Cara kupas bawang putih dengan cepat: 6 cara

Beberapa keping bawang putih wangi adalah bahan penting untuk banyak hidangan. Mereka menetapkan rasa dan meresap makanan dengan rasa istimewa. Bawang putih digunakan secara meluas dalam penjerukan, penjerukan, pemasam, memanggang, membakar, dan merebus pelbagai hidangan. Walau bagaimanapun, adalah satu perkara untuk mengupas satu atau dua ulas bawang putih, dan satu lagi untuk menyediakan beberapa kepala. Kadang-kadang tiada masa untuk mengupas sekam dan lapisan luar kulit dengan teliti. Ia adalah untuk mengelupas cepat bahawa kaedah khas telah dicipta.

Kaedah pisau-pisau

Cara cepat dan kegemaran untuk chef profesional. Sama ada anda memerlukan sebiji atau berdozen, prosesnya mengambil masa beberapa saat tepat di papan pemotong. Apa yang diperlukan hanyalah sebilah pisau.

Siung bawang putih harus diletakkan di atas meja atau papan, dan di atasnya, peras dengan pisau dalam satu gerakan. Daya mesti diselaraskan supaya bawang putih retak, tetapi tidak dihancurkan sepenuhnya. Pada asasnya, ini memerlukan beberapa latihan. Tetapi selepas latihan, mengupas cengkih akan mengambil masa kurang daripada 5 saat.

Selepas memerah, sekam mengelupas sendiri dari pulpa, jadi mengeluarkannya tidak akan menjadi masalah. Kaedahnya menarik kerana anda tidak perlu menggunakan apa-apa, hanya mempunyai permukaan yang keras dan pisau. Biasanya sejurus selepas memerah dan mengupas, bawang putih dicincang dengan pisau yang sama, yang bermaksud bahawa hampir tidak ada perbelanjaan masa tambahan.

Walau bagaimanapun, terdapat juga keburukan. Kelemahan utama adalah kehilangan penampilan. Jika bawang putih digunakan secara keseluruhan atau digunakan untuk menghias hidangan, kaedah ini tidak boleh digunakan. Kelemahan lain ialah pelepasan jus, jadi beberapa rasa akan hilang pada peringkat mengelupas.

Bergoncang dalam mangkuk.

Kaedah ini sesuai apabila anda perlu mengupas banyak bawang putih sekaligus, sebagai contoh, untuk digunakan dalam pengetinan. Bunga cengkih hanya rosak sedikit, tetapi tidak terbelah. Mereka tetap sesuai untuk digunakan dalam hiasan hidangan, serta selepas rawatan haba.

Ia perlu mengambil dua mangkuk, lebih baik mempunyai logam pada kedua-dua bahagian bawah dan atas. Anda boleh menggunakan pinggan biasa sebagai penutup, tetapi ini tidak begitu berkesan dan membawa kepada peningkatan masa gegaran. Bawang putih cukup untuk sedikit tidak dikupas, iaitu, anda tidak perlu meletakkan seluruh kepala, tetapi ketulan 2-3 ulas dibenarkan. Selepas menutup dengan mangkuk, anda perlu mengupas dengan goncangan yang kuat. Ia mungkin mengambil masa dari setengah minit hingga satu minit kerja. Banyak bergantung pada kepelbagaian bawang putih, kesegarannya dan kedalaman mangkuk. Lebih besar amplitud pergerakan, lebih cepat pengelupasan akan dilakukan.

Apa yang tinggal ialah memetik ulas bawang putih daripada sekam dengan tangan anda. Ini adalah proses yang cepat dan mudah. Walau bagaimanapun, kadang-kadang jalur kecil tidak dikupas sepenuhnya, dan perlu bekerja dengan pisau.

Antara kelebihan kaedah ini adalah untuk bekerja dengan jumlah yang besar. Secara harfiah dalam satu minit anda boleh mengupas 20-40 ulas bawang putih sekaligus. Ya, tidak semuanya akan sempurna, tetapi walaupun dengan penamat, ia adalah yang terpantas. Kelebihan lain ialah bawang putih tidak kehilangan banyak penampilan dan kekal utuh.

