Bisquick naik ke atas bukit: mengapa dan apa yang perlu dilakukan?

Jika anda ingin membakar sesuatu yang lazat dan tidak terlalu rumit, kebanyakan tuan rumah memilih biskut. Resipinya mudah, sebilangan kecil bahan, penyediaan tidak mengambil banyak masa. Tetapi ada satu kehalusan – apabila membakar, doh suka naik sebagai bukit. Kek sedemikian sukar untuk dipotong menjadi beberapa bahagian, jika impregnasi lapisan demi lapisan telah dirancang, dan untuk menyamarkan kecacatan dengan krim juga tidak akan berfungsi. Untuk mengelakkan kekecewaan, adalah wajar mendengar nasihat pakar masakan.

Jika anda melihat dengan teliti perkara itu, ternyata tidak ada terlalu banyak sebab. Ia agak realistik untuk dihapuskan jika anda ingin mendapatkan permukaan biskut yang rata dengan sempurna.

Pemanasan tidak sekata

Resipi doh semestinya termasuk baking soda atau agen penaik. Mereka amat penting apabila memasukkan minyak ke dalam komposisi. Gelembung yang terbentuk apabila menambah bahan-bahan ini meringankan struktur dan membantu untuk membakar lebih baik, jadi anda tidak boleh mengeluarkannya, jika tidak, anda akan mendapat penkek berat yang tidak menarik. Anda boleh pergi dengan cara lain, iaitu, gunakan kerajang, menutupi hidangan pembakar dengannya. Bahagian berkilat dibentangkan ke bawah, ke doh, di permukaan penutup buatan beberapa tusukan dibuat untuk melepaskan wap.

Penting: ketuhar semasa membakar tidak dibuka, masa memasak meningkat sebanyak 10-15 minit. Pilihan ini membantu mengagihkan semula aliran haba dengan lebih sekata, jadi permukaan kerak akan kekal rata.

Perasa lama sebelum dibakar

Biskut bersahaja, tetapi, seperti seorang wanita muda yang berubah-ubah, tidak suka menunggu lama. Untuk mendapatkan pencuci mulut yang lazat, doh segera dituangkan ke dalam acuan dan diletakkan di dalam ketuhar yang dipanaskan pada suhu yang betul. Jika ia akan menjadi sejuk, sekali lagi anda akan mendapat gundukan di tengah, kerana dalam kes ini sisi akan memanaskan lebih cepat daripada bahagian tengah.

Melincirkan acuan

Stereotaip bahawa pelinciran menyeluruh dengan sayur-sayuran atau mentega diperlukan menyebabkan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki pada estetika penampilan biskut. Ia tidak boleh naik sepenuhnya apabila dipanaskan, “tergelincir”. Anda mendapat tepi nipis yang diratakan dan kubah di tengah.

Terlalu panas

Masalahnya ialah ralat 10-20 darjah dianggap boleh diterima, tetapi bukan untuk biskut. Sekiranya suhu meningkat kepada 200 dan bukannya 180 darjah, maka anda boleh melupakan penaik yang lembut dan tinggi, anda akan mendapat kek separa pepejal. Dalam kes ini, keadaan tidak dapat diselamatkan, anda perlu meletakkan doh sekali lagi. Untuk menjimatkan produk dan saraf, dinasihatkan untuk membeli termometer dapur dan semak tahap dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahulu.

Gred rendah tepung

Untuk penaik, hanya tepung berkualiti tinggi dipilih. Malangnya, dan tulisan pada bungkusan itu bukan jaminan. Anda perlu melihat warnanya, ia akan menjadi putih dengan warna berkrim, tanpa menguning, dan juga menggulung beberapa tepung di jari anda. Ia tidak berguling, tetapi “berlurut” dari permukaan, meninggalkan rasa keplastikan. Ia tidak sepatutnya berbau hapak.

Perlu diperhatikan: tepung untuk penaik mesti diayak, jadi ia “mendapatkan udara”, doh akan menjadi lebih mudah dan lebih homogen. Anda boleh menggantikan sebahagian daripada bahagian dengan kanji, ia tidak akan membenarkan tepi tenggelam dan tengah naik.

Petua untuk kerak yang sempurna

  1. Apabila menambah ejen penaik ke dalam adunan, adalah dinasihatkan untuk menutup borang dengan foil dan bakar di bawah “tudung”.
  2. Selepas dituang ke dalam acuan, leperkan doh dengan spatula.
  3. Sebelum meletakkan doh di dalam ketuhar, borang perlu diketuk beberapa kali dengan ringan di atas meja untuk mengeluarkan gelembung udara yang berlebihan.
  4. Doh siap diletakkan di atas lembaran pembakar sekaligus, tanpa terlalu membakar.
  5. Sekiranya masih ada ketulan, tetapi kecil, ia dipotong dengan berhati-hati dengan pisau tajam, dicincang dan digunakan sebagai hiasan.
Мakanan Berkhasiat