makanan dan kacau dengan baik. Perlu diingat bahawa pewarna makanan tidak begitu berguna. Rawatan sedemikian tidak lama, kerana ini bukan akhir penyediaan.

Cara Mengeringkan Shavings Kelapa

Langkah terakhir akan menjadi pengeringan. Adalah lebih baik menggunakan proses semulajadi untuk pengeringan – hanya di udara. Untuk melakukan ini, tuangkan lapisan nipis pulpa kelapa parut pada kertas tersebar. Beberapa jam pada suhu bilik sudah cukup. Ia harus hangat, kerana kemudian pulpa hampir tidak akan kering. Tetapi jika anda ingin memasak kelapa secepat mungkin, anda boleh menggunakan bantuan ketuhar.

Adalah mudah untuk melakukan ini dalam mod “pengeringan” atau “meniup”, tetapi jika anda mempunyai ketuhar biasa, anda hanya perlu meninggalkannya pada suhu minimum selama beberapa minit. Letakkan kertas kertas atau tikar silikon pada dulang penaik. Seterusnya, letakkan lapisan nipis pulpa kelapa parut dan kering, meninggalkan pintu ajar.

Bagaimana anda tahu bila tiba masanya untuk mengeluarkannya? Oleh warna atau bau. Jika warna mula menjadi gelap, sudah tiba masanya. Bau kelapa yang dibakar dapat memberitahu anda sudah tiba masanya.

Satu lagi perkara yang boleh membantu ialah pengering elektrik. Di dalamnya, anda perlu memasang grid yang direka untuk marshmallow. Letakkan lapisan nipis. Letakkannya pada 70 darjah dan tunggu. Kesediaan mudah ditentukan dengan merasainya. Adalah disyorkan untuk mengeluarkannya sebelum kelapa menjadi rangup.

Jika anda tidak mahu bau kacang terbakar, anda boleh memanaskan ketuhar hingga kira -kira 120 darjah, matikannya, dan kemudian letakkan dulang dengan serak di dalamnya. Selepas penyejukan, periksa kesediaan. Sekiranya tidak ada masa yang cukup, kemudian tetapkannya kepada 50 darjah dan biarkan ia kering selama setengah jam lagi.

Selepas memasak, kacang perlu disejukkan dan diletakkan dalam hidangan plastik atau kaca. Simpan di tempat yang gelap, sejuk dan tidak lebih daripada 3 bulan. Cahaya matahari langsung dan kelembapan hanya akan merosakkan produk siap. Anda tidak boleh menyimpan serak dan dengan produk yang mempunyai bau yang pedas dan cerah.

