Bila dan bagaimana untuk mengumpul getah birch dengan betul

Pada awal musim bunga, selepas salji cair, botol dan baldi muncul di batang dan dahan pokok birch. Musim pendek penuaian getah birch bermula. Orang ramai mengembara dari jauh untuk mencuba dan menyimpan minuman penyembuhan. Cuaca yang sejuk dan penantian yang lama tidak menghalang mereka. Jadi apakah kegunaan nektar birch, dan bagaimana ia dikumpulkan?

Sejarah penampilan

Getah birch di Rusia mula diekstrak hanya selepas pengangkatan agama Kristian. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sebelum Pembaptisan Slavs mempunyai kultus alam semula jadi. Pokok dilihat sebagai dewa. Oleh itu pengekstrakan elixir tumbuhan adalah dilarang, tetapi bukan untuk semua orang. Znakhars adalah satu-satunya orang yang dibenarkan mengumpul “air mata pokok.” Mereka mengumpul sejumlah kecil getah, dan menggunakannya untuk menyembuhkan penyakit. Para penyembuh terpaksa menjalankan upacara khas.

Selepas penganut agama Kristian, mereka mula mengumpulnya tanpa sekatan. Adalah dipercayai bahawa dengan pengumpulan sap birch datang musim bunga dan kehangatan. Pada kesempatan ini, cuti dan perayaan besar-besaran telah dianjurkan.

Bilakah kita boleh mengumpul nira birch?

Di Rusia

Masa pengumpulan sap birch di Rusia berbeza-beza bergantung pada keadaan cuaca di rantau tertentu. Secara umum, masa pengekstrakan elixir semulajadi bermula pada pertengahan bulan Mac, dan berakhir pada akhir April. Lebih selatan wilayah itu, lebih awal penuaian bermula dan berakhir. Orang mengatakan bahawa adalah mungkin untuk mengekstrak minuman yang memberi hidup sebelum munculnya daun muda.

Wilayah Moscow

Penduduk wilayah Moscow tidak boleh keluar untuk mendapatkan jus sebelum April.

Adalah lebih baik untuk memberi perhatian kepada tanda-tanda indikatif permulaan pengekstrakan getah birch:

 • Purata suhu harian ialah 5-8°;
 • tunas pada ranting birch bengkak, tetapi daun belum dibuka;
 • Pencairan salji aktif atau salji cair sepenuhnya.

Selain itu, masa dalam sehari memainkan peranan penting dalam mengumpul nektar. Ini disebabkan oleh pergerakan sap di pokok, yang perlahan pada waktu malam dan pada waktu pagi. Tetapi pergerakan getah menjadi aktif antara 11:00 dan 19:00. Adalah lebih baik untuk memilih cuaca yang hangat dan cerah.

Bagaimana untuk menuai sap birch tanpa merosakkan pokok

Walau apa pun kaedah pengekstrakan getah birch, ia memudaratkan pokok. Oleh itu, adalah wajar untuk menjaga terlebih dahulu untuk membantu tumbuhan menyembuhkan lukanya. Jika ini tidak dilakukan, pokok birch yang memberi anda minuman penyembuhan boleh mati. Pertama sekali, perosak dan bakteria akan masuk ke dalam pokok, yang akan menyebabkan penyakit. Pada masa yang sama getah akan terus mengalir keluar dari takuk kiri, dan ini sebenarnya akan merosakkan pokok birch.

Apa dan bagaimana untuk merawat pokok selepas menuai

Jem taman

Ubat itu digunakan untuk menyembuhkan luka dan luka pokok. Ia boleh dibuat sendiri, mencampurkan parafin, rosin, minyak zaitun dalam bahagian yang sama. Tetapi lebih mudah untuk membeli komposisi siap pakai di pusat taman. Varnis taman hendaklah diletakkan pada lubang di batang pokok. Penyelesaiannya akan berfungsi sebagai penghalang terhadap kemasukan bakteria berbahaya. Ia juga akan membantu tumbuhan untuk menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Sebagai tambahan kepada penyelesaian, anda boleh menggunakan palam kayu. Diameternya hendaklah sepadan dengan saiz lubang di dalam batang. Gabus dimasukkan ke dalam, dan sudah di atas ditutup dengan varnis.

