Cara membuat daging cincang tanpa pengisar daging: 2 cara

Sekiranya anda perlu memasak untuk keluarga yang besar, maka daging cincang, disediakan dengan tangan anda sendiri, adalah satu keperluan. Di samping itu, ia membolehkan anda memastikan konsistensi potongan masa depan dan tidak takut untuk menemui produk separuh siap berkualiti rendah.

Bagaimana untuk melakukan tanpa pengisar daging

Malangnya, tidak setiap dapur boleh menemui mesin ini. Dan tidak masuk akal untuk menggunakannya untuk sejumlah kecil daging. Kesukaran dalam operasi juga dikaitkan dengan keperluan untuk mencuci dan mengeringkan banyak bahagian mekanisme.

Sekiranya terdapat pengisar dengan mangkuk di tangan, ia boleh menggantikan pengisar daging dengan mudah. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya sesuai untuk daging lembut, sebaik-baiknya tanpa urat, yang hanya akan menjaringkan bilah pengisar. Sebelum memotong daging dengan cara ini, anda perlu memotongnya menjadi kepingan. Dan jika anda menambah lebih banyak lobak merah dan bawang ke dalam mangkuk, anda akan mendapat adunan kembung untuk potong.

Tetapi walaupun dapur anda tidak mempunyai sebarang peralatan tambahan, anda tidak boleh putus asa. Terdapat sekurang-kurangnya dua cara untuk membuat daging cincang tanpa menggunakan pengisar daging:

 • menjengkelkan;
 • mencincang.

Dan kaedah terakhir boleh mengisar kedua-dua daging yang sukar dan ayam yang lembut. Dalam kes ini, teknologi proses akan berbeza.

Bagaimana untuk memilih daging cincang

Apa pun kaedah penyediaan daging cincang, rasa masakan dipengaruhi oleh kualiti daging yang asalnya diambil.

Terdapat beberapa kriteria yang membolehkan anda memilih produk yang paling sesuai:

 1. Kesegaran daging adalah syarat yang mesti dihormati. Produk yang telah disimpan dalam peti sejuk untuk masa yang lama tidak akan berfungsi. Membuat pembelian di jabatan daging, adalah perlu untuk menentukan masa daging di kaunter, kerana semakin segar, semakin lazat daging cincang.
 2. Tahap kandungan lemak – penunjuk yang sesuai mungkin berbeza untuk pelbagai jenis daging. Jadi, ayam mempunyai kandungan lemak paling rendah, jadi ia sering dipilih untuk hidangan kanak-kanak. Ia boleh digunakan dalam kombinasi dengan daging burung lain, di mana kandungan lemak akan lebih tinggi. Gabungan ideal untuk daging cincang adalah daging babi dan daging lembu. Kedua-dua jenis daging ini saling melengkapi secara organik, mengimbangi kandungan lemak berlebihan daging babi dan kekeringan daging lembu. Untuk jenis daging dalam mince ini, anda boleh menambah kambing, yang sendiri dicirikan oleh kandungan lemak tinggi dan berat.
 3. Hidangan yang dagingnya dipilih. Sememangnya, jenis daging untuk daging cincang dipilih berdasarkan hidangan yang sepatutnya dimasak daripadanya. Jadi, untuk bebola daging halus, daging babi cincang dan daging lembu kandungan lemak sederhana akan sesuai, dan untuk hidangan diet, jenis daging ini dikecualikan.

Catatan. Sumbat yang diperbuat daripada daging kering tidak sesuai untuk dimasak kerana ia tidak akan memegang bentuk hidangan.

Daging cincang parut

Hampir setiap dapur mempunyai parut, jadi kaedah ini akan sesuai dengan hampir semua orang. Daging untuk daging cincang perlu mengambil sederhana atau rendah lemak. Daging babi pun boleh parut.

Bagaimana hendak masak

Pertama, sekeping daging awal harus dihantar ke peti sejuk, di mana ia harus membeku. Sekeping tidak boleh mengeras sepenuhnya. Kemudian anda perlu mengeluarkannya dan biarkan ia terletak pada suhu bilik selama 10 minit.

Sekiranya terdapat banyak daging, ia harus dibahagikan kepada kepingan, yang akan mudah dipegang di tangan anda. Sisi parut yang akan digunakan harus dilincirkan dengan mana-mana minyak sayuran, yang akan memudahkan prosesnya.

Parut bar hendaklah pergerakan lancar, secara berkala memutarkannya. Akibatnya, anda mendapat daging cincang yang lapang dengan konsistensi yang agak homogen, yang sesuai untuk memasak potongan daging atau bebola daging.

Dengan cara ini anda boleh menyediakan daging untuk penyimpanan jangka panjang. Selepas memarut sejumlah besar produk, dari daging cincang yang dihasilkan anda perlu membentuk ketulan isipadu yang sesuai untuk satu bahagian memasak, bungkus dalam filem berpaut dan hantar ke peti sejuk.

Cara memotong daging cincang

Kaedah ini memerlukan dua pisau yang paling tajam. Adalah lebih baik jika salah satu daripada mereka mempunyai bilah yang lebar. Tetapi jika anda tidak mempunyainya, anda juga boleh menggunakan pisau biasa.