Senang tahu

 1. Selepas mengeluarkan air kelapa dari kacang, anda boleh menyimpannya selama tidak lebih dari 48 jam. Jadi jika cecair diperlukan, bersiaplah untuk menggunakan pulpa tidak lama lagi juga. Sedikit Trik: Penyimpanan boleh dilanjutkan sehingga lima hari hanya dengan menuangkan air ke atas pulpa. Tanpa air, ia hanya akan kering. Dengan cara ini, cecair yang ada di dalam kacang dipanggil air kelapa, bukan susu. Susu datang dari pulpa itu sendiri.
 2. Jika anda menggunakan cara radikal untuk membuka shell tanpa langkah berjaga -jaga keselamatan, anda boleh mencederakan diri sendiri sebagai tambahan kepada zarah kecil dan besar shell yang bertaburan di mana -mana.
 3. Apabila memecahkan kelapa, anda boleh membungkus buah -buahan di clingfilm atau beg dan tuala di atas. Dengan cara ini ia tidak akan tergelincir, dan ia akan menjadi lebih mudah untuk memegangnya.
 4. Keselamatan yang sama diperlukan semasa menusuk lubang. Adalah lebih baik untuk meminta pertolongan, supaya seseorang memegang kacang.
 5. Jika anda memecahkan kacang tanpa mengeluarkan cecair sebelum ini, anda tidak akan dapat menyimpannya.
 6. Anda boleh menyimpan pulpa walnut sehingga enam bulan dengan membekukannya. Anda perlu membuat tongkat dengan cara yang mudah dan, dibahagikan kepada bahagian, untuk dimasukkan ke dalam peti sejuk. Adalah perlu untuk memakan kelapa tanpa membuang, jika tidak, kacang akan menjadi lembut dan berair. Pembekuan berulang tidak dibenarkan dalam apa jua keadaan.
 7. Jika anda membuka kacang dengan ketuhar, ia bukan sahaja wajar, tetapi wajib untuk mengeluarkan cecair, jika tidak, kelapa akan meletup.
 8. Seluruh kacang tanpa kerosakan disimpan sehingga tiga bulan.
 9. Cangkang yang tinggal juga boleh berguna. Ia sesuai digunakan sebagai periuk bunga, pemegang lilin, cawan pensil atau kotak. Jika menganjurkan pesta dalam gaya bertema, kerang kelapa membuat gelas koktel yang baik. Untuk melakukan ini, anda perlu sedikit memfailkan bahagian bawah dengan pemotong bolt atau gergaji mudah. Kemudian hidangan yang dihasilkan tidak akan jatuh. Perkara utama bukanlah untuk melampaui batas dan tidak terlalu banyak.
 10. Anda tidak akan dapat makan banyak pulpa kelapa. Oleh kerana kandungan lemak yang tinggi dalam komposisinya, ia sangat mengisi.
 11. Ia tidak disyorkan untuk menyalahgunakan kelapa bagi orang yang menonton angka mereka. Juga, anda harus menolak kacang ini bagi mereka yang mengalami cirit -birit atau alahan terhadap bahan -bahan dalam komposisi.

Komposisi kerepek kelapa: vitamin dan mineral

Cip kelapa mengandungi vitamin komposisi mereka C, E, K, PP dan Kumpulan B. Produk ini paling berguna kerana kehadiran vitamin berikut:

 1. B5. Seseorang yang makan 100 gram kerepek kelapa mendapat 14.4% daripada vitamin ini norma harian. Manfaat sebatian ini untuk badan adalah penyertaan dalam tindak balas metabolik, pengaktifan proses redoks, merangsang pengeluaran hormon adrenal, penyertaan dalam pembentukan antibodi.
 2. B6. Dari 100 gram kerepek kelapa di tubuh manusia menerima 13.6% daripada keperluan harian kompaun ini. Tindakan vitamin adalah untuk mengawal fungsi sistem saraf periferal dan pusat, mengambil bahagian dalam metabolisme asid lemak tak tepu, asid amino, mengurangkan tahap kolesterol darah.

Dalam komposisi cip kelapa juga merupakan pelbagai makro dan mikronutrien. Daripada jumlah ini, mangan patut mendapat perhatian. Dalam 100 gram produk tidak banyak – hanya 2.475 mg. Walau bagaimanapun, jumlah elemen jejak ini meliputi norma harian untuk seseorang. Adalah penting bahawa badan tidak kekurangan mangan. Sekiranya terdapat defisit, kerapuhan tulang meningkat, pertumbuhan melambatkan, dan sistem pembiakan terjejas.

Mineral berguna lain dalam komposisi kerepek kelapa:

 1. Tembaga – 31.3% daripada elaun harian dalam 100 g produk. Unsur surih terlibat dalam pelbagai proses dalam tubuh manusia. Kekurangan memberi kesan negatif terhadap hematopoiesis, fungsi otot, sintesis kolagen, dan fungsi sistem imun.
 2. Selenium ialah 30.4% daripada elaun harian dalam 100 gram produk. Unsur surih ini mempunyai sifat imunomodulator. Ia juga mengambil bahagian dalam pengawalan hormon tiroid.