Cat daripada minyak zaitun semulajadi

Terdapat beberapa jenis cat, tetapi mereka mempunyai fungsi yang sama. Tugas utama zaitun – untuk melindungi tumbuhan daripada kesan negatif penyakit bakteria dan kulat. Cat sedemikian mencipta cangkang pelindung di tempat kerosakan, dan persekitaran patogen tidak masuk ke dalam. Produk ini boleh dibeli di kedai taman. Jangan lupa ambil berus untuk menyapu cat.

Tanah liat atau Bumi

Tanah basah diuli dengan konsistensi plastisin, dan luka dilumur dengannya. Satu-satunya fungsi kaedah ini adalah untuk menghentikan kebocoran getah dari pokok birch. Tiada kesan penyembuhan atau pembasmian kuman di sini. Bukan pilihan terbaik, tetapi jika tiada ubat lain di tangan, anda boleh menggunakannya.

Pemilihan pokok tertentu juga penting. Satu peraturan terpakai di sini. Jangan keluarkan sap dari pokok birch dengan diameter yang lebih kecil daripada 20 cm. Pokok sedemikian akan memberikan cecair yang mencukupi, tetapi selepas menuai ia akan mati. Hakikatnya ialah birch muda belum dapat berkongsi cecair penyembuhan tanpa menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada diri mereka sendiri. Tetapi dari pokok dewasa anda boleh mendapatkan sehingga 5 liter getah tanpa banyak bahaya. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengambil semua cecair dari tumbuhan. Lagipun, lebih banyak ia akan memberi anda, lebih lama dan lebih sukar akan menjadi proses pemulihan. Dan jika di samping itu anda melakukan pengumpulan sap dengan tidak betul, atau tidak menutup luka yang disebabkan, hampir mustahil untuk memulihkan birch.

Cara mengumpul getah birch

Sebelum mengumpul sap birch, adalah perlu untuk memutuskan kaedah pengumpulan. Pilihan bergantung pada set alat yang diperlukan. Serta kaedah tertentu pengekstrakan sap akan membolehkan untuk mengumpul jumlah cecair yang berbeza.

Tanpa alatan

Mengumpul sejumlah kecil sap adalah mungkin tanpa alat khas. Anda memerlukan pisau dan bekas untuk cecair. Pada batang birch membuat takuk dalam bentuk “V” terbalik. Takik dibuat pada ketinggian 30-40 cm. Ia tidak perlu memotong kulit kayu sepenuhnya. Ia adalah perlu untuk membengkokkannya supaya longkang improvisasi dibuat. Sekarang ia kekal untuk meletakkan sebarang bekas dan tunggu. Oleh kerana tiada apa-apa untuk membetulkan bekas, anda perlu memegangnya. Dengan cara ini anda boleh mengumpul sedikit minuman. Dalam 10-20 minit ia akan menjadi mungkin untuk mendapatkan kira-kira segelas cecair.

Menggunakan cawangan

Untuk kaedah ini, anda memerlukan: pisau atau secateurs, botol plastik dengan leher sempit, tali untuk membetulkannya. Di atas pokok anda perlu memilih cawangan sisi tebal. Di atasnya tentukan pucuk dengan diameter 2-3 cm, tumbuh ke atas. Dengan pisau atau secateurs, pendekkan pucuk sebanyak 20-25 cm. Letakkan botol pada dahan yang terputus dan betulkan secara menegak dengan tali. Anda boleh menggunakan wayar untuk kemudahan. Dengan cara ini dalam 3 jam akan mengumpul kira-kira satu liter nektar pokok.

