Bolehkah saya minum kopi dan teh semasa Puasa?

Menurut kanon gereja semasa Prapaskah kita harus menjauhkan diri dari aktiviti rekreasi, alkohol, tabiat buruk lain dan makanan yang berasal dari haiwan. Nampaknya teh dan kopi tidak termasuk dalam senarai minuman terlarang, tetapi imam pun tidak dapat menjawab dengan jelas soalan sama ada ia dibenarkan minum kopi dan teh semasa tempoh penyucian rohani.

Puasa bukan sahaja diet berpuasa, doa harian, dan penolakan hiburan. Dalam tempoh ini, orang beriman bergelut dengan ketagihan untuk menumpukan perhatian kepada pertobatan. Sebarang ketagihan, termasuk kerakusan, dinilai sebagai dosa oleh Ortodoks.

Jika kopi atau teh adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan, menentukan kapasiti kerja, mood, cuba mencari kebebasan dalaman, untuk menjadi bebas daripada keinginan. Kurangkan jumlah cawan yang anda minum atau tolak sama sekali minuman berkafein, gantikannya dengan air, potongan, kompot, kissel, jus.

Ia dianggap tidak sesuai bagi umat Katolik untuk minum kopi bersama-sama dengan coklat semasa tempoh pembersihan rohani.

Dalam kes apa minuman dibenarkan.

Menurut tradisi ortodoks semasa Prapaskah hanya sami-sami harus menolak teh dan kopi pada hari-hari Prapaskah dan minggu pertama Prapaskah. Peraturan ini ditetapkan oleh norma monastik yang ketat. Orang awam yang bebas kafein dibenarkan meminum minuman ini sepanjang tempoh ascesis.

Daging, ikan, susu, minuman susu masam, telur dan lemak haiwan adalah dilarang semasa Puasa, dengan beberapa pengecualian.

Kopi dan teh yang mengandungi bahan aktif secara biologi juga berguna untuk organisma yang dilemahkan oleh diet, jika dimakan secara sederhana, tanpa berlebihan.

Faedah minuman semasa puasa:

  • mengurangkan selera makan;
  • meningkatkan mood;
  • menormalkan metabolisme;
  • Menyegarkan, meningkatkan kecekapan;
  • Aktifkan semua sistem badan.

Kopi, teh menyemai badan dengan antioksidan, flavonoid, phytoncides, unsur mikro dan makro yang melindungi daripada toksin dan pengaruh luaran yang negatif.

Bolehkah saya minum teh atau kopi dengan bahan tambahan?

Gula tidak dilarang dalam puasa, tetapi hadkan kopi atau teh manis kepada dua cawan. Gula boleh digantikan dengan pemanis tiruan atau madu wangi yang berguna.

Jika digunakan untuk teh, minum kopi disertai dengan penggunaan sandwic dengan keju, sosej, mufin, coklat, menggantikannya dengan tauhu, pastri tanpa lemak – pai, pankakes, biskut, mufin, penkek di atas air.

Daripada susu asli, krim, tambah kepada teh, analog tumbuhan kopi – santan, susu soya, susu badam.

Anda boleh menghidangkan marmalade yang dibuat dengan bahan tambahan pembentuk gel sayuran, prun, buah-buahan kering lain, coklat soya dan lolipop. Jem dibenarkan, jem, marshmallow, halva, kepingan manis labu yang dibakar.

Setiap orang memutuskan sendiri sama ada untuk meninggalkan minuman kegemarannya semasa Puasa atau mengekalkan tabiat pemakanannya tidak berubah. Sekiranya tidak ada pergantungan pada kopi, teh, anda boleh mengurangkan jumlah minuman yang digunakan, menyajikannya dengan susu asal sayuran, menggantikan sandwic dengan keju, daging dengan pastri tanpa lemak, kacang, buah-buahan kering.

Мakanan Berkhasiat