Bolehkah saya membekukan kastard?

Tidak mudah untuk mengira jumlah sebenar kastard yang diperlukan untuk mengisi atau menghamili konfeksi tertentu. Sekiranya produk mudah rosak tidak digunakan sepenuhnya, persoalan penyimpanan timbul. Tuan rumah tertanya-tanya pada suhu berapa lebih baik untuk menyimpan sifat gastronomi pencuci mulut dan sama ada ia boleh disimpan di dalam peti sejuk.

Kastard ialah sos pastri yang manis dan halus yang dibuat dengan menggabungkan dan mendidih jisim panas dan sejuk yang terdiri daripada susu, krim, krim masam atau air, gula, telur, tepung dan mentega. Rasanya dicirikan sebagai halus, berkrim, serupa dengan ais krim yang dicairkan.

Ia adalah produk popular untuk mengisi profiteroles, éclairs, tartlets, tiub wafel dan mufin. Kek berlapis kastard dan kek tahap, dihidangkan sebagai pencuci mulut yang berdiri sendiri. Sos gula digunakan untuk menyediakan ais krim, sorbet buatan sendiri dan mousse.

Krim disediakan dalam beberapa peringkat. Pertama, dua campuran dibuat. Salah satu daripadanya dipanaskan sehingga mendidih, campuran sejuk kedua ditambah secara beransur-ansur dalam aliran nipis dan direbus dengan api yang rendah. Atau sebaliknya, jisim panas ditambah kepada yang sejuk. Pilihan terakhir digunakan apabila putih telur yang disebat direbus dengan sirap panas.

Sangat sukar untuk mencambuk semua bahan dengan tangan. Untuk mendapatkan struktur homogen, anda memerlukan pengadun.

Untuk pemanasan sekata tanpa pembakaran, pilih kuali berdinding tebal dengan bahagian bawah berbilang lapisan. Ia boleh diterima untuk memasukkan kanji ke dalam resipi dan bukannya tepung. Untuk memastikan adunan manis dijamin pekat, bahan pengganti ditambah dalam jumlah satu setengah kali ganda daripada tepung.

Berapa lama kastard disimpan di dalam peti sejuk

Pencuci mulut kastard buatan sendiri adalah produk mudah rosak. Di dalam peti sejuk pada t – 2-6 ° C mengekalkan sifat pengguna sehingga satu hari atau 72 jam, jika komposisi tidak termasuk sedikit krim. Produk disimpan dalam enamel, kaca, bekas seramik atau bekas plastik.

Keadaan utama ialah ketat bekas. Jika bekas tidak ditutup dengan penutup, plat atau filem, krim, yang bersentuhan dengan oksigen, lebih cepat teroksida, diserap oleh bau asing.

Menggunakan pencuci mulut selepas tarikh luput adalah bahaya kesihatan, risiko keracunan makanan oleh produk protein.

Boleh simpan kastard dalam peti ais

Apabila membekukan kastard, jika ia bukan kejutan, kristal ais terbentuk, memusnahkan struktur selepas pencairan. Itulah sebabnya Piawaian Negeri untuk membekukan produk tidak disediakan. Tetapi masih ramai tuan rumah mengamalkan kaedah penyimpanan ini, meletakkan pencuci mulut dalam bekas plastik kedap udara, sekali gus memanjangkan jangka hayat sehingga dua bulan.

Adalah penting bahawa krim segar dan disejukkan sepenuhnya, jika tidak, pemeluwapan akan terbentuk dalam pembungkusan. Sebagai tambahan kepada bekas menggunakan beg untuk membekukan, mengeluarkan udara daripadanya. Untuk mengelakkan tamat tempoh, pembuat kuih-muih mengesyorkan melabelkan bungkusan dengan tarikh penghantaran ke penyimpanan.

Adalah lebih baik untuk menggunakan produk yang baru dibuat dengan segera. Selepas meresapi kek atau mengisi produk kuih-muih dengan sisa krim buat sandwic, atau hidangkan bersama-sama dengan biskut untuk minum teh.

Peraturan untuk mencairkan krim

Keluarkan pencuci mulut dari peti sejuk dan letakkan di atas rak peti sejuk. Selepas 5-6 jam, pukul dengan pengadun pada kelajuan rendah untuk memulihkan struktur asal.

Penting: Pembekuan berulang produk tidak boleh diterima.

Cara menyimpan eclair dengan kastard

Simpan kek dengan inti yang mengandungi bahan pengawet disimpan lebih lama daripada buatan sendiri. Pengilang menunjukkan tarikh tamat tempoh pada pembungkusan. Secara purata, produk kuih-muih tersebut mengekalkan sifat pengguna mereka selama 5-7 hari di dalam peti sejuk.

Eclairs dengan inti, disediakan di rumah, disimpan dengan cara yang sama seperti kastard. Jika ia tidak mengandungi mentega, produk di dalam peti sejuk akan selamat sehingga tiga hari, dengan mentega sehingga 24 jam.

Sebelum meletakkan dalam peti sejuk eclairs dimasukkan ke dalam dulang makanan dengan penutup tertutup rapat atau dibalut dengan kerajang. Tanpa pembungkusan, kek tidak hanya menyerap bau makanan lain, tetapi mereka juga akan menjadi basi dan tidak menyenangkan.

Pada suhu bilik, jangka hayat terhad kepada beberapa jam.Sekiranya bilik itu panas, lebih baik makan pastri dengan segera.

Jika anda mengikuti peraturan untuk menyimpan kastard dan produk dengannya, anda tidak berada dalam bahaya keracunan makanan.Adalah penting untuk mewujudkan keadaan yang optimum, pilih pembungkusan yang betul, jangan gunakan produk selepas tarikh tamat tempoh.

Мakanan Berkhasiat