Bubur masin yang berlebihan: apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk memperbaikinya?

Setiap nyonya rumah sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya mempunyai bubur masin yang berlebihan. Ini berlaku atas sebab yang sama sekali berbeza. Pada masa yang sama, adalah memalukan untuk membuang makanan dalam keadaan sedemikian. Penyelesaian logik pertama untuk masalah ini ialah membilas bubur dengan segera di bawah air yang mengalir. Ini perlu dilakukan sebaik sahaja anda melihat garam berlebihan dalam hidangan. Juga bubur sedemikian boleh disimpan dengan memasak jumlah bahagian baru yang sama. Apabila memasak ia tidak perlu untuk garam, dan selepas anda hanya perlu mencampurkan satu bahagian bubur dengan yang lain, dan anda akan mendapat nisbah garam yang sempurna.

Bubur kacang boleh disimpan dalam dua cara yang diterangkan di atas (bilas dalam air atau dengan mendidih jumlah yang sama bahagian baru). Tetapi dengan jenis bubur ini adalah mungkin untuk melakukan sebaliknya. Ia menghasilkan sup kacang yang lazat, dan anda tidak perlu mengasinkannya. Apa yang perlu anda lakukan ialah menambah air, kentang cincang, bawang besar dan lobak merah. Jika jumlah kacang yang terlalu masin adalah besar, bahagikan semuanya ke dalam beg dan masukkan ke dalam peti sejuk. Dengan kacang, tiada apa yang akan berlaku, tetapi jika perlu, anda akan dapat mengeluarkan beg dan membuat sup yang lazat.

Jika anda tidak mahu bersusah payah dengan sup – buat patties. Untuk melakukan ini, buat kentang tumbuk tanpa menambah garam. Selepas itu, satukan kentang tumbuk, bawang goreng dan lobak merah. Seterusnya, buat atau beli doh kegemaran anda, dan anda boleh makan intinya. Patty ternyata sangat lazat.

Apa yang perlu dilakukan jika bubur oat yang terlalu masin

Jika bubur sudah masak, ia perlu dibilas dan, menuangkan air tanpa garam, biarkan selama 20 minit. Selepas itu, toskan cecair, bilas hidangan dengan baik dan, tambah sedikit air, rebus. Selepas tindakan sedemikian, bubur harus lazat dan dengan jumlah garam minimum.

Bagaimana untuk mengeluarkan garam berlebihan dari bubur millet

Sekiranya bubur belum sempat mendidih, penyelesaian terbaik ialah mengalirkan air, bilas hidangan dan, menambah groats, biarkan mendidih sehingga masak sepenuhnya.

Hidangan siap disimpan dengan bahagian baru bijirin tanpa garam. Apabila bubur tanpa garam sudah siap – hanya campurkan dan garam akan diagihkan sama rata dalam jumlah yang diperlukan.

Jika bubur tidak terlalu masin – tambah beberapa produk berlemak (krim atau krim masam). Mampu melembutkan makanan yang terlalu masin dan sayur rebus.

Melegakan jenis bubur lain

nasi

Jika anda ingin mengeluarkan lebihan garam dari bubur – nasi masin hendaklah dibilas dengan air panas, sambil kacau dengan teliti, supaya setiap nasi dibilas dan menghilangkan garam yang berlebihan. Sekiranya tindakan sedemikian tidak membantu menghilangkan rasa masin – rebus beras tanpa garam dan gabungkan dengan beras yang terlalu masin.

Jika bubur belum masak, anda boleh menambah pelbagai sayuran ke dalam nasi. Dalam keadaan sedemikian, kentang digunakan terutamanya. Ia perlu dikupas, dibasuh dan, dihiris, dibuang bersama nasi untuk dimasak. Ia akan mengeluarkan lebihan garam daripada bubur jagung. Dengan cara ini anda boleh makan bukan sahaja nasi, tetapi juga kentang.

Jika bubur nasi yang terlalu masin adalah pada susu, maka menyingkirkan garam yang berlebihan akan membantu menambah sebahagian daripada susu atau krim. Jika manipulasi sedemikian tidak membantu, maka anda boleh memasak nasi tambahan dan campurkan kedua-dua jenis.

Soba

Untuk semua kaedah di atas untuk menghilangkan garam, anda boleh menambah penyediaan hiasan tanpa garam. Sebagai contoh, masak gulai tanpa menambah garam. Menambah gulai yang dimasak ke dalam soba yang terlalu masin akan mengedarkan garam.

Untuk mencairkan garam dalam soba, anda boleh membuat sos masam manis. Masam dan manis menghilangkan sedikit masin, dengan itu mengurangkan lebihan garam.

Ia adalah mungkin untuk membuat gulungan kubis malas daripada bubur soba yang terlalu masin. Resipinya agak mudah, anda harus melakukan perkara yang sama seperti dengan nasi. Dengan soba gulung kubis malas ternyata tidak lebih teruk.

jagung

Bubur ini juga boleh disimpan dengan kaedah di atas. Terdapat beberapa pilihan lain untuk menyingkirkan garam berlebihan. Satu cara melibatkan penggunaan gula. Gula mampu memecahkan rasa masin hidangan, dengan itu meningkatkan rasa.

Jika terlalu banyak garam ditemui semasa memasak, kaedah yang terkenal akan membantu – masukkan beras atau tepung ke dalam sapu tangan atau kain kasa, ikat kain dan jatuhkan ke dalam bubur yang telah dimasak. Beras atau tepung hendaklah mendidih dengan hidangan yang terlalu masin selama 10-15 minit. Selepas masa ini anda boleh mengeluarkan kain dengan bubur jagung.

Semolina

Untuk menyimpan semolina, terdapat beberapa cara:

  1. Yang pertama ialah merebus satu lagi bahagian yang sama, tetapi jangan garam. Selepas itu, anda perlu mencampurkan dua bahagian semolina dan menikmatinya.
  2. Yang kedua ialah membiarkan semolina yang terlalu masin untuk membuat penkek, penkek, kaserol dan sebagainya.

Jika konsistensi tidak begitu penting – tambah susu, yang akan menjadikan bubur kurang masin. Anda juga boleh memaniskan hidangan.

Mutiara

Cara terbaik untuk menghilangkan garam berlebihan dalam bubur mutiara adalah dengan membilasnya. Dengan cara ini garam berlebihan dikeluarkan.

Sebagai alternatif, anda boleh memasak barli mutiara tanpa garam dan campurkan dengan terlalu masin. Dalam kes ini, lebihan bubur boleh dibekukan.

Dan anda juga boleh memanggang barli mutiara dengan sayur-sayuran atau daging – ia akan menjadi bubur yang hebat dengan hidangan sampingan yang lazat. Semasa memasak, perlu diingat untuk tidak menambah garam, jika tidak, ia akan tetap terlalu masin.

Bila hendak garam bubur apabila mendidih

Garam bubur segera pada permulaan memasak. Lebih baik – tambah garam ke dalam air, sebelum menambah bijirin. Kaedah ini akan membantu untuk tidak terlalu garam rempah. Anda akan dapat terlebih dahulu mencuba air untuk jumlah garam, kemudian sudah tuangkan groat untuk memasak. Gula ditambah hanya pada akhir memasak jika perlu. Setelah bubur siap, anda perlu menutup periuk dengan tudung dan biarkan selama 15 minit.

Penting! Apabila memasak bubur hercules, adalah wajar untuk garam ia sudah dalam bentuk siap, serta gula. Tetapi lebih baik menukar gula dengan madu atau beri, jadi ia akan menjadi lebih sihat dan lebih enak.

Мakanan Berkhasiat