Apa yang penting untuk dipertimbangkan apabila menggunakan kaedah memotong daging:

 1. Papan pemotong mesti direka bentuk untuk daging. Ia tidak dibenarkan menggunakan papan plastik atau dengan salutan filem, kerana dalam proses memotong bahan tersebut boleh keluar dari papan dan masuk ke dalam daging cincang. Yang paling sesuai ialah papan kayu tanpa rawatan kimia.
 2. Sebelum dicincang, daging perlu dibasuh, kemudian diperah lebihan air dan keluarkan urat.
 3. Untuk menyediakan daging cincang, daging merah (daging lembu, daging lembu atau daging babi), diambil dari kawasan di atas buah pinggang atau tulang belikat, adalah paling sesuai. Di kawasan ini ia mempunyai kandungan lemak optimum.

Bagaimana hendak masak

 1. Jika anda perlu mencincang sekeping besar, mula-mula bahagikannya ke dalam bar.
 2. Ambil pisau di kedua-dua tangan. Dengan alat yang lebih besar, potong daging menjadi kepingan supaya bilah kekal di atas papan, dan hanya pemegangnya yang bergerak. Pisau yang lebih kecil sesuai untuk mencincang.
 3. Pada mulanya anda harus mendapatkan hirisan kecil, dan pergerakan pisau juga harus menyentuh daging cincang yang telah dihiris untuk mencincangnya lebih banyak lagi.
 4. Selepas mencarik, kumpulkan daging cincang di tengah-tengah papan pemotong dan sapukan dengan pisau beberapa kali lagi.

Seluruh proses mendapatkan daging cincang mengambil masa yang agak lama, tetapi hidangan yang diperoleh daripadanya membenarkan perbelanjaan tersebut. Gulung daging, potong, gulungan kubis yang disumbat dan bebola daging dari daging cincang, dicincang dengan cara ini, ternyata lapang dan sangat berair.

Membuat ayam cincang tanpa pengisar daging

Untuk kaedah ini, daging ayam dari bahagian paha sangat baik. Fillet tidak begitu berair, jadi lebih baik dibiarkan untuk hidangan lain.

Memasak ayam cincang dengan kaedah menghiris, anda boleh mencapai keadaan souffle, supaya hidangan yang dibuat dari daging tersebut akan mempunyai rasa yang hebat.

Oleh itu, sebelum anda mula menghiris, anda perlu melakukan tindakan berikut:

 • Sekeping daging ayam untuk diasingkan dari kulit, membran dan keluarkan semua tulang;
 • Basuh di bawah air yang mengalir;
 • Biarkan di atas tuala kertas seketika untuk mengeluarkan lebihan kelembapan.

Apabila penyediaan selesai, ayam hendaklah dipotong menjadi kepingan dan teruskan untuk mencincang.

Untuk mencarik terbaik, anda memerlukan:

 • Papan pemotong berkualiti dan tidak bersalut.
 • Pisau.
 • Palu daging.

Penyediaan:

 1. Letakkan daging di atas papan, pecahkan dengan tukul khas, berselang-seli sisinya. Selepas itu, anda perlu mendapatkan kepingan lembut kecil.
 2. Mereka harus dicincang halus dengan pisau mengikut teknologi yang diterangkan di atas.
 3. Kemudian anda perlu mengulangi kitaran memukul dan menghiris beberapa kali lagi untuk mendapatkan jisim yang homogen dan bengkak.

Keputusan akhir bergantung pada kesabaran dan usaha. Tetapi penyediaan mince ayam cincang adalah tugas yang agak cepat, kerana daging tersebut pada mulanya sangat lembut.

Memilih daging cincang di kedai

Ia sering berlaku bahawa terdapat sedikit masa untuk memasak, jadi terdapat keperluan untuk membeli produk yang paling disediakan sekaligus. Untuk memilih daging cincang berkualiti tinggi, anda harus memberi perhatian kepada cadangan berikut:

 1. Jika produk itu mengeluarkan bau pedas atau tidak menyenangkan, maka pastinya tidak berbaloi untuk dibeli. Perkara yang sama berlaku untuk warna. Warna merah jambu atau merah produk kebanyakannya sepadan dengan daging cincang yang baru dimasak. Jika terdapat kesan warna yang luar biasa, seperti hijau atau biru, lebih baik anda mengelakkan produk ini.
 2. Bau bawang putih atau bawang di kedai sering menutupi daging basi. Perkara ini perlu dipertimbangkan semasa memilih produk untuk keluarga anda.
 3. Sejumlah besar rawan dan lemak dalam pemadat menunjukkan kualiti rendah substrat daging yang digunakan untuk penyediaannya.
 4. Jika daging cincang dibungkus, anda harus memberi perhatian kepada jangka hayat yang ditentukan dan pematuhan dengan syarat penyimpanan produk.
 5. Pembungkusan vakum memanjangkan kesegaran daging, tetapi anda harus memberi perhatian kepada ketiadaan kesan acuan atau kemasukan asing.
 6. Jika daging cincang yang dibungkus tidak mempunyai sekurang-kurangnya jumlah minimum cecair merah jambu muda, ini bermakna produk telah dirawat dengan reagen kimia untuk meningkatkan jangka hayat.

Sekarang anda tahu cara memilih daging atau daging cincang untuk memasak di dapur anda.Sekiranya terdapat keinginan yang besar untuk membuat daging cincang sendiri, dan tidak ada akses kepada penggiling daging, anda boleh memarut daging beku atau memotongnya.Perlu diperhatikan bahawa daging cincang, dicincang dengan cara ini, ternyata menjadi hidangan yang lebih lembut dan berair.

Мakanan Berkhasiat