Buah apa yang baik untuk penglihatan. 7 buah

Banyak faktor yang harus dipersalahkan untuk penurunan ketajaman penglihatan dalam populasi. Adalah mungkin untuk melipat tangan anda dan mengangguk ke persekitaran yang tidak baik atau untuk menyusun semula diet anda supaya badan mendapat nutrien yang mencukupi dan mempunyai kekuatan untuk menjana semula dan menyokong penglihatan, melakukan tanpa cermin mata dan kanta sehingga usia tua yang matang.

Dengan membiasakan diri bergantung pada pil, seseorang kehilangan lapisan pengetahuan yang besar tentang faedah makanan biasa yang membantu mengekalkan kesihatan tanpa ubat farmasi. Ya, mereka tidak berfungsi serentak dan mengambil masa yang lama untuk melihat hasilnya. Tetapi tidak ada kesan sampingan, hasilnya adalah pemulihan menyeluruh dan pencegahan avitaminosis yang mengagumkan. Tidak mustahil untuk makan segala-galanya dalam satu hari dan dalam kuantiti yang betul, dan ia tidak perlu. Ia cukup untuk merancang menu untuk minggu ini, yang akan memberi perhatian kepada semua buah-buahan yang diperlukan.

Perlu diingat bahawa bahan yang paling berguna adalah dalam produk segar, dan ia dibenarkan untuk menyediakan salad buah tanpa rawatan haba.

Aprikot

Aprikot adalah pengganti yang layak untuk beri yang terkenal (blueberry), terutamanya di kawasan tengah dan selatan, di mana musim panas yang panas dan kering memerintah, dan beri biru hanya datang dalam bentuk beku. Menariknya, sifat berfaedah sama-sama dipelihara dalam aprikot segar dan aprikot, yang menghilangkan persoalan bermusim. Vitamin A, P, B, likopena, zink dan beta-karotena hadir. Mereka mengekalkan nada dan keanjalan otot mata, aliran vaskular yang baik, dan merangsang aliran darah.

Citrus

Buah sitrus bermanfaat dalam sebarang komposisi dan bentuk. Senarai itu termasuk oren, limau, tangerin, limau gedang, pomelo, switi. Mereka mempunyai kepekatan vitamin C yang tinggi, flavonoid menghalang perkembangan proses distrofik, yang mengekalkan penglihatan pada tahap yang tinggi.

pic

Buah pic mengandungi beta-karotena yang tinggi, yang menyokong kesihatan mata dan menghalang penurunan ketajaman penglihatan.

pisang

Pisang mengandungi vitamin, antioksidan, serotonin, mikro dan makronutrien yang meningkatkan imuniti, memberikan mood yang baik dan persepsi positif terhadap dunia. Pada masa yang sama, pencuci mulut berasaskan pisang biasa membantu meningkatkan penglihatan malam.

buah kiwi

Kiwi dianggap eksotik, tetapi lama dahulu dan kukuh menetap di rak kedai. Ia tinggi dengan vitamin E, lutein dan antioksidan yang meningkatkan penghidratan mata dan menyokong fungsi otot dan ligamen yang betul. Pengurangan platelet dalam darah meningkatkan peredaran darah di dalam saluran kecil. Untuk menstabilkan penglihatan, cukup 1-2 biji sehari.

betik

Betik menghalang perkembangan distrofi retina, yang sangat penting pada kanak-kanak dan bagi orang yang mendekati separuh abad mereka. Produk ini dimakan segar, sebagai puri, jus, atau sebagai sebahagian daripada smoothie buah-buahan vitamin. Betik kaya dengan flavonoid, vitamin A dan C, asid folik dan asid pantotenik, magnesium, yang melambatkan perubahan berkaitan usia dalam tisu mata, menyokong sistem imun dan menyuburkan bahan yang diperlukan.

Nenas

Nanas menghalang degenerasi makula dan katarak, mengenyangkan badan dengan antioksidan yang membuang toksin dan melindungi badan daripada penuaan pramatang.

Jika anda memilih daripada senarai buah-buahan yang paling penting untuk kesihatan mata, keutamaan diberikan kepada buah-buahan dengan warna kuning, hijau dan oren.

Juga berguna ialah ceri dan anggur, yang hampir dengan beri biru, sayur-sayuran, sayur-sayuran berdaun, ikan dan minyak sayuran. Pemakanan yang seimbang dan senaman pencegahan harian untuk mata akan membantu mengekalkan ketajaman penglihatan sepanjang hayat.

Мakanan Berkhasiat