Menggunakan penyedut minuman

Untuk kaedah ini, anda memerlukan jerami koktel, gerudi, sebotol 1-2 liter, tali untuk memasang. Di dalam tudung anda harus membuat lubang yang sama dengan diameter tiub. Lubang yang sama, 1-2 cm dalam, harus dibuat pada batang birch. Ia perlu menggerudi lubang pada ketinggian 1-2 m. Tiub dimasukkan dengan satu hujung ke dalam batang, dengan hujung yang lain ia diturunkan melalui penutup ke dalam botol. Menggunakan tali atau wayar kemaskan bekas dengan selamat. Adalah penting bahawa udara boleh mengalir ke dalam botol. Untuk melakukan ini, biarkan penutup separuh terbuka atau buat lubang tambahan di dalamnya.

Menggunakan longkang.

Dengan pisau tajam anda perlu memotong lapisan atas kulit kayu. Kemudian anda perlu menggerudi lubang di batang birch, pada ketinggian 0.5 m. Diameternya ialah 0,5-1,5 cm, kedalamannya kira-kira 4-5 cm. Parit boleh menjadi logam atau plastik, berbentuk “V”. Lampiran dibetulkan dengan sedikit cerun ke bawah. Bekas untuk mengumpul, seperti baldi, diletakkan di atas tanah.

Dengan bantuan kuali titisan.

Gunakan mata gerudi untuk membuat lubang dengan kedalaman 5 cm. Diameter mata gerudi dan penitis hendaklah sama. Tiub fleksibel dimasukkan ke dalam lubang, setelah mengeluarkan jarum sebelum ini. Hujung yang satu lagi diturunkan ke dalam mana-mana bekas. Getah birch, yang diekstrak dengan cara ini, sesuai untuk pengetinan selanjutnya. Ia hanya perlu menjaga kemandulan bekas di mana cecair yang bocor itu jatuh.

Flagellum herba

Pengekstrakan getah birch dengan flagella mungkin merupakan kaedah yang paling kuno. Ia akan membantu apabila tiada pelongsor dan peranti lain di tangan. Ia perlu membuat lubang cetek di batang birch sehingga 1 cm. Tourniquet diperbuat daripada rumput, lebih baik dikeringkan. Mereka ditenun atau digulung menjadi anyaman sepanjang 5-7 cm. Sumbu improvisasi dimasukkan ke dalam pokok, dengan condong ke bawah. Dan bekas pengumpulan diletakkan di atas tanah. Secara beransur-ansur tourniquet direndam dengan sap, dan lebihan mula mengalir ke dalam baldi.

Penting! Selepas menjalankan pengumpulan (dalam apa jua cara) adalah perlu untuk menjaga rawatan pokok. Jika anda terlupa melakukan ini, pokok birch mungkin mati, dan tidak menggembirakan anda tahun depan.

Penyimpanan sap birch yang betul

Selepas mengumpul nektar semula jadi, persoalan di mana untuk menyimpan cecair berharga muncul. Ya, supaya untuk menjimatkan faedah dan memanjangkan hayat simpanan.

Tempat Simpan

Pilihan storan bergantung pada berapa lama anda merancang untuk menggunakan produk. Lebih baik menggunakan minuman segar. Ia boleh dibiarkan pada suhu bilik, atau disejukkan di dalam peti sejuk. Untuk penyimpanan lebih lama, gunakan peti sejuk atau ruang bawah tanah.

Berapa lama ia bertahan

 1. Di dalam peti sejuk, jus birch disimpan selama 2-4 hari. Dengan syarat bahawa selepas mengumpul ia segera diletakkan dalam balang kaca yang bersih.
 2. Dalam peti sejuk beku, jangka hayat boleh dilanjutkan hingga 6 bulan. Jus tidak boleh dibekukan berulang kali.
 3. Pada suhu bilik, minuman disimpan tidak lebih daripada 4 hari.
 4. Dalam bilik bawah tanah yang gelap jus birch boleh disimpan selama kira-kira 2 minggu.
 5. Minuman dalam tin disimpan selama kira-kira setahun. Selepas membuka balang – 3-4 hari.

