Berapa minit untuk merebus telur rebus selepas mendidih

Telur adalah perkara pertama yang terlintas di fikiran apabila tiada keinginan dan tenaga untuk memikirkan apa yang hendak dimasak untuk sarapan pagi. Terdapat sebilangan besar resipi di mana anda tidak boleh melakukannya tanpa mereka: omelet, okroshka, pelbagai jenis doh. Telur rebus adalah salah satu pilihan yang paling mudah dan paling memuaskan untuk snek.

Telur boleh mengumpul sejumlah besar bakteria, terutamanya berbahaya daripada mereka patogen salmonellosis. Oleh itu, adalah perlu untuk merawatnya sebelum memasak, walaupun secara luaran cangkerang kelihatan bersih.

Untuk mengelakkan menjadi mangsa keracunan, telur dirawat dengan larutan soda yang diperbuat daripada 1 sudu teh. natrium bikarbonat dan segelas air. Selepas rawatan, mereka dibasuh dalam air bersih yang mengalir dan dikeringkan.

Berapa lama untuk merebus telur rebus

Ketebalan cangkerang dan saiz telur bertambah bergantung kepada saiz burung. Masa untuk memasaknya ke keadaan siap sepenuhnya juga akan lebih lama. Adalah penting untuk tidak terlalu masak produk, jika tidak, kandungan di bawah cangkerang akan menjadi bergetah.

 1. burung puyuh. Hanya dalam 5 minit selepas mendidih telur akan direbus.
 2. ayam. Purata masa mendidih untuk menyelesaikan memasak adalah kira-kira 10 minit. Apabila mendidih telur ayam, anda perlu menambah beberapa minit lagi pada pemasa.
 3. Telur burung unta. Ia akan memerlukan kesabaran untuk menunggu sarapan yang cukup untuk keluarga besar – sekurang-kurangnya 70 minit.
 4. Angsa. Selepas mendidih, kecilkan api dan reneh selama 15 minit, ditutup dengan penutup.
 5. Turki. Telur sering retak apabila mendidih, jadi anda perlu membuang secubit garam ke dalam air. Selepas 10 minit mendidih, kuning telur akan masak sepenuhnya.

Kaedah memasak

Kaedah mendidih di bawah tertumpu terutamanya pada telur ayam.

Dalam periuk

Anda boleh meletakkan telur dalam periuk dalam kedua-dua air mendidih dan sejuk. Perkara utama ialah tidak memecahkannya apabila menurunkannya ke bawah.

Cara: masukkan telur dalam periuk, tuang air, garam. Selepas mendidih kecilkan dan masak selama 10 minit. Keluarkan dari dapur, sejukkan dengan menuangkan air sejuk.

Dalam multicooker

2 kaedah memasak:

 1. Masukkan telur ke dalam mangkuk multicooker, tuangkan air sejuk hingga 2-3 cm di atas permukaan. Masak dalam mod “Kukus” selama 10 minit.
 2. Letakkan telur dalam multicooker, tuangkan 3 cawan air, masak selama 10 minit dalam mod yang sama.

Dalam ketuhar gelombang mikro

Letakkan telur suhu bilik dalam hidangan gelombang mikro, tuangkan air supaya ia berada beberapa sentimeter di atas produk. Air boleh menjadi suhu bilik atau panas. Masukkan satu sudu besar garam. Secara purata, masa mendidih telur ayam tidak jauh berbeza dengan memasak di atas dapur dan akan menjadi kira-kira 10 minit. Menggunakan sarung tangan atau sarung tangan ketuhar, keluarkan bekas dari ketuhar gelombang mikro, tuangkan air sejuk, biarkan sejuk.

Dalam cerek.

Letakkan bilangan telur yang dikehendaki di bahagian bawah cerek, isi dengan air. Hidupkan perkakas dengan penutup terbuka. Anda hanya perlu tunggu 3 minit selepas air mendidih untuk telur siap.

Cara rebus telur supaya mudah dikupas

Terdapat beberapa perkara yang menjadikan telur lebih mudah dikupas:

 1. Telur segar kurang mudah dikupas daripada telur yang telah disimpan di dalam peti sejuk selama beberapa minggu.
 2. Lebih mudah untuk mengupas telur yang dicelup dalam air mendidih apabila ia direbus. Kelemahan memasak sedemikian ialah air mendidih berkemungkinan menyebabkan kuning telur keluar dari tengah dan tidak sekata.
 3. Cengkerang akan lebih mudah diasingkan daripada putih jika anda membiarkan telur berdiri dalam air sejuk selama 15 minit sebelum mendidih. Dan selepas masak, biarkan ia sejuk atau biarkan di dalam peti sejuk semalaman sebelum dikupas.

Penggodaman hidup! Jika anda menusuk telur dengan teliti dengan jarum dengan bahagian yang tumpul sebelum mendidih, ia akan mengelupas dengan baik selepas dimasak.

Terma dan syarat untuk menyimpan telur masak

Telur masak boleh dimakan dalam masa 4 hari, dikupas – 2 hari.

Putih dan kuning yang dihiris, serta telur rebus yang lembut boleh dimakan selama tidak lebih daripada 12 jam.

Apakah perbezaan antara telur rebus dan rebus lembut?

 1. Telur rebus mengambil masa lebih lama untuk mendidih.
 2. Uli telur mempunyai kuning cecair atau separuh cecair, manakala telur rebus mempunyai kuning tebal.

Telur bukan sahaja produk memasak yang paling mudah, enak dan terpantas, tetapi juga khazanah vitamin dan mineral yang boleh membantu membersihkan sistem imun, sistem kardiovaskular, saluran gastrousus.

Мakanan Berkhasiat