Cara membakar biskut dalam ketuhar: suhu, masa dan mod

Walaupun kesederhanaan memasak biskut, ia tidak selalunya menjadi bengkak dan dibakar. Antara punca utama kesilapan, profesional memilih suhu bahan yang berbeza, pelanggaran perkadaran, sebatan yang tidak betul. Ia amat penting apabila memasak untuk memerhatikan mod suhu, yang secara langsung menjejaskan keseragaman rawatan haba doh, rupa dan rasa barangan yang dibakar.

Dengan doh biskut diletakkan di dalam ketuhar, di bawah pengaruh suhu tinggi metamorfosis berlaku. Gas mengembang membentuk buih, lemak cair, gula larut, dan putih telur menggumpal. Akibat tindak balas kimia dan fizikal doh bertukar menjadi biskut yang gebu dan berliang.

Pada suhu yang agak rendah iaitu 150°C memasak mengambil masa yang lebih lama, tetapi berjalan secara sama rata. Jika doh diletakkan di dalam ketuhar yang dipanaskan hingga 200°C atau lebih tinggi, kerak akan lebih cepat panas daripada serbuk. Permukaan akan karamel dengan cepat, memperoleh rasa yang tidak menyenangkan, naik dalam slaid atau retak.

Untuk biskut yang dimasak pada suhu t- 150°C, serbuknya lembut dan lembut. Biskut yang dimasak pada suhu tinggi mempunyai serbuk yang lebih kasar. Sebabnya ialah kadar pembekuan protein yang berbeza.

Biskut yang dibakar dan gebu sekata diperolehi pada 160-180 darjah. Perlu diingat bahawa setiap ketuhar adalah individu, set suhu dan suhu sebenar mungkin berbeza, jadi penggunaan termometer digital atau analog adalah disyorkan.

Suhu, masa dan cara membakar biskut

Masa, mod doh biskut dalam ketuhar elektrik dan gas adalah sedikit berbeza. Kehalusan penaik bergantung pada kaedah dan keseragaman pengagihan haba.

Dalam ketuhar elektrik

Ketuhar elektrik dipanaskan dan disejukkan dengan perlahan. Fakta ini mempunyai kesan positif pada hasil akhir, sangat baik untuk membakar, kerana turun naik suhu dihapuskan.

Untuk membakar doh secara sekata, masak biskut selama 45 minit dalam mod atas-bawah pada t- 160-170°C.

Dalam ketuhar gas

Ketuhar gas dipanaskan lebih cepat daripada ketuhar elektrik dan lebih mudah untuk mengawal suhu di dalamnya jika anda mempunyai termometer. Tetapi apabila gas terbakar, lembapan dibebaskan, menyebabkan kerak goreng. Ketuhar gas tidak dapat menyediakan pemanasan sekata kerana kemungkinan penyalaan gas.

Membakar di dalamnya kek biskut adalah mungkin jika anda membiasakan diri dengan nuansa kerja. Masa memasak optimum – 40 minit pada suhu 180 ° C.

Soal Jawab

Soalan untuk tukang masak pemula adalah berkaitan dengan nuansa baking. Tuan rumah berminat dengan apa, dalam mod apa dan pada tahap apa untuk memasak biskut, cara membakar doh secara merata, mengekalkan bengkak produk selepas dikeluarkan dari ketuhar.

Pada tahap manakah untuk membakar biskut dalam ketuhar?

Untuk memastikan haba diagihkan paling sekata apabila ketuhar berada dalam mod atas-bawah, letakkan acuan doh biskut di tengah-tengah aras tengah.

Adakah saya perlu menggunakan perolakan semasa membakar biskut?

Jika terdapat hanya satu elemen pemanas dalam ketuhar dan tidak boleh menggunakan mod pemanasan atas dan bawah pada masa yang sama, hidupkan mod peredaran udara paksa. Perolakan memastikan pemanasan produk separuh siap dari semua pihak. Apabila menggunakan mod ini, kurangkan masa membakar sebanyak satu perempat, suhu sebanyak 10-15 darjah.

Dalam ketuhar apa untuk meletakkan biskut: dalam sejuk atau panas?

Untuk mengelakkan biskut rosak akibat doh jatuh, panaskan ketuhar elektrik kosong 15-20 minit sebelum dibakar. Dulang pembakar atau acuan mesti kekal sejuk, atau kek akan menjadi kaku.

Bolehkah saya membuka ketuhar semasa membakar biskut?

Doh naik dalam ketuhar dengan membekukan protein. Proses ini berlaku secara beransur-ansur dengan pemanasan sekata. Sekiranya anda membuka pintu, rejim suhu akan terganggu, doh akan mendap dan mustahil untuk membetulkannya.

