Bolehkah saya minum kopi yang telah tamat tempoh?

Jika anda secara tidak sengaja menemui bungkusan kopi yang terlupa di kabinet dapur, jangan tergesa-gesa untuk menyingkirkannya. Walaupun dengan jangka hayat yang telah tamat tempoh, anda masih boleh menikmati secawan minuman yang memberi tenaga. Kemungkinan penggunaan selanjutnya untuk tujuan yang dimaksudkan bergantung pada tahap ketengikan, kehadiran acuan.

Kualiti kopi yang telah tamat tempoh meninggalkan banyak yang diingini. Semakin banyak masa telah berlalu sejak akhir hayat simpanan, semakin teruk rasa dan rasa yang kurang ketara. Serbuk tanah dan segera cenderung untuk mengoksida dan merosot dengan lebih cepat kerana kawasan interaksi yang lebih besar dengan oksigen.

Kacang hijau

Kopi jenis ini mempunyai jangka hayat paling lama tanpa rasa dan degradasi aroma – dari satu hingga lima tahun. Kacang diawet lebih lama dalam bungkusan vakum yang tertutup rapat. Jika anda membelinya mengikut berat, anda harus memakannya dalam masa setahun.

Tanda-tanda tamat tempoh bijirin yang tidak dipanggang:

 • heterogeniti warna, struktur;
 • Kekurangan rasa, bau basi;
 • Rapuh atau kekerasan, runtuh.

Biji segar dibezakan oleh tekstur matte baldu dan rasa berumput. Mereka mudah retak, mengekalkan tepinya licin dan tanpa serpihan.

Inti Bakar

Memanggang mengubah sifat organoleptik kopi, mendedahkan sejambak minyak aromatik. Jangka hayat kacang ini kurang daripada kacang hijau dan secara langsung bergantung pada pembungkusan:

 1. Tin legap kilang dengan penutup kedap udara mengekalkan sifat pengguna kopi sehingga satu setengah tahun.
 2. Beg kedap haba dengan injap pemulangan gas tahan sehingga satu tahun.
 3. Beg kertas empat lapisan dengan salutan polimer – 9 bulan, tidak bersalut – setengah tahun.
 4. Dalam bekas kalis bocor bijirin tidak rosak sehingga dua minggu.
 5. Pembungkusan foil buatan sendiri memanjangkan jangka hayat sehingga sebulan.

Selepas membuka bungkusan kopi panggang mula kehilangan sifat gastronominya selepas 14 hari.

Produk yang rosak sepenuhnya tidak sukar untuk dikenali. Ia menjadi lebih gelap, mempunyai kilauan berminyak yang kuat, kehilangan aroma atau bau minyak tengik.

Kopi tanah

Menurut GOST, serbuk kopi dalam bekas tertutup maksimum mengekalkan ciri-ciri, sifat 12 bulan, dalam pembungkusan vakum – satu setengah tahun, kopi yang baru dikisar – 14 hari.

Serbuk kopi luput tidak mempunyai aroma kopi yang cerah, rasa masam dan kepahitan muncul. Kopi dikisar yang dibungkus bocor dalam sebulan kehilangan sehingga 90% rasa dan aromanya.

Kopi dalam Kapsul

Bahagian kopi dalam kapsul, dilindungi dengan selamat daripada oksigen, cahaya dan kelembapan, disimpan selama 9 bulan hingga 2 tahun. Produk dalam pengeluar kapsul yang rosak dan dibuka mengesyorkan penggunaan dalam masa tiga hari, kerana keamatan rasa kopi berkurangan dengan ketara.

Kopi segera

Kopi segera yang paling popular dan berpatutan, dihasilkan dengan perasa, pewarna, pengawet, disimpan lebih lama daripada kopi tanah asli. Pengeluar yang berbeza menyatakan jangka hayat produk mereka sebagai satu hingga tiga tahun, dan dua hingga tiga bulan selepas membuka bungkusan.

Jika keadaan penyimpanan diperhatikan, walaupun pada akhir hayat rak tidak akan ada perubahan dramatik dalam struktur dan penampilan produk. Dalam proses pengoksidaan, sebatian aromatik secara beransur-ansur mereput, dan minuman yang dibancuh daripada produk yang telah tamat tempoh tidak akan membawa keseronokan.

