Cara ayak tepung tanpa ayak: 5 cara

Mengayak tepung mengambil masa beberapa minit, dan kesannya melebihi jangkaan. Jika anda tidak mempunyai penapis di tangan – ini bukan sebab untuk melanggar teknologi memasak. Anda boleh menggunakan nasihat tukang masak profesional, supaya sebagai hasilnya anda mendapat kedai roti yang subur dan lembut dengan struktur homogen.

Produk yang rapuh di bawah berat beratnya sendiri, di bawah kelembapan yang tinggi, pelanggaran keadaan penyimpanan membentuk ketulan. Baking daripadanya ternyata bergetah, tidak sekata.

Tepung harus diayak secara wajib atas beberapa sebab:

  1. Pembuangan kekotoran asing. Ini boleh menjadi serpihan kecil yang masuk ke dalam beg di tempat kerja, serangga dan larvanya, benang, serpihan kertas daripada pembungkusan dan juga serpihan logam daripada batu kilangan.
  2. Ikatan seragam dengan bahan lain. Dalam doh, sebagai tambahan kepada tepung, masukkan pepejal tambahan – gula, vanillin, agen penaik, kanji, serbuk koko. Tepung yang tidak ditapis tidak bergaul dengannya.
  3. Pengoksigenan. Proses ini menentukan bengkak biskut, kehomogenan doh untuk penkek, penkek. Tepung menjadi lebih rapuh, meningkatkan jumlah.

Produk itu semestinya ditapis, jika perlu untuk taburkan permukaan kerja, supaya doh tidak mempunyai ketulan bergumpal yang melekat padanya. Serbuk, melalui penapis, membantu yis terbuka, menjadikan barang bakar yang telah siap lebih lapang.

Bagaimana anda boleh menapis tepung tanpa ayak

Tepung cepat mengelupas, jadi tidak masuk akal untuk mengoksigenkannya, menyingkirkan serpihan, ketulan terlebih dahulu. Ukur kelantangan yang dinyatakan dalam resipi, tapis produk sebelum atau semasa memasak.

Jika tidak ada ayak di dapur, gunakan kaedah lain, peralatan dapur buatan sendiri, perkakas:

Dengan tangan .

Buka bungkusan, condongkan ke atas mangkuk. Tuangkan tepung ke dalam mangkuk dalam bahagian kecil, ketuk tepi paket dengan jari anda. Apabila jumlah yang betul berada di dalam mangkuk, ambil dua sudu besar dan gunakan kedua-dua tangan untuk kacau serbuk perlahan-lahan dari bawah ke atas selama tiga minit.

Garpu, pukul

Tuangkan jumlah tepung yang dikehendaki ke dalam mangkuk besar. Celupkan whisk atau garpu ke dalam produk, buat gerakan membulat dengan cepat. Kekotoran asing, ketulan akan terpisah dari jisim utama, akan berada di permukaan. Mereka perlu dikumpulkan dan dikeluarkan. Selesaikan kerja apabila serbuk rapuh bersih kekal di dalam hidangan.

Penapis .

Sediakan perkakas, satu sudu teh. Tuang sedikit tepung ke dalam penapis kecil yang diletakkan di atas mangkuk. Kacau dengan sudu sehingga semuanya diayak ke dalam mangkuk. Proses ini akan mengambil masa yang lebih lama, kerana anda perlu memasukkan serbuk ke dalam penapis dalam kelompok kecil.

Blender

Untuk memudahkan pengudaraan, bersihkan produk, gunakan pengisar. Tenggelamkan pemukul sepenuhnya dalam tepung yang dituangkan ke dalam bekas yang dalam, hidupkan peranti, pacu keseluruhan isipadu selama 2 minit.

Penyaring bersalut kain kasa

Anda boleh melakukannya tanpa kain kasa jika tebuk dalam peralatan dapur adalah cetek. Gunakan colander sebagai penapis. Isikan tepung, goncang atas bekas sehingga semua serbuk sebati. Keluarkan sisa serpihan, ketulan.

Jika lubangnya besar, tutup bahagian bawah colander dengan kain kasa, bantu tepung untuk menapis ke dalam mangkuk dengan mengacaunya dengan sudu atau garpu.

Colander dengan kain kasa dan penapis adalah kaedah yang paling berkesan, yang bukan sahaja mengoksigenkan produk, tetapi juga secara kualitatif membersihkannya daripada serpihan, serangga.

Cara menyimpan tepung yang telah diayak dengan betul

Tepung yang diayak tuangkan ke dalam bekas plastik yang kering dan bersih, balang kaca. Ia adalah mudah untuk menggunakan baldi mayonis dengan penutup pusing. Pembungkusan tertutup menghalang kelembapan dan pengoksidaan produk.

Simpan bekas dengan tepung di meja dapur atau almari di belakang pintu tertutup lebih dekat ke lantai, di mana suhu lebih rendah. Jika ada cahaya melalui kaca, plastik, serbuk putih akan mula menjadi kelabu dan mendapat bau hapak.

Jika keadaan penyimpanan diperhatikan, produk yang ditapis tidak kehilangan sifat penggunanya selama enam bulan.

Jangan mengecualikan daripada peringkat penyediaan tepung menapis doh, jika anda tidak dapat mencari penapis di dapur.Ia adalah mungkin untuk membuat pai, biskut, penkek yang sempurna, jika anda menunjukkan imaginasi, untuk menggunakan cara yang diubahsuai.

Мakanan Berkhasiat