Bolehkah saya makan anggur dengan diabetes?

Diabetes mellitus dianggap sebagai salah satu penyakit yang paling tidak dapat diramalkan dengan senarai makanan yang dibenarkan dengan ketat. Skala pendapat sentiasa berubah-ubah daripada “tidak sama sekali” kepada “ternyata berguna”. Dalam kes anggur, ini berlaku dengan kerap. Ia mempunyai tahap gula buah yang agak tinggi, bilangan yang tepat bergantung pada jenis dan varieti. Dalam persoalan bagaimana dan berapa banyak yang perlu dimakan, pada masa apa dan sama ada ia berbaloi, pendapat berbeza secara dramatik, tetapi kaedah terbaik untuk menentukan manfaat produk adalah kesejahteraan, dan itulah yang harus anda fokuskan pada.

Beri cerah untuk rasa dan kesihatan

Terdapat sejumlah besar jenis anggur. Terdapat jenis putih, hijau, merah dan hampir hitam dengan palet perisa daripada manis manis hingga tart masam. Tidak boleh ada di antara mereka yang boleh dimakan oleh pesakit kencing manis. Kami tidak bercakap tentang pound, tetapi menikmati beberapa buah beri sudah tentu boleh dilakukan.

Anggur mempunyai GI yang tinggi berbanding dengan beri dan buah-buahan lain, had bawah melepasi tanda 45 unit. Ini tidak kritikal, terutamanya jika anda melaraskan menu untuk hari itu. Dalam kes ini, faedahnya sangat melebihi kemungkinan bahaya, bermula dari fakta bahawa anda tidak perlu menolak sepenuhnya produk kegemaran dan berakhir dengan komposisi yang kaya yang mengimbangi kekurangan vitamin dan unsur surih dalam tubuh pesakit diabetes. . Anggur mengandungi:

 • Gula dan asid buah;
 • vitamin C, A, B, E;
 • beta karotena;
 • bahan pektin;
 • glukosida;
 • tanin, pewarna dan bahan aromatik;
 • magnesium;
 • fosforus;
 • potasium;
 • natrium;
 • kalsium;
 • bahan nitrogen;
 • asid amino;
 • flavonoid.

Serat kasar dalam beri hampir tiada, serta protein. Bahan-bahannya dalam bentuk yang mudah dihadam, tanpa mengira kepelbagaian. Nilai kalori sangat berbeza, jadi dalam anggur putih ia adalah kira-kira 48 kcal, dan sultanas mempunyai nilai hampir 100 kcal.

Kontroversi seputar anggur

Beberapa tahun yang lalu, produk ini berada dalam senarai yang dilarang sama sekali untuk pesakit kencing manis kedua-dua jenis. Kajian baru-baru ini telah melembutkan pendapat pakar perubatan mengenai perkara ini dengan ketara, membuktikan bahawa beri masak tidak menimbulkan sebarang ancaman tertentu jika dos yang disyorkan diikuti. Pada masa yang sama, produk meningkatkan penghadaman, melegakan tekanan emosi, mengurangkan kekejangan otot licin dan memudahkan pernafasan semasa selsema. Atas dasar anggur dibangunkan keseluruhan sistem rawatan. Ia adalah berdasarkan penggunaan dos beri pada siang hari dalam bahagian yang sama. Semuanya bermula dengan beberapa buah beri, dos secara beransur-ansur meningkat. Bagi pesakit kencing manis adalah mustahil untuk melaksanakan sepenuhnya program sedemikian, tetapi adalah mungkin untuk menerapkan prinsip penggunaan pecahan anggur.

Ciri-ciri berguna

Anggur terkenal dengan kesan yang baik terhadap komposisi darah, ia boleh mengurangkan kelikatannya, mengurangkan risiko pembekuan darah. Beberapa buah beri sehari dengan ketara menguatkan sistem imun, mempercepatkan pertumbuhan semula, menghilangkan tanda-tanda keletihan kronik. Antioksidan dalam buah beri mempunyai kesan meremajakan yang kuat. Varieti merah terkenal dengan kesan antitumornya. Mereka merangsang aktiviti otak dan mengekalkan ketajaman penglihatan. Dan juga mereka mempunyai ciri-ciri antibakteria dan berkesan melindungi badan daripada bakteria, virus dan parasit. Tidak kira jenis anggur yang anda pilih, dengan atau tanpa biji. Walau apa pun, anggur akan membantu untuk menstabilkan latar belakang emosi, untuk mempercepatkan metabolisme, untuk mengurangkan tahap kolesterol, untuk memulihkan kekuatan dan kecekapan.

Dari segi kecantikan, anggur juga tidak boleh ditukar ganti. Asid buahnya membantu mengekalkan rupa kulit, rambut dan kuku yang menarik, mengurangkan kerapuhannya, dan memenuhinya dengan mikronutrien penting.

Menarik: varieti putih mempunyai kandungan gula paling rendah, dan varieti merah disyorkan untuk mengekalkan kesihatan mata.

Memilih pelbagai

Bagi pesakit kencing manis, soalan ini menjadi persoalan asas, dan tidak kira betapa dia suka sultana, dia perlu mengetepikan mereka. Varieti merah mempunyai keutamaan. Beri harus masak sepenuhnya. Ironinya, buah-buahan yang belum masak mempunyai paras glukosa yang jauh lebih tinggi, walaupun rasanya masam. Jika kita memberi tumpuan kepada varieti, kita harus melihat:

 • Perikatan;
 • Velour;
 • Count Montecristo;
 • Kardinal;
 • Rumeika;
 • nikmat.

Anda tidak boleh memikirkan nama, tetapi gunakan dua kriteria asas. Beri mestilah merah dan masak.

Berapa banyak yang anda boleh makan setiap hari.

Untuk tidak membahayakan badan, anda perlu mengira unit roti dengan teliti. Nilai yang boleh diterima untuk anggur ialah 1 IU. Ini adalah 12 buah beri saiz sederhana. Adalah wajar untuk mengedarkannya ke dalam 3 pengambilan pada siang hari, dan yang terbaik adalah tidak makan anggur pada waktu petang. Adalah wajar untuk memakannya tanpa mencampurkan produk. Anggur tidak mempunyai kaitan dengan susu sama sekali. Jika anda mempunyai keinginan, anda boleh menambahnya kepada keju kotej tanpa lemak.

Anda boleh dan harus makan anggur dengan diabetes, tetapi anda perlu mendengar dengan teliti tindak balas badan, pilih jenis merah dan jangan makan beri pada waktu malam.

Мakanan Berkhasiat