Cara-cara membersihkan buah delima

Ramai orang fikir mereka tahu cara membersihkan buah delima. Tetapi mereka tidak suka membersihkannya kerana fakta bahawa percikan terbang ke semua arah dan kotoran sukar dicuci. Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang cara membersihkan buah ini dengan betul dan cepat.

Cara Membersihkan Buah Delima

Untuk memulakan, basuh delima dengan air suam atau panas untuk membasuhnya dengan apa sahaja bahan kimia yang digunakan untuk menjadikannya tahan lebih lama. Basuh delima dengan air suam atau panas, kerana air sejuk tidak akan membersihkan lapisan lilin. Setelah mencuci buah, rendam dengan serbet kering, tanpa menekan pada buah, supaya tidak memerah jus daripadanya. Sekarang kami memotong bahagian atas kulit dan berhati-hati mengeluarkannya. Kemudian kami meletakkan pisau di tengah dan memutarnya, mengeluarkan intinya.

Kami membuat beberapa luka di sisi, memasukkan pisau ke tengah, dan dari itu kami memotong sepanjang membran. Kami memotong dalam sejenis corak kepingan salji. Sekarang buah delima mudah hancur. Yang kita buat. Pisau untuk mengupas buah delima mestilah sangat tajam. Hirisan buah yang kita potong boleh dimakan.

Tetapi jika kita tidak mahu kepingan, tetapi bijirin, maka kita membuat potongan sedikit berbeza. Letakkan buah di atas papan dan potong bahagian atasnya. Sekarang buat empat hirisan yang tidak begitu dalam pada kulitnya. Ambil buah delima di tangan anda dan tekan ke bawah, bahagikannya kepada empat bahagian. Keluarkan kepingan ini, daripada mereka benih akan mudah terpisah.

Cara mengupas buah delima dengan cepat

Terdapat banyak cara untuk mengupas buah delima. Tetapi sudah tentu mana-mana daripada kita akan berpuas hati hanya dengan cara terpantas. Dan bahawa terdapat usaha yang minimum. Ingat bahawa tidak semuanya sentiasa sempurna pada kali pertama. Ia masih berbaloi untuk mencuba. Perkara yang paling penting untuk diingati. Jika anda ingin mengupas buah delima secepat mungkin, kita tidak memerlukan pisau tajam sahaja. Ia sepatutnya dengan bilah nipis.

Cara mengupas buah delima dalam 6 gerakan

Seperti yang kita ingat, buah itu perlu dicuci terlebih dahulu. Untuk kaedah ini, kita memerlukan papan pemotong dan pisau yang paling tajam dengan bilah nipis. Mari letakkan buah yang telah dibasuh di atas papan pemotong. Kami memotong bahagian atas delima dengan cara berbentuk kon. Ini akan menjadi langkah pertama. Kami ketepikan bahagian atas itu. Pergerakan kedua ialah membuat hirisan di sepanjang kulit dari atas ke bawah, cuba untuk tidak menyentuh biji terlalu banyak. Potongan pertama adalah pergerakan kedua. Yang kedua ialah yang ketiga. Yang ketiga ialah yang keempat. Yang keempat ialah yang kelima. Pergerakan keenam ialah memecahkan buah, dipotong menjadi empat bahagian. Itu sahaja! Buah delima sedia untuk dimakan.

Kupas buah delima dalam masa 30 saat!

Berikut adalah cara lain untuk membantu anda mengupas buah delima dalam masa 30 saat sahaja. Perlu diingat bahawa anda hanya perlu mengambil buah masak, bukan buah yang telah masak di gudang dan bilik bawah tanah.

Penting: Untuk memilih buah delima yang masak terdapat dua perkara yang perlu dipertimbangkan. Kulit buah mestilah kering dan tidak bersalut parafin. Ia juga mesti nipis. Ini boleh ditentukan dengan sentuhan. Jika kulitnya nipis, bijirin boleh dirasai dengan mudah.

Terdapat 3 cara untuk mengupas buah delima dalam masa 30 saat:

  1. Kami mengambil buah yang telah dibasuh. Potong bahagian atas berbentuk kon. Untuk melakukan ini, benamkan pisau sedikit di bahagian atas di tepi dan putarkannya. Ambil bahagian atas, kita tidak memerlukannya. Kami memotong buah delima dengan mendalam di sepanjang anyaman. Kami melakukan ini dengan lembut. Kami hanya memotong kulit delima, tidak menyentuh biji. Luncurkan hirisan sedikit. Ambil mangkuk bersih. Balikkan buah delima ke dalam mangkuk dengan bahagian atas yang telah dipotong. Sekarang kita perlukan satu sudu. Kami menggunakannya untuk mengetuk buah delima, memegang sudu dengan sebelah tangan dan delima dengan tangan yang lain. Secara beransur-ansur benih akan dituangkan ke dalam mangkuk kami.
  2. Kami mengambil buah delima. Potong bahagian atas mengikut skema di atas. Potong di sepanjang membran, tetapi lebih dalam. Pecahkan hirisan. Ambil mangkuk bersih dengan air bersih. Kami menghidupkan buah dalam mangkuk dengan air (tidak perlu mengambil bekas yang sangat besar). Betul-betul di dalam air, tangan menanggalkan benih dari kulit. Bilas kulit buang, dan air (dengan biji di dalamnya) pada penapis atau colander. Semua delima dibersihkan.
  3. Ambil buah tulen dan potong bahagian atasnya. Potong jauh di sepanjang anyaman. Pecahkan kepingan sebanyak mungkin. Sekarang kita memerlukan mangkuk dengan sel besar dan mangkuk. Kami meletakkan mangkuk dengan sel di atasnya. Lapiskan buah delima yang telah dipatahkan. Tutup bahagian atas dengan acuan silikon. Pukul acuan silikon dengan sudu, pukul delima. Bijirin dituangkan secara beransur-ansur dalam mangkuk. Buang kulitnya.

