Bolehkah saya menyimpan sosej masak atau salai di dalam peti sejuk?

Produk daging rebus dan ham mengekalkan kesegarannya di dalam peti sejuk selama lima hari sahaja selepas membuka bungkusan. Sosej salai mentah tidak kehilangan sifat penggunanya selama sebulan. Jika anda membeli lebih banyak produk daripada yang anda boleh makan dalam tempoh promosi yang diumumkan oleh pengilang, ia boleh dibekukan dan digunakan lebih lama.

Untuk memanjangkan jangka hayat, bekukan semua jenis sosej, ham, sosej dan wiener. Bukan rahsia lagi bahawa beberapa produk di rak kedai dijual dalam keadaan beku.

Sosej yang dibuat tanpa bahan pengawet di rumah dari daging, darah, hati mempunyai jangka hayat minimum. Adalah lebih selamat untuk menghantarnya segera ke peti sejuk.

Produk separuh salai, salai masak dan salai mentah dengan konsistensi yang kukuh tahan dengan kehilangan yang lebih sedikit kepada kesan suhu bawah sifar. Komposisinya mengandungi garam natrium, mengandungi kelembapan minimum, dan rawatan asap itu sendiri memanjangkan jangka hayat. Faktor-faktor ini bergabung untuk mengekalkan sifat organoleptik produk yang dicairkan.

Sosej rebus selepas penyahbekuan mengubah struktur, menjadi berair, kurang elastik, kehilangan rasa dan aroma sebahagiannya.

Masa penyimpanan sosej dalam peti sejuk:

  • dimasak – tidak lebih daripada 30 hari;
  • Sosej, wieners – 2 bulan;
  • separuh salai – 90 hari;
  • masak-asap – 4 bulan;
  • salai mentah – sehingga 9 bulan.

Ia tidak selamat untuk kesihatan untuk dihantar untuk penyimpanan jangka panjang dalam produk penyejuk beku, sehingga tarikh luputnya adalah beberapa hari. Peti sejuk isi rumah tidak dapat memberikan pembekuan kejutan untuk menghentikan pembiakan mikroorganisma berbahaya, yang telah pun bermula.

Terutama berbahaya kepada keracunan makanan sosej salai, kerosakan yang sukar untuk ditentukan kerana bau asap, sejumlah besar rempah tambahan. Ingat bahawa undur jangka hayat bermula dengan tarikh pembuatan, bukan penempatan di dalam peti sejuk.

Bagaimana untuk menyediakan produk untuk pembekuan

Jika anda bercadang untuk menggunakan peti sejuk untuk memasak hidangan kedua atau pizza, anda perlu menyediakan produk:

  • potong ke dalam kepingan atau kiub;
  • rebus;
  • lembapkan dengan minyak sayuran;
  • Bungkus dalam beg atau bekas dengan penutup tertutup rapat.

Oleh kerana produk tidak boleh dibekukan semula, ia dibungkus dalam bahagian, supaya tanpa baki untuk digunakan pada satu masa. Hirisan sosej yang dimasak boleh bukan sahaja direbus tetapi juga digoreng. Dalam kes ini, setiap lapisan dipisahkan dengan kertas kertas apabila disusun dalam beg.

Anda juga boleh membekukan sosej dalam kepingan besar. Kepingan tidak dilindungi oleh selongsong, disapu dengan lemak babi, produk itu sendiri dibalut dengan ketat dalam filem berpaut, diikat dengan tali.

Sosej dan wiener diperlakukan dengan lebih mudah. Mereka memotong benang pengikat dan bahagian yang dibungkus dalam beg beberapa keping. Jika produk daging direka untuk pizza, ia dicincang terlebih dahulu.

Menyahbeku, penggunaan selanjutnya sosej

Seluruh batang defrost pada rak peti sejuk dalam bungkusan, gunakan sama seperti segar. Anda boleh membuat hirisan untuk sandwic atau masukkan ke dalam ramuan hidangan kompleks.

Produk yang dicincang dicairkan tertakluk kepada rawatan haba mandatori. Lebih kerap dengan hirisan sosej sediakan pizza, hodgepodge, pasta, kaserol.

Sosej, wieners direndam dalam periuk air sejuk, masak tanpa menunggu pencairan.

Proses penyahbekuan hendaklah beransur-ansur. Sosej diletakkan di atas rak peti sejuk, biarkan selama 5-8 jam, kemudian berdiri selama setengah jam pada suhu bilik.

Ia tidak boleh diterima untuk memulihkan keadaan asal produk di bawah sinar matahari atau di mana-mana tempat panas lain kerana pencairan yang tidak sekata. Pada masa defrost pertengahan, mikroflora patogen akan mula membiak di lapisan permukaan.

Jika produk perlu mencair beku dengan cepat tanpa kehilangan kualiti, ia dimasak selama beberapa minit pada grid pengukus, biarkan di sana untuk masa yang singkat selepas mematikan peranti. Anda boleh meletakkan sosej selama 10 minit di bawah aliran air panas, kemudian masukkan ke dalam bekas berisi air ais.

Kepingan sosej salai, bertujuan untuk sandwic, dalam bentuk beku, letakkan di atas roti, masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro.Jika anda meletakkan keju di atas, kualiti hidangan tidak akan merosot.

Sosej lebih baik dimakan segar dan dalam kuantiti yang sedikit.Jika ada keperluan untuk membekukan, hantar ke bilik hanya satu yang anda yakini kualitinya.Sosej bukan keperluan asas dan bukan untuk kegunaan harian.Apabila memilih produk daging, berikan keutamaan kepada gred tertinggi yang dibuat mengikut GOST dan bukannya TU.

Мakanan Berkhasiat