Dalam kes apakah mungkin untuk mengambil kopi yang rosak?

Tiada ancaman langsung kepada kesihatan kopi dengan jangka hayat yang tamat, jika tiada tanda-tanda kerosakan yang jelas. Nilaikan kualiti produk sebelum menggunakannya.

Kacang hijau tamat tempoh dengan penyimpanan yang betul, ketiadaan acuan terus digunakan untuk membuat minuman. Untuk meningkatkan rasa, aroma yang hilang, mereka dibakar dengan rempah. Kayu manis, cengkih, anise, lada adalah sesuai. Sebagai tambahan kepada perasa, rempah-rempah, yang mempunyai sifat antiseptik, menghentikan pembiakan bakteria. Cara lain untuk menghidupkan semula basi ialah pemanggangan yang kuat, yang mendedahkan sisa sebatian aromatik.

Kacang panggang dalam bungkusan tertutup masih boleh digunakan setahun selepas tamat jangka hayat. Kopi tanah yang dibungkus di kilang digunakan dalam tempoh tiga tahun.

Kopi yang baru dikisar dalam bekas tidak bertutup kehilangan rasa dan aroma dengan lebih cepat. Dalam kerajang dan balang legap dengan penutup tertutup rapat, ia menjadi tidak berguna selepas dua bulan. Kacang dan serbuk yang dipanggang, tidak seperti kopi yang tidak dirawat secara terma, tidak dihidupkan semula walaupun dengan pemanggangan berulang kali.

Serbuk larut juga selamat untuk kesihatan selepas 5 tahun dalam bungkusan yang belum dibuka, terima kasih kepada bahan pengawet. Tanda-tanda kerosakan yang jelas padanya sukar untuk dikesan, terutamanya keamatan aroma dan rasa yang terang berkurangan. Dalam tin terbuka kopi segera tamat tempoh, anda boleh membuat minuman menyegarkan untuk 1-2 bulan lagi.

Risiko ketengikan minyak aromatik dan pembentukan acuan adalah minimum untuk kopi dalam kapsul. Ia boleh digunakan tanpa bimbang apabila jangka hayat telah tamat.

Bila Melupuskan Kopi Luput

Produk yang telah tamat tempoh hendaklah dibuang jika:

 • Plak putih, kesan acuan gebu terbentuk;
 • Bau tengik atau busuk yang menjijikkan;
 • Kelembapan, pendedahan berpanjangan kepada kelembapan berlebihan.

Produk yang terjejas oleh acuan tidak boleh dibersihkan sepenuhnya. Kulat kekal sebahagiannya walaupun dibakar dengan kuat. Produk penting mereka ochratoxin mempunyai sifat karsinogenik, melemahkan sistem imun, menjejaskan fungsi hati dan buah pinggang, dan menyebabkan gejala alahan.

Lemak tengik membentuk aldehid, keton, dan asid lemak berat molekul rendah yang mengubah keseimbangan asid-bes, melambatkan tindak balas metabolik, dan menjejaskan bekalan oksigen ke tisu.

Jika anda kerap mengambil minuman yang diperbuat daripada bijirin berkulat dengan rasa tengik, tidak akan ada makanan cepat mabuk. Kesannya akan ditangguhkan. Gangguan pencernaan, migrain, kelemahan umum, alahan berterusan, patologi organ dalaman, imuniti yang lemah mungkin berlaku.

Kegunaan lain basi

Pilihan untuk menggunakan biji kopi tamat tempoh dan kopi kisar:

 1. Membuat lilin aroma, uncang almari linen.
 2. Menambah serbuk kepada campuran asas dan minyak pati untuk menggosok kulit muka, badan, menghilangkan “kulit oren”.
 3. Mencipta elemen hiasan bergaya dalam bentuk “pokok kebahagiaan”.
 4. Menyuburkan tanaman rumah.
 5. Menghilangkan bau yang tidak menyenangkan di dalam peti sejuk.
 6. Menyediakan cat yang serupa dengan cat air.
 7. Pengenalan topeng untuk kelicinan, kilauan rambut.
 8. Menghias keranda, bingkai gambar.

Untuk menikmati kopi sepenuhnya dan mendapatkan kesan tonik, jangan simpan stok kacang terlebih dahulu. Beli hanya sebanyak yang anda boleh makan sebelum tarikh luput.

Мakanan Berkhasiat