Bagaimana untuk menentukan sama ada minuman itu telah menjadi buruk

Jus birch mengekalkan kegunaan maksimumnya untuk 10 jam pertama selepas pengumpulan. Secara beransur-ansur kegunaan jus berkurangan. Tetapi untuk menentukan bahawa minuman itu rosak kadang-kadang sukar. Lagipun, kehadiran sedimen di bahagian bawah balang, tidak selalu menunjukkan produk yang hilang. Sedimen selalunya disebabkan oleh sebab semula jadi – kemasukan zarah kecil kulit kayu. Sekiranya sedimen muncul, tetapi cecair itu telus dan mempunyai rasa yang sama, maka semuanya baik-baik saja. Sekiranya sedimen bercantum dengan warna keruh, minuman sedemikian adalah lebih baik untuk dicurahkan. Juga rosak dianggap jus birch, di mana acuan muncul. Dalam sesetengah kes, elixir tumbuhan mengekalkan ketelusannya, tetapi rasanya menjadi masam. Ini juga menunjukkan kerosakan produk.

Bagaimana untuk mengekalkan jus birch untuk musim sejuk

Sebagai tambahan kepada sejumlah besar tambah, jus birch mempunyai tolak besar – jangka hayat yang pendek. Dalam usaha untuk meningkatkan tempoh ini, ia mula dituangkan ke dalam balang untuk penyimpanan jangka panjang.

Untuk memastikan jus birch tidak rosak untuk masa yang lama di dalamnya, mereka menambah pengawet berikut:

 • gula;
 • asid sitrik;
 • sayang.

Bahan-bahan ditambah secukup rasa. Penyelesaian yang terhasil direbus dan dituangkan ke dalam balang steril. Untuk meningkatkan rasa dan rasa tambahkan kulit lemon, herba, pinggul mawar, hawthorn.

Minuman dalam tin boleh disimpan selama setahun, tetapi faedah di dalamnya akan lebih sedikit. Oleh itu, lebih baik minum jus segar. Selepas rawatan sedemikian, sistem imun anda pasti akan mengucapkan terima kasih.

Ciri-ciri berguna dan komposisi jus birch

Jus birch hanyalah anugerah untuk meningkatkan sistem imun. Dan semua terima kasih kepada komposisi yang kaya. Minuman itu akan menjimatkan daripada kekurangan mikronutrien musim bunga walaupun selepas musim sejuk yang panjang.

Vitamin dan mineral yang merupakan sebahagian daripada elixir birch:

 • Vitamin A – meningkatkan penglihatan;
 • Vitamin B – meningkatkan kualiti darah, mempercepat metabolisme;
 • Vitamin C – menyokong sistem imun;
 • Vitamin D – meningkatkan mood;
 • Vitamin PP – mempercepatkan metabolisme;
 • Iodin – menormalkan kelenjar tiroid;
 • Besi – mengoksigenkan darah;
 • Magnesium – meningkatkan irama jantung;
 • Potassium – menghalang pembentukan bekuan darah.

Minuman birch boleh bersaing dengan banyak produk dalam bilangan sifat yang bermanfaat untuk tubuh. Kualiti utama ialah:

 1. Pengurangan tekanan darah.
 2. Pencegahan penyakit jantung dan saluran darah.
 3. Membersihkan usus, terima kasih kepada kesan pencahar yang sedikit.
 4. Apabila digunakan secara luaran menyelesaikan masalah seperti jerawat, mengelupas, pigmentasi.
 5. Menenangkan sistem saraf.
 6. Melawan kekurangan musim bunga.
 7. Ia mempunyai kesan diuretik.

Getah birch mempunyai kesan yang kompleks pada tubuh manusia. Ia mencergaskan dan menyegarkan bukan sahaja organ dalaman. Kulit dan rambut juga berubah.

Cara minum minuman birch dengan betul

Berapa banyak yang boleh diminum setiap hari.

Ukuran mesti ada dalam segala-galanya, ini juga terpakai kepada jus birch. Tidak kira betapa berguna produk itu, anda boleh meminumnya dalam jumlah tertentu. Norma harian ialah 250-500 ml. Ini cukup untuk menampung norma harian vitamin dan unsur surih.

Bolehkah saya meminumnya pada waktu malam dan semasa perut kosong?

