Bijirin apa yang baik untuk sarapan

Di rak kedai runcit, anda dapat melihat bijirin pelbagai jenis dan kaedah memasak. Setiap daripada mereka kaya dengan serat, vitamin dan bahan berharga lain. Untuk memilih bijirin yang sesuai untuk sarapan pagi, adalah penting untuk mengetahui bijirin mana yang akan membawa lebih banyak faedah kepada badan pada waktu pagi.

Bijirin yang berbeza – faedah yang berbeza

  1. Bijirin sarapan yang paling terkenal adalah oat. Bijirin pemakanan ini, yang mengandungi protein sayuran serat dan berharga, dianggap sarapan pagi yang paling berkhasiat dan berguna.
  2. Bajet buckwheat adalah tinggi protein, magnesium, kalium, besi, vitamin B, yang terlibat dalam banyak proses metabolik badan.
  3. Perlovka mempunyai sejumlah besar antioksidan yang menguatkan saluran darah.
  4. Beras mempunyai kalori yang cukup tetapi mengandungi vitamin B dan E, yang menyokong sistem saraf dan menyumbang kepada penyerapan nutrien lain.
  5. Bubur Millet kaya dengan kalium dan magnesium, yang menyokong fungsi jantung. Millet mengandungi banyak elemen yang diperlukan untuk badan: ia adalah selenium, zink, besi, mangan.
  6. Bubur jagung dicirikan oleh sejumlah besar vitamin dalam komposisi – A, B, E dan PP. Kehadiran unsur jejak membantu pencernaan sarapan pagi ini.

Dari mana bubur lebih bermanfaat

Biji -bijian keseluruhan dalam shell bijirin semulajadi mereka mempunyai manfaat terbesar kerana kadar serat yang tinggi. Ia adalah pengikat ini yang membantu mendapatkan semua bahan berharga kepada badan, di mana mereka diperlukan. Juga, serat memberikan rasa penuh kepenuhan.

Antara bijirin yang paling berguna dan berkhasiat adalah soba, beras yang tidak diperbaiki, bijirin dan barli yang tidak dimakan. Oleh itu, bijirin yang lebih tulen dan tanah adalah, kurang berguna mereka. Oleh itu, bubur yang paling tidak sihat dan “kosong” adalah semolina.

Betapa sihat adalah “cepat” porridges?

Bubur segera dibuat dari bijirin kukus dan rata. Teknologi ini hampir sepenuhnya menggantikan vitamin dan serat yang berguna, meninggalkan produk “kosong” dan tidak enak. Pengilang menambah gula, serbuk susu, pewarna dan ejen perasa untuk membuat rasa bubur yang dibangkitkan baik. Nilai kalori produk sedemikian adalah tiga kali lebih tinggi daripada bubur tradisional.

Petua berguna

Jika anda tidak mempunyai masa untuk memasak bubur pada waktu pagi, anda boleh menyediakan groat terlebih dahulu. Pada waktu petang, perlu mengisi termos dengan air mendidih dan biarkan sehingga pagi. Buckwheat dan Bubur Pearl, yang disediakan dengan cara ini, pada waktu pagi akan siap untuk digunakan.

Untuk mendapatkan manfaat maksimum dari sarapan pagi, bijirin alternatif selama seminggu. Setiap bubur mempunyai faedah tersendiri, itulah sebabnya sangat penting untuk mempunyai bijirin sarapan yang berbeza.

Untuk bubur bukan sahaja sihat tetapi juga lazat, tambahkan buah -buahan dan buah kegemaran anda ke hidangan.

Мakanan Berkhasiat