Cara membuat espresso tanpa mesin kopi: 3 cara

Jika anda tidak mempunyai mesin kopi, anda boleh menyediakan minuman yang menyegarkan dengan cara lain.

Untuk membancuh versi ringkas minuman Itali, anda memerlukan:

 • 2 sudu kecil. kopi tanah;
 • secubit garam;
 • gula;
 • 40 ml air.

Langkah penyediaan:

 1. Masukkan bahan kering ke dalam periuk penyulingan, kacau.
 2. Panaskan bekas dengan kandungan selama 2 minit, tahan di atas api minimum pada jarak 3 cm. Jangan biarkan asap muncul.
 3. Tuangkan air suam ke dalam ayam belanda dan letakkan di atas dapur. Tunggu sehingga buih terbentuk di permukaan dan buih naik. Keluarkan dari api, dan kacau.
 4. Didihkan semula espresso, matikan dapur.
 5. Biarkan kopi mengendap. Tuangkan panas ke dalam cawan berdinding tebal yang telah dipanaskan.

Untuk membuat espresso lebih cerah, anda boleh menambah rempah. Bagi mereka yang suka manis, kayu manis boleh. Dengan itu, kopi menjadi lebih lembut, lebih lembut. Cengkih, yang ditambah pada permulaan pembuatan bir, mengandungi banyak minyak pati, memberikan rasa berminyak. Di samping itu, rempah meneutralkan kesan kafein, yang berguna untuk hipertensi. Buat rasa asli serbuk kopi lada merah dan hitam, ditambah pada hujung pisau, sekeping halia segar, anise, buah pelaga, badjan, hirisan buah sitrus.

Dalam pembuat kopi geyser.

Pisahkan pembuat kopi, yang orang Itali panggil moco, menjadi kepingan. Tuangkan air (150 ml) di bahagian bawah sehingga injap stim. Untuk mempercepatkan proses, tuangkan air panas ke dalam dandang. Tetapkan bakul penapis, tuangkan ke dalamnya 1 sudu besar. dengan segenggam kopi yang dikisar, ratakan, tetapi jangan tampalkannya. Selamatkan bahagian atas moko, letakkan di atas dapur.

Masak espresso di atas api sederhana selama kira-kira 4 minit. Apabila air masuk ke bahagian atas melalui lajur, keluarkan dari api. Tentukan titik ini dengan bunyi tersendiri.

Dalam akhbar Perancis.

Tidak perlu pergi ke kedai kopi untuk secawan espresso wangi, jika anda mempunyai mesin akhbar Perancis di rumah, ia tidak sukar untuk dibuat di rumah:

 1. Untuk mengelakkan kaca daripada retak semasa proses membancuh akibat perubahan suhu, percikkan sedikit air panas ke dalam alat membancuh, goncang dan tuangkannya selepas beberapa ketika.
 2. Kisar biji kopi yang dipanggang kuat atau muatkan empat sudu besar kopi yang telah dikisar ke dalam bekas.
 3. Perlahan-lahan, tanpa percikan, tuangkan 0.5 liter air panas, tetapi bukan air mendidih. Jika anda menuangkan air mendidih, minuman akan menjadi pahit.
 4. Kacau cepat, kemudian tutup penutup.
 5. Biarkan kopi dibancuh selama 4 minit. Jika anda tidak mengambil masa ini, kopi akan menjadi masam.
 6. Perlahan-lahan turunkan tekan ke bawah, tekan ke bawah pada omboh.
 7. Selepas mengendap, tuangkan espresso ke dalam cawan melalui penapis.
Мakanan Berkhasiat