Berapa minit untuk merebus telur rebus selepas mendidih

Salah satu jenis sarapan yang paling cepat, paling sederhana dan berkhasiat ialah telur hancur. Ia mengandungi hampir rangkaian penuh nutrien penting dalam bentuk yang mudah dihadam, namun rasanya sedap dan mempunyai pilihan untuk menambah hidangan dengan salad, sos, sayur-sayuran segar atau jus. Satu-satunya masalah ialah merendam telur dalam air mendidih untuk masa yang ditetapkan dengan ketat untuk mendapatkan konsistensi kuning dan putih yang betul. Terdapat beberapa rahsia untuk ini.

Menariknya, terdapat banyak jenis ayam, tetapi telur itik atau angsa tidak dimakan, ia adalah yang terbaik ditambah kepada doh. Sebabnya ialah protein mereka lebih padat, dan apabila direbus mereka menunjukkan bau lendir tertentu, kerana spesiesnya adalah unggas air. Tetapi telur ayam, puyuh dan ayam belanda sangat popular. Telur burung unta berdiri berasingan. Ia agak jarang, mahal dan dimasak sebagai makanan istimewa dan bukannya hidangan harian.

Perhatian khusus diberikan kepada produk puyuh. Ia dianggap bukan sahaja pemakanan, tetapi juga mempunyai sifat pengukuhan. Adalah disyorkan untuk memperkenalkannya ke dalam diet kanak-kanak yang mempunyai tanda-tanda riket, terbantut, scoliosis, gangguan pernafasan dan imuniti yang berkurangan. Seorang kanak-kanak sangat berminat untuk melihat dan merasai telur berbintik kecil berwarna-warni ini dan tidak ada masalah dengan sarapan pagi dalam kes ini.

Berapa lama untuk merebus telur rebus

Masa memasak secara langsung bergantung pada saiz:

  • puyuh – 1-2 minit selepas mendidih;
  • ayam – 2-3;
  • ayam belanda – 5;
  • telur burung unta – dari 35 hingga 45 minit, masa yang tepat bergantung pada saiz telur.

Sememangnya, banyak bergantung pada kualiti air dan jenis dapur, serta mod haba. Ia bernilai hanya bereksperimen dan mencari pilihan terbaik, bergantung pada data purata.

Untuk mendidih, pilih telur dengan cangkerang sepenuhnya. Jika ragu-ragu, maka 1 sudu kecil garam ditambah kepada 1 liter air. Ini tidak akan menghalang keretakan dalam air mendidih, tetapi tidak akan membenarkan kandungannya bocor keluar.

Kaedah memasak

Dalam periuk.

Pelbagai jenis alat memasak boleh digunakan untuk memasak. Periuk kecil adalah klasik. Air ditarik sedemikian rupa sehingga ia meliputi sarapan masa depan yang diletakkan di bahagian bawah sebanyak 1-2 cm. Telur direbus selama 2-3 minit.

Penting: Telur diletakkan hanya dalam air sejuk, sejurus sebelum dimasak.

Dalam multicooker

Dalam multicooker anda perlu menetapkan mod “stim”, menetapkan masa selama 7 minit. Telur pra-basuh diletakkan dalam mangkuk, tuangkan air sejuk tepat di atas paras produk. Kelebihan jenis masakan ini ialah anda boleh menetapkan mod tertunda. Peranti akan diaktifkan dalam tempoh pratetap, satu-satunya perkara yang tinggal ialah mengeluarkan hidangan yang dimasak, sejuk ke suhu yang selesa dan teruskan ke hidangan.

Dalam ketuhar gelombang mikro

Memasak produk dalam ketuhar gelombang mikro adalah seperti rolet Rusia. Pada dasarnya, anda boleh, tetapi hasilnya tidak dapat diramalkan. Cadangan memberi arahan pada masa untuk produk ayam – 8 minit, dan petunjuk itu semestinya menggunakan hanya hidangan untuk ketuhar gelombang mikro, dan air untuk menuangkan dengan rizab, supaya paras berada di atas telur yang diletakkan di bahagian bawah. Sebaik-baiknya, anda perlu mendapatkan hidangan yang lazat. Jika ada masalah dalam butirannya, terdapat letupan mini dan alasan untuk menyental lama permukaan dalam ketuhar gelombang mikro daripada sisa makanan yang gagal.

Terma dan syarat penyimpanan hidangan siap

Jika cangkerang tidak pecah, di tempat yang sejuk produk akan kekal sesuai untuk dimakan selama 2 hari. Telur yang dikupas, dimasak dengan konsistensi ini, jangan simpan. Adalah lebih baik untuk memakannya dengan segera, terutamanya kerana apabila mereka sejuk, mereka sudah kehilangan lebih separuh daripada rasa yang kaya.

Pada dasarnya, telur dalam beg adalah hidangan paling mudah, jadi ia patut mula mengembangkan bakat masakan dengannya.

Мakanan Berkhasiat