Walau bagaimanapun, anda tidak sepatutnya melupakan minusnya. Ia perlu digoncang dengan sangat intensif selama 30-50 saat. Pada masa ini, adalah realistik untuk letih hingga sakit di tangan. Kelemahan lain ialah pergantungan pada bahan mentah. Bawang putih segar dari taman atau bawang putih dengan kelembapan yang tinggi tidak akan dibersihkan dengan cara ini.

Isi dengan air ais

Kaedah klasik lain, berdasarkan perubahan saiz yang berbeza di bawah pengaruh sejuk atau haba.

Ia perlu menyediakan air sejuk yang mungkin, membekukan kiub ais secara optimum dan menyejukkan air di dalam peti sejuk. Pisahkan kepala bawang putih ke dalam ulas individu, masukkannya ke dalam periuk atau mangkuk, dan kemudian tuangkan air sejuk dengan kiub ais. Anda boleh tutup dengan tudung dan tunggu 10 minit.

Semua sekam akan terkelupas, tetapi beberapa filem nipis perlu dikupas dengan pisau, tetapi ini lebih kurang berfungsi.

Jika bawang putih hendak dimasak sepenuhnya, seperti dalam sup, daging yang dibakar atau disumbat, anda boleh tuangkan air mendidih ke atasnya dan bukannya air sejuk. Hasilnya akan menjadi lebih baik, kerana hampir semua, walaupun filem paling nipis, akan dikeluarkan. Walau bagaimanapun, bunga cengkih akan dikukus dan akan memberikan sedikit rasa mereka kepada kekosongan.

Antara kelebihan kaedah ini adalah kemungkinan untuk membersihkan jumlah yang besar sekaligus, walaupun bawang putih muda, hanya dari katil. Cengkih itu sendiri tidak rosak dalam apa jua cara dan sangat sesuai untuk hiasan semasa menghidangkan hidangan.

Kelemahannya termasuk masa. Bawang putih mesti disejukkan atau dikukus selama 5-10 minit. Ya, ia tidak memerlukan sebarang perhatian, tetapi ia agak sukar untuk memanggilnya dengan pantas. Kelemahan lain ialah kualiti yang biasa-biasa saja untuk mengeluarkan filem dalam, terutamanya apabila menggunakan air sejuk. Ini meninggalkan 20-30% salutan dalaman cengkih, yang mesti dikeluarkan dengan pisau.

Menggunakan ketuhar gelombang mikro.

Ini adalah kaedah moden yang popular yang menonjol kerana kesederhanaan dan kepantasannya. Tidak perlu mengasingkan kepala menjadi cogs. Prinsip asas tindakan adalah serupa dengan air panas – pulpa di bawah haba mengembang lebih cepat daripada sekam dan membersihkan dirinya sendiri.

Ia perlu mengambil piring atau pinggan dan meletakkan kepala bawang putih di sana. Kemudian letak dan tetapkan masa yang betul. Untuk satu ulas cukup untuk 15-20 saat. Untuk kepala boleh diterima untuk meletakkan 30-35 saat, dan kemudian menonton – sekam jatuh di belakang atau tidak, menambah 5-10 saat jika perlu. Jika anda meletakkan terlalu banyak, bawang putih akan mula mengeluarkan rasa bukan ke dalam hidangan, tetapi ke dalam kekosongan.

Kaedah ini sangat baik untuk bawang putih segar dan musim sejuk. Ia keluar cukup bersih, meninggalkan kira-kira 10% daripada sekam, kebanyakannya lapisan dalam nipis. Ini boleh dibetulkan dengan cepat dengan pisau.

Antara kelemahannya ialah keperluan untuk pemasaan yang tepat. Bawang putih akan mula memasak betul-betul di dalam ketuhar gelombang mikro, rasa berharga tidak akan pergi ke mana-mana. Ia juga mungkin tidak diingini untuk hidangan jika anda membayangkan penggunaan bawang putih yang keras dan tidak dipanaskan.

Menggunakan pil atau emparan khas

Industri ini juga mempunyai peranti untuk membersihkan bawang putih dengan cepat. Hari ini anda boleh menemui tiang khas di bazar dan kedai. Ia biasanya diperbuat daripada silikon atau plastik lembut dan merupakan tiub kecil.