Untuk 20-30 minit pertama adalah lebih baik untuk tidak mendekati ketuhar. Untuk memeriksa kesediaan, buka pintu ketuhar perlahan-lahan apabila doh naik ke tahap maksimum, tetapkan.

Bagaimanakah cara mengeluarkan biskut dari ketuhar supaya tidak menjadi terlalu keras?

Untuk mengelakkan biskut meletup seperti belon akibat perubahan suhu yang mendadak, biarkan di dalam ketuhar selama 15-20 minit. Buka sedikit pintu untuk membenarkan akses udara, menurunkan suhu secara beransur-ansur. Jangan simpan barang yang dibakar di dalam ketuhar lebih lama daripada 20 minit, kerana biskut mungkin menjadi lembut akibat pemeluwapan atau kering.

Selepas mengeluarkan biskut dari kertas, terbalikkan dan letakkan di atas redai sehingga ia benar-benar sejuk. Jika anda memindahkan produk siap ke pinggan atau papan pemotong, kelembapan akan terkumpul di permukaan bawah dan ia akan menjadi melekit.

Selepas 2 jam, tutup biskut dengan filem berpaut dan letakkan di dalam peti sejuk untuk stabil.

Bagaimana saya menyemak sama ada biskut sudah siap?

Berpandukan kepada penampilan produk. Sebiji biskut dikira siap jika ia telah mengecut sedikit dan menjauhi rim. Cara yang lebih dipercayai untuk memeriksa kesediaan adalah dengan menggunakan batang kayu, pencungkil gigi. Tebuk biskut di tengah, nilai hasilnya. Jika “penguji” kering, ketuhar boleh dimatikan. Hujung kayu yang melekit dengan sisa doh menandakan biskut masih mentah.

Mengapa biskut tidak dibakar di dalam?

Terdapat beberapa sebab pembakar biskut tidak sekata:

Pelanggaran tetapan suhu.

Biskut kekal basah di dalam apabila dimasak di dalam ketuhar dengan suhu yang lebih tinggi atau lebih rendah daripada yang disyorkan oleh resipi.

Dalam kes pertama, haba cepat mengeringkan tepi tanpa sampai ke tengah. Pada suhu rendah, doh tidak mempunyai masa yang cukup untuk membakar. Ia kekal rendah dan ringan tanpa kerak yang sedap.

Periksa suhu dalam ketuhar. Jika ia lebih tinggi daripada biasa, rendahkan, tutup biskut di atas dengan foil, supaya kerak tidak akhirnya hangus, teruskan memasak. Jika rendah, tambah darjah.

Telur yang dipukul dengan salah.

Jika resipi tidak termasuk agen penaik, doh menjadi berliang kerana pembekuan telur. Semasa penyediaan, telur dipanaskan ke suhu bilik, dipukul dalam mangkuk kering yang bersih, secara beransur-ansur meningkatkan kelajuan pengadun. Jisim telur yang dipukul dengan tidak betul menjadikan biskut bergetah, rata.

Perkadaran yang salah

Satu lagi punca biskut tidak dibakar adalah akibat kesilapan teknologi. Untuk hasil yang menyedihkan membawa kepada gula dan tepung yang berlebihan, ditambah dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil daripada yang dinyatakan dalam resipi.

Tindakan cuai

Doh biskut tidak bertolak ansur dengan gegaran, perubahan suhu. Jangan susun semula borang dengan kandungan yang tidak perlu, letakkan sembarangan pada parut, buka pintu ketuhar secara tidak perlu. Jika anda tidak mematuhi peraturan ini, gelembung udara akan pecah, bahagian tengah akan gagal, akan kekal tidak dibakar.

Dalam bentuk apa untuk membakar biskut dan dengan apa untuk melincirkannya?

Bentuk terbaik untuk biskut adalah bulat, dibahagikan, dengan salutan tidak melekat, sisi tinggi. Diameter 24-26 cm sesuai. Ia tidak perlu melincirkan salutan tidak melekat. Jika bentuk tidak mempunyai kelebihan ini, potong bulatan daripada kertas kulit, menutup bahagian bawah, jalur lebih lebar sedikit daripada ketinggian rim.

Kenapa biskut naik dalam longgokan apabila dibakar?

Biskut naik seperti gelongsor jika haba tidak sekata atau jika ia dimasak pada suhu tinggi. Ia mudah untuk diperbetulkan. Laraskan suhu dengan termometer, letakkan dulang pembakar kosong di atas acuan atau tutup bahagian atas dengan kerajang, buat beberapa lubang di dalamnya. Dalam kes kedua, tambahkan masa membakar sebanyak 10 minit.

Kejayaan keputusan akhir bergantung pada penetapan suhu. Jika anda tidak pasti bagaimana ketuhar anda berfungsi, dapatkan termometer.

Мakanan Berkhasiat