Jus birch boleh dan harus diminum semasa perut kosong. Lagipun, minuman itu menyediakan saluran gastrousus untuk pengambilan makanan selanjutnya, dan mempercepatkan metabolisme. Di samping itu, elixir kayu menyelubungi dinding usus, melindunginya daripada kesan makanan berbahaya. Tetapi lebih baik untuk menolak penggunaan malam, kerana jus mempunyai kesan diuretik.

Kontraindikasi untuk digunakan

Jus birch adalah kontraindikasi untuk kanak-kanak di bawah umur 10 tahun dan orang yang alah kepada debunga birch. Kanak-kanak perempuan hamil, ulser, dan orang yang mempunyai urolithiasis harus berhati-hati. Gastritis juga merupakan sebab untuk berhati-hati.

Resipi untuk minuman jus birch

Jus birch lazat dan sihat dengan sendirinya. Tetapi anda boleh mencuba dan cuba membuat beberapa minuman unik. Resipi ini digunakan walaupun di Rusia kuno.

Kvass

Untuk menyediakan kvass birch yang menyegarkan anda perlukan:

 • 3 liter jus birch;
 • 150 gram gula;
 • 40 gram kismis (pilihan).

Gula dituangkan ke dalam balang tiga liter, tuangkan jus. Penyediaan dikacau dengan teliti sehingga gula dibubarkan sepenuhnya. Kemudian kismis perlu ditambah. Leher balang hendaklah ditutup dengan kain kasa atau pembalut. Kvass mesti berdiri selama 4-5 hari di tempat yang hangat. Minuman itu dianggap sedia apabila muncul bau dan rasa masam. Simpan dalam peti ais.

air limau

Untuk menyediakan limun buatan sendiri pada jus birch, anda memerlukan bahan-bahan berikut:

 • 3 liter madu kayu;
 • 2 limau sederhana atau oren;
 • gula (secukup rasa).

Lemon (oren) dipotong dua dan memerah jus daripadanya. Di dalamnya masukkan gula. Penyelesaian yang terhasil dicampur dengan jus birch. Letakkan di atas dapur dan biarkan mendidih. Limau siap sebelum digunakan hendaklah disejukkan. Simpan minuman hendaklah di dalam peti sejuk.

Birchberry dengan madu

Untuk menyediakan minuman yang menyegarkan, bahan-bahan berikut diperlukan:

 • 3 liter jus birch;
 • 100 gram serbuk roti rai;
 • 250 gram madu.

Nektar asli mesti dituangkan ke dalam balang tiga liter dan diletakkan di tempat yang gelap sehingga bau masam. Kemudian masukkan serbuk roti kering dan madu. Campuran yang dihasilkan dibiarkan selama satu hari lagi. Pastikan untuk menyejukkan minuman sebelum digunakan. Jangka hayat 2-3 hari.

Getah birch dalam kosmetologi

Malah pada zaman Rusia kuno, gadis-gadis berjaya menggunakan getah birch untuk menjaga kulit muka dan rambut. Kosmetologi moden menyokong tradisi ini. Mencuci dengan getah tumbuhan melembutkan kulit dan melegakan kemerahan. Di samping itu, jus secara produktif melawan jerawat dan titik hitam. Dan bintik-bintik pigmen dari prosedur sedemikian akan menjadi kurang ketara.

kiub ais

Menggosok muka dengan minuman beku menyegarkan kulit dan melancarkan peredaran darah. Pada masa yang sama, prosedur ini mempunyai kesan meremajakan. Untuk pembekuan anda memerlukan jus yang baru dipetik, tidak tertakluk kepada rawatan haba.

Jus untuk rambut

Mencuci rambut dengan jus akan menghilangkan kelemumur dan mengelupas. Rambut akan menjadi kurang rapuh dan terbelah. Secara amnya, rambut akan mendapat penampilan yang lebih rapi. Jika anda mencampurkan sap birch dengan 2 sudu besar minyak zaitun, anda akan mendapat topeng rambut yang hebat. Anda juga boleh menggunakan minyak kastor, badam, atau biji anggur. Pegang topeng selama 20 minit. Prosedur itu perlu dilakukan dua kali seminggu.

Soal Jawab

Apakah masa terbaik untuk menuai?

