Buah apa yang baik untuk imuniti

Pelbagai sebab boleh menyebabkan kelemahan sistem imun. Tetapi selalunya halangan pelindung badan dikurangkan kerana kekurangan vitamin A, B, E, C. Bahan -bahan ini, yang diperlukan untuk menguatkan sumber imun mana -mana orang, terkandung dalam kuantiti yang besar dalam buah -buahan segar, beri, sayur -sayuran . Oleh itu, untuk memulihkan keseimbangan bahan normal dalam badan, sudah cukup untuk menambah buah -buahan ke menu harian. Tetapi dalam soalan ini, kebanyakan pengguna mengalami kesukaran, kerana semua orang ingin mengetahui buah -buahan yang membawa lebih banyak manfaat kesihatan. Mari cuba memahami kelainan dan perubahan soalan ini.

Perlu diperhatikan sekaligus bahawa semua hadiah alam semulajadi bermanfaat kepada tubuh manusia. Harta buah -buahan ini telah diketahui sejak zaman dahulu, dan saintis moden telah membuktikan kesan positif mereka terhadap sistem imun melalui kajian klinikal. Tetapi hakikatnya ialah kumpulan produk ini tidak bertindak secara langsung pada sistem pertahanan manusia, tetapi secara tidak langsung. Adalah diketahui bahawa tugas utama sistem imun adalah keupayaan untuk bertindak balas terhadap rangsangan asing dengan mengaktifkan sel -sel khas (limfosit). Untuk menghasilkan semula struktur penting ini, kita memerlukan bahan “membina”, iaitu vitamin, elemen mineral.

Oleh kerana hampir semua buah -buahan mengandungi bahan -bahan tersebut dalam kuantiti yang banyak, mereka dianggap sebagai sumber pemakanan yang berharga untuk sel -sel yang bekerja untuk sistem imun. Oleh itu, untuk mengatakan bahawa apa -apa jenis buah berfungsi lebih baik di kawasan ini akan menjadi salah. Dalam diet harian seseorang semestinya menjadi buah -buahan segar, yang akan memastikan kesihatan yang baik dan imuniti yang kuat.

Buah apa yang meningkatkan imuniti

Kami telah mengatakan bahawa apa -apa buah adalah baik untuk kesihatan orang dewasa dan kanak -kanak. Tetapi jika anda menggali sedikit lebih mendalam ke dalam soalan ini, yang paling berharga untuk sistem imun adalah produk yang tinggi dalam vitamin berikut:

  1. Retinol (Vitamin A) terkenal dengan aktiviti antioksidannya yang kuat. Bahan ini membersihkan sel -sel dari kesan radikal bebas dan membantu fagosit untuk melawan struktur asing, termasuk bakteria, virus, patogen lain. Buah -buahan berikut kaya dengan kandungan vitamin A: pic, plum dan persimmons.
  2. Asid askorbik adalah pemimpin yang tidak dicabar dari semua kedudukan vitamin. Bahan ini juga mempunyai sifat antioksidan, merangsang sintesis kolagen, iaitu, meremajakan sel -sel badan. Tetapi kelebihan utama vitamin ini ialah ia terlibat dalam pengeluaran antibodi. Tubuh manusia sahaja tidak dapat mensintesis vitamin C, jadi sangat penting untuk dimasukkan ke dalam diet anda seperti buah -buahan: kiwi dan lemon.
  3. Kumpulan Vitamin B terlibat dalam pembentukan antibodi, jadi ia mempunyai kesan pengukuhan pada sistem imun. Dalam buah -buahan terutamanya hadir thiamine (vitamin B1) dan riboflavin (B2). Pisang dan oren mempunyai kebanyakan bahan ini.
  4. Serat juga memainkan peranan penting dalam mengukuhkan sistem imun, kerana ia memberikan penyingkiran toksin yang cepat dari badan. Ia banyak dalam epal dan semua buah sitrus.
  5. Phytoncides dalam buah -buahan dan beri juga memberikan perlindungan imun, mewujudkan halangan kepada flora dan bakteria kulat. Anggur mempunyai banyak dari mereka.

4 buah terbaik untuk imuniti

Dan akhirnya, kami ingin membentangkan lima buah teratas yang paling berguna dari segi pengukuhan imuniti:

Delima

Sebagai tambahan kepada kesan positif mereka terhadap sistem imun, mereka juga mengurangkan paras gula, tetapi mereka tidak boleh dimakan oleh mereka yang mengalami pankreatitis dan gastritis.

Kiwi

Dari segi kandungan asid askorbik daripada persaingan, tetapi buahnya juga baik untuk jantung dan penglihatan.

Epal

Epal adalah produk yang sangat semula jadi dan baik untuk kedua -dua orang dewasa dan kanak -kanak.

Buah-buahan sitrus

Buah -buahan meningkatkan pertahanan badan dan memberi tenaga.

Sebagai kesimpulan, kami ingin mengingatkan anda bahawa manfaat maksimum produk mana -mana boleh diekstrak hanya dengan penggunaan sederhana. Oleh itu, bahagian buah juga harus munasabah, supaya keinginan untuk menguatkan sistem imun tidak berubah menjadi reaksi alergi.

Мakanan Berkhasiat