Mengupas tanpa percikan.

Sekarang mari kita lihat cara mengupas buah delima tanpa percikan. Ia sangat mudah. Anda hanya perlu menggunakan air semasa membersihkan buah delima. Kami membasuh buah-buahan dan menghapuskannya dengan tuala atau tisu. Gunakan pisau tajam untuk membuat hirisan pada kulit, cuba untuk tidak menyentuh biji. Ini dilakukan agar tidak kehabisan jus. Tuangkan semangkuk kecil air dan letakkan delima. Biarkan dalam air selama 15-20 minit.

Buahnya akan direndam dalam air dan akan lebih mudah dikupas. Celupkan tangan anda ke dalam air dan betul-betul dalam mangkuk ini mula memisahkan buah delima menjadi kepingan. Perlu mendapatkan beberapa keping individu dalam semangkuk air. Kupas mereka dari filem, dengan itu melepaskan biji delima. Selepas itu, jangan keluarkan bijirin dengan segera, biarkan mereka duduk di dalam air selama beberapa minit lagi. Semua filem akan terapung ke permukaan. Ke tepikan. Dan bijirin kekal di bahagian bawah. Toskan air dan pindahkan bijirin ke dalam pinggan.

Cara mengupas buah delima dengan cantik

Sekarang mari kita lihat cara mudah untuk menghiris buah delima dengan cantik. Kami akan memerlukannya agar dapat menghidangkan buah ini di atas meja pada sebarang majlis perayaan. Buat bunga daripada buah delima. Ia boleh dihidangkan bersendirian di atas pinggan atau dengan buah-buahan lain sebagai tambahan. Basuh dan keringkan delima dengan baik. Ini adalah penting supaya tiada cecair kekal pada buah. Keluarkan bahagian atas dengan pisau tajam. Buat lubang bulat di tengah tanpa merosakkan bahagian dalam.

Sekarang buat hirisan yang kemas pada kulitnya. Adalah wajar untuk membuatnya pada jarak yang sama, supaya bunga itu akan berubah dengan kelopak yang sama. Potong kulit buah di bahagian tengah. Kami mendapat sejenis kelopak, yang tidak dibuka. Angkat setiap kelopak dengan berhati-hati dengan pisau dan keluarkan sehingga ke tengah. Bahagian lain kekal pada kulit. Sekarang perlahan-lahan memerah bahagian tengah delima dan bebaskannya dari kerajang. Itu sahaja! Bunga sudah siap! Anda boleh menghiasi meja anda dengannya.

Bagaimana lagi anda boleh dengan mudah mengupas buah yang sihat

Untuk mengupas delima dengan cantik dan mudah, potong kulit dari bahagian atas dengan berhati-hati, jangan menyentuh biji sebanyak mungkin. Kami membuat hirisan bulat dan mengeluarkan bahagian atas secara senyap. Sekarang buka buah delima dan pisahkan bijinya dengan jari anda. Anda juga boleh memotong buah separuh. Ambil satu separuh dengan bahagian kulit ke atas. Pegang di atas mangkuk dan ketuk dengan sudu sehingga semua biji jatuh ke dalam mangkuk. Lakukan perkara yang sama dengan separuh lagi. Kaedah ini lebih sesuai jika anda memerlukan biji delima untuk menghias salad atau kek.

Mari kita pertimbangkan kaedah lain. Kaedah mengupas buah delima ini, walaupun mengambil masa lebih lama, memberikan hasil yang baik. Potong kulit dari bahagian atas delima. Tuangkan air ke dalam mangkuk yang dalam dan letakkan buah di sana. Pecahkan separuh. Sekarang buka buah delima betul-betul di bawah air, pisahkan bijirin daripada kulitnya. Keluarkan kulitnya dan ketepikan, dan masukkan air dengan bijirin ke dalam colander.

Cara mengupas buah delima jika sudah kering

Jika buah anda telah kering selepas duduk lebih lama daripada yang anda sangkakan. Jangan buang terus. Buah delima masih boleh dikupas dan dimakan. Sekarang kita akan melihat cara mengupas delima kering. Bukan susah nak buat. Tetapi kemudian anda akan menikmati rasa indah buah ini. Lagipun, biji delima yang kering dan terlalu masak akan menjadi manis. Basuh buah-buahan ini dengan air panas dan lap dengan serbet.

Potong dengan mana-mana cara di atas. Potong buah delima kepada beberapa bahagian dan pisahkan bijirin daripadanya. Untuk melakukan ini, ambil satu sudu dan ketuk kulitnya, supaya biji jatuh ke dalam mangkuk.Ia akan mengambil masa lebih lama untuk melakukan ini daripada dengan buah segar.Beberapa biji akan jatuh bersama filem itu.Jangan risau – ini perkara biasa dan anda melakukannya dengan betul.Manipulasi sedemikian dilakukan dengan setiap kepingan.Jika dengan biji dan dipisahkan sedikit foil, keluarkan sahaja dari mangkuk.

Delima adalah buah yang sangat sihat.Ia menormalkan hemoglobin dan tekanan darah.Ia mengandungi banyak vitamin yang diperlukan untuk badan kita.Terutamanya disyorkan kepada orang yang mempunyai imuniti rendah.Sekarang kita tahu cara mengupas delima dengan cara yang berbeza.Kemas, cepat dan cantik.Dan nikmati selera anda.

Мakanan Berkhasiat