Cara membaiki adunan penkek, pai atau piza yang terlalu masin

Tiada suri rumah yang kebal terhadap kemalangan. Jika anda berjabat tangan dan terlalu garam doh, jangan tergesa-gesa membuang produk separuh siap yang rosak. Kesilapan tidak sukar untuk diperbetulkan, menggunakan nasihat tukang masak yang berpengalaman.

Cadangan untuk menyelamatkan doh:

  1. Untuk ladu. Uli batch baru tanpa garam. Masukkan produk yang terlalu masin dalam bahagian, uli dengan teliti. Atau jangan garam daging cincang, air apabila memasak ladu. Sebahagian daripada perasa akan masuk ke dalam cecair. Anda boleh membuat ladu yang disumbat dengan kentang mentah, bawang.
  2. Untuk pizza. Ambil lebih banyak tomato masam, bawang, lada benggala, cendawan untuk topping.
  3. Untuk penkek. Dalam kes ini, simpan bilet adalah mudah. Anda akan memerlukan lebih banyak tepung, kentang mentah parut. Sekiranya anda kehabisan ubi, masukkan krim masam, telur, tepung ke dalam resipi. Anda akan mendapat hidangan yang kelihatan lebih seperti penkek.
  4. Kepada penkek. Terdapat tiga cara untuk membetulkan kesilapan. Jika terlalu garam tidak teruk, tutup rasa yang rosak dengan gula. Masukkan ke dalam adunan, kacau hingga larut. Sekiranya terdapat garam berlebihan yang kuat, uli bahagian baru tanpa garam, gabungkan dengan produk separuh siap yang rosak. Produk cecair tidak disimpan untuk masa yang lama. Gunakannya secara keseluruhan, bekukan sebahagian daripada penkek goreng. Pilihan ketiga ialah menambah telur, tepung dan air ke dalam adunan yang telah siap. Campurkan semua bahan dengan teliti dengan pemukul atau pengadun. Rasa akan seimbang.
  5. Untuk pai, kek. Buat adunan baru yis atau produk separuh siap tanpa yis, gabungkan dengan produk terlalu garam. Jika tiada masa, sediakan inti tanpa garam.

Jangan gentar dengan jumlah besar produk separuh siap yang telah diperbetulkan. Yis mengekalkan sifat penggunanya di dalam peti sejuk sehingga empat bulan, ladu – sehingga enam bulan.

Bila hendak mengasinkan doh dan berapa banyak garam yang perlu ditambah

Hasil kajian, saintis mendapati bahawa garam mempengaruhi pembentukan gas dalam adunan yis, pengumpulan asid, bengkak, bentuk dan kerak produk siap.

Rempah yang ditambahkan pada doh memanjangkan masa naiknya, menghalang penapaian, tetapi makanan yang dibakar mengekalkan bentuknya dengan lebih baik. Dalam penaik, garam ditambah 2 minit sebelum akhir menguli. Natrium klorida memutihkan serbuk dan tidak mengeringkan gluten.

Untuk 1 kg doh tanpa gula ambil 20 g perasa, manis – 15 g atau satu sudu teh setengah.

Untuk membuat adunan pancake manis bermain dengan warna baru, secubit garam ditambah. Perasanya mewarnai rasa manis, menjadikannya lebih cerah, dan penkek lebih enak.

Dalam produk separuh siap ladu untuk 500 gram tepung, tambah 1 sudu kecil. garam selepas pengenalan bahan-bahan lain sebelum diuli.

Ambil kira bahawa kualiti penaik dipengaruhi oleh pengisaran garam, pilihan terbaik ialah “Tambahan”. Kristal besar yang ditambahkan pada penghujung menguli mungkin tidak larut sepenuhnya. Dalam kes ini, bintik-bintik akan terbentuk pada kerak, rasa produk akan menjadi tidak sekata.

Мakanan Berkhasiat