Biskut tidak dibakar di dalam ketuhar: mengapa dan apa yang perlu dilakukan?

Kadang-kadang nyonya rumah berhadapan dengan fakta bahawa penaik tidak berjaya. Kek di dalam ketuhar menjadi gelap dan mula terbakar di atas, walaupun doh masih mentah di dalamnya. Tetapi biskut boleh disimpan, mengetahui apa yang perlu dilakukan dalam kes sedemikian.

Terdapat banyak sebab, tetapi semuanya biasanya dibahagikan kepada dua kategori: masalah dengan ketuhar dan kesilapan dalam menyediakan doh. Dalam kes pertama, keadaan boleh diperbetulkan dengan mudah, tetapi dengan resipi adalah lebih baik untuk tidak bereksperimen.

Kesilapan dalam resipi

Apabila menyediakan biskut, adalah penting untuk memerhatikan perkadaran dengan teliti. Kualiti pembakar boleh dipengaruhi oleh kesilapan dalam penyediaan. Rahsia kejayaan adalah resipi yang terbukti dan pematuhan yang tepat kepada semua cadangan. Jika sedikit tepung atau banyak gula ditambah ke dalam doh, biskut akan hancur tanpa harapan.

Untuk kek, telur segar diperlukan. Anda perlu mengeluarkannya dari peti sejuk dan tunggu sehingga ia panas ke suhu bilik. Anda tidak boleh tergesa-gesa dan pukul adunan telur pada kelajuan terlalu tinggi pengadun. Kelajuan tinggi menyebabkan gelembung udara masuk ke dalam doh, dan biskut naik tidak sekata. Sekiranya telur tidak dipukul secukupnya, kek tidak akan naik dan dibakar dengan baik, dan doh akan menjadi likat.

Ia tidak perlu melincirkan tepi hidangan pembakar dengan mentega. Biskut tidak akan boleh naik dan tidak akan dibakar dengan baik. Bahagian bawah borang mesti dilapik dengan kertas parchment dan ditutup dengan tepung. Dalam resipi dengan penambahan mentega cair pada doh, adalah penting untuk mengetahui urutan tindakan. Jangan tuang mentega panas ke dalam adunan, ia akan menyebabkan telur mendap. Buih akan hilang, biskut tidak naik dan akan menjadi “bergetah”. Mentega perlu ditambah selepas tepung, disejukkan ke suhu bilik. Menggunakan marjerin tidak akan membawa kepada apa-apa yang baik, kek akan menjadi berketul dan tidak sekata, walaupun ia akan naik dengan baik.

Masalah semasa membakar

Suhu yang sesuai untuk membakar biskut ialah 170-190 ° C. Kek mungkin menjadi basah atas sebab-sebab berikut:

  1. Ketuhar yang tidak dipanaskan. Panaskan ketuhar pada suhu yang dikehendaki terlebih dahulu. Bentuk dengan doh diletakkan di rak tengah dan segera tutup pintu, supaya haba tidak keluar.
  2. Mod suhu yang tidak dipilih dengan betul. Ketuhar yang murah boleh menunjukkan suhu dengan ralat besar 20-30 ° C. Pada 150 ° C biskut akan kering di bahagian atas, kekal mentah di dalam, dan pada suhu yang terlalu tinggi akan terbakar di bahagian atas, tetapi tidak akan dibakar.
  3. Pengagihan haba tidak sekata. Ini adalah dosa ketuhar gaya Soviet. Kek boleh hangus di satu bahagian dan menjadi mentah di sisi yang lain.
  4. Turun naik suhu. Di sini kesalahan jatuh pada nyonya rumah yang tergesa-gesa, yang melihat ke dalam ketuhar, membuka pintu, sehingga kek berubah warna.

Apa yang perlu dilakukan jika biskut tidak dibakar

Biskut mudah untuk menyemak sama ada ia sudah siap, menggunakan lidi kayu. Ia boleh dicucuk ke dalam kek dan diperiksa sama ada doh masih ada. Biskut yang dibakar dengan baik tidak akan meninggalkan kesan melekit pada permukaannya.

Sekiranya biskut mula terbakar dengan cepat, dan bahagian dalamnya basah, maka ia adalah masalah suhu tinggi. Untuk menyelesaikan masalah, tutup kek dengan kerajang atau kertas kertas dan kurangkan kuasa pemanasan. Sekiranya terdapat fungsi sedemikian, matikan elemen pemanasan atas. Anda boleh meletakkan mangkuk logam berisi air di rak bawah untuk mencipta kelembapan. Dalam kes ini, kerak gelap tidak akan terbentuk di atas.

Jika bahagian atas pastri telah hangus, potong dan habiskan membakar bakinya. Kek yang terhasil boleh digunakan untuk membuat kek dengan krim, crouton, pencuci mulut seperti “Pancho” atau “runtuhan Grafskie”, yang menggunakan kepingan biskut.

Jika api terlalu perlahan, biskut juga tidak akan masak. Ia akan menjadi perang dan cantik di bahagian atas, tetapi basah di bahagian dalam. Masalahnya boleh diselesaikan dengan meningkatkan suhu.

Jika panas tidak sekata, anda boleh keluar dari keadaan itu dengan memusingkan dulang pembakar semasa kek dibakar. Perkara utama di sini adalah untuk tidak membuka ketuhar terlalu awal, dan tidak terlalu kerap ditayangkan, supaya biskut tidak jatuh.

Kalau biskut tak bakar sebab doh likat, memang ada masalah dengan resepi.Anda tidak boleh membetulkannya sekarang, tetapi anda tidak sepatutnya membuang produk siap itu.Anda boleh memotongnya menjadi kepingan dan selesai membakarnya.Ini menjadikan kek teh yang lazat.

Мakanan Berkhasiat