Cara melembutkan daging tanpa tukul khas: 7 cara

Unsur pemakanan yang paling penting dan produk kegemaran dengan cepat memuaskan rasa lapar, membekalkan protein berkualiti, vitamin, mineral. Terutamanya potongan lembut berair yang lazat. Tetapi kadang-kadang tuan rumah enggan memasaknya jika tidak ada daging untuk dibalut. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan cara improvisasi, yang akan menggantikan tukul khas.

Daging babi, daging lembu dan daging kambing digunakan untuk memecahkan gentian otot, ligamen dan tendon supaya produk menjadi lebih lembut apabila dimasak. Sebab-sebab lain untuk prarawatan adalah pemanggangan yang lebih cepat dan meningkatkan isipadu plat untuk gulungan berikutnya.

Daging cincang lebih baik dihadam dan diproses oleh badan, tidak berlarutan, tidak reput di dalam usus. Pengambilan produk yang diproses mengurangkan risiko gangguan makan, kanser kolon. Untuk chop klasik jangan ambil mana-mana bahagian bangkai, tetapi pinggang, daging leher, ham, lebih jarang bilah bahu.

Fillet ayam dan ayam belanda digunakan untuk gulung, gulung, chop, daging Perancis, jika kepingan tebal digunakan, kerana yang nipis sudah lembut. Biasanya menggunakan tukul keluli tahan karat dua muka dengan gigi besar dan kecil.

Bagaimana untuk mengalahkan daging dengan betul: petua berguna

Apabila memasak daging berair lembut, pertimbangkan cadangan tukang masak profesional:

 1. Potong daging sejuk atau dinyahbeku sepenuhnya. Ia tidak sepatutnya berkarat, kering. Produk beku akan pecah menjadi kepingan kerana kristal ais dalam struktur.
 2. Untuk memastikan ketulan meningkat secara merata apabila menggoreng, perhatikan bukan sahaja bahagian tengah, tetapi juga bahagian tepi.
 3. Sebelum bekerja, keringkan kepingan yang dibasuh dengan tuala kertas, jika tidak, hidangan akan kering. Hasil yang sama akan dicapai jika daging dipukul sangat nipis.
 4. Tambah rempah dan perasa semasa menggoreng, tetapi tidak sebelum anda menggunakan tukul. Produk yang telah diasinkan dan diberi lada lama sebelum dimasak akan kehabisan jus dan menjadi keras. Jika sos atau adunan digunakan semasa rawatan haba, tambah garam kepada mereka.
 5. Untuk mengelakkan ubah bentuk potongan, ketuk bahagian tengah tebal dengan tukul dengan gigi besar, tepi – dengan yang kecil.
 6. Ia tidak perlu untuk meratakan permukaan bahagian selepas mencincang. Ceruk akan mengekalkan jus daging dengan unsur-unsur berguna.
 7. Dalam penyakit kronik saluran gastrousus, walaupun kehilangan separa nutrien, daging harus dipukul lebih kuat.

Berhati-hati apabila bekerja dengan produk. Jika tidak, lubang akan muncul di bahagian.

Apa yang perlu dipukul daging jika anda tidak mempunyai tukul khas

Jika dapur tidak mempunyai tukul untuk memukul, anda boleh menggunakan:

Tukul tukang kayu atau kapak kecil

Balut alatan dalam beg plastik. Tukul 2 kali pada setiap sisi tanpa menggunakan banyak daya.

Pisau

Pecahkan gentian otot yang keras pada kepingan yang dibentangkan pada papan pemotong dengan memukulnya pada sudut yang berbeza dengan batang pisau. Pilih alat pemotong yang besar dan berat. Chef di tempat kerja menggunakan “master chef.”

Botol kaca.

Dapatkan bekas champagne yang berat. Jika potongan daging lembu, potong tidak lebih tebal daripada 1 cm. Gunakan bahagian bawah tidak terlalu banyak untuk menyerang tetapi untuk memerah chop. Anda juga boleh mengetuk kepingan dengan leher. Jika anda tidak mempunyai botol kaca, gunakan plastik, isikan dengan air untuk menjadikannya lebih berat.

Batu

Objek yang sesuai untuk menjadikan daging lebih lembut jika anda memutuskan untuk memanggangnya di luar rumah. Sebelum menggunakan batu atau bata, basuh dan masukkan ke dalam beg untuk tujuan kebersihan.

Rolling pin atau penolak kayu

Pukul, gulung daging dengan bahagian tengah peranti atau pemegang.

Petua: Anda boleh menggunakan pelembut, alternatif kepada tukul khas. Peranti moden memecahkan ikatan antara gentian yang keluar dari badan jarum, pancang, yang menembusi kepingan hingga kedalaman dua sentimeter.

Bagaimana untuk memukul daging secara senyap dan tanpa percikan

Tidak perlu membuat banyak bunyi dan percikan ketika memukul daging.

Untuk membuat potongan secara senyap, tanpa membuat kekacauan di dapur, anda perlu:

 • Bahagian bahagian daging;
 • papan pemotong;
 • tukul untuk mencincang;
 • dua tuala terry dapur;
 • beg plastik tebal.

Cara memotong:

 1. Di atas permukaan kerja, letakkan tuala.Letakkan papan kayu di atas.
 2. Di atas papan, letakkan tuala kedua.
 3. Di atasnya, letakkan beg dengan kepingan daging, disusun dalam satu lapisan.
 4. Pukul dengan tukul sehingga konsisten yang diingini.

Terima kasih kepada beg dan tuala, proses itu senyap, tanpa menyimbah jus atau mengoyakkan kepingan daging.Sebagai bonus, tuala, papan dan tukul kekal bersih.Yang tinggal hanyalah membuang beg terpakai.

Anda tidak perlu berputus asa dengan hidangan kegemaran anda jika anda tidak menemui tukul istimewa di dapur.Anda boleh mencari penyelesaian kepada masalah itu, menunjukkan kepintaran dan imaginasi.Selain batang pisau, kapak, penggelek, batu dan botol, sesetengah suri rumah menggunakan bahagian belakang kuali, pemegang pisau berat dan juga tepi tapak tangan.

Мakanan Berkhasiat