Bolehkah anda makan nasi dengan diabetes?

Bolehkah anda makan nasi dengan diabetes?

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang dikaitkan dengan kekurangan insulin, di mana paras gula dalam darah meningkat. Pesakit ditetapkan diet yang ketat, yang mesti diikuti sepanjang hayat.

Beras merujuk kepada karbohidrat kompleks, yang mengandungi: magnesium, kalium, fosforus dan vitamin B. Mereka terlibat dalam pengeluaran tenaga dan normalisasi sistem saraf. Penghidap diabetes tidak dilarang makan bubur beras, tetapi semuanya bergantung pada varieti. Artikel ini akan membincangkan setiap jenis beras dan kesannya terhadap tahap insulin secara terperinci.

Bagaimana untuk memilih jenis beras yang selamat untuk diabetes?

Orang yang menghidap diabetes perlu memberi perhatian kepada indeks glisemik produk, indeks inilah yang mempengaruhi paras gula dalam darah. Penunjuk ini boleh dilihat pada pembungkusan produk, ia ditandakan dengan singkatan “GI”. Terdapat tiga klasifikasi produk mengikut indeks glisemik:

  • GI 55 dan ke bawah. Lebih rendah.
  • GI 56-70. Tahap sederhana.
  • GI 71 dan ke atas. Tahap tinggi.

Pada diabetes adalah perlu untuk memilih jenis beras dengan tahap glisemik rendah, ia juga boleh diterima untuk menambah bijirin diet anda dengan tahap purata kadang-kadang. Nasi dengan paras yang tinggi secara kategorinya dilarang untuk dimakan, ia boleh mencetuskan lonjakan gula darah, dengan itu merumitkan penyakit.

nasi putih

Nasi putih dianggap paling popular di Rusia. Bijirin ini digunakan untuk membuat bubur dengan susu, pilaf dan digunakan sebagai hiasan kepada hidangan daging. Beras putih mengandungi 68-72 GI, jadi ia tidak boleh digunakan dengan diabetes.

Nasi coklat

Varieti ini dianggap sebagai pemecah rekod untuk kandungan mineral surih berguna dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan baik. Beras perang mengandungi: magnesium, zink, selenium, besi, iodin, fosforus dan vitamin B. Ia membersihkan badan dari toksin, menormalkan usus, mengurangkan tahap kolesterol dan gula dalam darah. Indeks glisemik jenis beras perang ialah 55-60, bermakna ia boleh digunakan oleh penghidap diabetes. Ia digunakan untuk membuat pilaf dan ulam dengan sayur-sayuran.

Nasi coklat

Varieti ini kaya dengan vitamin B, fosforus, magnesium, kalium, zink dan asid folik, yang sangat penting untuk wanita. Indeks glisemik beras perang ialah 40-45, itulah sebabnya produk itu dibenarkan untuk dimakan dalam pesakit kencing manis. Serat dan tiamin membersihkan badan dari toksin dan mengurangkan paras gula dalam darah. Struktur beras perang adalah lebih kasar, bermakna ia perlu dimasak lebih lama daripada biasa. Sebelum memasak bijirin, ia perlu direndam dalam air sejuk selama 4 jam. Ini akan melembutkan beras perang dan menjadikannya lebih lembut dan lembut. Nilai kalori bijirin ini setiap 100 gram hanya 111 Kcal, manakala nasi putih mengandungi 135 Kcal.

Beras perang bukan sahaja akan mengekalkan gula dalam kawalan, tetapi juga membolehkan anda menurunkan berat badan. Kelemahan utamanya ialah kos yang tinggi dan jangka hayat yang pendek. Nasi perang boleh dibakar di dalam ketuhar dengan sayur-sayuran dan dihidangkan dengan lauk daging.

Beras Hitam atau Beras Liar

Nasi liar juga dipanggil nasi diraja. Pada zaman dahulu, ia hanya dihidangkan kepada bangsawan dan bangsawan. Beras hitam mempunyai rasa pedas yang menyenangkan dan merupakan peneraju dalam kandungan protein, antara wakil varieti lain. Indeks glisemiknya ialah 45-50, yang bermaksud ia disyorkan untuk penghidap diabetes. Nasi liar kaya dengan: tiamin, fosforus, magnesium, zink, besi dan vitamin E. Ia mengandungi kalori yang rendah, hanya 105 Kcal setiap 100 gram produk.

Beras hitam membantu menormalkan fungsi usus, memperkayakan badan dengan mineral yang bermanfaat dan mengurangkan berat badan. Kelemahan utamanya ialah kos yang tinggi. Sebelum memasak, nasi liar harus dibiarkan dalam air sejuk semalaman, dan kemudian teruskan memasak. Hidangan dimasak selama kira-kira satu jam. Perasa yang sesuai untuk beras hitam ialah kacang, yang juga mengurangkan gula dan kolesterol.

Nasi kukus

Nasi jenis ini dikukus, jadi ia mempunyai rona keemasan. Ia kaya dengan vitamin B, selenium, zink, besi, mangan dan tembaga. Unsur mikro menormalkan kerja jantung dan sistem saraf. Indeks glisemik nasi kukus ialah 50, jadi produk itu boleh dimasukkan ke dalam makanan diet. Varieti ini dijual di semua pasar raya dan harganya sama seperti nasi putih biasa. Nilai kalorinya hanya 97 Kcal setiap 100 gram produk, jadi ia menggalakkan penurunan berat badan.

Nasi kukus dimasak selama 20-30 minit dengan api sederhana dan dihidangkan bersama sayur-sayuran kukus atau hidangan daging.

Beras Merah

Beras mengambil warna merah cangkerang kerana bahan khas – anthocyanin, yang mewarnai produk. Komponen ini melambatkan proses penuaan, menormalkan fungsi usus dan mengurangkan risiko neoplasma dalam kelenjar susu dan usus besar. Indeks glisemik beras merah ialah 46-50, jadi ia boleh dimakan dengan diabetes. Beras merah mengandungi khasiat seperti zat besi, kalium, kalsium dan vitamin B. Kepelbagaian varieti ini menormalkan tekanan darah, meningkatkan fungsi jantung dan membantu mengurangkan berat badan berlebihan. Terdapat hanya 11 Kcal dalam 100 gram produk masak.

Nasi merah dimasak dengan sayur kukus dan hidangan daging. Satu-satunya kelemahan varieti ini ialah kosnya yang tinggi.

Beras Basmati

Beras basmati diterjemahkan dari bahasa Hindi kuno sebagai wangi. Ia sering dimasak di Pakistan dan India. Pelbagai mengandungi: besi, fosforus, kalium dan vitamin B. Basmati mengandungi tahap indeks glisemik 50-55 GI, jadi ia boleh dimakan dalam pesakit kencing manis. Pelbagai meningkatkan aktiviti saraf, kadar denyutan jantung dan mempunyai kesan yang baik terhadap penghadaman. Kulit beras Basmati lembut jadi tidak perlu direndam dalam air sebelum dimasak. Basmati dihidangkan dengan sayur-sayuran kukus dan hidangan daging.

Atas dasar varieti nasi diet boleh menghasilkan banyak resipi masakan yang bukan sahaja akan mengurangkan gula darah, tetapi juga menggembirakan dengan rasa dan aroma yang menyenangkan.

Мakanan Berkhasiat