Cara membezakan telur mentah daripada telur rebus: 8 kaedah terbukti

Sebelum perayaan keluarga atau hari raya, suri rumah perlu memasak banyak. Selalunya persediaan disediakan terlebih dahulu, termasuk telur rebus. Untuk mengelakkannya daripada rosak, mereka dimasukkan ke dalam peti sejuk, kadang-kadang di sebelah yang mentah. Sukar untuk mengetahui yang mana pada hari berikutnya. Tetapi tukang masak yang berpengalaman tahu beberapa cara untuk membezakan antara telur mentah dan telur rebus.

Jika anda memerhatikan telur semasa ia mendidih, anda boleh melihat bagaimana, sehingga air mendidih, gelembung menutupi cangkerang. Ini adalah melalui pori-pori mikroskopik udara keluar dari produk. Sebaliknya, molekul air, yang jauh lebih berat, masuk ke dalam. Oleh itu, telur rebus akan sentiasa lebih berat daripada telur mentah. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh melihat perbezaan ini dengan bantuan penimbang elektronik, kerana perbezaan beratnya tidak besar.

Bagaimanakah anda boleh mengetahui sama ada telur rebus atau mentah?

Terdapat banyak kaedah untuk mengetahui sama ada telur rebus atau mentah di dalam peti sejuk. Mereka mudah, dicuba dan diuji, dan sangat sukar untuk membuat kesilapan.

Rehat

Jika hidangan memerlukan produk mentah, seperti untuk membakar, anda boleh memecahkan telur sahaja. Jika anda tidak bernasib baik untuk mendapatkan yang rebus, tidak mengapa. Ia cukup untuk mengupasnya dan memasukkannya ke dalam peti sejuk. Tetapi pada masa yang sama anda harus ingat bahawa adalah wajar untuk makan telur tidak lama lagi. Tanpa cangkerang, ia boleh disimpan di tempat yang sejuk selama tidak lebih daripada dua hari.

Unscramble

Salah satu cara yang paling biasa untuk menentukan sama ada sesuatu produk itu mentah atau dimasak adalah dengan berehat. Untuk melakukan ini, letakkannya di atas permukaan rata, sebaik-baiknya pinggan. Ia mungkin jatuh dari meja. Dengan dua atau tiga jari, putar telur. Kerana fakta bahawa dalam telur rebus jisim di dalamnya padat, ia akan berputar lebih cepat, dan jika anda menekannya dengan jari anda, ia akan segera berhenti. Telur mentah adalah lebih sukar untuk ditanggalkan. Apabila disentuh, pergerakan tidak berhenti serta-merta, kerana jisim cecair dalam, berdasarkan inersia, terus bergerak walaupun selepas cangkerang luar telah berhenti.

goncang

Orang yang mempunyai pendengaran yang tajam boleh membezakan antara telur mentah dan telur masak dengan menggoncangkannya di hadapan telinga. Yang pertama mengeluarkan bunyi yang serupa dengan apa yang mungkin anda dengar jika anda menggoncang botol plastik air. Dalam kes kedua, produk akan “senyap.”

Kepitkan telur di antara ibu jari dan jari telunjuk anda dan goncangkannya sedikit dari sisi ke sisi. Beberapa pergerakan akan dirasai dalam produk yang tidak dipanaskan.

Menerangi

Untuk memastikan bahawa anda tidak tersilap, anda boleh menyalakan telur. Untuk melakukan ini, anda perlu mencari bilik gelap jika siang hari. Anda boleh menggunakan bilik mandi jika tiada tingkap di luar. Lampu suluh yang dihidupkan diletakkan pada cangkerang. Jisim padat telur rebus tidak membenarkan cahaya masuk, manakala dalam telur mentah, kuning telur menonjol sebagai tempat yang lebih gelap. Jika anda tidak mempunyai lampu suluh, anda boleh menggunakan mana-mana peranti pencahayaan. Percubaan untuk melihat apa-apa menggunakan cahaya matahari mungkin tidak berjaya.

Mencelupkannya dalam air panas

Sesetengah suri rumah percaya bahawa cara yang paling boleh dipercayai untuk membezakan telur masak daripada telur mentah ialah meletakkan produk dalam air mendidih selama 15-20 saat. Banyak gelembung kecil yang muncul pada cangkerang akan menunjukkan bahawa terdapat ruang udara di dalamnya dan gas telah mula keluar melalui liang mikroskopik. Ini bermakna telur belum masak lagi. Tiada udara di bawah cangkerang telur masak.

Celupkan dalam larutan garam.

Dalam larutan garam tepu, telur mentah harus terapung. Untuk mengujinya, 4 sudu besar garam dilarutkan dalam satu liter air dan produk yang akan diuji diturunkan ke dalamnya. Telur rebus harus tenggelam ke bawah, manakala telur mentah harus naik dengan hujung tumpul ke atas. Ini kerana ketumpatannya jauh lebih rendah daripada larutan garam.