Masa untuk mengumpul sap birch bergantung kepada aktiviti pergerakan sap. Aktiviti pergerakan minimum adalah pada waktu malam dan awal pagi. Maksimum adalah pada sebelah petang. Oleh itu, masa pengumpulan yang disyorkan ialah 11-19 jam.

Di kawasan mana untuk dikumpulkan?

Pengekstrakan getah birch hendaklah dijalankan jauh dari lebuh raya. Jika anda memilih pokok yang tumbuh di tanah yang tinggi, akan kurang getah di dalamnya. Pada masa yang sama, rasa cecair adalah manis. Pokok birch di kawasan berpaya akan memberikan lebih banyak getah, tetapi segar dalam rasa.

Adakah mungkin untuk mengumpul sap birch pada musim panas?

Sebenarnya mustahil untuk mengumpul getah birch pada musim panas. Hakikatnya ialah pergerakan sap aktif berlaku sebelum penampilan daun. Pada musim panas pergerakan getah menjadi perlahan. Jika anda berjaya mendapatkan sedikit cecair, ia akan menjadi pahit untuk rasa.

Apakah rasa sap birch?

Getah yang baru dikumpulkan kelihatan seperti air lembut, dengan rasa yang sedikit manis. Selepas 5-10 jam cecair menjadi lebih manis. Minuman rosak rasanya masam.

Apakah penyakit yang menyembuhkan jus birch?

Adalah disyorkan untuk meminum nektar tumbuhan kepada orang hipertensi, kerana penggunaannya merendahkan tekanan darah dan meningkatkan fungsi jantung. Dan kesan diuretik jus melawan bengkak. Secara umum, minuman itu menguatkan sistem imun dan menghalang perkembangan penyakit.

Bagaimanakah jus birch menjejaskan hati?

Minuman yang menyegarkan mempercepatkan pengeluaran dan perkumuhan hempedu dari badan. Jus mempunyai kesan julap dan diuretik, yang membantu hati mengeluarkan toksin dari badan. Di samping itu, komponen elixir kayu menggalakkan penjanaan semula hepatik.

Bolehkah saya mencuci muka saya dengan jus birch?

Bukan sahaja boleh, tetapi perlu! Minuman itu menyegarkan dan menenangkan kulit. Ia memerangi jerawat dan bintik hitam. Tompok pigmen menjadi kurang ketara.

Analog getah birch

Pergerakan sap aktif berlaku pada musim bunga di semua pokok, tetapi tidak semua sap boleh dimakan. Sebagai contoh, pain, cemara, cemara, oak juga boleh merembeskan sejumlah besar nektar. Hanya ia tidak mabuk, tetapi digunakan dalam perubatan rakyat, pertukangan kayu, atau kosmetologi. Pada awal musim bunga anda juga boleh mengumpul getah dari mana-mana pokok buah-buahan.

Nektar maple diekstrak untuk kegunaan makanan. Walau bagaimanapun, di Rusia tidak ada skala perindustrian berskala besar untuk pengeluarannya. Tidak seperti nektar birch. Ini disebabkan oleh fakta bahawa maple tidak biasa di Rusia. Tetapi di Amerika pengeluaran getah maple telah mencapai skala yang besar. Mereka memprosesnya di sana dan membuat sirap maple. Ia juga dijual dalam kuantiti yang banyak.

Getah birch adalah khazanah vitamin dan mineral untuk tubuh manusia. Ia menyelamatkan sistem imun kita pada musim bunga, mencegah kekurangan vitamin. Elixir semulajadi mencergaskan organ dalaman dan menghalang perkembangan penyakit. Di samping itu, sap birch menjejaskan penampilan rambut dan kulit. Itulah sebabnya perlu sebagai tindak balas kepada karunia alam semula jadi, untuk bertindak balas dalam bentuk yang baik. Adalah penting untuk mempelajari cara mengekstrak minuman dengan kemudaratan minimum kepada pokok itu. Supaya selepas prosedur pengumpulan, birch boleh pulih dan terus menggembirakan kami dengan sap pada tahun yang akan datang.

Мakanan Berkhasiat