Bolehkah saya membekukan kuning telur mentah?

Lepas sebat meringue ada baki kuning telur mentah, sayang nak buang. Jika anda mengetahui kehalusan pembekuan, anda kemudian boleh menggunakan produk itu untuk makanan yang dibakar, pencuci mulut, mayonis buatan sendiri, atau hanya disapu pada roti bakar.

Jangka hayat kuning telur yang diekstrak daripada cangkerang yang telah dicuci bersih bergantung pada keadaan, tempat penyimpanan, pembungkusan, kesegaran produk dan juga penggunaannya selanjutnya.

Sebagai contoh, untuk membuat krim, produk digunakan dalam masa enam jam. Jika anda bercadang untuk memasukkannya ke dalam doh pembakar, jangka hayat dilanjutkan sehingga satu hari. Peraturan dan peraturan kebersihan menetapkan suhu penyimpanan tidak melebihi 6 darjah.

Dalam peti ais.

Dipisahkan dari kuning putih segera pindahkan ke bekas kering yang bersih, tutup rapat dengan penutup, letakkan di rak peti sejuk. Pembungkusan yang ketat adalah perlu untuk mengelakkan pengeringan permukaan, penyerapan bau luar.

Jika produk tersebut tidak dituntut selama 24 jam, ia hendaklah direbus dan digunakan dalam masa sehari, dibekukan atau dibuang.

Ia adalah mungkin untuk memanjangkan jangka hayat selama 24 jam lagi, dengan syarat integriti cangkerang. Dalam kes ini, letakkan kuning telur dalam gelas, tuangkan air sejuk mendidih atau minyak sayuran.

Untuk barangan bakar yang lebih cerah, pakar masakan menasihati menyejukkan kuning telur selama sekurang-kurangnya sepuluh jam. Pada masa ini, hasil daripada proses biokimia yang berterusan, warna akan berubah daripada kuning kepada oren.

Kuning telur rebus mengekalkan kesegarannya di dalam peti sejuk selama 2-3 hari. Serbuk telur mempunyai jangka hayat enam bulan hingga dua tahun.

Dalam peti ais.

Kuning beku yang disediakan dengan betul adalah baik untuk kegunaan selanjutnya dalam masakan rumah selama enam bulan. Jangan simpan keseluruhannya, kerana produk menjadi bergetah apabila dicairkan. Ia dipukul terlebih dahulu dengan garam atau gula bergantung kepada penggunaan selanjutnya.

Pada suhu bilik.

Kuning mentah dan direbus tanpa cangkerang mengekalkan sifat pengguna pada suhu bilik tidak lebih daripada dua jam. Jika selama ini produk tidak digunakan seperti yang dimaksudkan, ia menjadi tidak selamat untuk kesihatan.

Penting: Kuning kuning dengan jangka hayat yang telah tamat tempoh adalah tempat pembiakan patogen yang menyebabkan keracunan makanan.

Cara membekukan kuning telur dengan betul

Untuk mengekalkan sifat sebanyak mungkin, kuning telur dibekukan dengan gula, garam atau trimolin (sirap terbalik yang terdiri daripada bahagian yang sama glukosa, fruktosa). Produk ini lebih baik disimpan dalam acuan ais dengan sel volumetrik untuk setiap kuning telur. Ia dicampur dengan gula atau ditabur dengan pemanis di atasnya sebelum dimasukkan ke dalam bekas. Pembekuan sedemikian bertujuan untuk penyediaan barangan bakar, pencuci mulut.

Jika produk itu dirancang untuk digunakan untuk hidangan tanpa gula, ia disebat dengan garam sebelum dihantar ke peti sejuk. Kaedah pemeliharaan ini amat relevan untuk kuning dengan cangkang yang rosak.

Produk dibekukan dalam acuan ais selepas sehari. Untuk penyimpanan selanjutnya, ia dipindahkan ke dalam bekas makanan atau beg dengan kunci.

Tidak mungkin untuk memulihkan sepenuhnya struktur asal selepas penyahbekuan, jadi pembuat konfeksi dinasihatkan untuk menambah kuning seperti itu dalam doh.

Untuk penyediaan pencuci mulut adalah lebih sesuai pembekuan dengan trimolin atau madu sejawatannya, ditambah dalam jumlah 10% daripada jumlah jisim. Dalam kes ini, konsistensi selepas penyahbekuan kekal sama seperti kuning mentah asal.

Pukul kedua-dua bahan dengan pukul sehingga sebati, tuangkan ke dalam beg zip atas atau tuangkan ke dalam sel acuan ais.

Tulis tarikh dan kaedah pembekuan pada bungkusan, supaya anda tahu makanan untuk digunakan ini atau beg itu, dan bila ia akan tamat tempoh.

Soal Jawab

Pemula tukang masak tertanya-tanya cara mencair beku produk dengan betul, sama ada produk itu akan menukar rasanya dan cara mengetahui sama ada produk itu sudah melepasi tarikh luputnya.

Adakah pembekuan mengubah rasa?

Pembekuan melemahkan rasa telur, menjadikannya kurang jelas. Tidak kira sama ada kuning yang dicairkan digunakan dalam adunan atau untuk memekatkan sos buatan sendiri. Apabila menyebarkan pada roti, menambah salad, telur dadar, para profesional menasihatkan menambah perasa, rempah ratus.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada kuning telur telah rosak?

Tanda-tanda kuning tamat tempoh:

  • Warna coklat;
  • Bau yang menjijikkan;
  • Cecair, rembesan lendir;
  • acuan pada permukaan.

Tidak selalu mungkin untuk mengenali produk yang rosak, terutamanya pada permulaan pembiakan mikroflora patogen. Untuk mengelakkan keracunan makanan, lekatkan pelekat pada bungkusan dengan tarikh penyimpanan. Selepas tarikh tamat tempoh, buang produk, walaupun tiada tanda-tanda kerosakan yang jelas.

Bagaimanakah cara saya mencairkan kuning telur dengan betul?

Untuk mengekalkan kualiti, nyahbeku produk secara beransur-ansur. Tekstur rosak akibat perubahan suhu. Bekas dengan kuning bergerak ke rak peti sejuk, biarkan semalaman.

Keesokan harinya, gunakan bahagian telur yang dicairkan untuk menyediakan hidangan yang memerlukan rawatan haba. Profesional menasihatkan untuk memasukkan kuning yang dicairkan bersama dengan yang segar ke dalam doh. Kaedah penyahbekuan alternatif boleh digunakan. Letakkan bekas tertutup rapat di bawah aliran air sejuk atau masukkan ke dalam mangkuk air ais.

Untuk mengelakkan masalah kesihatan, patuhi SanPiNa, jangan simpan produk di dalam peti sejuk lebih lama daripada sehari. Bersedia untuk fakta bahawa kuning dicairkan mengubah konsistensi, rasa.

Мakanan Berkhasiat