Kebaikan dan kemudaratan kerepek kelapa

Cukur kelapa berguna untuk penyakit berjangkit, virus, kerana vitamin dan mineral daripada komposisinya menyumbang kepada pemulihan badan yang lebih cepat. Ia juga disyorkan untuk makan produk ini untuk meningkatkan imuniti, menguatkan daya tahan tubuh terhadap agen patogen. Sesetengah pakar percaya bahawa kerepek kelapa mengurangkan risiko kanser.

Produk ini mengandungi serat sayuran yang tidak boleh dihadam. Mereka mempunyai kesan positif pada saluran pencernaan, menghilangkan sembelit.

Ciri-ciri lain produk:

 1. Menjaga kesihatan jantung, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Sebagai contoh, penggunaan kerepek kelapa mengurangkan kemungkinan mendapat hipertensi, penyakit Keshan.
 2. Kesan positif pada pembentukan janin. Kerepek disyorkan untuk wanita hamil. Tembaga dalam komposisinya menyumbang kepada pembentukan normal sistem kardiovaskular dan rangka janin, dan zink menghalang penampilan kecacatan.
 3. Mengekalkan keadaan normal kulit. Kulit mempunyai penampilan yang sihat hanya apabila badan menerima semua nutrien yang diperlukan. Jika mereka kurang, terdapat dermatitis, ekzema, jerawat, kedutan. Tempurung kelapa kerana kandungan bahan berguna membantu untuk memerangi masalah kulit. Vitamin dan mineral melembapkan epidermis, melindunginya daripada kesan agresif alam sekitar, mengurangkan keradangan, mempercepatkan penyembuhan tisu yang rosak.

Produk kelapa mempunyai rasa yang menyenangkan. Terima kasih kepadanya, produk ini meningkatkan mood anda, menyelamatkan anda daripada kemurungan dan memulihkan kekuatan anda.

Kelapa tidak boleh membahayakan tubuh. Ia tidak toksik kepada manusia. Apabila dipanaskan tidak membentuk produk sampingan yang berbahaya. Kontraindikasi untuk digunakan – intoleransi individu, yang ditunjukkan oleh alahan. Ia juga tidak disyorkan untuk memberikan kerepek kepada kanak-kanak di bawah umur 1.5 tahun. Pada usia ini, badan masih belum dapat mencerna produk tersebut. Selepas 1.5 tahun, cukur boleh diberikan, tetapi hanya dalam had yang munasabah dan jika tiada tindak balas alahan pada kanak-kanak.

Penggunaan serutan kelapa dalam perubatan rakyat

Cukur kelapa digunakan dalam perubatan rakyat. Penyembuh mengesyorkan menggunakan produk ini untuk tujuan berikut:

 1. Mengurangkan paras kolesterol dalam darah. Kesan ini dicapai dengan penggunaan harian 1 sudu teh. cukur sebelum makan.
 2. Rawatan giardiasis pada kanak-kanak. Cukur diperlukan segar, jadi anda harus membeli kelapa. Kemudian anda perlu membahagikannya kepada 4 bahagian, masukkan 3 bahagian ke dalam peti sejuk dan parut bahagian yang tinggal. Beri cukur yang disediakan kepada kanak-kanak pada waktu pagi semasa perut kosong. Kemudian dalam masa 4-5 jam dilarang makan atau minum apa-apa. Kursus cukur kelapa yang disyorkan adalah dari 10 hingga 14 hari.

Apabila menggunakan serut kelapa, adalah penting untuk diingat bahawa ia tidak dapat menggantikan rawatan yang ditetapkan oleh doktor.

Apa yang anda boleh buat daripada serutan kelapa: resipi

Untuk sistem penghadaman berfungsi dengan baik, dan mood sentiasa baik, anda harus makan hidangan dengan tambahan serutan kelapa.

bubur manna

bahan-bahan:

 • 30 g semolina;
 • 200 gram susu;
 • 1 sudu besar. kepingan kelapa;
 • 10 g mentega;
 • Coklat, garam dan gula (secukup rasa).