Ia perlu meletakkan beberapa ulas bawang putih di dalam pil, dan kemudian gulungkannya di atas meja atau di antara tangan untuk seketika. Dari segi masa ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya 30 saat. Tetapi ini bergantung kepada jenis bahan mentah, bawang putih segar dan lebih lembap harus digulung lebih lama. Apabila selesai, bunga cengkih yang bersih dan baki sekam akan jatuh di atas meja.

Walau bagaimanapun, tidak semuanya sempurna seperti yang ditunjukkan oleh iklan atau kedai TV. Banyak bergantung pada kualiti peranti, kehadiran pelepasan dalaman, serta keamatan rolling di atas meja. Satu lagi kelemahan dalam prestasi: anda boleh mengupas hanya 2-3 ulas bawang putih pada satu masa, tidak lebih.

Antara kelebihan adalah kecekapan yang cukup baik, terutamanya apabila membersihkan musim sejuk, bawang putih yang lebih kering. Juga, bau bawang putih tidak akan melekat pada tangan, kerana sentuhan langsung adalah minimum.

Cons: prosesnya agak panjang dan usaha akan diperlukan, hasil yang baik dicapai hanya dengan rolling yang sengit. Persembahan juga meninggalkan banyak yang diingini, hanya beberapa ulas yang dibersihkan pada satu masa.

Memasak mengupas bawang putih segar

Bawang putih muda, hanya dari taman, mempunyai rasa kesegaran yang istimewa. Walau bagaimanapun, ia tidak mudah untuk mengupasnya, kerana kulitnya agak lembap dan tidak terkeluar dari pulpa dengan baik. Hanya kaedah dengan rawatan haba dalam ketuhar gelombang mikro dan ketuhar atau menuang air mendidih berfungsi dengan baik. Oleh itu, anda perlu bekerja dengan pisau.

Pada mulanya adalah perlu untuk mengekstrak kepingan. Cara paling mudah ialah gulingkan sedikit kepala kemudian tekan perlahan dengan tapak tangan supaya bunga cengkih keluar, tetapi tidak hancur. Ini juga akan menyingkirkan kebanyakan sekam, hanya meninggalkan kulit dalaman yang sesuai.

Di atas papan atau meja, letakkan kepingan secara mendatar dan potong hujung tebal, tempat akar tumbuh. Kemudian gunakan mata untuk mengambil sekam pada satu sisi dan perlahan-lahan kupas ke arah hujung nipis timah. Lakukan ini pada setiap sisi. Pada mulanya ia akan mengambil masa yang agak lama, tetapi selepas sedozen hirisan ia akan dibawa ke automatisme. Kemudian ia akan menjadi mungkin untuk membersihkan satu ulas dalam beberapa saat.

Kelebihan kaedah ini termasuk integriti cengkih, pemeliharaan semua rasa dan aroma untuk hidangan. Juga, mana-mana bawang putih boleh dikupas dengan cara ini, kedua-dua bawang putih musim sejuk dan bawang putih hanya dari taman.

Kelemahannya adalah satu – anda perlu menguasai kemahiran, selepas itu kelajuan dan kualiti mengelupas akan menjadi sangat baik.

Kesimpulan

Anda tidak perlu menjadi tukang masak yang berpengalaman untuk mengupas bawang putih dengan cepat. Cukup sekadar membiasakan diri dengan kaedah di atas dan memilih yang paling optimum. Sebenarnya tidak ada yang universal, semuanya bergantung pada jenis bawang putih, jumlah yang diperlukan dan rancangan berikutnya.

Air sejuk dan goncangan akan berfungsi dengan baik untuk bawang putih musim sejuk yang perlu disimpan utuh untuk hidangan. Sekiranya rawatan haba dirancang, lebih baik memilih gelombang mikro atau menuang air mendidih. Dari segi kualiti pembersihan di sini akan menjadi hasil yang terbaik. Peranti silikon khas akan berfungsi dengan baik apabila tidak ada keinginan untuk menjadi kotor dan anda perlu membersihkan hanya beberapa atau tiga gigi dengan cepat. Pisau sentiasa ideal, tetapi memerlukan kemahiran dan pengalaman asas. Untuk sos atau pemotongan seterusnya, anda boleh menggunakan kaedah menghancurkan asas.

Bawang putih adalah tambahan yang sangat diperlukan dalam banyak hidangan. Oleh itu, anda tidak boleh mengelak daripada menggunakannya hanya kerana ia sukar untuk dikupas.

Мakanan Berkhasiat