Jika telur terapung di dalam air biasa, ini menunjukkan bahawa produk itu rosak. Anda tidak sepatutnya memakannya.

Untuk menembusi cangkerang

Kadang-kadang anda boleh mendapatkan nasihat di mana disyorkan untuk menusuk cangkerang dengan teliti dengan jarum tebal atau penusuk. Kaedah ini hanya boleh digunakan jika telur hendak digunakan dalam masa 24 jam akan datang. Udara yang masuk ke dalam produk yang belum dipanaskan menyebabkan proses penapaian. Walaupun anda menyimpannya di dalam peti sejuk, maka selepas 24 jam makan telur sedemikian berbahaya kepada kesihatan. Anda boleh mendapat keracunan makanan.

Lihat pelabelan

Ladang ternakan ayam besar menandakan produk mereka dengan setem dan semburan. Ciri khas pewarna biru atau merah yang digunakan pada cangkerang ialah keterlarutannya dalam air. Oleh itu, apabila telur direbus, tanda itu dihanyutkan sepenuhnya. Ini akan membantu untuk mengetahui sama ada produk itu dibeli di kedai. Telur buatan sendiri, sebaliknya, anda boleh menandakan sendiri. Sebagai contoh, selepas memasak dengan penanda tulis huruf “B” pada cangkerang.

Apakah kaedah yang tidak boleh dipercayai?

Tidak semua kaedah dapat menentukan dengan tepat sama ada telur mentah atau direbus. Dalam sesetengah kes adalah lebih baik untuk menginsuranskan diri anda dan menggunakan kaedah lain.

Semak mengikut berat

Walaupun telur ditentukur mengikut saiz, saiz gelembung udara dalam setiap telur adalah berbeza. Memandangkan perbezaan berat antara produk mentah dan masak adalah minimum, adalah sangat mudah untuk membuat kesilapan. Selain itu, semakin lama telur disimpan, semakin kecil beratnya. Melalui mikropori dalam cangkerang, kelembapan menyejat. Dan walaupun kerugiannya tidak ketara, mereka masih membuat pemeriksaan mengikut berat tidak boleh dipercayai.

Ujian bau

Adalah dipercayai bahawa telur segar mempunyai sedikit bau kapur, manakala telur yang dimasak mengeluarkan aroma protein. Tetapi pertama, hanya orang yang mempunyai deria bau yang sangat sensitif dapat membezakan nuansa sedemikian, terutamanya apabila produk itu berada di dalam cangkerang. Dan kedua, telur dalam simpanan mempunyai keupayaan untuk menyerap bau sekeliling. Oleh itu, hanya bergantung pada kaedah ini, cuba menentukan sama ada produk itu mentah atau sudah masak, adalah mustahil. Jika anda boleh menghidu sulfur walaupun melalui cangkerang, anda perlu membuang telur itu. Ia jelas menjadi buruk.

Mengapa telur rebus terapung di dalam air sejuk?

Selama berabad-abad, kesegaran produk ini telah diuji di rumah dengan air sejuk. Jika anda mengisi periuk dengan cecair dan meletakkan telur mentah di dalamnya, ia harus tenggelam ke bahagian bawah. Ini adalah jaminan bahawa produk itu segar. Dalam keadaan terapung di atas bahagian bawah, ia masih boleh dimakan, tetapi ia mesti dilakukan secepat mungkin. Jangka hayat akan berakhir.

Telur rebus terapung di permukaan air sejuk pasti rosak. Mereka bukan sahaja tidak boleh dimakan sendiri, tetapi juga diberikan kepada haiwan peliharaan.

Cara menyemak telur rebus atau rebus

Anda boleh menyemak sama ada telur rebus atau rebus lembut dengan memutarnya. Telur rebus lembut akan menjadi kurang mudah retak dan akan berhenti dengan lebih cepat.

Agar tidak membuat kesilapan semasa mendidih, anda perlu memerhatikan masa memasak dengan ketat:

  1. Apabila menjatuhkan telur mentah ke dalam air mendidih, ia direbus selama satu minit, dan kemudian tutupnya dengan penutup dan matikan gas.
  2. Selepas 5 minit putih akan ditetapkan dan kuning telur akan mempunyai konsistensi berkrim.
  3. Selepas 6 minit putih telur akan menjadi pejal dan kuning telur akan menjadi pekat.

Bagaimana anda tahu apabila telur telah masak?

Jika telur perlu direbus dalam kantung atau uncang yang telah dilembutkan, anda perlu mengatur masa agar tidak terlalu masak. Perkara utama adalah tidak terlalu masak. Dalam 10 minit selepas mendidih telur akan siap direbus.

Tetapi, jika anda tidak dapat memasanya, anda boleh cuba melepaskannya di atas meja. Yang dimasak akan meningkat dengan mudah dan berhenti dengan cepat apabila ditekan dengan jari.

Мakanan Berkhasiat