Untuk menyediakan hidangan, letakkan periuk dengan susu di atas api. Selepas mendidih, masukkan semolina, kelapa, garam dan gula. Hiaskan bubur siap dengan sedikit mentega dan coklat parut sebelum dihidangkan.

Salad Manis

bahan-bahan:

 • 200 g pasta;
 • 1 sudu besar. minyak bunga matahari;
 • 1 sudu besar. serutan kelapa;
 • 1 pisang;
 • setengah epal;
 • 100 g anggur hitam;
 • 1 sudu besar. gula anggur;
 • Sedikit kayu manis (di hujung pisau);
 • 1 sudu besar. satu sudu jus lemon;
 • 1 buah ara;
 • 2 kurma;
 • 20 g badam;
 • 20 g walnut;
 • 20g coklat;
 • 150 g hirisan mandarin tin.

Rebus pasta dalam banyak air. Ia tidak boleh direbus. Bilas pasta siap dalam colander dengan air sejuk. Pindahkan ke dalam mangkuk dan perasakan dengan minyak bunga matahari.

Dalam mangkuk lain potong pisang menjadi kepingan, setengah epal menjadi kepingan nipis. Masukkan anggur, setelah memotong beri sebelum ini dan keluarkan pips. Taburkan campuran buah-beri dengan gula anggur dan kayu manis dan percikan jus lemon. Cincang juga kurma dan buah tin di dalam mangkuk. Masukkan kacang cincang dan coklat. Pindahkan campuran ini ke dalam mangkuk dengan pasta. Masukkan tangerin dalam tin dengan sedikit sirap. Taburkan kelapa di bahagian atas hidangan.

Bar Bounty Buatan Sendiri

Rawatan ini bukan sahaja baik untuk badan. Ia juga membantu untuk melawan kemurungan dan tekanan. Bar Bounty diperbuat daripada 3 bahan:

 • 200 ml susu pekat;
 • 200 g coklat susu gelap;
 • 140 g serut kelapa.

Campurkan susu pekat dan kelapa dalam mangkuk. Campurkan campuran dengan teliti. Susu harus merendam cip sepenuhnya. Seterusnya, letakkan campuran ini pada helaian kertas dan bentukkannya menjadi segi empat tepat (ketebalan optimumnya ialah kira-kira 1 cm). Potong adunan kelapa kepada 12 bahagian. Pisahkan bar antara satu sama lain dan bentukkannya menjadi bulat. Letakkannya di dalam peti sejuk selama 30 minit.

Cairkan coklat dalam tab mandi air. Keluarkan kotak kelapa dari peti sejuk. Cucuk salah satu batang kelapa dengan garpu, celupkan ke dalam coklat yang telah dicairkan selama beberapa saat dan kemudian letakkan semula di atas kertas kulit. Ulangi langkah ini dengan batang kelapa yang tinggal. Bar akan siap apabila coklat telah mengeras sepenuhnya. Untuk ini, disyorkan untuk meletakkannya di tempat sejuk yang gelap atau di dalam peti sejuk.

Cara membuat santan daripada serutan kelapa

Pendapat bahawa kelapa mengandungi santan adalah salah. Buahnya hanya mengandungi pulpa putih dari mana bahan pencukur dibuat. Ia juga mungkin mengandungi sedikit air, tetapi kehadirannya adalah tanda bahawa buah itu belum matang.

Santan adalah hasil masakan daripada serutan kelapa. Ia perlu dituangkan dengan air mendidih, dibiarkan selama setengah jam, dan kemudian dikisar dalam pengisar pada kelajuan tinggi. Campuran yang disediakan hanya perlu ditapis melalui kain kapas.

Santan boleh diminum begitu sahaja atau ditambah dengan kopi. Atas dasarnya diperolehi bubur lazat dan berguna, sup.

Oleh itu, santan adalah produk yang unik. Ia berguna dalam jumlah yang sederhana, jadi ia patut dimasukkan ke dalam diet anda lebih kerap.

Мakanan Berkhasiat