Bolehkah saya makan kurma dengan diabetes?

Buah-buahan kering yang lazat sangat disukai oleh orang yang berdiet atau menghidap diabetes. Lagipun, ia adalah alternatif yang lazat dan berguna kepada karbohidrat kosong, iaitu serbuk manis putih. Yang paling manis adalah kurma, buah kurma yang menakjubkan. Inilah yang disarankan oleh beberapa pakar pemakanan kesihatan untuk pesakit kencing manis dan penghidap penurunan berat badan untuk menggantikan gula. Tetapi makan kurma boleh berbahaya bagi orang yang menghidap penyakit seperti diabetes.

Kurma sebenarnya boleh memberi manfaat. Ia mengandungi:

 • Vitamin B2 (riboflavin);
 • B3 (niasin);
 • B5 (asid pantothenik);
 • Pelbagai asid amino (23 jenis);
 • Tembaga;
 • besi;
 • Magnesium;
 • Zink;
 • Kalium dan mineral lain;
 • Vitamin A dan C.

Adalah dipercayai bahawa 10 kurma mengandungi elaun harian magnesium, tembaga, dan sulfur. Terdapat juga serat makanan dan pektin, yang mempunyai kesan positif pada saluran gastrousus. Walau bagaimanapun, adalah mudah untuk mempertikaikan kebaikan kurma, kerana ia boleh berbahaya untuk pesakit kencing manis. Dan inilah sebabnya.

Pertama, ia mengandungi sejumlah besar karbohidrat yang mudah dihadam. Dalam 100 gram produk karbohidrat adalah kira-kira 72 gram. Kedua, buahnya adalah kalori: bergantung pada varieti 300-350 kcal setiap 100 gram. Kedua-dua mata ini bermain di tangan anda jika anda perlu menghentikan hipoglikemia (penurunan paras gula dalam darah) atau untuk memulihkan tenaga dengan cepat. Tetapi bagi penghidap diabetes, ini adalah ciri yang sangat berbahaya.

Ketiga, kebanyakan buah-buahan kering yang dibentangkan di kedai dan di pasaran adalah produk berkualiti rendah, dirawat dengan parafin atau sirap gula untuk berkilat dan sulfur dioksida untuk penyimpanan lama dan penampilan yang menarik. Semua ini tidak memberi manfaat kepada badan dan, malangnya, menjadikan kurma yang lazat sebagai produk berbahaya.

Jelas sekali, anda hanya boleh mendapat manfaat yang paling banyak daripada buah segar daripada pembekal terbukti yang tidak merawat produk mereka dengan bahan berbahaya. Seseorang yang menghidap penyakit seperti kencing manis perlu sedar yang mungkin tentang pilihan makanan.

Indeks glisemik sesuatu produk

Indeks glisemik (GI), adalah sangat penting untuk mempertimbangkan penghidap diabetes. Indeks ini menentukan kadar di mana paras gula darah meningkat apabila karbohidrat dimakan. Terdapat 3 tahap GI:

 • Rendah – sehingga 45.
 • Sederhana – 45 hingga 70.
 • Tinggi – 70 dan lebih tinggi.

Penghidap diabetes perlu mengikuti diet yang kebanyakannya mengandungi makanan GI rendah dan sederhana. Pada masa itu, indeks glisemik kurma ialah 140! Dalam jadual GI, ini adalah indeks tertinggi. Karbohidrat daripada buah-buahan kering akan cepat dihadam dan secara mendadak meningkatkan paras gula dalam darah.

Apakah bahaya GI tinggi untuk pesakit kencing manis?

Peningkatan kadar glukosa darah yang cepat tidak akan mempunyai masa untuk menghasilkan insulin, yang menyumbang kepada pengekalan paras gula yang tinggi dan kemudian penurunan mendadak. Turun naik sedemikian sangat berbahaya kepada saluran darah.

Beban glisemik

Satu lagi penunjuk penting yang perlu diberi perhatian apabila makan kurma. Ia berbeza daripada GI kerana ia juga mengambil kira jumlah karbohidrat dalam produk tertentu. Pada masa yang sama, hidangan yang mengandungi 50 gram karbohidrat sentiasa digunakan untuk mengira GI. Beban Glisemik (GI) juga terdapat dalam 3 tahap:

 • Rendah – sehingga 10.
 • Sederhana – 11 hingga 19.
 • Tinggi – dari 20 dan ke atas.

Beban glisemik kurma ialah 80.1. Ini sangat tinggi.

GI dan GH tidak perlu mengira sendiri – anda boleh mencari jadual dengan penunjuk ini di web. Anda boleh menyimpannya, dan sebagai helaian tipu untuk digunakan pada bila-bila masa. Terdapat juga banyak aplikasi untuk peranti mudah alih yang memudahkan pengiraan. Sesiapa yang menderita diabetes harus memahami bahawa tanpa analisis menyeluruh diet, mengira gram karbohidrat dan mengambil kira indeks glisemik dan beban glisemik, adalah mustahil untuk memperbaiki gambaran penyakit ini.

Memandangkan semua faktor, tidak boleh dikatakan bahawa kurma boleh dimakan dalam diabetes sebagai hidangan bebas atau sebagai makanan ringan. Tetapi tidak perlu menolak produk ini! Perkara utama ialah memasukkan kurma ke dalam diet untuk meneutralkan kesan negatifnya.

Bagaimana untuk makan kurma dengan diabetes?

Berikut ialah beberapa peraturan yang membolehkan anda hanya mendapat faedah daripada kurma:

 1. Makan buah kering hanya selepas makan utama, yang mengandungi serat dan protein. Jika anda makan semangkuk salad sebelum kurma, paras gula dalam darah akan meningkat dengan lancar dan insulin akan mempunyai masa untuk melaksanakan fungsinya tepat pada masanya.
 2. Jangan gabungkan kurma dengan makanan berlemak, kerana ini boleh mencetuskan hiperglisemia (paras gula darah tinggi) untuk jangka masa yang lama.
 3. Sebelum makan buah kering, pastikan untuk merendamnya dalam air suam selama sekurang-kurangnya satu jam, dan kemudian bilas dengan baik di bawah air yang mengalir.
 4. Memilih tarikh, anda harus berpandukan ketiadaan kilauan terang, melekit dan gelap pada kulit.
 5. Adalah tidak diingini untuk makan buah ini lebih daripada 1-2 kali seminggu.
 6. Adalah perlu untuk memilih masa yang sesuai apabila anda boleh makan kurma. Badan mengatasi beban glisemik pada separuh pertama hari, jadi buah-buahan kering boleh dimakan untuk sarapan pagi atau makan tengah hari.

Cadangan ini mengurangkan risiko kesan negatif kurma pada badan. Orang yang menghidap diabetes, yang mempunyai komplikasi yang teruk atau pampasan yang lemah, adalah lebih baik untuk mengecualikan produk ini daripada diet sehingga keadaan kesihatan menjadi stabil. Mereka yang penyakitnya tidak dibebani dengan komplikasi, anda boleh makan kurma, tetapi mengikut peraturan tertentu! Dalam perkara ini, seperti di tempat lain, keseimbangan dan ukuran adalah penting. Lagipun, racun bukan bahan, tetapi kuantitinya.

Мakanan Berkhasiat